Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 10 Feb 2012, 03:37
Novonastala situacija izazvana obilnim sneznim padavinama i ekstremno niskim temperaturama, dovela je do ugrozavanja ptica i drugih divljih zivotinja cija su prirodna hranilista zavejana snegom, poslednjih dana primetan je veci broj uginulih ptica od posledica gladi. Povodom nastale situacije Udruzenje gradjana "Ptice pevacice faune Evrope" vrsice prehranjivanje ptica na vise lokacija u gradu i okolnim mestima. Angazovanjem svojih clanova, prikupljanjem priloga i donacijama privrednih subjekata udruzenje je obezbedilo vecu kolicinu semena koja nazalost nece biti dovoljna za prehranu do kraja trajanja hladnog talasa pa se pozivaju gradjani i privredni subjekti da u skladu sa svojim mogucnostima pomognu akciju i dodju u subotu 11.02.2012. od 10h na lokaciju spomen-parka "Slobodiste" gde ce biti u mogucnosti da se i sami ukljuce u akciju postavljanja hranilica i prehrane ptica ili za neki drugi vid pomoci kontaktiraju udruzenje na tel.063/8154118
unapred hvala
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 10 Feb 2012, 14:40
Možda sam nekome i dosadan. Ali ne mogu da ovu lepotu ne podelim sa Vama. Upravo slikana serija fotografija:
Izgled ptica dokazuje da im ni najveća hladnoća ne može naškoditi ako se dobro hrane.
dalibor vasic Član
Број порука : 298 Join date : 03.08.2011 Age : 29 Локација : Cicevac, Srbija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 10 Feb 2012, 14:59
Svaka vam čast! Čika Mićo prelepo je videti ovoliko ptica na hranilištu, kod mene juče i danas su znatno brojnije severne zebe i finkovi, ima i po koji štiglić. Krenglova ima dosta takođe mislim da su se dosta izveli ove godine i da ih ima. To mogu slobodno reći i za štigliće jer ih ovde ima dosta, čuju se preko dana da proliću, kako koje jato, neko ima oko 30 jediniki, a neka dostižu i preko 100 komada smem da kažem slobodno. Konopoljara nisam video kod mene na hranilicama ali se čuju da proliću, znači da ih ima, to je dobro. Uslikao bih i ja koju sliku ali čim priđem ptice odu tako da nema šanse da bilo šta uslikam, ali dobro, glavno da dolaze da jedu, to je nešto što me obraduje.
Pozdrav!
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 10 Feb 2012, 20:38
Moja 2. hranilica na stubu, primeticete da sam oko samog stuba postavio par grana sa trnjem (ruza) pa sam tako sprecio da se macke penju gore.
Slikano je kada nije bilo ptica a inace danas je na njoj bilo pregrst senica, stiglica, severnih zeba i dugorepih senica koje sam prvi put uzivo video.
Moje 3. hraniliste, na zemlji, danas je takodje bilo poseceno gore pomenutim a uspeo sam da naberem i par cvetova burjana pa su se sa njime danas pocastili i finkovi Nazalost sve je slikano bez ptica i ja sam da ne bih uznemirio i oterao iste sa hranilista uzivam koristeci dvogled. Probacu sutra ipak da uslikam koju.
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 10 Feb 2012, 23:37
...Inace danas i prethodnih dana na hranilistu i uopste u prirodi primetio sam zanimljivu disproporciju u odnosu muskih i zenskih jedinki kod obicnih zeba (finkova) i severnih zeba. Naime kod severnih zeba primetan je mnogo veci broj muskih nego zenskih jedinki (cca 70%/30%), dok je kod obichih zeba taj odnos otprilike isti ali u korist zenskih jedinki. Da li je posredi slucajnost ili nesto drugo ni sam nisam siguran.
gost1 Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 02:10
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 04:42
Lepo, lepo.. nikad nije kasno za ovo. Kod mene vec druga vreca suncokreta pri dnu..
Pozz
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 14:20
korbach ::
Lepo, lepo.. nikad nije kasno za ovo. Kod mene vec druga vreca suncokreta pri dnu..
Pozz
BRAVO Pa koliko ti to ptica prehranjuješ, kada ode toliki suncokret. Meni je pri kraju džak od 35 kg suncokreta. Na računam hranu koja je otpad od mojih ptica. TESNO:
Hranilište za ptice treba da je što jednostavnije i što prostranije. Najpre treba gledati praktičnu stranu. Ako hranilište bude i lepo tim bolje. Ovo hranilište je postalo pretesno za broj ptica koje ga posećuju. Sledeće zime moram da sagradim veće i prostranije.
Damir Član
Број порука : 72 Join date : 11.03.2011 Age : 29 Локација : Cicevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 14:25
Posto mi je prvu hranilicu sneg potpuno prekrio,morao sam napraviti novu jer je ovaj sneg postao nemoguc,nije nesto ali za 15 min sam je napravio,nije proslo ni 5 min doletele su prve senice,zebe...nisam mogao da slikam jer je hranilica daleko ,jedva se vidi ona a kamloli neka mala pticica...pozdrav
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 15:12
KRUŠEVAC
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 15:13
suljaga Član
Број порука : 179 Join date : 04.10.2009 Локација : krusevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 15:35
Slobodiste, Krusevac, okupljanje clanova PPFE u akciji postavljanja hranilica za prehranu ptica
Ostatak materijala postavicemo kasnije
korbach Zaslužni član
Број порука : 303 Join date : 29.04.2011 Age : 39
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 15:48
Gospon Mico, ne bih znao reci broj, ali mogu reci na koliko mesta stavljam.. oko kuce 3 hranilista, velik je plac pa imam na oba kraja i u sredini. Veca kolicina ide na terenske hranilice jer od kako je pao ovaj sneg, skijam svaki dan prirodom i ostavljam suncokret na nekoliko mesta. Naravno da ne pojedu to samo ptice pevacice, dolaze i gugutke a u divljini i fazani odnesu dobar deo. Hranim od prvog snega to jest od decembra meseca.
Poz
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 16:05
Број порука : 72 Join date : 11.03.2011 Age : 29 Локација : Cicevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 11 Feb 2012, 18:21
Ewo uslikanog batokljuna koji mi je dozvolio da mu pridjem malo blize,tj nije mi on dozvolio nego je bio mnogo gladan,nije se pomerao samo je kljcai
e onda sam malo preterao i prisao jos blize,
i nakon toga ostavio ga da na miru zavrsi svoju veceru a spremio sam jos zalihe hrane za ujutru
gost1 Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 01:00
svaka cast majstore svaka cast.
molim i druge ljude da pomognu gladnim pticama u ovim teskim uslovima.
suljaga Član
Број порука : 179 Join date : 04.10.2009 Локација : krusevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 14:20
Hranilice koje su postavili clanovi PPFE iz Krusevca na Slobodistu
Decija masta pravi svasta
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 17:16
Pokusacu i ja da dam mali doprinos ovoj temi.
Potrebni sastojci: hraniva sa velikim procentom masti,prekrupa...malo voca...vasa masta...
Sve to umesati "na suvo"
Dodati svinjsku mast, rastopljenu...
Umesati...
Napraviti lopte po zelji...
Zao mi je sto osim sto hranim ptice u dvoristu, ne mogu da dam veci doprinos, u pitanju je visa sila...
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 17:56
Ima zanimljivih hranilišta. Neka su lepa. Neka praktična. Interesantnih načina pripreme hrane. Forum ima preko 2000 članova. Kada bi se svako angažovao oko ishrane ptica prema svojim mogućnostima i kada bi svojom aktivnošću doprineo da se spasi bar jedna ptica to je 2000 spasenih ptica Nekoiko danas slikanih fotografija:
Re: slavishab To što ptice hraniš SAMO u dvorištu je više nego dovoljno. Nema potrebe tražiti ptice da bi im se postavile hranilice. Ptice će naći hranu gde god da je stavimo. To je iskonski instik preživljavanja. Kada bi SVI hranili ptice SAMO u dvorištu bilo bi spasemo hiljade ptica. Ako želite da posmatrate i slkate ili snimite ptice na hranilištu, potrebno je da im se dovoljno približite a da ih ne uplašite. Parkirajte auto u blizini hranilišta na nekoliko metra od hranilišta. Ptice će se brzo navići na blizinu auta i bez sraha će uzimati hranu. Ostalo je jednostavno. Uđete u kola, otvorite prozor koliko je potrebno za slikanje ili snimanje i imaćete dobre fotografije ili klipove
Ninoslav84 Član
Број порука : 89 Join date : 11.04.2010 Age : 40 Локација : Пирот - Србија
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 18:35
У потпуности се слажем са слависхаб. Ја мислим да није мало то што скоро сви износимо храну на кућним хранилицама. На почетку зиме хранио сам само пар врабаца а сада имам око 40-ак птица на пансиону код мене. Ускоро ћу поставити слике хранилишта и израде и сервирања масне "погаче".
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 19:12
I planirao ja danas da slikam, ali ovde je takva mecava da je to cudo. Ptice miruju na drvecu pretezno.
I par slika hranilista. Ova mesta hranim cele zime i pre nego sto je pao sneg:
Namerno sam ovako stavio slike u vidu forum thumbnail jer nisam hteo da ih smanjujem. Btw, od sinoc ima oko 15cm novog snega
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 19:31
Mića. Koja je ovo ptica na prvoj slici? Ima je i na mojem hranilištu, ali ne znam što je.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 12 Feb 2012, 22:19
žako ::
Mića. Koja je ovo ptica na prvoj slici? Ima je i na mojem hranilištu, ali ne znam što je.
FRINGILLA COELEBES-ZEBA BELOKRILA ili ZEBA OBIČNA. Po nekim ornitolozima to je najmnogobrojnija ptica na planeti. Kako je teritorijalno deterninisana a samo se zimi sreće u manjim jatima, lično nemam utisak da je toliko brojna. Ali ko zna. Veoma široko je rasprostranjena. Ima je u šumama, voćnjacima, parkovima, planinama, pored obala reka, pa čak i u velikim gradovima.
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 13 Feb 2012, 11:07
Opet isti problem sa losim fotoaparatom. Slikao sam ptice kroz prozor, udaljenost, 5-6 metara...