| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Parenje i uzgoj štiglića | |
|
+54Goran Cvetanoski-Coko Zoran.C Ivo39 slavishab sphone koce split bric bric kima alempije weimnes sasaznas mozaikl galeb Mica Vasic djordje996 AndrijaKg gocke suljaga Gost bili ned0__ SASKO 1 deni zoran ptice pjevice IGOR 72 belobradi enab Timbrado Uros/Zavisa žako gost1 drvetmed Damir redarmymostar valter fzen Rilekson Maki Milos MAGA pedjacure postar NebojsaB goldfinch Milan dalibor vasic korbach salle Ivica carduel jigor Zokbok988 Furla sasko zoranV 58 posters | |
Аутор | Порука |
---|
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 10 May 2013, 01:44 | |
| - Zoran.C ::
- Necu nista dirati a gledao sam opet nekoliko puta snimak i primetio sam taj trenutak, sada mi je jasno!!!!Hvala jos jednom ...
Koja je generacija ptica koju sada razmnozavate? Treća generacija balkanike. Bilo je dosta uspona i padova dok se nisu savladale tehnike uzgoja. Sad je, bar mislim, puno lakše. Uglavnom, na pravom si mjestu da postaneš odličan uzgajivač štiglića. Ovdje uzgajivači nesebično pišu o svemu što se može desiti u uzgoju. Po meni je ovo forum br. 1 na tu temu. | |
| | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 10 May 2013, 11:02 | |
| - carduel ::
- Zoran.C ::
- Necu nista dirati a gledao sam opet nekoliko puta snimak i primetio sam taj trenutak, sada mi je jasno!!!!Hvala jos jednom ...
Koja je generacija ptica koju sada razmnozavate? Treća generacija balkanike.
Bilo je dosta uspona i padova dok se nisu savladale tehnike uzgoja. Sad je, bar mislim, puno lakše.
Uglavnom, na pravom si mjestu da postaneš odličan uzgajivač štiglića. Ovdje uzgajivači nesebično pišu o svemu što se može desiti u uzgoju.
Po meni je ovo forum br. 1 na tu temu. Raduje prilključenje svakog novog forumaša u ovoj temi. Jer što je više igrača tim je jači. Veliki pozdrav i podrška novom M(učeniku) odgajivaču autohtonih štiglića.Forum nikako ne teba shvatiti kao mesto gde će se forumaši u nečemu takmičiti, bilo u odgoju ptica, znanju, kvalitetu fotografija... Forum je mesto gde se razmenjuju iskustva u odgoju ptica. Pozitivna, negativna, neobuična, sve u cilju donošenja zaključaka koji će biti u toliko isparvniji u koliko je više iskustava. Otvorenost, iskrenost, hrabrost da se opišu i neuspesi, važni su elementi koji vode ka napretku u odgoju ptica. Nema mesta ni zavisti niti ljubomori, jer realno, još niko nije postao dovoljno dobar odgajivač faune Evrope na ovim prostorima. Svi smo manje više na nekom početku koji će potrajati. Nadam se da će uloženi trud, kako svakog pojedinca tako i svih koji učestvuju u procesu domestifikacije faune Evrope dati veoma vredne i značajne rezultate. Mora se umati na umu da je odgoj nominalne podvrste malo zastupljen u Evropi. Razlog je u tome što odgoj nominalisa nije komercijalan. Racionalni ljudi teža da iz hobija izvuku neku manju ili veći korist. Naš mentalitet je nešto drugačiji. Radićemo nešto iz ljubavi, principa ili inata, pa makar to bilo na našu štetu. Osim na domestifikaciji nominalne podvrste radi se i na domestifikaciji podvrste balkanika. To je još uvek nedomestifikovana podvrsta štiglića tako da će naš rad pre ili kasnije doneti pričarstvu Evrope još jednu domestifikovanu podvrstu. Nije lako, jednostavno i brzo domestifikovati neku popuilaciju divljih ptica. To je ono što ljubitelji štiglića čine na ovim prostorima. Rezultati će doći utoliko brže ako se na domestifikaciji autohtonih podvrsta štiglića radi timski. | |
| | | Zoran.C Član
Број порука : 57 Join date : 14.08.2011 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 10 May 2013, 11:53 | |
| Cika Mico ovo sam shvatio kao dobro doslicu, na cemu veliko hvala!!!Ja sam inace odavno clan foruma ali samo kao citalac... Hteo bi jos nesto da vas pitam(mislim na sve forumase), kako doci do pocetne kulture crva brasnara i gde, takodje i koja je cena, moze i na pp ako ne sme da se napise o tome u temi! Ako sam prekrsio neko pravilo unapred se izvinjavam moderatorima!!! | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 10 May 2013, 17:45 | |
| Posto jos uvek ne smem tj nemam mogucnost da saljem pp molio bih one koji mi posalju poruku da mi ostave i broj telefona da bi se culi...dogovorili u vezi crva | |
| | | Ivo39 Posetilac
Број порука : 24 Join date : 26.04.2013
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 20:54 | |
| E ljudi,da li možem da držim štiglice sa Australijskim zebama? | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 22:59 | |
| Opet ja imam jedno pitanje, prvo cu da objasnim situaciju koja se sada desava kod para koji je imao 5 jaja ali praznih, dakle ovako stoje stvari pusteni su zajedno zenkica peva i mase repom stoji blizu gnezda ali muzijuak je stalno u gnezdu i cim ona pridje malo blize on je juri i kresti, sikce, a pored toga kada napusti gnezdo dodje i ljubi zenku,hrani...mada je to vrlo retkobar za to vreme dok ih posmatram.Dali je to normalno ponasanje ili treba nesto da uradim po tom pitanju ? Inace danas je proslo cini mi se 2 ili 3 dana od kako sam bacio jaja. | |
| | | Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:13 | |
| Kad bacis jaja obavezno rasturis gnezdo i das im materijal za novo gnezdo. Ptice se cesto ponasaju cudno i svaka je jedinka za sebe, pa se neki postupci ne mogu uzeti kao reper. Pokusaj da razdvojis muzjaka pregradom a da zenki ostavis materijal za gnezdo, ona bi uz vizuelni kontakt sa muzjakom bez problema pocela da paravi gnezdo, ja bih tako uradio. | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:25 | |
| Dakle ostavim gnezdo samo izbacim materijal? A muzijaka pregradim. Kada bi onda trebao ponovo da ga vratim kada savije gnezdo ili ranije? | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:26 | |
| Dali se gnezdo rastura i akda bude pilica ili se u tom slucaju ostavlja ? | |
| | | Zokbok988 Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:37 | |
| Gnezdo se rusi i kada mladi izlete jer u njemu verovatno ima pipa a i sumnjam da ce se zenka opet u njemu gnezniti jer je prekriveno izmetom. Na micinim slikama se moglo videti kako zenka pravi novo gnezdo iznad starog. Znaci izvadi sav materijal, pregradi muzjaka i ponudi zenki nov materijal. Nemoj da prestanes sa pojacanom hranom i vitaminima, kad vidis da zenka pocne da unisi materijal u gnezdo ti pusti muzjaka i prati njegovo ponasanje. Ona nece bas odmah poceti vec ce imati malu pauzu a ti budi strpljiv. | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:40 | |
| Kako mi je clan carduel napisao 6-7 dana ce imati pauzu i onda ponovo, a dali se zna zasto muzijak toliko cuva gnezdo da ni zenki ne da da pridje? | |
| | | Zokbok988 Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:55 | |
| Niko ti ne moze sa sigurnoscu dati odgovor, mogu da lupam gluposti, ali pravi razlog samo muzjak zna. Muzjaci kada su usiljeni nekada se cudno i neobjasnivo ponasaju. Svaka njegovo ponasanje se tolerise dok ne lomi jaja i tuce mlade. Iskreno nisam jos cuo da se muzjak zavuce u gnezdo i tera zenku kad mu pridje. Malo hladjenje glave pregradom mu dobro dodje kad vec imas uslove. | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 11 May 2013, 23:58 | |
| Daali mislite da bi trebao da smanjim jajcanu i e vitamin?Dali mogu na ti ubuduce? | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 00:55 | |
- Daali mislite da bi trebao da smanjim jajcanu i e vitamin?Dali mogu na ti ubuduce?
Zorane, u fazi reprodukcije štiglića ustaljeno je pravilo da mužjak pronalazi mjesto za gnijezđenje, ulazi na to mjesto i doziva ženku laganim cikanjem. Uzme materijal u kljun i unosi ga u gnijezdo, zalegne u gnijezdo pa se meškolji koji sekund uz dozivanje ženke. Ženka, obično, doleti na gnijezdo ali bez svađe u tom trenutku. Mužjaku je u interesu da "poentira" pa bi zbog toga morao zvati ženku u gnijezdo a ne je tjerati. Kao što sam ti rekao, ženka će krenuti u drugu turu od 6 i više dana a dotle ti pregradi mužjaka nek se malo žesti i pjeva. Kad ženka napravi obruč oko gnijezda onda ga pusti ka njoj. S obzirom na ponašanje tog mužjaka držao bi ga na oku i vjerojatno pregradio kad ženka legne na jaja. Nije mi baš pouzdan. Što se tiče jajčane hrane i e-vitamina ja bi ih reducirao na nekoliko puta tjedno jer su ptice već "krenule" i to im je dosta za održavanje rasplodne kondicije. Ne valja ničeg previše. Od trenutka kad si izvadio gnijezdo pa 4 - 5 dan počni davati jajčanu svaki dan dok ženka nosi jaja a kad završi s nošenjem onda je prestani davati. U periodu dok ženka leži na jajima možeš samo mužjaku koji put dati malo jajčane hrane radi održavanja forme. Sretno! | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 01:08 | |
| carduel hvala na tako detaljnom opisu i ne sebicnom prenosenju vaseg znanja, verujte mi da mi mnogo pomazete!!! JOS JEDNO VELIKO HVALA !!!! Takodje hvala i Zokbok988 !!! | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 01:50 | |
- carduel hvala na tako detaljnom opisu i ne sebicnom prenosenju vaseg znanja, verujte mi da mi mnogo pomazete!!!
JOS JEDNO VELIKO HVALA !!!! Takodje hvala i Zokbok988 !!! Nadam se da smo svi tu da pomognemo! | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 09:27 | |
| Slazem se sa vama, ali posto ja pored ptica se bavim pomalo biljnom akvaristikom,do skoro i kinologijom mogu reci da ima raznih ljudi, a kada sam poceo sa pticama mogu reci da skoro niko nije hteo da mi kaze kako da spremim ptice tj na kasicicu su mi davali informacije a sve u cilju da bi kod njih kupovao ponovo.Slicno je bilo i sa biljkama za akvaristiku.Da naglasim nije niko sa ovog foruma, a koliko sam shvatio niko bitan i poznat u pticarstvu ali kada ste novi u necemu nije vam bas sve poznato.Da ne davim vise, danas ili sutra ocekujm pile ako sve bude kako valja pa cu to slikovito preneti...podeliti sa vama.A jutros ja hranim ptice i malo posmatram pre posla a doticni par o kome sam juce pisao stoji na pecagici ljube,hrane zenka ulazi u gnezdo, muzijak takodje ne dira je i posle 10-15 min pocinje opet prica od juce ne da joj da pridje gnezdu i onda sam ga odvojio pregradom... | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 12:28 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 12 May 2013, 15:05 | |
| Re: MilanPtice su izgledom u dobroj formi. Rasiljene, belih kljunova. Hrane imaju u izobilju. Po svemu viđenom treba uskoro da se nalegu. Zbog čeg se to već nije dogodilo samo Štiglići znaju. Teraju neki svoj hir. Peto gnezdo: U prvom gnezdu sledeće nedelje treba da se ispile prvi ovogodišnji mladunci. Nadam se, ako sve ide po planu, da ću za sedam dana početi da brojim izlegle madunce, a ne gneza i jaja. | |
| | | Zoran.C Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 13:42 | |
| Samo da se pohvalim da je danas izaslo pile iz jedinog oplodjenog jajeta!!!!Toliko sam srecan da je to neopisivo!!!Samo da sada sve bude u redu i da prezivi!!!Postavicu fotografije kasnije. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 13:45 | |
| ... vrijeme je postalo malo nestabilno, česta su zahlađenja pa i ženka drugačije leži na gnijezdu. Rekao bi priljubi se čvršće da bi što bolje grijala buduće potomstvo. Ove godine radim s četiri para i za sada tri para su aktivna. Jedna ženka leži na 5 jaja, druga je napravila gnijezdo i treba krenuti s nošenjem a treća je u fazi izgradnje gnijezda. Četvrti par (mladi par) još uvijek ne pokazuje znakove da bi uskoro moglo što biti. Mada se s njima nikad ne zna. Možda me vrlo brzo i iznenade. Kakvo je stanje kod drugih kolega? Zoran.C::Čestitam Zorane! Neka bude sretno i berićetno!!! | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 18:15 | |
| ... stražarim, stražarim i samo stražarim! Nakon što je ženka zalegla na gnijezdo mužjak u pravilu preuzima brigu oko nje. Dok ona leži na gnijezdu, mužjak skuplja hranu po prirodi tj. u volijeri jede ponuđena jela da bi nakon toga oprezno doletio na pristojnu udaljenost od gnijezda (ovo mu je vrlo teško u volijeri ili parilici izvesti ) i lagano se prišuljao gnijezdu. Ženka kada primjeti mužjaka počne izvoditi karakterističan ples (trese se) pri čemu izdiže glavu i proizvodi karakterističan zvuk cccccccc kojeg nazivamo siktanje. Na njeno stimuliranje - moljakanje mužjak je počne hraniti. Ženka u ovoj fazi rijetko ustaje iz gnijezda, jedino kada mora izvršiti nuždu i nabrzinu uzeti koju sjemenku ili se napojiti. Ukoliko se štiglići legu u volijerama nije na odmet postaviti nekoliko stajaćica na nižu visinu u volijeri, koja je najudaljenija od gnijezda da bi omogućili mužjaku da ima mogućnost da pjeva jer mužjaci u blizini gnijezda šute ko zaliveni, da ne bi slučajno otkrili poziciju gnijezda predatorima. Ptice sve rade s razlogom. Ovo ponašanje mužjaci zadržavaju bez obzira koliko generacija se legu u vještačkim uvjetima. Što više uposlimo mužjaka da obavlja različite dnevne aktivnosti povećava nam se šansa da ne napravi neku glupost koja bi se mogla ogledati u tome da raznese gnijezdo, razbije jaja ili pobije mladunce. Najgori su mladi mužjaci pošto nemamo s njima iskustva pa možemo svašta očekivati od njih. U svom uzgoju do sada nisam imao slučaj da mužjaci naprave neki od navedenih stvari. Tako sam pisao i prošle godine da mi nikad niti jedna ženka nije izbacila mlade nakon prstenovanja, pa su mladi sutradan letili na sve strane volijere. Nadam se da ne prizivam probleme pišući otvoreno na ovu temu. Nakon što obavi svoje dnevne aktivnosti mužjak stražari u blizini gnijezda. To se može vidjeti na slici. Pozdrav ekipi. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 20:13 | |
| Re: carduel
Podržavam ovakve postove koji proširuju saznanja o ponašanju štiglića u reproduktivnom periodu. Postovi ovakvog sadržaja, zbog svoje autentičnosti, imaju ornitološku vrednost. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 20:47 | |
| - mića ::
- Re: carduel
Podržavam ovakve postove koji proširuju saznanja o ponašanju štiglića u reproduktivnom periodu. Postovi ovakvog sadržaja, zbog svoje autentičnosti, imaju ornitološku vrednost. Hvala ti Mića! Pokušavam svako zapažanje iz volijere podijeliti s članovima foruma. Meni su štiglići velika ljubav i zato to i radim. Ako su se meni neke stvari dešavale dok sam "brusio" zanat uzgoja ne moraju se dešavati drugih uzgajivačima. Nadam se da ću dočekati dan kada će avijariji, volijere, letaljke, kavezi i sl. biti puni domestificiranih štiglića. | |
| | | Goran Cvetanoski-Coko Član
Број порука : 68 Join date : 09.05.2013 Age : 61 Локација : Skopje, Makedonija
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 13 May 2013, 22:13 | |
| Postujem ovakve postove veoma su korisni,ali smatram da se ovaj zanat ipak mora ''obrusiti'' i to dobro jer neverujem da ce nekom poci za rukom odgajiti stiglice u kavezu,volijeri i.t.d. samo citajuci tekstove,ma koliko originalni bili.Mislim da se razumemo,svaki pocetnik mora proci mukotrpan rad sa svim problemima i radostima koja pruza odgoj Faune Evrope.Pozdrav Svima... | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića | |
| |
| | | | Parenje i uzgoj štiglića | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |