| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Furlan / Major | |
|
+28delijovan StefanCvetanovic zvucnik Ivan98 Бане belobradi Acavrsa Cizak Mica Vasic vucjanacc Furla gm Zokbok988 Ivan_ks lujo Gost zoran ptice pjevice Dax BG cirkovi alann boris salee bogdanik Zika Petar Danijelvr Milan misan 32 posters | |
Аутор | Порука |
---|
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 14:26 | |
| | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 14:51 | |
| Ovo su dve različite vrste štiglića, mužjak je selica a ženka je izgleda naša. Pogledajte da je ženka dosta tamnija i nema onu belinu iza vrata. | |
| | | misan Član
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 22:41 | |
| Odakle po tvom misljenju je muzjak? Mislis da je negde sa severa Evrope? | |
| | | Danijelvr Zaslužni član
Број порука : 391 Join date : 17.08.2009
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 22:52 | |
| Zenka je 100% nasa, a muzjak je ili selica ili mesanac sa nekim od nasih ptica ali pre ce biti ovo prvo, u svakom slucaju prelepa ptica... | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 22:53 | |
| Kod nas ih zovu FURLANI, hrvati ih zovu bilaći valjda a mislili smo do skora da su u pitanju majori pa kroz neke rasprave na forumu ispade da nisu i da su isti kao majori samo malo manji. Dolaze iz Rusije otprilike u ovom periodu. | |
| | | misan Član
| Наслов: Re: Furlan / Major Sat 26 Sep 2009, 23:53 | |
| Ali zar ruski nisu jos tamniji uopsteno.? I da li si imao prilike ove severne da uhvatis? | |
| | | Petar Zaslužni član
Број порука : 337 Join date : 17.03.2009 Локација : Šabac
| Наслов: Re: Furlan / Major Sun 27 Sep 2009, 00:25 | |
| | |
| | | Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
| Наслов: Furlan-major Thu 01 Oct 2009, 00:28 | |
| Petre jedno iskreno pitanjce,sta ti kod stiglica vise volis lepotu ili pesmu,oba ne idu zajedno veruj mi na rec! | |
| | | bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 01 Oct 2009, 01:11 | |
| Mislim da severnjaci jos nisu dosli zbog ovog lepog vremema. Cim bude prvi mraz, nastradace bocke(cesljuge) Srbije. | |
| | | Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 01 Oct 2009, 01:36 | |
| Vec su nastradale,mudri momci su se obezbedili sa po dve tri kantice semena zeslje za dugu i hladnu zimu.Nema boljeg semena koje stiglici radije jedu ujedno im je to i prirodna hrana na i jedna od komponenti prilikom usiljenja stiglica tako bar sam ja do sada radio.Samo uz paznju da se seme zeslje obezbedi kada su u kontinuitetu lepi dani bez padavimna,mokro seme je vrlo rizicno pogotovo ako se nakupi u takvom stanju i cuva radi davanja a u medjuvremenu ubudja se umesto radosti smrt za sve ptice. | |
| | | salee Posetilac
Број порука : 17 Join date : 01.12.2009
| Наслов: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 12:59 | |
| Sto vise boravim na netu i pokusavam da dokucim neke stvari sve sam zbunjeniji.Sta me "muci"?? Dali mi neko sa sigurnoscu moze reci dalije isto MAJOR sto i FURLAN???! Ako jeste zasto jeste i pojasniti tvrdnju isto tako i ako nije tj.u cemu je razlika,ili je samo razlika u krajevima Srbije i bivsih drzava SFRJ u nazivu jedne te iste ptice.Unapred hvala. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 14:39 | |
| LIčno sam bio ubedjen da je u pitanju ista ptica, iskreno sad više ni ja nisam siguran, evidentno je da dolaze sa područja gde žive majori, liče na njih a ispade da nisu ? Slično pitanje sam postavio i nisam dobio zadovoljavajući odgovor. | |
| | | boris Član
Број порука : 116 Join date : 06.01.2010 Age : 47 Локација : jagodina-despotovac
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 21:08 | |
| ovako ti je naj lakse;koliko je furlan krupniji od c.c.balkanike toliko je i major krupniji od furlana mozda i malo vise.pravi major je mnogo rijedak ovde kod nas | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 21:47 | |
| - boris ::
- ovako ti je naj lakse;koliko je furlan krupniji od c.c.balkanike toliko je i major krupniji od furlana mozda i malo vise.pravi major je mnogo rijedak ovde kod nas
Mozes li pojasniti .Sta je Furlan? | |
| | | cirkovi Član
Број порука : 44 Join date : 21.08.2009 Age : 59 Локација : Jagodina
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 21:57 | |
| borise i ja bi volio znati definiciju za Furlan-a ako je moguce | |
| | | boris Član
Број порука : 116 Join date : 06.01.2010 Age : 47 Локација : jagodina-despotovac
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 22:04 | |
| | |
| | | boris Član
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 22:06 | |
| | |
| | | cirkovi Član
Број порука : 44 Join date : 21.08.2009 Age : 59 Локација : Jagodina
| Наслов: Re: Furlan / Major Thu 25 Feb 2010, 22:11 | |
| | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: Furlan / Major Fri 26 Feb 2010, 03:02 | |
| Ja koliko sam upoznat iz nekih razgovora oznaka c.c. je vezana za pojam kao skracenica za carduelis carduelis a major je jedna vrsta cinovanja, naglasavanja jedinke kao kvalitetniju nego ostalih u istoj vrsti. Carduelis Group; C. c. bretannica Britain, Ireland, W and N-W France, and coastal zone of Belgium and Netherlands. C. c. carduelis from Denmark, Netherlands and Belgium, and Central France Ethrough Europe to C Urals,S to mainland Italy, N Yugoslavia, N-W Rumania, northern Ukraine. C. c. parva S France, Iberia, Balearic Is., Azores, Madeira, Canary Is., and N Africa from Morocco to Cyrenaica. C. c. tschussi Corsica, Sardinia, Elba, and Sicily. C. c. balcanica Yugoslavia and S Rumania to Crete and European Turkey. C. c. niedecki E Sporades, Rhodes, and Karpathos, Asia Minor , N Iraq, Transcaucasia N to S slope of Caucasus, Zagros mountains S to Shiraz, Cyprus, levant, and Egypt. C. c. loudoni N Iran from Azarbaijan to Gorgan an E Turkey. C. c. brevirostris (synonym: colchicus) S-W slope of Caucasus, E to above Gagra, N slope of Caucasus and Crimea. C. c. volgensis S Ukraine, N-E Rumania, and S-E European Russia, Sto plains N of Caucasus C. c. frigoris (synonym: major) W and C Siberia E and S to Yenisey, W Altai, Zaysan basin, and N Kazakhstan. In winter to S-E European Russia, Transcaspia, and perhaps Middle East. | |
| | | salee Posetilac
Број порука : 17 Join date : 01.12.2009
| Наслов: Re: Furlan / Major Fri 26 Feb 2010, 14:14 | |
| Furlan je krupniji od balcanice ima jako izrazenu belu tacku na vratu,naj cesce jako crvenu boju glave,ili naranzastu,usku "kapu" i u javljanju umesto (ziju-zaliju,zanli-zangliju) u zavisnosti ko ga kako interpretira javlja se sa(krliju,dzuliju) to javljanje ga karakterise i to mu je "zastitni znak" po koga se prepoznaje1000 posto.Jako brzo po hvatanju pusta mamac i pesmu koja je jako losa sa dosta felericnim turama i brzo se smiri u kavezu.neznam koliko sam uspeo da vam objasnim sta je Furlan ali sve ovo je karakteristicno za njega.Leskovcani znaju koja je to ptica i oni je tako zovu pa neka neko pomogne u objasnjenju i resavanju zagonetke Furlan / Major.Da Milane i ja sam tako mislio i hvatao s vremena na vreme tako krupne ptice Furlane i Majore(ako ima razlike) i mislio da su "hibridni Furlani sa 20-tak cm duzine" i pustao sve dok nije doso lik i za njega mi ponudio 300e nasta sam bio u soku da neko za Furlana obicnu "svraku"nudi te pare a kasnije sam cuo da su to Majori pa sad se pitam dali je ta ptica isto ili ne?? | |
| | | Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
| Наслов: Re: Furlan / Major Fri 26 Feb 2010, 15:42 | |
| Vidim da je popularno ponavljati već davno rečeno, pa da i ja javim nešto. Furlan je loklni naziv za štiglica koji dolazi iz nešto severnijih predela, a latinski naziv za njega je CARDUELIS CARDUELIS NOMINALIS (iliti nominalna podvrsta štiglica). Naseljava područje srednje evrope i panonske nizije i tu se preklapa u arealima sa CCBalcanicom (ciganče, šljivar) na jugu obodnih podrucja (duž reke Save) i sa CCMajor na obodima severnog areala (planina Ural). Rezultat toga je da se nalaze prirodni hibridi između dvaju podvrsta celo vreme, za F1 između Majora i Nominalisa poneki istraživači i odgajivači koriste naziv Brevirostris (nepriznat). Ovaj potonji je čest gost zimi u našim krajevima i znali su se loviti izuzetno krupni primerci ponekad. Da skratim, razlika je u obliku glave najcešće, Major (lat. Veliki) ima O K R U G L U glavu, a hibrid može imati kvadratičnu i okruglu ali MANJU. Retko se viđa kod nas, ima ga ponekad ali jako retko (mislim na Majora). | |
| | | boris Član
| Наслов: Re: Furlan / Major Sun 28 Feb 2010, 02:32 | |
| tesko je polemisati o vrstama i pod vrstama stiglica ali majori su stvarno mnogo krupne ptice,mozda ne 20 cm ali mnogo su veci od ,kako ih zovemo ,zimski ili ruski ili sijeverni stiglici | |
| | | zoran ptice pjevice Član
Број порука : 212 Join date : 19.02.2010 Age : 54 Локација : banja luka
| Наслов: Re: Furlan / Major Sun 28 Feb 2010, 11:57 | |
| Majori su velicinom od 16-17cm, neki kazu i 18 mada ih ja jos nisam vidio od 18cm. Majori se nikad nisu spustali tako nisko do Srbije. Bar nisam nigdje cuo ni procitao taj podatak. | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Furlan / Major Sun 28 Feb 2010, 13:05 | |
| Mislim da slika govori sama za sebe. I bez nekog posebnog objašnjavanja vidi se ko je ovde MAJOR! [img] [/img] | |
| | | lujo Član
Број порука : 137 Join date : 28.02.2010
| Наслов: Re: Furlan / Major Sun 28 Feb 2010, 14:27 | |
| - SAŠA ::
- Mislim da slika govori sama za sebe. I bez nekog posebnog objašnjavanja vidi se ko je ovde MAJOR!
[img][/img] oboje su majori samo što je ova manja ženka. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Furlan / Major | |
| |
| | | | Furlan / Major | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |