Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
Наслов: Re: Podvrste štiglića Thu 14 May 2009, 06:43
da.... ako ih nabavim ovde bices obavesten slikacu ih i snimicu pesmu....
Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
Наслов: Azijski stiglic (paropanisi, subulata, caniceps) Sat 30 May 2009, 18:25
Zamolio bih sve koji znaju nesto o azijskim stiglicima da to podele na ovom forumu. Video sam ih uzivo svega jedanput pre 6 godina u Barceloni. Video sam slike koje je Bane postavljao na forumu, pa ukoliko neko jos ima slika koje moze da potkrepi nekim dobrim tekstom neka nesto napise.
Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sat 30 May 2009, 18:31
CC Subulata koliko znam naseljava areal oko Bajkala (pticarski-stiglicarski raj) gde se sudara u migracijama sa CC Paropanisi i jos CC Caniceps, pa kada na to jos dodamo oko Kaspijskog jezera areal gde se preplicu sve tri pomenute uz iranskog (CC Loudoni i CC Niedecki) pa onda poneki "ostane" na gnezdjenju... Zamislite kakve sve kombinacije izlaze iz toga. Slobvodno pustite masti na volju
saso78 Član
Број порука : 108 Join date : 04.03.2009 Age : 46 Локација : Makedonija
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sat 30 May 2009, 19:21
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 31 May 2009, 01:48
Ovo je baš interesantna pesma, liči mi na kanarinsku. Prvi put čujem kako peva azijski štiglić
bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 31 May 2009, 01:55
Pogledajte da je isti covek postavio i pesmu sibirskog i pesmu britanskog stiglica na youtubu. Meni je pesma vrlo slicna, ali mi se cini da ima razlicite pevacke sposobnosti od evropskog pa da iste ture peva malo drugacije, naravno ima i ture koje nisu uobicajne za nase stiglice, verovatno je skolovana ptica. Mislim na azijskog stiglica !!!
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 31 May 2009, 05:19
to je postavio miljenko,on živi u americi,ali je sa otoka kraj splita.
stiglic Član
Број порука : 55 Join date : 03.03.2009 Age : 52 Локација : Švedska
Наслов: Himalayan goldfinch Tue 02 Jun 2009, 23:29
saso78 ::
interesntan pijev
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 02 Aug 2009, 00:58
Kroz ovu temu provejava nekoliko netacnih podataka; Nema 18 vrsta stiglica,apsolutno netacan podatak,vec vise podvrsta,zavisno odakle poticu saznanja,a svi se slazu u tome da su to podvrste stiglica nikako vrste. Nije tacan podatak da ima dve vrste stiglica,ovo je uzeto sa nekog sajta sa Interneta,ali to nije obavezno i da je tacno. Postoje tri varijeteta stiglica po strucnoj literaturi,sto je i misljenje ozbiljnih naucnih i ornitoloskih krugova,ostalo su sve podvrste i mutacije. ....
pticar nis Zaslužni član
Број порука : 718 Join date : 24.04.2009
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 02 Aug 2009, 01:45
Totalno se netacno upotrebljavaju termini vrsta i podvrsta ..... Ne postoji vise vrsta stiglica carduelis carduelis je stiglica a carduelis balcanica je podvrsta tog istog stiglana koji se smatra kao vrsta sto apsolutno nije tacno........ To bi onda trebalo da znaci da ima vise vrste ljudi ali homosapijens je homosapoijens drugog rtazumnog bica nema razlika je samo u boji koze, beli, crni , zuti ljudi a ne druga vrsta ljudi........ POZDRAV
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: Podvrste štiglića Sun 02 Aug 2009, 23:44
Jos par napomena o toj divnoj ptici stiglicu,prelepoj i po boji perja i milozvucnim melodijama koje ispevava.Sve zavisi sta ocekujete od ove pevacice,lepotu i igled ili pesmu.Moja dugogodisnja ptrakticna saznanja govore da nemozete dobiti obe stvari od jedne ptice ili veoma retko,sto bi se reklo izuzetak ne cini pravilo.Uvek sam se trudio da ostavim stiglice koji imaju na glavi masku boje trule visnje,moja iskustva govore da su to izvanredni pevaci.Izmedju maske glave i vrata treba da ima tanak prelaz u smislu ciste bele linije ili cak i bez nje.Duzina ptice oko 14 centimetara a kada vec navodim duzinu postoji na nasim prostorima stiglic koga popularno zovu :cigance:nekoliko centimetara je kraci od predhodno opisanog i relativno je redak a i slabiji je pevac u poredjenju sa prvo opisanim.Inace cigance cete prepoznati po tome sto je uocljivo manji od ostalih stiglica,pod uslovom da nije neka genetska greska kod jedinke,prsa su im poprskana sitnim crnim perjem a bela linija na vratu je prljavo smedje boje.U kasnu jesen kod nas dolaze i stiglici sa severa,nordijskih zemalja i Rusije,koji su uocljivo krupniji od nasih "domorodaca" boje su im blistave,na oko izuzetno lepe ptice.Takodje brzo se smire i propevaju ali im pesma nije tako lepa kao nasih balkanskih stiglica i stiglica Mediterana.Kada kazem lepa mislim na raznovrsnost tura i cesto ponavljanje tura sto se srece kod njih koji se inace u rano prolece vracaju nazad na sever u svoja stanista......
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 04 Aug 2009, 10:43
Carduelis carduelis prava
C.C major
Последњи пут изменио Milan дана Sun 16 Aug 2009, 23:49. изменио укупно 4 пута.
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 04 Aug 2009, 10:47
Carduelis c. brevirostris
Carduelis c. balcanica
Carduelis c. tschusii
Carduelis c. britanica
Последњи пут изменио Milan дана Wed 05 Aug 2009, 16:36. изменио укупно 4 пута.
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 04 Aug 2009, 12:56
Ponekom Majoru ja oduzmem pasos tako da ne moze da se vrati u Podmoskovlje.Lepi su brate kao iz Knjige postanja,prevashodno ih koristim za bastarddiranje,jer geni su cudo,hemija je to,daju bastarde zivih blistavih boja i nesto krupnije nego kombinacija balkanikaxkanarinka.Sve ovo govorim iz mojih saznanja,radeci sa pticama,pesma ovih stiglica kao i muskih potomaka nesto je slabija od predhodno recene kombinacije ali to nadoknadjuju zaista nevidjenom lepotom.U lepoti kojom su zaogrnuti pomognemo im i mi odgajivaci,pravuilnim karotiniranjem,i sta ostaje na kraju,ostaje odsgajivacu da sedne i divi se necem sto nema u prirodi,svojih ruku delo,"rajska ptica"sa balkanskih prostora.Mala napomena drugovi majori prilikom priprema za parenje bilo sa svojom vrstom ili kanarinkom skloni su gojenju i to treba uzeti u obzir,u znatno vecoj meri nego ostale podvrste stiglica,a sve u cilju izbegavanja neprijatnih iznenadjenja i razocaranja pogotovo na pocetku pticarske karijere....
Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 04 Aug 2009, 16:13
imas li sta sad cika Ziko iz te kombinacije? ako imas slike voleo bih da vidim.... pozz)))
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 04 Aug 2009, 17:22
Nazalost Bane oni su vec distribuirani u Nemacku gde mi brat zivi i radi.Belotrepe Svabe imaj pare a Srbi pamet i ja tu nista nebih menjao.I sve dok dolaze po "pamet" u Srbiju necemo im uvoditi vize.A i jedan od najbezbolnijih nacina da unucici dobiju bronzanu boju u Canju na Crnogorskom primorju je novac nemackih osiguranika,zar ne!!!
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 05 Aug 2009, 13:22
C.c.niediecki
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 05 Aug 2009, 13:24
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 05 Aug 2009, 13:30
C.c.paropanisi
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 05 Aug 2009, 13:32
C.c. caniceps
Последњи изменио Milan дана Wed 05 Aug 2009, 16:37. измењено укупно 1 пута
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 05 Aug 2009, 13:40
http://members.fortunecity.com/johnq1/
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: Podvrste štiglića Thu 27 Aug 2009, 00:38
Pa jos par predloga od cika Zike,nije obavezno da se usvoje;u kasnim jesenjim danima posebno na planini Kukavici koja je Eldorado za cudne i neobicne igre majcice prirode mozete u toku hvatanja ptica da dozivite najprijatnija iznenadjenja u pticarskom zivotu.Ima toga tu i tamo i drugde i u ostalim prostorima nase lepe Srbije ali na pomenutoj planini lepotici najcesce cete uhvatiti mutacije stiglica;belobradi,krnjiolac,beli stiglic,stiglioc sa belim krilom ili oba,prskano beli stiglic i mozda jednu od naredjih mutacija u prirodi a postoji izabela stiglic.
bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
Наслов: Re: Podvrste štiglića Thu 27 Aug 2009, 01:55
Cika Ziko , ako govoris o Kukavici, obodu leskovacke kotline, mislim da znam na sta ciljas. Mislim da moja profesorka geografije zna odgovor na to pitanje. Uvek nam je pominjala kako na Kukavici postoji radioaktivno zracenje, kao i to da postoje nalazista nekog radio aktivnog elementa. Ovo zracenje nema veze sa bombardovanjem , a i nije opasno po ljudsku populaciju oko i na planini.
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: Podvrste štiglića Thu 27 Aug 2009, 02:03
Odlicno si me razumeo Bogdanik,kuco stara,bas o toj lepotici koju pominjes,o njoj se radi...
Zika Starosedeoc
Danas se kod mene u kuci razvila zucna diskusija a na temu hvatanja ptica tacnije da li ili ne moze dobra,visokokvalitetna ptica da se uhvati maltene svuda ili samo na odredjenoj poziciji ili u odredjenoh oblasti.Rezultat je bio maltene neresen jer su nudjeni argumenti i sa jedne i sa druge strane koji su bili validni,ipak na kraju preovladalo je misljenje vecine da nema unikatnih oblasti sa posebno predodredjenim pticama za visok kvalitet i da je mozda primarnije poznavanje pticjeg roda odnosno vrstan znalac prepoznace kvalitetnu pticu ma gde ona bila uhvacena,mislim na lokaciju,dok analfabeti ne vredi dobru pticu cak ni staviti u dzep,jer ce posumnjati da ga mozda namestaju mangupi....