Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 19 Feb 2012, 13:47
korbach Zaslužni član
Број порука : 303 Join date : 29.04.2011 Age : 39
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 24 Feb 2012, 19:21
Otoplilo je, ali jos su tu..
Stigao je i drozd:
Severnjaci
Rilekson Član
Број порука : 151 Join date : 05.01.2012
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 27 Feb 2012, 13:19
Prelepa je zar ne !
re
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 27 Feb 2012, 15:00
Videh i dve bele al' odleteše
dalibor vasic Član
Број порука : 298 Join date : 03.08.2011 Age : 29 Локација : Cicevac, Srbija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 29 Feb 2012, 22:44
Rilekson ::
Videh i dve bele al' odleteše
Svaka čast za slike! Imao sam prilike samo jednom da vidim plavu senicu u prirodi, to je bilo prošle zime, gledao sam je sa oduševljenjem, sa svim tim prekrasnim bojama! Jako zanimljiva ptica.
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 12:46
Evo samo za tebe Dalibore jos jedne fotke plavih sa Košutnjaka. Bojao sam se da neće prezimiti ali vidim da su u punom sastavu. Pozdra!!v
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 12:50
A šta je ovo? Slika nije oštra, ali se ptica sigurno može prepoznati
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 13:09
A ovo? Valjda isto ali musko? Slikano na istom mestu, ali je progrejalo sunce.
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 13:12
i naravno džej
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 14:31
Re: Rilekson 1. ŠUMSKI BRGLJEZ (Sitta europaea) 2. SOJKA (Gerrulus glandarius) 3. DETLIĆ (Dendrocopos medium) Za ovog ,,džeja,, nisam baš sasvim siguran ali mi liči na detlića srednje velikog. Gde su slikane ove ptice
Rilekson Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 02 Mar 2012, 15:33
mića ::
Gde su slikane ove ptice
Beograd - Košutnjak - SRC "Pionirski grad".
Sve ptice sa ove stranice i plave senice sa predhodne su slikane u poslednih nekoliko dana, neke i danas u blizini čuvarske kućice, gde ih ljudi koji tu rade konstantno, u 3 smene hrane, a ja im donosim jaja i zeleniš prostao od mojih. Tako povremeno buljenje u računarske monitore zamenim fotoaparatom. Inače sve ove ptice su tu tokom cele godine izuzev belih senica koje nisam uspeo da uslikam ove zime. Džej je najpitomiji i stalni je gost pa je tako i dobio ime.
Pozdrav!
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 01 Dec 2012, 12:48
Narode,
od ponedeljka moguc sneg...pripremite hranilista na vreme
markojunior Član
Број порука : 73 Join date : 03.12.2009 Age : 45 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 01 Dec 2012, 13:31
sve je spremno osim hrane mada ima i nje ali u manjim kolicinama nego prosle zime jer su cene otisle skoro duplo
korbach Zaslužni član
Број порука : 303 Join date : 29.04.2011 Age : 39
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 01 Dec 2012, 15:41
Ja prihranjujem vec mesec dana ali samo u dvoristu za sad, dok ne pocnu snegovi. Dogovorio sam se sa glavnim popom, parohom ili kako se vec zove, ovde u mom gradu da postavimo jednu mini hranilicu u porti crkve, jer zbog drveca i grmlja tamo obitava veliki broj ptica, pogotovo zimi.
Sto se tice hrane, potpuno je netacno da se moraju uloziti neke velike pare. Potrebno je samo malo truda & vremena i moze se prakticno za dz nabaviti raznog semena a sad cu vam reci i kako. Prva i najbitnija stvar, suncokret. Nakon zetve, na njivama ostane i do 5% roda, jer kombajn ne zahvati one stabiljke koje su nagnute ili oborene, tako da je potrebno samo otici na polje, poneti najlonsku vrecu i neki manji stap i istresti te zaostale 'sesire' u vrecu. Jako brzo ide, ja sam skupio 3 vrece ove godine, cak sam i birao kakav tresem, da budu sto manje glavice a samim tim i zrno.
Druga opcija, kamiondzije. Verujem da vecina nas zna jednog. Evo sad ce se i njima zavrsiti sezona, vec 4-5 meseci jedan moj prijatelj maltene non stop prevozi razno seme, od kukuruza do suncokreta. Uvek kad istovare robu, u sanduku kamiona ostane dobar dzak semena, kad sam cuo da to samo pometlaju napolje odmah mi je sinula ideja. Za pivo, dobio sam zita, kukuruza i oko 30kg uljane repice koja me posebno obradovala. Jos jedna dobra opcija, ako zelimo da sami spravljamo razne pogace i mesavine od psece hrane su one granule iz Madjarske sto donose po mnogo jeftinijoj ceni, mogu se naci na svakoj pijaci bar ovde u Voj.
Pozdrav od mene
AndrijaRaketic Posetilac
Број порука : 12 Join date : 09.12.2012 Age : 26 Локација : Cacak
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 09 Dec 2012, 19:55
Zdravo ja sam novi na forumu i nadam se da cu dosta toga novog saznati. Napravio sam dve hranilice u dvoristu,i redovno ih posecuje nekoliko senica,ali me brine sto ih nijedna druga ptica nije posecivala.Ne znam da li ih nisu primetile ili je nesto potpuno drugo.Nadam se da ce te mi vi pomoci,i mozda dati neki savet kako da privucem neku drugu vrstu ptica. Sto se tice samih hranilica okacene su na 2-3m od zemlje. Od hrane ubacujem:suncokret,seme bundeve,pirinac,ovas i psenicu.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 12 Dec 2012, 01:22
Juče sam posatvio hranilište. Konstrukcija je jednostavna, jeftina i praktična. Ovo hranilište je u funkciji već dve godine. Jedna tabla leksana, 8 letvi, četiri šrafa i eto hranilišta. Prvi gosti su nekoliko Senica. Nekoliko Zeba. Jedan Štiglić i jedan Gringlov. Potraje li ovaj kijamet duže gostiju će biti više.
Moraću malo da izađem iz teme. Na postavljenom klipu se čuje pesma Slavuja. Ptičarnik je udaljen od hranilišta oko 20 metra. Stari mužjak koji nije u kavezu već u volijeru raspoložen je za pesmu. Zimska pesma Slavuja nije pravilo već raritet. Da je u kavezu ne bi pevao. Ranijih zima bio je smešten u kavezu. Kavez je bio u boksu koji je zagrevan na temperaturi oko 5 stepeni. Retko se oglašavao pesmom. Ove zime odlučio sam eksperimenta radi da ne stavljam slavuje u kaveze već da ostanu u svojim volijerima. Za sada se ponašaju sasvim normalno. Ne primećijem da im hladnoća smeta.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 12 Dec 2012, 15:00
,,Narodna kuhinja,, radi punim kapacitetom. Pojavilo se jato strnadica koje dominiraju brojem. Rasuo sam semenje oko Hranilišta kako bi se ptice što konfornije osećale. Najjeftinije i najidealnije je hranilište pod ,,vedrim nebom,, Na takvom hranilištu ptice se ponašaju savim prirodno. Kad god vreme dozvoli treba rasuti semmenje po snegu i eto idealnog hranilišta za ptice.
Hranilište za ptice možete imati na terasi. Na prozoru. U gradskom parku. U vrtu. U Šumi. U polju. Na napuštenom placu. Kad god pospete semenje po snegu, to mesto postaje hranilište za gladne i promrzle ptice. Potreban je samo mali napor da se sneg očisti ili utaba i pospe semenje. Ostaci hrane od vaših ptica ili mrvice sa vašeg stola mogu biti ona tanka nit koja će neku pticu održati u životu. Malo za Vas ali mnogo za pticu. NE PADA SNEG DA POKRIJE BREG VEĆ DA POKAŽE KO JE ISKRENI LJUBITELJ PTICA A KO NIJE.
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 12 Dec 2012, 20:34
Evo malo i od mene. Skilano je kroz staklo pa su slike malo lošije kvalitete.
AndrijaRaketic Posetilac
Број порука : 12 Join date : 09.12.2012 Age : 26 Локација : Cacak
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 12 Dec 2012, 21:19
Evo jedne plave senice na mojoj hranilici.Pored nje tu je svaki dan 10ak velikih senica.
Attachments
plava senica.JPG
You don't have permission to download attachments.
(128 Kb) Downloaded 11 times
žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 13 Dec 2012, 14:38
Danas su se pojavili i crvendaći
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 13 Dec 2012, 15:59
Re: žako Sa zimskih hranilišta za ptice mogu se dobiti veoma korisne informacije. Vrste ptica koje posećiju hranilište. Broj ptica. Može se posmatrati njhovo ponašanje i izgled. Da je pojava zimskog prehranjivanja ptica masovna iz toga bi se mogla pratiti migracija ptica na balkanu u toku Zime. U mom kraju uopšte nema Crvendaća. Čak se ni zimi ne pojavljuju na hranilištu. Posmatraj i prati koliko će se dugo zadržati na Tvom hranilištu. Crvendać zimi rado jede Jabuku. Naročito voli polutrulo, pokvareno voće. Želim Ti da ove zime uživaš u društvu ptica koje hraniš. Slikaj ih. Kvalitet slika je nebitan. Dovoljno je da se raspoznaju po vrstama. P O Z D R A V
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 13 Dec 2012, 21:21
Odbrana od golubova
sa FB profila Falco Tinnunculus
suljaga Član
Број порука : 179 Join date : 04.10.2009 Локација : krusevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 14 Dec 2012, 02:03
Ovo je diskriminacija, pa i golubovi su ptice !!!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 14 Dec 2012, 15:02
Danas se pojavilo malo jato Severnih zeba. Pomešale su se, sa našim običnim zebama. Strnadice i Senice su već stalni gosti. Doleti i po neki Štiglić.