Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 12:17
Mićo da li i mladi imaju beline po sebi ? Interesuje me da li je kod roditelja u pitanju aberacija ili je ipak belina nasledna?
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 13:49
Milan ::
Mićo da li i mladi imaju beline po sebi ? Interesuje me da li je kod roditelja u pitanju aberacija ili je ipak belina nasledna?
Neki parovi su ispitani. Nađene su ptice sa mutacijom koja je proverena kroz potomstvo. Neki parovi su u fazi ispitivanja. Ne ide to tako brzo. Parenjem dve šarene ptice mogu se dobiti svi mladunci normali, ako su roditelji samo fenotipski različiti od svojih srodnika. U koliko su promene izgleda kod roditelja male, ko što je recimo samo šarenoglavost, mora se sačekati prva promena perja kod potomaka da bi se zaključilo da li je promena nasledna ili ne. Pojave li se bela perca ili polja na glavi ptica po prvom mitarenju jesno je da su roditeri nosioci mutiranih gena. U koliko su svi mladunci normali onda su roditelji samo fenotipski promenjeni. Sve ovo treba uzeti sa određenom dozom rezerve jer je mali uzorak, tako da izvlačenje nekih generalnih pravila nije moguće. Postoji samo manja ili veća verovatnoća za određenu pojavu. Mali broj odgajivača radi sa šarenim Štiglićima tako da donošenje nekih zaključaka može biti preuranjeno a samom tim i pogrešno.
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 14:52
mića ::
Ovakvi klipovi iz običnog života Štiglića postalu su česti u ovoj temi. Samim tim nisu više zanimljivi. Ali niko ne može osporiti lepotu ovakvih prizora.
Štiglići su sami po sebi toliko lijepi i zanimljivi tako da svaki novi video klip a posebno fotografija ima neku umjetničku dubinu. Naravno da je istina da što više nečeg ima to je manje zanimanje za tim. Ali ipak!
Evo moje "djevojke" na gnijezdu koja bi danas trebala po drugi put postati mama ove godine. Nadam se da napad mačke od neki dan neće utjecati na rezultat leženja. Isto tako zadnjih nekoliko dana su nenormalne vrućine pa je ženka većinu dana bila na nogama u gnijezdu a tek bi večeri zalegla na jaja. Pozdrav svima!
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 16:54
žako ::
Dobro je to sve i prošlo. Sada je samo još pitanje što je s ptičima u jajima....... jesu li preživjeli. Želim ti sreću i da za tri dana brojiš malce.
Evo mene opet! Kao prvo da zahvalim Žaku na podršci, upravo ta pozitivna energija mi je bila potrebna da sve krene kako treba.
Maloprije sam hranio ptice pa sam primjetio da se ženka na gnijezdu nekako previše zaštitnički ponaša kad se približim volijeri pa mi je odmah bilo jasno da je postala mama. Stavio sam hranu i udaljio se dok sama ne iziđe iz gnijezda pa sam onda napravio na brzinu ovu fotografiju. Pa bi htio sa vama da podjelim svoju radost. Pozivam sve ljubitelje štiglića na babine da popijemo po jednu i nešto zamezimo.
zoranV Član
Број порука : 73 Join date : 20.06.2010 Локација : Poreč
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 17:36
Ma,samo da te pitam koliko ti imaš ženki,12,13 ili koliko? Pa svakih par dana mladi... Kod tebe to ide kao na traci
Mala šala,sve čestitke i od mene. A za kavu,neka čeka deveti mjesec,vidimo se
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 17:56
carduel.........vidiš da ne mora biti sve tako crno kako se činilo u onom momentu. Krasna snimka dva malca........al biće ih još.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Jun 2012, 11:10
žako ::
carduel.........vidiš da ne mora biti sve tako crno kako se činilo u onom momentu. Krasna snimka dva malca........al biće ih još.
Hvala Zorane i Žako. Ova godina je, da ne ureknem, odlična. Evo u ova dva dana su se još tri mlada izlegla pa ih evo opet pet. Ima još jedno jaje ali poznavajući ovaj par velike su šanse da se i iz njega izleže tić. Samo je pitanje da li će par uspjeti othraniti ih pošto su nenormalne vrućine. Do sada nisam imao problema s pet mladih u gnijezdu. Par bi ih othranio "bez ikakvih problema - bar se meni čini" iako ima tu posla i posla.
Ovakav je raspored leženja:
19.02. izlegla se 2 20.02. izlegla se 2 21.02. izlegao se 1
Ako se 6 mališan izleže danas možda bude imao nekakvih šansi da preživi ako to pak bude sutra ne dajem mu neke šanse. Isto tako upitan je i ovaj od danas jer su ona četvorica od prije u prednosti i nadam se da ih neće satrati pošto budu rasli.
Ide i koja fotka sutra jer danas imam previše obaveza pa ne stignem uslikati. Pozdrav svima.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Jun 2012, 17:03
Post je mogao da ide u rubrici ,,Slike vaših Štiglića,, Ali kako se radi o još nezrelim pticama, post pre pripada ovoj temi. Danas slikani mladunci iz sezone odgoja 2012:
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 22 Jun 2012, 15:06
Mića::
Prelijepi mališani na slikama. Divota!
Evo jutros mi se izlegao i 6 mališan tako je gnijezdo opet full. Vrućine su nenormalne, prijatelji mi se tuže da ptice ne žele da hrane mlade, da mladi ugibaju...
Evo jedne fotografije mladih od moje "bacačice" koji bi svaki čas trebali napustiti gnijezdo. Bilo ih je pet ali nažalost najmlađi je uginuo. To je problem koji se javlja kada se ne vade jaja iz gnijezda nego ženka sama određuje kada će zaleći.
Pozzz
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 22 Jun 2012, 16:49
nastavak...
za koji dan bi malci trebali napustiti gnijezdo a mužjak već nagovara ženku da krenu u novu turu. Evo i jedne fotografije gdje je zauzeo gnijezdo i lagano doziva iz njega.
Pozzz
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 00:44
sta reci svaka cast i sve najbolje.
kod mene su trenutno samo gnezda napravili ovih dana, jos uvek nema jaja. Kada i ako bude bilo obavesticu vas.
fzen Posetilac
Број порука : 6 Join date : 04.09.2010
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 08:47
zenka stiglica mi je snijela tri jaja, mozda danas i cetvrto nisam gledao.zenka ne ulazi u gnijezdo, a muzjak povremeno udje,interesujeme misljenje nekog iskusnog da li da pricekam jos koji dan da vidim da li ce zenka leci na jaja jer sam mislio da ih podmetnem pod kanarinku, inace letilica mi je na balkonu pa se bojim da je prestrasena jer se na balkonu cesto izlazi a i sada su velike vrucine,molim misljenje,pozdrav
Milan Admin
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 12:03
O podmetanju jaja "pod kanarinku" pisano je dosta na ovom forumu i iskustva su takva da mladi ne ispadnu nikad dobro ili uopšte ne prežive. Ako si već imao tu sreću da ti se nagnezdi štiglić onda ništa ne diraj i pusti ptice da odrade svoj posao.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 12:15
Re: carduel Četiri malca u gnezdu koji sa svi jednaki, kao apotekarske flašice je ,,puna kapa,, Ni u prirodi ih nemu u svakom gnezdu po 5. Meni je prosek po gnezdu 3. Sa takvim prosekom na kraju sezone u ptičarniku je kao u košnici. Trenutno sam alikirao mladunca sa rednim brojem alkice 39. Izvodiće se sve do početka Septembra i ubrzo ću imati problem sa nedostatkom alkica. Alkice 2,7 naručio sam za ovu sezonu svega 50. Re: fzen Da si malo pažljivije pročitao predhodne postove o odgoju Štiglića našao bi odgovor na postavljeno pitanje. Veliki broj ženki ne legne odmah u gnezdo čim polože prvo jaje. Obično u ranim jutarnjim satima po polaganju prvog jajeta, ženka napušta gnezdo. Obiđe gnezdo u toku dana ali ne legne u njemu. Sledećeg jutra, položi drugo jaje i takođe napusti gnezdo. To će ponavljati sve do četvrtog ili petog jajeta koliko je odlučila da senese. Tek po polaganju poslednjeg jajeta ,,tvrdo,, zalegne u gnezdu. Ako posle 4-tog ili 5-tog jajeta ne legne na njima, sačekaj 24 h. za svaki slušaj a zatim podmeti jaja pod kanarinku.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 13:33
Re: carduel Četiri malca u gnezdu koji sa svi jednaki, kao apotekarske flašice je ,,puna kapa,, Ni u prirodi ih nemu u svakom gnezdu po 5. Meni je prosek po gnezdu 3. Sa takvim prosekom na kraju sezone u ptičarniku je kao u košnici.
Ma sve ok, prezadovoljan sam s četiri malca. Nek su živi i zdravi. Bitno mi je da je par odradio svoj posao kako treba tako da ga mogu ostaviti za daljnju reprodukciju.
Evo još jučer jedan mladi je iskočio iz gnijezda, jutros drugi a dva su još u gnijezdu. Ide sad faza povremenog vraćanja u gnijezdo dok ga u potpunosti ne napuste.
Isto tako, drugi par za sada uspješno podiže 6 mališana u gnijezdu. Nadam se da ženka nakon 5 - 6 dana neće sama izvršiti selekciju. Malo sam aktivniji s ovim parom tako da stavljam svježu hranu svako 2 sata i mjenjam vodu pa ćemo da vidimo šta će ispasti. Za mene bi to bio veliki uspjeh da ih sve othrani. Kako god ispadne biću prezadovoljan!
fzen Posetilac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 23 Jun 2012, 18:13
zenka vise nije snijela nijedno jaje,samo tri i dalje ne lezi na jaja,na balkonu je velika vrucina kljunovi su im stalno otvoreni, sta da radim moze neki savjet
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jun 2012, 01:11
fzen ::
zenka vise nije snijela nijedno jaje,samo tri i dalje ne lezi na jaja,na balkonu je velika vrucina kljunovi su im stalno otvoreni, sta da radim moze neki savjet
Fzen:
Kad sam počimao s uzgojem štiglića pokušao sam to raditi na balkonu koji se nalazio na južnoj strani i to je bilo totalno pogrešno. Prevelike vrućine su mi pravile ogromni problem tako da sam morao odustati od toga i napraviti vrtnu volijeru.
Postoji šansa da je ženka preskočila s nošenjem ili je snijela ove ture samo tri jaja kao što si napisao. Po nekoj logici ako sutra navečer ne zalegne u gnijezdo onda i nemaš baš nešto velikog izbora nego jaja podbaciti pod kanarinku. U slučaju da ti zalegne sutra dovečer nemoj se brinuti ako preko dana bude češće odsutna iz gnijezda ili ako samo stoji iznad jaja jer to je normalno ponašanje po ovakoj vrućini. Ženke znaju šta trebaju raditi. Bez obzira što su velike vrućine, ženka kad zalegne mora preko noći ležati na jajima inače od te ture nema ništa.
Forum:
Kao što sam već napisao evo i prvog videa para koji podiže šest mladih štiglića u gnijezdu. Ženka već godinama podiže pet mladih bez problema ali sad su se pojavila još jedna gladna usta pa ćemo da vidimo kako će to sve završiti. Meni je ovo isto prvi put u uzgoju da imam ovoliko mladih u gnijezdu.
Danas sam vršio kontrolu gnijezda i primjećujem da je najmlađi tić veoma živahan i da aktivno traži hranu. Samo ima tu jedan problem a to je da ga ženka otežano hrani pošto se klati lijevo desno (ko kakav pijanac ) puno većom brzinom nego ostali mladi tako da joj treba i vremena da ga "nacilja" kljunom kako bi mu dala hranu. Nadam se da će se smiriti kroz dan-dva. To klaćenje se vidi i na videu.
Isto tako i velike vrućine stvaraju problem. Najstarijim mališanima su četiri dana i već istežu vratove preko ruba gnijezda nebi li došli do zraka otvarajući kljunove da se rashlade.
U ovom trenutku nastojim stimulirati ženku, stavljajući novu hranu svako 2 sata, da hrani mlade češće tako da im povećam šansu za preživljavanje. Isto tako ponudim ženki i kupanje u roku 10-ak minuta da se malo rashladi. Ovo me sve podsjeća na box meč. Pozdrav svima.
fzen Posetilac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jun 2012, 10:31
hvala carduel,nisam gledao ove dvije noci dali je lezala na jaja,inace preko dana sam primijetio da vise puta ulazi u gnijezdo i nesto kao da namjesta,neznam da li sam zakasnio sa podmetanjem pod kanarinku
Milan Admin
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jun 2012, 11:05
Nova gnezda
i jedno čudno gnezdo
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 25 Jun 2012, 16:55
Milan::
Mašala Milane! Nek bude sa srećom!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 25 Jun 2012, 21:29
Re: carduel ŠEST MLADUNCA U GNEZDU Događaj koji ne treba da prođe bez komentara ili samo sa komentarom bravo, svaka čast. Svaka promena ponašanja Štiglića u veštačkim uslovima je pomak u procesu domestifikacije vrste. Ovo je veoma interesantna promena ponašanja u reproduktivnom ciklusu. Pojava je neobična i retka. Do sada nezabeležena kod naših Štiglića koje odgajamo u veštačkim uslovima. Da bi se ovako nešto dogodilo potreban je veći broj povoljnih okolnosti. Uslovi u kojima se Štiglići odgajaju. Smeštaj. Ishrana. Odgajivač koji odlično poznaje osobine svojih ptica. Posvećenost odgajivača odgoju Štiglića. Ženka sa izraženim materinskim nagonom. U celoj priči manje bitno je da li će u gnezdu biti mladunac više. Bitna je promena u ponašanju ženke Štiglića koja se ne sreće u prirodi. Promena u ponašnju uslovljena je promenom u načinu života ženke. U tome leži ključ domestifikacije Štiglića. Pojedinci pomeraju granice mogućeg a prvi koraci su nateži i najznačajniji. U tome je značaj ovog događaja koji zaslužuje veliko poštovanje i pohvalu odgajivaču, da je postigao nešto zaista značajno i vredno u procesu domestifikacije Štiglića.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 25 Jun 2012, 22:25
U ovoj Tuji na veoma bliskoj distanci nalaze se gnezda tri para Štiglića. U prizemlju je gnezdo sa 4 malca.
Na prvom spratu je gnezdo sa jajima.
Na drugom spratu je gnezdo u fazi izgradnje. Evo kako to sve izgleda na klipu:
Visinska razlika je oko 50 cm. Po dijagonali rastojanje od gnezda sa malcima do gnezda u izgradnji je oko 60 cm. Stepen trpeljivosi između ženki koje su se opredelile na zajednički život u istoj ,,zgradi,, je zaista iznenađujući. Ovakav primer kod Štiglića u prirodi ne postoji. Skučenost prostora i život u jatu za vreme reprodukcije promenili su ponašanje ženki. Promena ponašanja Štiglića i/ili izgleda izleženih ptica u veštačkim uslovima su važni elementi domestifikacije vrste.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jun 2012, 19:31
Re: carduel ŠEST MLADUNCA U GNEZDU Događaj koji ne treba da prođe bez komentara ili samo sa komentarom bravo, svaka čast. Svaka promena ponašanja Štiglića u veštačkim uslovima je pomak u procesu domestifikacije vrste. Ovo je veoma interesantna promena ponašanja u reproduktivnom ciklusu. Pojava je neobična i retka. Do sada nezabeležena kod naših Štiglića koje odgajamo u veštačkim uslovima. Da bi se ovako nešto dogodilo potreban je veći broj povoljnih okolnosti. Uslovi u kojima se Štiglići odgajaju. Smeštaj. Ishrana. Odgajivač koji odlično poznaje osobine svojih ptica. Posvećenost odgajivača odgoju Štiglića. Ženka sa izraženim materinskim nagonom. U celoj priči manje bitno je da li će u gnezdu biti mladunac više. Bitna je promena u ponašanju ženke Štiglića koja se ne sreće u prirodi. Promena u ponašnju uslovljena je promenom u načinu života ženke. U tome leži ključ domestifikacije Štiglića. Pojedinci pomeraju granice mogućeg a prvi koraci su nateži i najznačajniji. U tome je značaj ovog događaja koji zaslužuje veliko poštovanje i pohvalu odgajivaču, da je postigao nešto zaista značajno i vredno u procesu domestifikacije Štiglića.
Mića:
E moj Mića taman kad ti mene pohvali sve se sruši ko kula od karata.
Sinoć, u 19 sati dajem pticama večernji obrok i ništa nisam primjetio neobično u ponašanju para. Jedino mi je bilo čudno zašto se veći mladunci pentraju prema rubovima gnijezda. Nije mi bilo jasno zašto to rade jer im je tek 6 dana! Pretpostavio sam zbog vrućine. Jutros kad sam pticama dao doručak imao sam šta i videti. Tri najveća tića na podu volijere i što je najgore uginula. Ostala su tri manja u gnijezdu i ženka ih normalno hrani. Kako se moglo desiti da ispadnu iz gnijezda ne znam. Nisam ih ni prstenovao.
Ovaj događaj me totalno demoralizirao. Iako mi je uspješna godina, svaki gubitak mladi mi teško pada.
Jednu stvar koju sam sigurno naučio u ovim godinama uzgoja je da nikad ne možeš biti 100% siguran kad su štiglići u pitanju. Kad misliš da je sve krenulo kako treba desi se nešto što te prizemi. No, idemo dalje...
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 27 Jun 2012, 10:53
carduel ::
Mića:
E moj Mića taman kad ti mene pohvali sve se sruši ko kula od karata.
Sinoć, u 19 sati dajem pticama večernji obrok i ništa nisam primjetio neobično u ponašanju para. Jedino mi je bilo čudno zašto se veći mladunci pentraju prema rubovima gnijezda. Nije mi bilo jasno zašto to rade jer im je tek 6 dana! Pretpostavio sam zbog vrućine. Jutros kad sam pticama dao doručak imao sam šta i videti. Tri najveća tića na podu volijere i što je najgore uginula. Ostala su tri manja u gnijezdu i ženka ih normalno hrani. Kako se moglo desiti da ispadnu iz gnijezda ne znam. Nisam ih ni prstenovao.
Ovaj događaj me totalno demoralizirao. Iako mi je uspješna godina, svaki gubitak mladi mi teško pada.
Jednu stvar koju sam sigurno naučio u ovim godinama uzgoja je da nikad ne možeš biti 100% siguran kad su štiglići u pitanju. Kad misliš da je sve krenulo kako treba desi se nešto što te prizemi. No, idemo dalje...
To ne menja ni slovo od onoga što sam napisao. Šest jaja u gnezdu Štiglića je rekost. Šest plodnih jaja je još veća retkost. Šest izleženih mladunca je nezabeleženo. Na ovim prostorima, ove odgojne sezone, manje od 10 odgajivača će moći da se pohvali sa više od 3 odgajena Štiglića, koliko će samo u toj turi odhraniti ta ženka. Mogao si i da prećutiš da su tri malca nastradala ali nisi. Time si pokazao još nešto, puno vrednije nego što je uspeh u odgoju Štiglića. Iskrenost je vrlina velikih a priznanje neuspeha, vrlina hrabrih.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 27 Jun 2012, 15:23
To ne menja ni slovo od onoga što sam napisao. Šest jaja u gnezdu Štiglića je rekost. Šest plodnih jaja je još veća retkost. Šest izleženih mladunca je nezabeleženo. Na ovim prostorima, ove odgojne sezone, manje od 10 odgajivača će moći da se pohvali sa više od 3 odgajena Štiglića, koliko će samo u toj turi odhraniti ta ženka. Mogao si i da prećutiš da su tri malca nastradala ali nisi. Time si pokazao još nešto, puno vrednije nego što je uspeh u odgoju Štiglića. Iskrenost je vrlina velikih a priznanje neuspeha, vrlina hrabrih.
Naravno da je točno sve što si napisao. Ne znam ni sam da li je netko imao šest izleženih u gnijezdu do sada.
Konkretno u ovom slučaju sastalo se nekoliko loših čimbenika koji su doveli do toga:
- teško je uskladiti poslovne obaveze s hobijem - nisam skupljao jaja da ih kasnije sve skupa naležem - velika vrućina
Veći dio dana su ptice prepuštene same sebi tako što se u tom periodu desi ne može se vratiti u prvobitno stanje. Nemoguće je odvojiti toliko vremena da bi se sve držalo pod kontrolom.
Za veći broj othranjenih mladih u gnijezdu treba obavezno skupljati jaja. Podrazumijeva se da par odlično hrani. U suprotnom bilo kakva aktivnost ne može dati tako dobre rezultate.
Velike vrućine traže i veći aganžman oko ptica pa i to predstavlja problem.
Smisao mog bavljenja ovih hobijem je osobne prirode i druženje s kolegama uzgajivačima. Za sada nikad nisam osjetio potrebu da se takmičim s nekim. Isto tako smisao moje prezentacije je da posjetitelji ovog foruma uživaju u multimedijalnom izdanju (tekst, slika, video) uzgoja štiglića i da motivira potencijalne nove uzgajivače.
Svi uzgajivači, bez obzira na svoje iskustvo, imaju određene probleme tokom uzgoja. Ne smatram da je neuspjeh ako koji mališan nastrada i da se time umanjuje vrijednost samog uzgajivača. Da nije tako možda ovaj hobi ne bi bio toliko zanimljiv.
Idem sad u kontrolu da vidim da nije još koji ispao iz gnijezda.