Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 73 Join date : 20.06.2010 Локација : Poreč
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 01:11
evo krećem sa baštarima u volijeri
A tu je i bjelogrla na gnijezdu
A tu su i nova 3 grdelina,ukupno 25 komada
A i par slika iz volijere,mladi grdelini
Tu je i neizostavni Bilan sa svojom pratiljom
I par slika mladih baštardi u parilicama
A evo i jedna slika za mog prijatelja Boru (zadranina),ovo je moj favorit iz Zadra (P.S. Pogledaj mu kljun,još uvijek crn )
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 09:04
Re: zoranV Divna galerija slika. Pravo zadovoljstvo je posmatrati zdrave i lepo negovane ptice. Ptice su VRH. Mogao bi više da pišeš o svom načinu rada i odgajanja ptica koji (kao što se može videti) daje odlične rezultate. Siguran sam da ima šta da se sazna i nauči od jednog vrhunskog odgajivača.
zoranV Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 13:32
Hvala na pohvali MIća, Šta da kažem,po meni je najvažnije da svaki uzgajivač radi školski.Šta mislim pod tim školski? Ima nekoliko stvari koje su ,po meni,jako bitne u uzgoju ptica.Rado pomažem mladim uzgajivačima da ispravno krenu u uzgoj,ali ako vidim da on na početku ne radi kako mu se kaže,ja odmah znam kako će završiti njegovo školovanje .Školski se podrazumijeva da svaki uzgajivač koji kreće sa uzgojem,da li u volijerama ili u kavezima,mora da osigura dobru prostoriju,bez vlage i sa puno svjetla.Priprema ptica traje cijelu godinu,a ne samo 15 dana prije sezone parenja.Ja svoje ptice hranim sa biljem iz prirode,tako da pratim šta niče u prirodi i to im dajem.Čistu vodu im mijenjam zimi jedan put ,a ljeti i do 3 puta.Jedan put tjedno im u vodu stavljam jabučni ocat.Od 20.06. većina ptica mi ide u volijeru i tu ostaju do 15.10. i onda se odvajaju grdelini i baštardi koji se spremaju za izložbe. Za sada sam izlegao 45 baštardi i 25 grdelina(sa 3 ženke) i sad mi bjelogrla leži na 5 punih jaja Bit će još snimaka i slika
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 14:50
mića ::
Re: zoranV Divna galerija slika. Pravo zadovoljstvo je posmatrati zdrave i lepo negovane ptice. Ptice su VRH. Mogao bi više da pišeš o svom načinu rada i odgajanja ptica koji (kao što se može videti) daje odlične rezultate. Siguran sam da ima šta da se sazna i nauči od jednog vrhunskog odgajivača.
Predivno Zorane! Najljepša galerija koju sam dosada vidio. Čestitam!
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 15:40
Hajdemo Zorane.....baš me zanima kakvi će se izleći od bjelogrlih.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 14 Jun 2012, 21:42
idemo dalje...za pet dana ćemo znati rezultate jer bi se mladi trebali 19-og izleći. U dosadašnjem uzgoju ovo mi je prvi put da imam 6 jaja u gnijezdu i ovo mi prestavlja svojevrsni izazov da mladi izlete iz gnijezda u slučaju da se svi izlegu. Držite mi fige!!!
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 15 Jun 2012, 13:19
Danas je velika vrućina pa mladima glavice vise preko ruba gnijezda da se malo raslade i dođu do svježeg zraka. Evo i jedne sličice.
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 15 Jun 2012, 13:44
svaka cast majstori.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 16 Jun 2012, 19:07
Pozdrav svima! Preksinoć mi se desilo nešto što nisam očekivao. Naime, u 22.40 mačka mi se zaskočila na prednjicu volijere i preplašila sve ptice. Ženka mi se ustala s gnijezda i nije se htjela ponovo vratiti u gnijezdo. Jedina sreća je što sam bio u blizini i to vidio pa sam upalio svjetlo bar da spasim šta se spasiti da. Strah me je bilo i pomisliti šta ću zateći u volijeri. Ptice su neprestano letjele po volijeri, udarale u plafon volijere, nisu se nikako htjele smiriti. Kad sam upalio svjetlo stari par se malo primirio ali petero mladih iz prvog gnijezda nikako. Pregledao sam ptice i ustanovio da su samo dva mlada nastradala tako da su skinuli perje sa glave prilikom udaraca u plafon volijere. Evo i fotografija na kojima se to može vidjeti.
Na ovoj slici je mladi mužjak koji je danas pokazivao svoje pjevačko umijeće. U pauzama mirovanja kad ne bi spavao počeo bi lagano pjevušiti (ćeretati) svoju prvu pjesmu. Jedne godine sam primjetio da mladi mužjaci već sa 24 dana znaju malo "zapjevati".
Pošto je danas prevruće ženka je naizmjenično stajala na nogama u gnijezdu da bi, pošto je gnijezdo zašlo u sjenu, ponovo legla na jaja. Pošto neku večer, nakon prepada, nije htjela zanoćiti na gnijezdu postavlja se pitanje da li su jaja nastradala u vremenu od 22:40 do 05:30? Pošto su i noćne temperature više nadam se da ovo neće utjecati na leženje mladih. Čuo sam da mogu biti i po 12 sati bez grijanja. E sad odgovor ću dobiti za tri dana. Sutra ujutro kad sam krenuo u obilazak ženka je ponovo legla na gnijezdo i tu večer zanićila kao da se ništa nije desilo.
Mužjak u fazi odmora nakon što je nahranio mlade. U ovom periodu već pomalo goni mlade od sebe iako ih još hrani. Znači, došlo je vrijeme da se mladi počnu brinuti sami o sebi. Neku večer sam mislio da će rasturiti gnijezdo pošto ženka nije htjela da se vrati ponovo leći. Svako izbivanje ženke koje je duže od cca. 5 minuta mužjak koristi da započne s novim udvaranjem i nagovaranjem ženke da krenu u novu turu. Počeo je s gnijezda da čupa končiće, pamuk i da ih raznosi po volijeri. Bilo je jako zeznuto. S jedne strane nesigurnost ženke da se vrati na gnijezdo a s drugu stranu mužjakovo "ludilo" da rasturi gnijezdo. Morao sam i tu intervenirati da ga malo primirim i na kraju su otišli spavati pa sam ugasio svjetlo. Sutra ujutro idila se nastavila - mužjak hrani ženku na gnijezdu - ženka uredno leži - mladi se normalno ponašaju. Nadam se da moja šestorka nije nastradala.
žako Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 16 Jun 2012, 22:25
Dobro je to sve i prošlo. Sada je samo još pitanje što je s ptičima u jajima....... jesu li preživjeli. Želim ti sreću i da za tri dana brojiš malce.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 10:30
Re: carduel Tako je to u ptičarstvu. I kada sve ide kako treba, javi se nepredviđeni problem. Ako napasnik ne posećuje ptice ponovo, one će se smiriti i sve će biti ok. Ako nastavi da ih obilazi, moraćeš da rešiš taj problem sa napasnikom lično Poslednja fotografija je tako dobra, zbog odnosa svetlosti i senki, kao da je veliki majstor slikarstva Rembrant, naslikao bojama
Ova dva gnezda su u istom drvetu. Razdaljina između njih je 25 cm.
Poslednja fotografija nije mogla tehnički bolje da se uradi jer gnezda nisu na jednakoj razdaljini od aparata niti su u istoj ravni. To su najbilže sagrađena gnezda od kada čuvam Štigliće u kolektivnom smeštaju. Tolerancija između ove dve ženke je neverovatna. Možda je takva trpeljivost nastala zbog bliskih rođačkih veza između njih (tetka i sestričina) Mužjaci ovih ženki sigurno nisu nikakav rod između sebe. S obzirom da ženke odrade najveći deo poslova oko podizanja potomstva, one i odlučuju o tome gde će biti gnezda i mužjaci se o tome ne pitaju. Verovatno ne treba da čudi ovakva tolerancija između ptica F5 i F6 generacije. Ali ipak nisu baš svi parovi toliko tolerantni. Tako da se ovo može pripisati individualnim osobinama ovih ženki.
zoranV Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 16:32
Evo danas je 17.06 i dočekao sam prvo mlado od mojih bjelogrlih.Bilo me je strah dirati jaja,jer mi se čini malo opasno . Pošto nisam dirao jaja,danas se izleglo prvo,pa ću sa paziti kako idu ostali.Prvo jaje je snijela 06.06. ali sam ja upisao datum na trećem jajetu iako je ona legla odmah poslije prvog.A sad im sretno bilo ,pa šta bude.
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 16:33
Evo danas je 17.06 i dočekao sam prvo mlado od mojih bjelogrlih.Bilo me je strah dirati jaja,jer mi se čini malo opasno . Pošto nisam dirao jaja,danas se izleglo prvo,pa ću sa paziti kako idu ostali.Prvo jaje je snijela 06.06. ali sam ja upisao datum na trećem jajetu iako je ona legla odmah poslije prvog.A sad im sretno bilo ,pa šta bude.
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 19:25
PASJA VRUĆINA
Danas a i zadnjih nekoliko dana vrućine su jedva podnošljive. Mladi, koji su još u gnijezdu, podižu glavice što više u zrak ili vise sa glavama preko ruba gnijezda nebi li se malo rashladili. Stariji tići isto tako otvaraju kljunove i šire krila da se rashlade. Evo i jedan video mališana. Ovaj kraj mamine noge je mladi mužjak. Prava momčina!
Rilekson Član
Број порука : 151 Join date : 05.01.2012
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 22:37
Vrlo, vrlo lepo od vas. Svi vi ste ovde "tate" po pitanju odgoja ovih ptica - stiglica, ali ste utorsili godine, strpljenje i steceno znanje/iskustvo. Ali gos'n Zako izleze stiglica, a koliko u februaru se pitao o polu ptice. Uz pomoc literature koju je jurio, i koju mozemo smatati samo "opstim mestom" u celoj prici i uz pomoc "forumaskih prica". Dakle, maticni par se "proizvede" kroz masovnost ili dugogodisnjim lovom i odabirom ili se jednostavno nabavi i uz neko opste iskustvo koje se odnosi na odgoj ptica eto najsmesnijeg i istovremeno najlepseg pileta-stiglica. Zako je maksimalno uprostio svoj put u odgoju ovih ptica. Jeste da on zivi u drugoj drzavi ali njegov primer pokazuje da se sve moze kad se zeli i hoce. Bravo za Zako-a. Pozdrav svima i hvala svima!
Rilekson Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 22:53
carduel ::
Foto ptice je fenomenalan kao naslikana, ali bi se slika zvala umorna ptica. Pozdrav!
Rilekson Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 17 Jun 2012, 22:53
carduel ::
Foto ptice je fenomenalan kao naslikana, ali bi se slika zvala umorna ptica. Pozdrav!
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 01:50
Rilekson ::
Vrlo, vrlo lepo od vas. Svi vi ste ovde "tate" po pitanju odgoja ovih ptica - stiglica, ali ste utorsili godine, strpljenje i steceno znanje/iskustvo. Ali gos'n Zako izleze stiglica, a koliko u februaru se pitao o polu ptice. Uz pomoc literature koju je jurio, i koju mozemo smatati samo "opstim mestom" u celoj prici i uz pomoc "forumaskih prica". Dakle, maticni par se "proizvede" kroz masovnost ili dugogodisnjim lovom i odabirom ili se jednostavno nabavi i uz neko opste iskustvo koje se odnosi na odgoj ptica eto najsmesnijeg i istovremeno najlepseg pileta-stiglica. Zako je maksimalno uprostio svoj put u odgoju ovih ptica. Jeste da on zivi u drugoj drzavi ali njegov primer pokazuje da se sve moze kad se zeli i hoce. Bravo za Zako-a. Pozdrav svima i hvala svima!
Rilekson::
Ovaj post od Rileksona me vrati u "davnu" 2002. godinu kad sam počeo s "leženjem" štiglića. Tih godina je bilo ustaljeno mišljenje da ženka ne može opstati u kavezu pa nitko nije ni pokušavao "leći" štigliće. Te godine sam sastavio jedan par u mini volijeri 120 x 80 x 60 cm i dobio sam 11 mladih od tog para. Iskren da budem tadašnji nivo znanja bio mi je da razlikujem spol štiglića pa sam tako sastavio jedan par, davao im hranu, vodu i čekao hoće li nešto da bude. Na moju sreću i radost bilo je! Međutim moja je sreća te godine rano završila. U dobi od pedeset i koji dan uginuo je i moj posljednji mladi štiglić te godine. Evo i fotografije tog mališana.
Ništa mi nije bilo jasno! Svi mališani uspješno othranjeni, osamostalili se i onda odjednom jedan za drugim su ugibali. Pojma nisam imao što im se dešava. Tada mi to nitko nije imao reći a danas je sasvim druga priča - sve je dostupno kao na dlanu.
Isto tako, treba praviti razliku između "izleći" i "uzgojiti" jer to su dvije sasvim različite stvari. Ovim ne umanjujem ničiji uspjeh koji smo mogli vidjeti na forumu pa tako ni Zakov. Iskeno mi je drago da je Zako postigao ove rezultate i nadam se da će krenuti "uzgojnim" putem. Još jednom iskrene čestitke na tome.
U svakom poslu, pa tako i u našem hobiju moramo imati jasno postavljene ciljeve. Netko će se zadovoljiti i povremenim željama da izleže kojeg štiglića i to je u redu ako mu to donosi osjećaj radosti i ispunjenja. Kod jasno postavljenih ciljeva (rad na fenotipu ptice ili pjesmi) na scenu stupa selekcija po zadatim osobinama. E tu prestaje "leženje" i nastupa "uzgoj" štiglića.
Sam period reprodukcije štiglića je jako zanimiljiv, neizvjestan i teško je prognozirati konačan rezultat što daje svemu ovom veliku draž. Dug je put od najljepšeg pileta do odrasle jedinke koja se može uspješno reproducirati i dugo živjeti. Stoga zahvaljujem svim kolegama koji iznose svoja dosadašnja iskustva da bi se taj put brže premostio.
I naravno hvala Rilekson na pohvalnim riječima za sliku.
žako Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 01:53
Rilekson......HVALA na ovim lijepim riječima podrške i komentaru uopće. Ako nešto stvarno želiš, onda se to može i ostvariti. Istina je sve ovo što si rekao........u drugom mjesecu sam nabavio jedan par štiglića i iskreno nisam bio ni siguran jesu li par. Na tu kupovinu me je navukla kćer. A onda......malo literature, malo interneta, često možda i smiješnih pitanja za stare majstore, ali se eto isplatilo. Malci su danas napunili 20 dana i za koji dan bi trebali i sami početi jesti. Isto tako sam krenuo u uzgoj žakoa. Mužjaka sam imao blizu dvije godine i onda sam mu 29.10.2011. nabavio ženku. 21.02.2012. sam dobio prvo jaje i eto sada imam tri ptice koje će do kraja mjeseca samostalno jesti (sada su na ručnom hranjenju). Sutra, 19.06. bi se trebao izleći prvi mladi iz druge ture. Mnogi su me plašili da se ostavim toga i da krenem od nekih lakših vrsti, ali ovo mi je baš bio izazov. Bio je i jedan zanimljiv komentar.........."nauči prvo voziti bicikl, a onda pređi na motore" Evo i slike mojih žakoa, mada ovo nije tema o njima. Neka moderator obriše sliku ako bude smatrao da joj ovdje nije mjesto. Pozdrav Rileksonu, želim ti svu sreću u uzgoju. Samo hrabro i sve će doći na svoje. Sreća prati hrabre.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 10:54
Žako::
Pretpostavljam da znaš svog sugrađanina Dražena Dokletala koji je vrhunski uzgajatelj papiga.
žako Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 11:18
Naravno da ga znam. Super čovjek, razgovorljiv i uvijek spreman za pomoć.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 12:13
žako ::
Naravno da ga znam. Super čovjek, razgovorljiv i uvijek spreman za pomoć.
Ne znam ga osobno ali po čuvenju znam da se radi o profesionalcu (međunarodni sudac za papagaje). Velika je sreća imati tako jednog uzgajatelja u svojim redovima.
Da se vratimo na temu evo jednog snimka od jučer.
Pošto ženka na kratko napusti gnijezdo cca 5 - 8 min, to vrijeme koriste mužjak i mališani da se poigraju s gnijezdom. Mužjak izvlači komadiće vate iz gnijezda i nagovara ženku da krenu u "novu turu" a mališani, pošto grickaju sve živo pred sobom, izvlače končiće iz gnijezda. Pozdrav svima!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 13:52
Ovakvi klipovi iz običnog života Štiglića postalu su česti u ovoj temi. Samim tim nisu više zanimljivi. Ali niko ne može osporiti lepotu ovakvih prizora. Ova ženka ispilila je 4 mladunca. Otac mališana ,,nije hteo ni da čuje za njih,, Od prvog dana ponašao se kao da nema nikakve veze sa mališanima. Nije hranio ženku koja je ležala u gnezdu. Kao samohrana majka uspela je da odneguje dva mališana. Ceo par je Šerenoglav. Na dobijanju šarenih Štiglića već duže vreme rade tri odgajivača. Ja sam jedan od njih. Udružili smo ptice, objedinili genetski materijal, sa krajnjim ciljem dobijanja jata šarenih Štiglića. Dogovorom ptice su kod mene, jer smo smatrali da treba da budu na jenom mestu iz praktičnih razloga rada sa njima. Kao najiskusnijem odgajivaču i najstarijem (na žalost) sa najboljim uslovima za odgoj (na sreću) meni je pripala čast da budem selektor tog tima. Kako je posao ambiciozan samo je saradnja više odgajivača mogla da dovede do cilja. Cilj nije ostvaren ali se ide lagano ka njemu. Vrhunac ove trojne saradnje treba da bude bela crnooka mjutacija, veći broj jedinki.
Rilekson Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Jun 2012, 20:31
žako ::
Pozdrav Rileksonu, želim ti svu sreću u uzgoju. Samo hrabro i sve će doći na svoje. Sreća prati hrabre.
Hvala Tebi Zako na lepim recima, ali ja nemam ambicije po pitanju uzgoja stiglica. Drzim tek 2 kanarinca pesme. Kao dete sam lovio stiglice i drzao ih zbog pesme, kao i svi ostali. Zenke su eventualno sluzile samo za leteci mamac, vezivale su se oko krila za pokretnu grancicu, koja se potezla kada naidje jato, da bi mahala krilima i uz dozivanje mamca lokera, lov je bio izvesno dobar. Od tada do danas se sve promenilo, pa se eto i odgajaju. Kada budem u prilici da nabavim skolovanog pevaca stiglica sigurno cu to uciniti, ali me uzgoj i drzanje veceg broja ptica jednostavno ne privlaci. Temu pratim jer je jednostavno neverovatno sadrzajna za nase prostore, verovatno i sire. Pozdrav tebi i ostalim autorima.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 19 Jun 2012, 11:40
SVAŠTA PO NEŠTO
Ako želite da imate pitome i mirne maladunce Štiglića, od mometa kada oni ugledaju svetlost dana potrebno je da pored svojih roditelja svakodnevno vide i vas. Posle prstenovanja mladih u gnezdu, nekoliko puta dnevno, kada ste u prolazu pored njihovog gneza ,,popričajte,, sa njima. Nemojte dugo da ste pored gnezda i da budete napadno dosadni. Dovoljno je kratko da ih pozdravite. Što češće i što kraće budite u njihovoj blizini. Ne uspostavljate fižički kontakt sa njmia, na primer da ih milujete, jer to neće blagonaklono prihvatiti. Svakim danom kako odrastaju mališani će biti sve pitomiji. Pred izletanje iz gnezda toliko će se navići na vaš glas i vaše prisustvo da će vas potpuno ignorisati. Kada ojačaju i počnu da lete biće bez sraha u vašoj blizini. Veoma je verovatno da će se teko ponašati i kao odrasle ptice. Mužjaci će pevati u vašoj neposrednoj blizini. Ženke će mirno ležatu u gnezdu čak i kada im se ,,opasno,, približite. Naravno da je ovakav odnos moguće izgraditi ako imate mali broj priplodnih parova. U uslovima masovnog odgoja to nije moguće. Nemoguće je ići od gnezda do gnezda i ,,razgovarati ,, sa mladuncima. Za tako nešto potrebno je puno slobodnog vremena koje većina odgajivača nema. Evidencija u periodu reprodukcije je ključ uspeha u savremenom pričarstvu. Koristite foto aparat ili mobilni telefon da bi pratili rezvojni ciklus ptica. Uz pisanu evidenciju, foto evidencija daje kompletnu sliku o vašem radu. Jedan od ključnih momenata u odgoju je prstenovanje mladih. Uvek ih fotografišite po prstenovanju i ispod fotografije, koju će te ubaciti u komjuter, upišite alke roditelja, datum prstenovanja i brojeve alki mladunaca.
Ove mališane sam spasao sigurne propasti: Čim su se ispilili, mladunac zelentarke koji je ispao iz svog gnezda uselio se kod njih oteravši majku mališana. Pod njegovom težinom gnezdo se opasno nakrivilo i jedna beba je ispala iz gnezda. Na vreme sam primetio nemio događaj, oterao malog zelenog napasnika, vratio ispalu bebu u gnezdu i fiksirao gnezdo pletenom korpicom za stablo tuje. Majka mališana se ubrzo vratila i legla da ih greje. Danas sam ih prstenovao i dalje ne očekujem bilo kakve dramatične događaje. Još jednom napominjem da se Zelentarke ne odgajaju u zajedničkom volijeru sa Štiglićima jer će problemi biti neizbežni. Zanimljivo je da aktivno u temi učestvuje samo nekoliko odgajivača. Od kojih se ima šta i videti i pročitati. Po malom broju aktivnih učesniaka u temi mogao bi se izvući pogrešan zaključak da je malo interesovanje za odgoj Štiglića. Ali prateći broj onih koji temu posećuju stiče se sasvim suprotan utisak. Da je iteresovanje za odgoj Štiglića veliko.