| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Parenje i uzgoj štiglića | |
|
+54Goran Cvetanoski-Coko Zoran.C Ivo39 slavishab sphone koce split bric bric kima alempije weimnes sasaznas mozaikl galeb Mica Vasic djordje996 AndrijaKg gocke suljaga Gost bili ned0__ SASKO 1 deni zoran ptice pjevice IGOR 72 belobradi enab Timbrado Uros/Zavisa žako gost1 drvetmed Damir redarmymostar valter fzen Rilekson Maki Milos MAGA pedjacure postar NebojsaB goldfinch Milan dalibor vasic korbach salle Ivica carduel jigor Zokbok988 Furla sasko zoranV 58 posters | |
Аутор | Порука |
---|
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 23:58 | |
| - Goran Cvetanoski-Coko ::
- Postujem ovakve postove veoma su korisni,ali smatram da se ovaj zanat ipak mora ''obrusiti'' i to dobro jer neverujem da ce nekom poci za rukom odgajiti stiglice u kavezu,volijeri i.t.d. samo citajuci tekstove,ma koliko originalni bili.Mislim da se razumemo,svaki pocetnik mora proci mukotrpan rad sa svim problemima i radostima koja pruza odgoj Faune Evrope.Pozdrav Svima...
Slažem se sa tobom, ali samo pod uslovom da taj početnik nikada nije držao faunu, pa sada hoće da proba. Inače za one ljude koji par godina pokušavaju i muku muče da izvedu po koje pile, ovo su sve više nego korisni postovi. | |
| | | carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 00:30 | |
| Što se tiče "brušenja" zanata to stoji ali ogromna je pomoć kada se informacija može dobiti iz prve ruke. Ovaj forum je obradio kompletni uzgoj štiglića u svim fazama reprodukcije. Još jedna stvar koja je bitna a to je čitanje s postavljenih slika. Desi se, bilo namjerno ili nenamjerno, da se neke stvari ne napišu ali tu su slike sa kojih se može dosta toga naučiti. Zato treba obratiti pažnju i na njih. | |
| | | Zoran.C Član
Број порука : 57 Join date : 14.08.2011 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 00:42 | |
| carduel posto ste mi vi do sada najvise pisali tj odgovarali na moja pitanja opet jedno i ako ste mi vec na neki nacin dali odgovor ranije. Zenka koja je imala 5 praznih jaja sada opet pocinje da pravi gnezdo ali napravila je samo dno gnezda to sam veceras primetio tj krenula da ga radi, rekli ste mi da cekam da zenka napravi obruc i tek onda pustim muzija, tu mi nije jasno kako mislite obruc,skroz da ga zavrsi ili na pola...? Inace da kazem da i 3 par sve vise ulazi u gnezdo ali ga jos ne rade,pa cemo videti kako ce biti do kraja. I nisam fotografisao pile jer nisam uhvatio zenku da izlazi iz gnezda a ne bi da je ja teram ipak mi je to prvo pile .... | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 00:46 | |
| Slazem se sa ovim sto je carduel napisao oko informacija iz prve ruke,mnogo sam citao ovaj forum cak neke tekstove i vise puta i gledao fotografije i stvarno puno znaci, ali takodje znaci sto clanovi hoce da pomognu i daju odgovore na postavljena pitanja!!! | |
| | | Goran Cvetanoski-Coko Član
Број порука : 68 Join date : 09.05.2013 Age : 61 Локација : Skopje, Makedonija
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 00:55 | |
| | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 01:41 | |
| - Zoran.C ::
- Zenka koja je imala 5 praznih jaja sada opet pocinje da pravi gnezdo ali napravila je samo dno gnezda to sam veceras primetio tj krenula da ga radi, rekli ste mi da cekam da zenka napravi obruc i tek onda pustim muzija, tu mi nije jasno kako mislite obruc, skroz da ga zavrsi ili na pola...?
Na slikama sam postavio gnijezda koja upotrebljavam u svom uzgoju. Kanarinsko gnijezdo u koje umetnem uložak za gnijezdo od konopa. Kao što je vidljivo promjer kanarinskog gnijezda je širi nego što je potrebno našim pticama. Iz tog razloga ženke nastoje s materijalom smanjiti taj promjer na svoju veličinu tako da ga materijalom prilagode i po širini i po visini. Iz tog razloga postavljam uložak za gnijezdo od konopa da olakšam postupak savijanja gnijezda. Materijal koji ponudim ženke lako upletu u uložak za gnijezdo. Nakon što mužjak "osvoji" gnijezdo i "namami" ženku, ženka u nekom razumnom preriodu, njoj poznatom, kreće s pravljenjem gnijezda. Ona to radi u globalu na tri načina: - najčešće počima materijal na vrhu uloška savijati u krug i to se naziva obruč (plava boja). Evo i slika tog dijela. - obloži dno uloška sa pamukom, ako ga ima u dovoljnim količinama, i nastavlja ustaljenom procedurom.- unese nekoliko končica u uložak i nese jaja u takvo "gnijezdo". Znači nema prilagođavanja po širini i visini. U praksi svi načini daju rezultate tj. jaja se mogu normalno inkubirati i iz njih se legu mladi. Isto tako ženke othranjuju mlade bez obzira na koji način su napravile gnijezdo. Što se mene tiče najdraže su mi ženke koje naprave kvalitetno gnijezdo jer mi je to "garancija" da će biti i predane majke. Svako pravilo ima izuzetak. Što se tiče tvog slučaja pusti ženku da nastavi s izgradnjom gnijezda do sutra na večer. Sat do sat i po vremena prije gašenja svijetla pusti mužjaka i neboj se. Ako ti bude sumnjiv u ponašanju opet ga izjutra pregradi pa opet navečer pusti ženki i sve tako dok ona ne snese četvrto jaje. Ako ne pravi probleme ostavi ga sa ženkom bez pregrađivanja. Nadam se da sam bar malo pomogao! | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 14 May 2013, 02:17 | |
| Pomogao, malo je reci !!!! Meni ste i vise nego pomogli !!! SVAKA VAM CAST PRE SVEGA KAO COVEKU, PTICARU, KOLEGI... VELIKO HVALA JOS JEDNOM!!! | |
| | | carduel Član
| | | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 15 May 2013, 10:23 | |
| KLIJALO SEMENJE U ISHRANI ŠTIGLIĆA Pravi je momenat za postom na ovu temu. Mada je moglo o tome da se piše i ranije u procesu pripreme ptica za parenje. Klijalo semenje se u principu može/treba davati preko cele godine sem zimi. Uvek postoji jak razlog za primenu te biološki veoma potentne hrane za ptice. Kreće se sa davanjem semenja početkom proleća pa sve do kasne jeseni. U sezoni pripreme ptica za parenje i podizanja polnog nagona klijalo semenje ima jako važnu ulogu. Značaj davanja klijalog semenja se nastavlja kroz period reprodukcije ptica sve do kraja perioda mitarenja. Što se količine klijalog semenja tiče ne postoji gornja granica. Pticama treba davati klijalog semenja koliko god žele da ga konzumiraju. Kako je bogato belančevinama a siromašno mastima, ne postoji opasnost od gojenja ptica, čak i kada su u kavezima. Još nema jasno utvrđenih optimalnih količina-odnosa pojedinog semenja u smeši kao i vrste semenja. Šta više i način klijanja se razlikuje od odgajivača do odgajivača. Lično iskustvo: Semenje koje klijam su suncokret, konoplja, uljana repica, niger i mešavina semenja za kanarince. Odnos semenja u mešavini je 2(suncokret):1(konoplja):1(uljana repica):1(niger):1(mešavina semenja za kanarinca) U ovoj mešavini suncokret može ići i do 2 ½ . Potapam mešavinu 48 h. u vodi uz često ispiranje semenja i menjanje vode. Mešavina je u plastičnom situ koje je potopljeno u nešto većoj plastičnoj posudi. Posuda je dobro prekrivena tako da procec klijanja teče u tami. Brzina klijanja zavisi će od više faktora. Najpre od temperature. Viša temperatura brže klijanje. Trećeg dana od potapanje semenje se samo povremeno ispira da se ne bi osušilo i prati se tok klijanja. U mešavini najbrže proklija suncoktet zatim konoplja i uljana repica a najsporije niger. Razlika u brzini klijanja navodi na zaljučak da je bolje klijati svaku vrstu semenja posebno. To zahteva prilično vremena i prostora. Smatram da nija baš neophodno. Semenje je proklijalo kada se pojavi klica veličine od 1mm. Idalno je da svo semenje u smeši ima klucu te veličine ali je to nemoguće postići. Čak i ista vrsta semenja ne klija istom brzinom. Obično se klija semenje u malo većoj količini koja će se utrošiti za nekoliko dana. Da bi sprečili preklijavanje smenja ono se dalje mora drzati u hladnoj prostoriji ili frižideru (paziti da se ne zamrzne). Pre svakog davanja pticama semenje se ispira. Višak semenja koje ptice ne pojedu i koje se obično sasuši, baca se. Treba verovati onom iskustvu/iskustvima iza kojih stoje rezultati. Nedavno sam bio u prilici da me osoba koja nije odgajila niti jednu pticu faune Evrope ubeđuje da je njegov metod klijanja semena bolji. Ne sumljam da će se vremenom klijnje semenja usavrštii i poboljšati. Možda će i sastav i odnosi semenki u mešavini koja se klija biti promenjeni, ali za sada, dok bolji i iskusniji ne pronađu nešto bolje, preporučujem ovaj način klijanja semenja. Postoje u pet prodavnicama gotove ,,smeše,, semenki koje su namenjene za klijanje i ishranu ptica u reproduktivnom periodu. Sa navodno specijalnim semenjem sa optimalnim količinama semenki u smeši za klijanje. Da li vredi kupovati to semenje? Ko ima para na pretek neka kupuje i stiče iskustvo sa kupljenom mešavinom semenja za klijanje. Možda mu se posreći da odgaji kojeg Štiglića više, ali sumljam da će to biti baš zbog te kupljene mešavine semenja za klijanje. Odgoj štiglića je kao slagalica gde se mnogo elemenata mora uklopiti da bi slagalica bila složena. | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 15 May 2013, 11:56 | |
| Kod mene jedino ispiljeno pile je uginulo.Jutros kada sam dosao da nahranim ptice zenka izletela iz gnezda,ja zavisim u gnezdo da vidim kako je pile kad imama sta da vidim pile se nalazilo ispod dva neoplodjena jajeta uginulo.... i toliko sam se razocarao da vam ne mogu opisati...ali idemo dalje! | |
| | | drvetmed Član
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 15 May 2013, 14:26 | |
| RE: mića Klijalo seme je "majka" Po nekom nepisanom pravilu kada mi treba najviše maslačka njega nema, prošle sezone kada sam izveo prvog štiglica maslačka nije bilo ni za leka i da nije bilo Mićinog saveta i klijalog semena ništa od štiglica. Ove sezone ista priča sada uglavičenog maslačka teško mogu da nađem tako da su mi klijalo seme i pupe crva glavna hrana. Problem imam pri klijanju konoplje, seme izuzetno smrdi kada se klija, ispiram ga više puta dnevno ali smrad je užasan. Nisam smeo ni da je dajem,bacio sam je. Pri klijanju suncokreta i nigera sve je OK nema neprijatnih mirisa. Nisam klijao sve zajedno zato što mi suncokret izuzeno brzo klija i njegova klica bude čak i 1cm duga kada niger isklija. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 12:52 | |
| ...još koja slika u iščekivanju mladih štiglića... Stara ženka je u fazi nošenja. Jutros je snijela treće jaje a mlada ženka (njena kći) leži na pet jaja. Majka:: Kći:: | |
| | | galeb Član
Број порука : 83 Join date : 29.04.2010 Age : 27 Локација : podgorica
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 19:43 | |
| Pozdrav ljudi, ako bi neko mogao sto brze da mi odgovori mnogo bi mi znacilo jer je bas hitno . Znaci ispred moje kuce su se namnozili stiglici, na trsci ispred kuce napravili gnijezdo mladi se izlegli pet komada porasli si napunili oko 17 dana i poceli da izlaze iz gnijezda popadali sa visine od nekih 4 metra i macka pojela svako , gnijezdo je prazno trenutno stiglici se motaju okolo dozivajuci mlade, ali dzaba sve kad ih maca pojela, Zanima me da li ce ovaj par stiglica sledecu turu gnijezditi u tom istom gnijezdo ili ce napraviti drugo gnijezdo na nekom drugom mjestu, da znam da bih macku izolovao da ih ponovo ne bi dirala? | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 20:13 | |
| - galeb ::
- Pozdrav ljudi, ako bi neko mogao sto brze da mi odgovori mnogo bi mi znacilo jer je bas hitno . Znaci ispred moje kuce su se namnozili stiglici, na trsci ispred kuce napravili gnijezdo mladi se izlegli pet komada porasli si napunili oko 17 dana i poceli da izlaze iz gnijezda popadali sa visine od nekih 4 metra i macka pojela svako , gnijezdo je prazno trenutno stiglici se motaju okolo dozivajuci mlade, ali dzaba sve kad ih maca pojela, Zanima me da li ce ovaj par stiglica sledecu turu gnijezditi u tom istom gnijezdo ili ce napraviti drugo gnijezdo na nekom drugom mjestu, da znam da bih macku izolovao da ih ponovo ne bi dirala?
Čisto sumnjam da će u istom gnijezdu, istom drvetu, istom prostoru. Mislim da će ovaj put ići dalje. | |
| | | galeb Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 20:24 | |
| PA i ja sam mislio jer su gledali kako macka jede pile ono je zapistalo oni su oboje krenuli na macku , stvarno je za to potrebna velika hrabrost , ja sam krenuo i iscupao jedva iz mackinih usta malog stiglica , inace sam ovaj par prihranjivao dok su hranili mlade stavljao sam im mjesavinu za stiglice i jajcanu hranu blizu gnijezda, ne znam bi li valajlo da i ovaj par uzmem pa da ih probam razmnozavat u volijeri, jer su usiljnei i ne boje me se toliko? | |
| | | Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 20:36 | |
| Ti stvarno ne umes da lazes, u drugoj temi si pisao kako je macka pojeka majku i pitao kako da othranis mlade rucno, a sad odjedno macka pojela celo gnezdo a ti bi da uzmes par stiglice. Nemoj da unistavas ptice u prirodi, pusti ih na miru. | |
| | | galeb Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 16 May 2013, 20:59 | |
| U pitanju su 2 razlicita legla tako da mi ne mozes reci da lazem , zivim na takvom mjestu ispod brda Gorica , gdje svake godine stiglici prave gnijezda u okolini moje kuce par puta se desilo i da mi kosevi na terasi prave gnjezdo i othranjuju mlade dok ne pocnu da izlijecu iz gnijezda, ali uvijek macka pravi problem , i to uvijek ista macka koja u ovo vrijeme ima macice pa mora da ih hrane i da jede mnogo vise, tako da se nemoj mijesati sa tvojim glupostima i komentarisati bilo koji moj post da ne bi bilo nekih problema bez bilo kakve potrebe | |
| | | žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 00:32 | |
| Osvrnuo bi se na raniju temu klijanja sjemenja. Klijam redovito, i to isto kao i gospodin Mića, potopim sjeme dva dan u vodu i onda samo ispirem, jedino što ne pokrivam, ali ću pokušati od sada i s pokrivanjem. Suncokret i niger mi iskliju za tri dana i to je u redu. Pokušao sam konoplju i uljanu repicu, ali se to sjeme toliko usmrdi i nije za upotrebu, a klicu ne puštaju niti nakon sedam dana. Pokušao sam i kupiti drugo sjeme, ali je situacija ista. Sve u svemu, od konoplje i uljane repice sam odustao. Što se maslačka tiče........nabrao sam dvije velike vrećice i stavio u zamrzivač. Najveća tajna je u tome da se ne smije izvaditi iz zamrzivač odmah na sobnu temperaturu jer se sav ugnjili. Isto tako kada ga stavljate u zamrzivač ne smije biti jako vlažan. Imao sam jednu manju količinu koju sam nabrao odmah nakon kiše i nije bila za upotrebu, a i ptice su ga jele puno manje nego inače. Treba ga iz zamrzivača staviti u obični hladnja i onda nakon 24 sata se može dati pticama i izgleda svježe. Eto i od mene malo iskustva, mada sam još uvijek nov u ovom ptičijem svijetu. | |
| | | Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 03:40 | |
| Ja da kazem da nema potrebe da suncokret stoji u vodi 2 dana. Ostavite ga u vodi samo 8-10 sati i imacete iste rezultate, jednostavno neka prenoci, a ujutru isperite. Jedina razlika je sto ce te imati iskijan suncokret za 2 dana a ne za 3. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 10:36 | |
| Konoplja i uljana repica u različitim stadijumima klijanja: Nema nikakve dileme da je klijalo semenje (posle poluzreleg semenja korova iz prirode) biološki naj potentnija hrana za Štigliće. Potrebe odgajivača određuju način klijanja a rezultati u odgoju potvrđuju ili odbacuju metodologiju odgojnog procesa. Klijanje semenja se može ubrzari ali i usporiti. Dužim potapanjem semenja u vodi produžava se proces klijanja ako to odgajivaču odgovara. Držanjem semenja u hladnoj prostoriji ili frižideru odlaže se proces preklujavanja semenja. Zbog razlike u brzini klijanja potapanje svake vrste semenja posebno ima prednosti . Ali za mnoge, zbog nedstatka vremena i/ili prostora to nije moguće. Srećom separotno potapanje semenja nije neophodno. Da bi se izbegao neprijatam miris pri klijanju pojedinih vrsta semenja semenje se ispira i voda menja na 1h po potapanju. zatim sledeće ispiranje posle 2 h od predhodnog. Treće ispiranje posle 4h a zatim se semenje može ispirati i voda menjati u intervalu od 8h. Klijanje semeja u tami nije neophodno ali je bolje nego na svetlosti. Klijanjem u tami imitiraju se prirodni uslovi kljijanja semenja. Najidealnija hrana za Štigliće je klijalo semenje. Jedva da nešto zaostaje po biološkoj vrednosti za poluzrelim semenjem korovskih biljaka iz prirode. Ali je njegova velika prednost u dostupnosti svakom odgajivaču štiglića i u jednostavnosti njegovog prilagođavanja za ishranu ptica. Može se klijati u stanu, u zatvorenom prostoru. Mada je bolje proces klijanja obavlajti na terasi. Veliku prednost klijalo semenje ima nad semenjem iz prirode jer skoro da ne prlja prostoriju u kojoj su ptice. Nema puno otpada kao u slučaju semenja iz prirode. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 11:46 | |
| | |
| | | žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 12:29 | |
| Prvi mladi ove godine od FE, konkretno od štiglića. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 13:45 | |
| [quote="žako"]Prvi mladi ove godine od FE, konkretno od štiglića. Čestitam Žako! | |
| | | Goran Cvetanoski-Coko Član
Број порука : 68 Join date : 09.05.2013 Age : 61 Локација : Skopje, Makedonija
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 17 May 2013, 20:08 | |
| Samo napred Zako,bericetna ce ti biti sezona. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 19 May 2013, 10:47 | |
| Pet jajeta u gnezdu je nagoveštaj dobrog početka koji može imati različit ishod. U slučaju ovog gnezda rezultat je najgore moguć. Iz pet jajeta nije se ispilijo ni jedno mladunče. Petnaestog dana po naleganju oterao sam ženku koja je još uvek ležala u gnezdu, povadio jaja i pregledao ih. Četiri su bila neplodna. U petom jajetu ugino je zametak negde oko 9-og dana inkubacije. Vreme uginuća ocenio sam na osnovu procene stepena razvoja ploda. Nesuđeni roditelji su mlade prošlogodišnje ptice i nemaju punu godinu dana života. Neiskustvo u podizanju potomstva imalo je za posledicu ovakav ishod. Kako je sezona na početku, imaju vremena za popravni ispit. Iz ovog gnezdo sa pet jajeta ispilila su se dva maldunca. Tri jajeta su bila neplodna. Gnezdo će napustiti samo veći madinac. Zbog velikog zaostatka u razvoju, manji nema nikakve šanse da doživi ni dan prstenovanja. Takođe se radi o mladom paru roditelja koji je tek nešto uspešniji od predhodnog. I oni imaju vremena za još jedan popravni ispit a možda i dva popravna ispita ako budu vredni. Odgoj štiglića ,,nije isto što i poljem preći,, Nema garancije uspeha. Upornost i strpljenje uz uloženi rad daju rezultate. Nekada slabije, nekada bolje. Ali da je to ,,posao,, gde je sve uvek jasno i predvidljivio, bilo bi nezanimljivo. I da nije ipak sve tako loše evo jednog lepšeg prizora: Iz ovog gnezda izleteće 3 a možda i 4 mladunca. Ne znam kako će ovaj post uticati na ljubitelje štiglića- odgajivače koji ovih dana imaju slične probleme. Da li će im delovati obeshrabrujuće ili podsticajno. Ali činjenice su činjenice. I one su takve kakve su. Bez padova i uspona nema napretka. Nikada se nemojte previše obradovati početnom uspehu, jer postoji mogućnost (ne mala) da se kasnije previše razočarate. ,,Opreznost je majka mudrosti,, Ne dozvolite da vas uspeh ponese ali ni da vas neuspeh obeshrabri.
Последњи пут изменио mića дана Sun 19 May 2013, 18:53. изменио укупно 2 пута. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića | |
| |
| | | | Parenje i uzgoj štiglića | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |