Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 92 Join date : 09.03.2009 Локација : Skopje
Наслов: Shestoperce, zlatoperce, belobradane Wed 18 Mar 2009, 11:59
Tokom godina sam imao prilike da hvatam i chuvam razlichite shtigliche. U svetu postoje 18 podvida ovog roda Carduellis. Nekud mozhete nachi i informacije o postojenju 12 podvidova u zavisnosti od izvora.
Carduelis carduelis britannica Zhivi na Britanskom ostrvu, Kanalu i zapadnje Nizozemske/Holandija carduelis - nominalna podvrsta - zhivi u zapadnjoj i centralnoj Evropi, prezimuje - migrira do Mediterana i Crnog mora. parva Azurna obala, Madeira, Kanarska ostrva i zapadnji Mediteran. tschusii Korzika, Sardinia i Sicilija balcanica Juzhna Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bugarija Grchka sve do Krita niediecki Rodos, Karpatos, Kipar;Egipat, severni Irak, jugozapadni Iran brevirostris Kavkaz i severoistochna Turcija loudoni Severni Iran (planine Talysh pa sve do Elburz planine) paropanisi Iran do severni Afghanistan i zapadna Kina (Xinjiang) major JugoZapadni Sibir (Planine Ural pa do Yenisey Reke) subulata Jugo Centralni Sibir do Bajkalskog ezera i severozapadna Mongolia caniceps Zapadni Himalaji (Kashmir do Nepal i zapadni Tibet).
Megju ovim spadaju i podvidovi kao shto su albigularis - bjelobradi, zlatoperac, krnjolac i dr.
Kad sam pre 26-7 godina pocheo hvatati i chuvati shtigliche, stari odgajivachi su mene uchili da shtiglich za 6 (shest) bjelih pera u repu su najbolji pevachi. Naravno to sam brzo izostavio u odabiru jer pokazalo se kao obichna glupost i dezinformacija. Kako bi broj belih pera u repu uticao na glas same ptice???? Pa chak i one koje su imale 6 bjelih pera nakon mitarenje su postali chetvorke. Ovo govori da broj bjelih pera u repu zavisi od ishrane i pigmentacija i nema nikakvu dopirnu vezu sa pjesmom shtiglicha. Pa chak ista ptica oche promeniti broj bjelih pera u repu bez normalno menjati svoju pjesmu. Bjelobradi shtiglichi su takogje nezavisno od porekla super nosioci djelimichnog albinizma pa su dorbi za rad ako znate u kojem pravcu bi razmnozhavali. Zlatoperci, su shtiglichi koji na zadnjim delom vrata imaju jedan krachi ili duzhi gjerdan zlatne boje. To je samo tanka linija koju bi mogli videti ako jedino drzhite pticu u ruku il ste bliza.
Polemike su koje su podvrste najbolji pevachi, al ja bih spored mene reko da bolje pevache trebamo trazhiti u podvidovima tschussi i Balcanica.
Pozdrav, Sokoly
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Podvrste štiglića Fri 20 Mar 2009, 06:40
Evo slika jednog mog krnjolca ili zlatoperca
sasha Član
Број порука : 216 Join date : 06.03.2009 Age : 32 Локација : Srbija
interesuje me to po cemu se toliko razlikuju cardeliusi zato shto znam da ima 18 vrsta istih pa me interesuje u cemu je razlika inace ja sam cuvao samo balkaniku ako moze neko postaviti slike svih 18 naravno ako ih ima i jel se razlikuju u pesmi i koliko
Drle Član
Број порука : 180 Join date : 03.03.2009 Age : 71 Локација : SMEDEREVO
interesuje me to po cemu se toliko razlikuju cardeliusi zato shto znam da ima 18 vrsta istih pa me interesuje u cemu je razlika inace ja sam cuvao samo balkaniku ako moze neko postaviti slike svih 18 naravno ako ih ima i jel se razlikuju u pesmi i koliko
Sasha nije tacno da ima osamnaest vrsta, kolko ja znam o stiglicama ima dve vrste stilica i to: Normalmi stilici( devet grupe) Sivoglavi Stiglisi (tri grupe) Normalni stiglici Carduelis carduelis carduelis: C.c.parva: C.c.major: C.c.britannica: C.c.tschusii: C.c.balcanica: C.c.niediecki: C.c.brevirostris: C.c.loudoni: Sivoglavi stiglici: C.c.caniceps: C.c.paropanisi: C.c.subulata:
Drle Član
Број порука : 180 Join date : 03.03.2009 Age : 71 Локација : SMEDEREVO
Kako gledam ovu mapu jasnije su mi neke stvari oko pesme štiglića. Ispade tačno da u italiji i HR ima druge vrste štiglića dok su naši isti sa Makedonijom i BIH
sasha Član
Број порука : 216 Join date : 06.03.2009 Age : 32 Локација : Srbija
aham hvala mnogo drle sada mi je mnogo jasnije i meni ali me interesuje shto je toliko razlika kod stiglica u pesmi jel u turama ili je vec mnogo neshto razlicnije
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 17:40
Mene zanima jel ovde kod nas dolaze ti MAJORI iz Russije, ja sam se ove godine susreo sa 2 stiglica koji svojom veicinom odudaraju od ostalih, pa me zanima jer su to nasi domaci ili s mozda ti majori zalutali. Crvenilo na glavi je takodje izrazenije i nema crnih tackica po njemu vec cisto crveno (KRV CVENO)jednog i sad imam pesma i mamac mu se razlikuje od domacih cigancica i furlana. Video sam slike ali jel moze i neko objasnjenje!!!
Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 20:37
Bogdanik izmeri ga i ako ima 18 cm to je to.....te velicine je jedini))) ima jos cc carduelis,isto je krupan ali je manji....
Бане Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 20:39
mozda sam malo preterao sa velicinom....pitacemo Bobana moze on 100% tacno da kaze.... znam da su od domacih duzi za 3-4 cm)))
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 21:05
Kod nas su domaći prosek 18 cm
bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 21:19
Ima cigancica od 18 cm, ali odma se vidi da je cigancic, njihova glava nema tako intenzivno crvenu boju kao ovaj. Verovatno se necete sloziti oko kriterijuma, ali ako imate slike mozda bi mi i pomogle !!!
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Podvrste štiglića Tue 12 May 2009, 22:06
Carduelis c. balcanica ili ti cesljugar,stiglic,moze narasti do 14 cm sve ostalo su izuzeci koji ne cine pravilo,tako da licitiranje sa duzinom nije pravi put za obavestavanje ljudi koji jos uce o pticama...
Бане Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 06:43
auuu milane to su neki domaci tovljeni hibridi
Бане Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 06:44
bogdanik pogledaj slike vasih stiglica i ona dva na pesku....to je par majora))))
Milan Admin
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 15:22
Ja sam do skora bio ubedjen da su furlani koji dolaze zimi kod nas ustvari majori, onda su me na jenom mestu dugo ubedjivali da su to neki belaći tako da sad nisam na čisto sam sa sobom. Ako se pogleda migracioni put majora i vreme seobe sve se savršeno poklapa sa pticama koje kod nas dolaze na jesen, sem toga i izgled im je isti a imaju takodje i onu ružnu pesmu .
bogdanik Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 17:34
Mislim da su ovo MAJORI
ako gresim ispravite me,
A jel ovo ta ruzna pesma?
Бане Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 20:11
ima tu i obicnih ne samo majora))) majori su svetliji i imaju dosta beline.... ljudi ovde kazu da tamo na severu zive u brezovoj i borovoj sumi,odnosno tamo se gnezde...isto tako kazu da im je pesma losa,i njima i sivoglavim... imao sam jos nekih fotografija majora....samo da ih iskopam pa cu staviti ovde)))
bogdanik Zaslužni član
Наслов: Re: Podvrste štiglića Wed 13 May 2009, 20:25
Бане ::
ima tu i obicnih ne samo majora))) majori su svetliji i imaju dosta beline.... ljudi ovde kazu da tamo na severu zive u brezovoj i borovoj sumi,odnosno tamo se gnezde...isto tako kazu da im je pesma losa,i njima i sivoglavim... imao sam jos nekih fotografija majora....samo da ih iskopam pa cu staviti ovde)))
Nisi reko , jel su oni na ovom prvom klipu?
Mislim da smo malo otisli offtopic i da treba da se otvori nova tema o podvrstama stiglica , njihovim slikama i razlikama !!!