Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 57 Join date : 14.08.2011 Age : 42 Локација : Zemun
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 12 Jun 2013, 19:43
Danas kod mene dva pileta i ostalo je jos jedno jaje da sacekam i vidim dali ce biti sta.Posto sam to video ne posredno pre polaska na posao nisam stigao da fotografisem ali za sutra obecavam....
drvetmed Član
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 12 Jun 2013, 20:43
Цитат :
Re: MIĆA
DIVNO, zbog ovakvih momenata se vredi pomučiti i odgajati štiglice:cheers:
Ove slike su za udžbenik ptičarstva.
valter Zaslužni član
Број порука : 305 Join date : 10.02.2012 Age : 42 Локација : Cicevac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 12 Jun 2013, 21:30
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 09:48
Tema je: Parenje i uzgoj Štiglića a ne: Ručno odhranjivanje mladih štiglića uzetih iz gnezda. Niti je ovom mladuncu mesto na forumu (mesto mu je u prirodi) niti je ,,vrlom odgajivaču,, mesto na forumu.
Neprimenjivanje zakona o legalizaciji odgoja i zakona o zaštiti prirode ima za posledicu da ovakvih ,,odgajivača,, ima poprilično.
Mnogo je mladunaca Štiglića otetih iz prirode, prstenovanih i ručno odhranjenih. Šteta je velika. Većina tih štiglića kao odrasle ptice ne reprodukuju se u veštačkim uslovima. Sem što su mirne i pitime ptice (koje ,,odgajivač,, najčešće proda za dobre novce) nemaju drugu vrednost.
Srećni novi vlasnik (koji je debelo platio pticu ,, F10 generacije,, iz veštačkog odgoja) izgubi godine i godine sve pokušavajući da od ,,kvalitetne,, ptice dobije potomke.
Prošle godine uhvaćeno je nekoliko (broj nije tačno utvrđen) prstenovanih odraslih Štigića u blizini jednog većeg grada u Srbiji. Naravno da je lovac kome se to posrećilo ostao anoniman, kao i ,,vlasnik,, koji je prstenovao mladunce u gnezdu ali ih nije pokupio na vreme. Oba aktera događaja ostaće nekažnjena, nažalost.
Većina prstenovanih Štiglića u Srbiji, kod ,,odgajivača,, ili kod vlasnika koji su ptice kupili, potiče iz prirode. Prstenovanjem mladunaca u gnezdu u prirodi i njihovim ručnim dohranjivanjem.
Takvo stanje ne doprinosi razvoju ptičarstva niti procesu domestifikacije. Društvena klima, (potpuno haotično i anomično društvo) doprinosi mešetarenju u svim sverama života. Od biznisa do hobija. Zajednica zasnovana na prevaram i lažima, urušiće se kao kula od karata. Samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi.
valter Zaslužni član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 10:39
valter Zaslužni član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 10:42
valter Zaslužni član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 11:09
Goran Cvetanoski-Coko Član
Број порука : 68 Join date : 09.05.2013 Age : 61 Локација : Skopje, Makedonija
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 11:29
mića ::
Tema je: Parenje i uzgoj Štiglića a ne: Ručno odhranjivanje mladih štiglića uzetih iz gnezda. Niti je ovom mladuncu mesto na forumu (mesto mu je u prirodi) niti je ,,vrlom odgajivaču,, mesto na forumu.
Neprimenjivanje zakona o legalizaciji odgoja i zakona o zaštiti prirode ima za posledicu da ovakvih ,,odgajivača,, ima poprilično.
Mnogo je mladunaca Štiglića otetih iz prirode, prstenovanih i ručno odhranjenih. Šteta je velika. Većina tih štiglića kao odrasle ptice ne reprodukuju se u veštačkim uslovima. Sem što su mirne i pitime ptice (koje ,,odgajivač,, najčešće proda za dobre novce) nemaju drugu vrednost.
Srećni novi vlasnik (koji je debelo platio pticu ,, F10 generacije,, iz veštačkog odgoja) izgubi godine i godine sve pokušavajući da od ,,kvalitetne,, ptice dobije potomke.
Prošle godine uhvaćeno je nekoliko (broj nije tačno utvrđen) prstenovanih odraslih Štigića u blizini jednog većeg grada u Srbiji. Naravno da je lovac kome se to posrećilo ostao anoniman, kao i ,,vlasnik,, koji je prstenovao mladunce u gnezdu ali ih nije pokupio na vreme. Oba aktera događaja ostaće nekažnjena, nažalost.
Većina prstenovanih Štiglića u Srbiji, kod ,,odgajivača,, ili kod vlasnika koji su ptice kupili, potiče iz prirode. Prstenovanjem mladunaca u gnezdu u prirodi i njihovim ručnim dohranjivanjem.
Takvo stanje ne doprinosi razvoju ptičarstva niti procesu domestifikacije. Društvena klima, (potpuno haotično i anomično društvo) doprinosi mešetarenju u svim sverama života. Od biznisa do hobija. Zajednica zasnovana na prevaram i lažima, urušiće se kao kula od karata. Samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi. Kao relativno novi clan na forumu veoma sam razocaran ovakvim''radnjama''.Nevidim koja je draz pojedincima da se veraju po granama,sakupljajuci mlade ptice,da bi potom reklamirali sebe kao uspesnim odgajivacima FE.Svakako da ovakve stvari ne doprinose razvoju i procesu domestifikacije pojedinih vrsta.Podrzavam gospodina Micu,i verujem mu da je razotkrio radnju,sudeci po njegovom velikom iskustvu oko odgoja stiglica.Pretpostavljam da mu je za oko zapalo to sto su noge ovom ''malcu''veoma crne,sto je nepobitni dokaz da je ptic iz prirode.Pozdravljam Vasu lavovsku borbu oko suzbijanja ovakvih pojava,ali iskreno nisam optimista da ce se nesto promeniti ka boljem.Identicna situacija je i kod nas u MK.Nemozome odraslim ljudima promeniti utemeljene navike.Neki kazu; ''Drvce se savija dok je mlado''Poz...
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 11:57
Цитат :
Nedavno sam ovaj video snimao za potrebe jednog drugog foruma pa ću ga sad i ovdje postaviti. Za mene je sramotno uzimati mlade štigliće iz prirode i prstenovati ih da bi se kasnije predstavio svoj uzgoj. Nemam komentara. Ovaj čin samo pokazuje vrijednost osobe u pričarskom svijetu i širim krugovima. Jadno i gotovo.
Ovaj video prikazuje "ljubitelja" štiglića u akciji skidanja gnijezda s mladim štiglićima. Pažljivim koracima, u ritmu, prilazi stablu vrbe (volijere). Osmatra lijevo i desno da ga netko ne vidi. Tjera ženku sa strička "jajčana hrana", pažljivo skida katanac i otvara vrata. Nailazi na duplu mrežu koju svladava bez velikih problema. Ali zbog širine ruke ne uspijeva iz prvog pokušaja doći do gnijezda. Želja da zadrži mlade za sebe je jača od prepreke koja mu se nalazi na putu i iz drugog pokušaja skida gnijezdo. Mladi su nepomični i bespomoćni. Osuđeni na milost i nemilost "ljubitelja". Al na trenutak "ljubitelj" zastaje i uviđa po prstenovima da je netko drugi već bio tu tjedan dana ranije i stavio svoje prstenove. Broj na prstenovima mu ne odgovara i neće se moći "pohvaliti" kako ih je "skinute" uzgojio. Sav razočaran vraća mlade s gnijezdom na vrbu i odlazi. I uzgoj se promijenio mada ima još uvijek tradicionalista - nažalost.
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 13:50
Jedan video da ne bude sumnje u legalan uzgoj. Evo danas, drugi dan, malo ugrijalo sunce i ptice su se konačno probudile iz zimskog sna.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 14:26
žako ::
Jedan video da ne bude sumnje u legalan uzgoj. Evo danas, drugi dan, malo ugrijalo sunce i ptice su se konačno probudile iz zimskog sna.
BRAVO ŽAKO! To je primjer pravog uzgajivača. Kolega neka je sa srećom!
Polako počima i druga tura pa evo i nekoliko današnjih fotografija. Pozdrav svima.
Zoran.C Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 14:47
Moji pilici nisu uzeti iz prirode vec su izlezeni u kavezima i ako su mozda manje vredni zato sto nisam clan nekog drustva i sto nece imati prstenje meni su od ne procenljive vrednosti!!!!!!!!!! Evo kao sto sam obecao malo fotografija...mada su foto malo losijeg kvaliteta.
Inace ja uvek imam pitanja pa tako i sada juce mi se cini da nisu hranili pilice dok danas vidim da imaju malo u gusicama (jajcane za sumske ptice sa kuvanim jajetom i klijalim semenom) iako sam to vec negde procitao da je normalno zelim od vas jos jednu potvrdu da je to tako? I koliko sam video nisu im bas gusice skroz pune vec onako ima malo, dali je i to normalno?
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 14:50
Sve je to ok. Nek su živi i zdravi.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 13 Jun 2013, 21:39
ISHRANA PRIPLODNIH PAROVA U REPRODUKTIVNOM PERIODU
- parovi koji odhranjuju mladunce-
GORČIKA – u što većim količinama, koliko god može odgajivač da donese pticama.
BILJNE VAŠI (zelene) idalna živa hrana za parove koji odhranjuju mladunce.
LUTKE BRAŠNARA .- Ako nema biljnih vaši lutke brašnara su dobra alternativa.
CRVI BRAŠNARA –alternativa lutkama brašnara. Mogu se davati zajedno sa lutkama brašnara
LUTKE MUŠICA – Poslednja alternativa živim belančevinama životinjskog porekla, ako odgajivač nije u mogućnosti da obezbedi prethodnu živu hranu.
KUVANO KOKOŠIJE JAJE
MEŠAVIMA KLIJALOG SEMENJA
KRASTAVAC – ne suviše zreo
MLADE TEK IZNIKLE BILJKE – Zasejane od preklijalog semenja.
KONOPLJA – Kratko melveno zrnevlje.
OLJUŠTEN SUNCOKRET
To je hrana koju dajem matičnim parovima koji imaju mlade. Uz male varijacije ova ishrana matičnih parova traje tokom cele sezone. Trenutno ima GORČIKE a pre nje davao sa MASLAČAK. Kada stigne u prirodi DIVLJA SALATA a nestane GORČIKE davaću divlju slatu. Posle divlje salate, sladeća sezonska hrana iz prirode je VODOPIJA ili Plavocvet. Priplodni parovi u reproduktivnom periodu MORAJU imati na meniju najmanje JEDNU vrstu poluzrelog semenja korovskih biljaka. Vrsta korova uslovljena je sezonom, kada određenog korova ima najviše u prirodi.
Godinama primenjijem ovaj način ishrane matičnih parova u periodu reprodukcije. Od kada odgajam Štigliće ovom šemom ishrane odgjio sam više od 150 štiglića. Neko će reći pa to vrhunski majsori odgaje za jednu ili dve sezone. Lično ne poznajem nikog ko toliko masovno odgaja štigliće niti sam video tu vrstu masovnog odgoja na NETU. Ne sporim da ima neko ko odgaja Štigliče u velikom broju svake godine. Verovatno je vredniji od mene a sigurno i mlađi. Primenjivao sam razne šeme ishrane velikih i poznatih odgajivača Štiglića. Ni jedna se nije dobro pokazala. Ubeđen sam da su ti veliki majstori imali neku taju u ishrani koju čuvaju samo za sebe a koja je u stvari ključna za uspeh u odgoju. To znači da nisu bili iskreni u potpunosti. Sebe ne smatram velikim majstorom tako da sam napisao šemu ishrane svojih matičnih parova koju primenjujem 5 godina. Nemam nikakvih tajni, od prvog do poslednjeg slova ovaj metod ishrane je doslovce opisan. Ko želi da ima slične rezultate u odgoju autohtonih podvrsta štiglića kao ja, neka proba ovu šemu ishrane svojih matičnih parova u reprodukciji. Ko želi da ima bolje rezultate i veći broj maldih u sezoni neka ,,kopa,, po literaturi i po netu. Ko zna, možda nešto i iskopa i postene veliki majstor.
Evo nekih rezultata opisanog metoda ishrane:
drvetmed Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 08:11
undefined ::
Цитат :
Vrhunac licemerstva je to što se slike takvih mališana stavljaju na ovaj forum i što vlasnici istih daju sebi za pravo da komentarišu iskustva i napore drugih ljudi koji vole ptice i čuvaju ih .
drvetmed Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 08:17
RE:MIĆA
Vaši štiglici su kao u restoranu, meni im je vrhunski. Nisam do sada davao oljušteni suncokret ni mlevenu konoplju i to ću svakako uvrstiti u svakodnevnu ishranu priplodnih parova i mališana. Zahvalan sam Vam što ovakve stvari objavljujete i tako nam omogućujete da se naše ptice a i mi sa njima manje mučimo .
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 12:01
06.05.2013
14.06.2013
Последњи изменио mića дана Fri 14 Jun 2013, 12:04. измењено укупно 1 пута (Reason for editing : U istom gnezdu drugi nasad Na slici je gnezdo sa jajima slikano 06.05. Po izletanju mladunaca ženka nije napravola novo gnezdo. Šta više nije ni na osnovi starog, sagradila novo. Već je samo staro gnezdo malo prepravila, očistila i ponovo položila j)
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 12:11
Komentar predhodnog posta:
U istom gnezdu drugi nasad
Na gornjoj slici je gnezdo sa jajima slikano 06.05. Po izletanju mladunaca ženka nije napravola novo gnezdo. Šta više nije ni na osnovi starog, sagradila novo. Već je samo staro gnezdo malo prepravila, očistila i ponovo položila jaja u njemu (druga slika) Ovoga puta 6. Ponašanje ženke je racionalno i logično. Zbog čega bi se zamarala suviše kada ne mora i zbog čega bi birala bezbednije mesto za gnezdo kada se staro mesto pokazalo apsolutno bezbednim. Njeno logično rasuđivanje satoji se u činjenici da je na istom mestu uspešno podigla predhodne mladunce koji su svi živi i zdravi napustili gnezdo Ako tada nije bilo nikakve opasnosti po nasad i mališane, logično očekuje, da će i sledeću generaciju dece uspešno podići na istom(bezbednom) mestu. Činjenica da nije morala da utroši puno energije praveći novo gnezdo rezultirala je nasadom od 6 jajeta. Uštedu u energiji pretočila je na polaganju jaja više. Odgajivač ne treba da se nepotrebno upliće u porodični život Štiglića. Intervencije odgajivača svode se samo kada je to neophodno i samo koliko je neophodno. Treba evidentirati polaganje prvog i/ili poslednjeg jajeta u gnezdu radi određivanja datuma izleganja mladih. Sledeća kontola gnezda je predviđenog datuma izleganja. Zatim prstenovanje. Dalje povremena kontrola rasta pilića do napuštanja gnezda. Najbolji retzultati postižu se parenjem stare ženke sa mladim mužjakom, ili mlada ženka parena sa starijim mužjakom. Najslabiji rezultati postižu se parenjem mladih jednogodih ptica. To radim već godinama, svestan svih loših posledica koje proizilaze parenjem mladih neiskusnih ptica. Cilj takvog rada je da u što kraćem vremenskom roku odem što dalje od F1 generacije. Rezultat je da ove godine imam prve piliće F8 generacije. Radi se o namernom odricanju od količine zbog kvaliteta. Parenjem starih, iskusnih, trogodih i četvorogodih ptica broj novoizleženih štiglića po godini bio bi daleko veći. Ali bi pomak ka generacijama viših numeričkih vrednosti bio sporiji. Kvalitet koji se dobija sa svakom novom (F) generacijom štiglića akumulira se u njihovom genotipu i ne može se još uvek videti. Ali je gotovo izvesno da će takav rad dovesti i do određenih promena fenotipa. Samo je pitanje vremena kada će genotipske akumulacije ,,eksplodirati,,
Zoran.C Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 13:18
Cika mico svaka cast na svemu!!!! Kod mene opet novosti zenka je pre dva dana snela prvo jaje, pa je juce pauzirala i danas jos dva,inace to mi se nikada nije desilo sa kanarincima da zenka u isti dan snese dva jaja. Juce kada sam krenuo na posao pogledao sam i bilo je samo vestacko jaje koje sam stavio to je bilo oko14h.Imam jos jedno pitanje;zasto kada se vade jaja iz gnezda ljudi kazu da ne treba da se okrecu vec kako su stajala u gnezdu da se stave u odredjenu posudu.malo mi to nije jasno jer ipak zenka u gnezdu okrece jaja? A kod para od kojeg sam juce postvio fotografije mladih trece jaje je mrtvo tj unutra je pile mrtvo. Kada sam otvorio jaje pile je zauzelo trecinu jajeta,dali mozete da mi kazete otprilike u kom periodu je uginulo i sta je moglo dovesti do toga,kod tog para jaja nisma vadio?
drvetmed Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 13:49
RE:mića ::
Kvalitet koji se dobija sa svakom novom (F) generacijom štiglića akumulira se u njihovom genotipu i ne može se još uvek videti. Ali je gotovo izvesno da će takav rad dovesti i do određenih promena fenotipa. Samo je pitanje vremena kada će genotipske akumulacije ,,eksplodirati,,
Samo da smo mi živi i zdravi, sve se da dočekati .
Svaka čast na studioznom radu, kada se meni bednom amateru možda učini da kod majstora nešto nema smisla, majstor me odmah argumentima razuveri .
Konačno i ja mogu da se nadam podmlatku štiglica ove sezone, ovo gnezdo nisam ni kontrolisao, izgledalo mi je prazno kad ono izneneđenje .
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 19:03
drvetmed ::
RE:mića ::
Kvalitet koji se dobija sa svakom novom (F) generacijom štiglića akumulira se u njihovom genotipu i ne može se još uvek videti. Ali je gotovo izvesno da će takav rad dovesti i do određenih promena fenotipa. Samo je pitanje vremena kada će genotipske akumulacije ,,eksplodirati,,
Samo da smo mi živi i zdravi, sve se da dočekati .
Svaka čast na studioznom radu, kada se meni bednom amateru možda učini da kod majstora nešto nema smisla, majstor me odmah argumentima razuveri .
Konačno i ja mogu da se nadam podmlatku štiglica ove sezone, ovo gnezdo nisam ni kontrolisao, izgledalo mi je prazno kad ono izneneđenje .
KAO ŠTO SU TE JAJA IZNENADILA NEKA TE USKORO U OVOM GNEZDU IZNENADE I MALIŠANI
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 14 Jun 2013, 19:19
Zoran.C ::
Cika mico svaka cast na svemu!!!! Kod mene opet novosti zenka je pre dva dana snela prvo jaje, pa je juce pauzirala i danas jos dva,inace to mi se nikada nije desilo sa kanarincima da zenka u isti dan snese dva jaja. Juce kada sam krenuo na posao pogledao sam i bilo je samo vestacko jaje koje sam stavio to je bilo oko14h.Imam jos jedno pitanje;zasto kada se vade jaja iz gnezda ljudi kazu da ne treba da se okrecu vec kako su stajala u gnezdu da se stave u odredjenu posudu.malo mi to nije jasno jer ipak zenka u gnezdu okrece jaja? A kod para od kojeg sam juce postvio fotografije mladih trece jaje je mrtvo tj unutra je pile mrtvo. Kada sam otvorio jaje pile je zauzelo trecinu jajeta,dali mozete da mi kazete otprilike u kom periodu je uginulo i sta je moglo dovesti do toga,kod tog para jaja nisma vadio?
U procesu odgoja Štiglića veoma često se događaju neprdviljive i neobične pojave. Apsolutno ustaljenih pravila još nema, jer je odgoj autohtonih podvrsta na samom početku. Možemo samo nagađati zbog čega se nešto dogodilo, ali kako iz toga ne možemo izvući validne zaključke, nema smisla gubiti vreme. Ne znam ja sve o tim pojavama, jar da sve znam, ne bi se ni bavio odgojem Štiglića. Nepredvidljivost, mogućnost svakojakih iznenađenja, čini odgoj Štiglića interesantnim i privlačnim. Vrsta je neverovatno zahvalna za odgajanje i ima veliki potencijal. U odgoju se treba fokusirati na bitne stvari i ne treba se baviti suviše sitnicama. Mada svaku pojavu treba pedantono notirati, dokumentovati, jer nikada ne možemo znati koliki značaj će eventualno neka ,,sitnica,, imati vremenom.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 15 Jun 2013, 00:24
Da ubacim i ja neku fotografiju da ne posumnjate i u moj odgoj
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 15 Jun 2013, 00:27
Bravo Milane! Šta će ovdje biti mladih ptica.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 15 Jun 2013, 00:27