Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 10:47
Maštovito. Kreativno. Videđemo da li će ptice imati razumevanje za Tvoju kreativnost. Ako dolaze na hranilište onda je ono OK. Možda će ptice plašiti boja poklopca. Da je plave boje bilo bi bolje. Najbolje je zelen. Ali mislim da ge nema u toj boji na tim kantama. Jako me brine i rastužuje činjenica da je ova tema slabo posećena i da mali broj ljudi u njoj učestvuje. Da li to pokazije naš stvarni odnos prema pticama i uopšte prema živim bićima u našem okruženju
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 10:50
Kod golubova se namerno golubarnici farbaju u jarke boje kako bi bili uočljiviji, možda će ova boja biti privlačna pticama jer ne verujem da ptice imaju strah od nekih boja.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 11:09
Golubovi jako dobro uočavaju narandžastu boju. Divlje ptice su nepoverljive prema crvenoj boji i bojama koje su slične crvenoj. Možda zbog asocijacije na boju krvi
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 14:16
Mozda ste u pravu za poklopac, zamenicu ga, mislim da imam negde bas zeleni...Ako padne sneg, svaki ce biti beo...Kad je sve belo, ukljucujuci i kantu,onda se ptice nemaju cega plasiti. Ono sto bih ja u stvari najvise voleo je da na ovoj temi vidim neke mnogo bolje ideje od mojih...
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 18:18
Lepota!
lakiso Član
Број порука : 115 Join date : 10.11.2010 Age : 37 Локација : sombor
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 03 Jan 2011, 19:00
ovo je lepota koja se nevidja svaki dan.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 05 Jan 2011, 12:01
Lepo jeste ali košta. Kada su gladne pticama je sve jedno gde će se nalaziti hrana koju im dajemo.
Zebe su jako oprezne ptice i najradije vole da uzimaju hranu koja je na prirodnoj podlozi. Kad god krenemo u prirodu dobro je da ponesemo nešto semenja ili starog hleba. To je mali napor za nas i velika korist za ptice.
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 06 Jan 2011, 01:23
Ja sam pre oko dva meseca postavio metalnu tacnu 40x40, dubine 4 cm na stub visine 2 m, tu svakodnevno ostavljam ostatke hrane od mojih ptica uz par saka suncokreta, krisku jabuke i sl. Lokacija je na desetak metara od moje kancelarije pa svakodnevno pratim sta se desava na "hranilistu". Pred svaku eventualnu padavinu jednostavno preko tacne nabacim keramicku plocicu (imam ih jedno 1.000.000 m2 u firmi ) koju odmah nakon prestanka kise ili snega uklonim. Na hraniliste dolaze dominatno velike senice, poneka plava senica i vrlo retko stiglici ili obicne zebe. U blizini se muva i jedan crvenadac ali kako sam ga i prosle zime vidjao tu imam utisak da nije on dosao do hranilice, nego sam ja postavio hranilicu na njegovoj teritoriji. Nemam nista protiv senica ali sam ubedjen da ostale ptice nemaju sanse da pridju hrani dok su one tu.
ulicni hodac Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 08 Jan 2011, 13:08
Nije nesto ali sluzi svrsi tj.pticama.
...a evo i jedne male, kupovne hranilice u mom dvoristu
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 08 Jan 2011, 22:04
Koliko košta takva hranilica ?
ulicni hodac Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 08 Jan 2011, 23:25
Ja sam je dobio na poklon tako da ne znam cenu ali nisam preterano zaovoljan odzivom ptica, pokusao sam da je koristim i u volijeri ali su ptice izbacivale hranu iz nje pa jele sa poda
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 09 Jan 2011, 22:02
Ovo će sigurno da se dopadne većini
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 10 Jan 2011, 02:01
Pa bre Milane, ovo su neki zapadnjacki stiglici, kultivisani, a ne ko ovi nasi... Kod nas ptica nece da dodje na hranilicu ni na minus 10, a kamo li u septembru, kad je hrane u prirodi u izobilju.Al nisu ptice krive, nego mi. A to je vec druga prica...
voja_ilic Član
Број порука : 68 Join date : 10.11.2010 Age : 36 Локација : kragujevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 10 Jan 2011, 02:02
raj za ptice a bogami i za oci... bez komentara, sta uopste reci..
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 10 Jan 2011, 10:57
Da li je neko do sad imao štigliće na hranilištu ? Kod mene samo senice, nema ni vrabaca. Pre par dana bila jedna plava senica.
ulicni hodac Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 10 Jan 2011, 20:06
Milan ::
Da li je neko do sad imao štigliće na hranilištu ? Kod mene samo senice, nema ni vrabaca. Pre par dana bila jedna plava senica.
Gotovo identicno, razumem da ih nema kod mene kuci jer sam u sirem centru grada ali druga hranilica mi van grada (vidi se okolina na slici) i samo sam jednom video stiglica i par puta finka to je sve
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 10 Jan 2011, 22:32
Zanimljivo!!!!!!!!!!!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 23 Jan 2011, 15:39
Ovako je bilo jutros. Prirodno, jeftino (ne košta ništa) praktično hranilište za ptice. Nije po standardima EU ali pticama to ne smeta. Rado bez straha uzimaju hranu sa ovog hranilišta:
Zeba, vrabac i...
Š t i g l i ć:
Zatim sam čuo da će po podne i preko noći padati sneg. Za manje od jednog sata, od ostataka materijala kojim sam raspolagao, sklepao sam na brzinu ovo hranilište, kako bi ptice mogle i sutra da se hrane, ako pada sneg. Ptice su u početku bile nepoverljive:
Strah je strah ali glad je glad:
Hranilište treba postaviti ispod nekog drveta na mestu gde ljudi često ne prolaze.
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 23 Jan 2011, 15:46
Bravo mićo.
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 24 Jan 2011, 10:12
Nemam reci svaka cast!!!!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 24 Jan 2011, 14:40
Pomoć pticama zimi je obaveza svakog člana Udruženja Ptice Pevačicve Faune Evrope, koja treba da bude i zadovoljstvo istovremeno.
Ljubav prema pticama uopšte, važan je uslov ka uspehu u čuvanju i odgoju ptica.
Ove fotke su danas slikane. Ptice su se brzo navikle na juče postavljeno hranilište.
Na hraniluštu, brojem, Zebe dominiraju.
arci Posetilac
Број порука : 8 Join date : 04.01.2011 Age : 67 Локација : Sremska Mitrovica
Наслов: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 24 Jan 2011, 20:34
Evo par mojih hranilica, sa izgledom terase i deo devorišta.. Par video zapisa ću vam posalti naknadno. Preporučite mi najbolji aparat za slikanje ptica i detalja u prirodi.. Hvala unapred. [img][/img]
arci Posetilac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 24 Jan 2011, 20:49
Evo par mojih hranilica, sa izgledom terase i deo devorišta.. Par video zapisa ću vam posalti naknadno. Preporučite mi najbolji aparat za slikanje ptica i detalja u prirodi.. Hvala unapred.
Uploaded with ImageShack.us[/URL [URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/dscf3294y.jpg/]
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 24 Jan 2011, 21:25
Re:arci Koristim FinePix S5600. Aparat nije najbolji ali je dovoljan za dobru fotografiju. Ima optički zim 10x. To je jako važno pri slikanju ptica u prirodi koje su oprezne i ne možete da im se približite. Hrinilica i kućica su lepe i dekorativne. Napravljene rukom majstora sa razvijenim estetskim osećanjem. Ko god da je to. Možda si Ti taj mastor arci Hranilice nisu same sebi svrha. Ne pravimo ih samo zbog sebe, već prvenstveno zbog ptica. Kada se pored lepih hranilica vide i ptice, onda su sve kockice sklopljene. Tada možemo uživati posmatrajući ptice koje uzimaju hranu iz lepih hranilica.
arci Posetilac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 25 Jan 2011, 21:05
zdravo Mico,nisu samo ukras,ujutro i u podne ih hranim,kupio sam tri đaka suncukreta po 30kg,đak prekrupe...dajem jabuke i šta nađem od zeleniša...imam dosta slika i video zapisa,samo me muci aparat-dosta su tamne.Zasada dolazi najviše senica,jednom je bilo jato štiglica,desetak gimplova..Kucice i sve što vidiš pravimo sami bratić i ja pa sada plniramo da celo dvorište pretvorimo u oazu za ptice...Pozdrav!