PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...

HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи

Display results as :

Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 https://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» order dapoxetine usa
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySat 13 Jan 2024, 03:22 by LiamynC

» finasteride lymph nodes
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 22 Nov 2023, 18:03 by LiamynC

» buy priligy in malaysia
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyMon 20 Nov 2023, 06:16 by LiamynC

» buy dapoxetine 60 mg in india
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 19 Nov 2023, 13:21 by LiamynC

» Pesma štiglića
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 03 Aug 2023, 01:06 by Jovan0

» CD za školovanje bastarda na pesmu štiglića
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 15 Feb 2023, 19:43 by Milan

» KLIJAVO SEME za ishranu ptica
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 15 Feb 2023, 19:40 by Milan

» Prirodna ishrana Stiglica
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 05 Jan 2023, 19:45 by Milan

» TIGRICE - Melopsittacus Undulatus
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 05 Jan 2023, 01:23 by Milan

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyFri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyMon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Izdavanje RODOVNIKA za ptice
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9.  Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …

[ Full reading ]
Comments: 3
Plaćanje članarine udruženju
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyFri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obave

Članarina za 2022 godinu je 1000 din  a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.

članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04

[ Full reading ]
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyFri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Similar topics
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Prihranjivanje ptica u toku zime

Go down 
+44
galeb
djole080
nislijameraklija
Mica Vasic
djordje996
obrad101
AndrijaRaketic
Rilekson
bili
žako
Ninoslav84
dalibor vasic
itan
suljaga
Mossad
pepikg
Damir
ogic
korbach
Rasko
boris
Zokbok988
coa
arci
voja_ilic
lakiso
robin
jecham
delijovan
slavishab
goldfinch
popBL
IGOR 72
Drle
Steva
belobradi
kumca
markojunior
Gost
ulicni hodac
gost1
misan
Milan
Furla
48 posters
Иди на страну : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
АуторПорука
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

Број порука : 303

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Empty
ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 02 Feb 2012, 14:11

Evo i kod mene od jutros novosti. Kad sam izasao napolje, nisam ni obracao paznju na hranilicu preterano video sam da ima nekoliko senica, kad odjednom cujem pesmu, nepoznatu. Dva mala troglodythes troglodythes su skakutala oko hranilice. Neverovatno je kako ta pticica peva! Dugo ih nisam video, ima sigurno par godina. Okinuo sam slicicu telefonom i stavicu u nekoj od sledecih poruka, ako se bilo sta bude dobro videlo na njoj jer slikam mobtelom. Stvarno sam odusevljen.

Od sutra i ovde na severu najavljuju sneg, pa se i ja polako spremam za terensko hranjenje. Zrnastu hranu sam izneo tek jednom na teren, jer kao sto rekoh snega uopste nismo imali. Primecujem veliki broj fringilla coelebs duz kanala i takodje ogromna jata turdus philomelos mesano sa sturnus vulgaris. Senica takodje ima neobicno puno, najvise velikih i njihovo hranjenje na terenu ce mi ove zimi biti primarno. Vise o svemu tome u nekoj od sledecih poruka.

Pozdrav!
Назад на врх Go down
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyFri 03 Feb 2012, 06:26

I eto bio sam u pravu, sneg veje cele noci, naredni dani za ptice nece biti laki.
Danas iznosim jabuke i hranu koju pravim rucno i stavljam u improvizovane visece hranilice od zice sa sitnim okcima.
Hranu pravim na sledeci nacin: sameljem pola kg hrane za pse na masinici za keks, osusim jednu veknu hleba i smrvim je u malo krupnije prezle. Nekad dodajem mekinje, nekad sitne kukuruzne prekrupe, sitnije seme koje imam na raspolaganju kao muhar ili proso i sl. ,sve to zajedno stavim u vanglu i dodam 3-4 kasike stvrdnute svinjske masti ili samlevenog sirovog loja. Onda sve to mesim rukom dok se masa dobro ne zamasti.
Mast se relativno otopi i dobijemo jednu masnu mesavinu koja se kruni, ali zato na kraju sve to stavimo u frizider ili napolje na hladno da bi mast stegla. Zatim brzo zahvatamo u ruku zeljenu kolicinu hrane i malo je oblikujemo u oblik koji nam vec odgovara, kuglica, lepinja i sl.
Bitno je da se sve ovo desava na hladnom i da se sto krace drzi u rukama da se mast ne bi otopila. Nakon toga oblikovane kuglice vratimo jos malo u friz i cim mast opet pritegne, hrana je spremna.
Ja ih oblikujem u male valjkove i stavljam u te zicane hranilice od punktovane zice na kockice i sve to zajedno kacim na granu, zid ili gde vec.
Senice i crvendaci ovo jedu kao da u zivotu nisu jeli, pogotovo kad u sve stavim i seckane brasnare.

izvinjavam se ako ima gresaka u tekstu, pisem u zurbi.

Pozdrav
Назад на врх Go down
ulicni hodac
Član
Član
ulicni hodac

Број порука : 170
Локација : Pozarevac

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 05 Feb 2012, 13:07

I u Pozarevcu konacno sneg i hraniliste puno ptica! Kao i uvek dominatne su velike senice a moze se videti i po koja obicna zeba. Ako sneg potraje, a kazu potrajace ocekujem i severne zebe vrlo brzo, tako je bar bilo prethodnih godina. Na hranilice iznosim suncokret i ostatke hrane od mojih ptica. Napominjem svima koji hrane ptice , sto neko vec napisa da kad jednom krenu sa hranjenjem nema prestanka dok hrana ne bude dostupna u prirodi. Takodje trudite se da ptice na hranilicama ne budu lak plen grabljivicama! Slike uskoro!
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

Број порука : 1470

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 05 Feb 2012, 14:15

Re: korbach
Tvoj trud je za svaku pohvalu.
Ali to što radiš je posao koji zahteva dosta vremena.
Većina ptica na mom hranilištu hrani se semenjem. Ono malo senica moraće da se zadovolje suncokretom.
Pre ovog snega kupio sam 35 kg. suncokreta za ishranu divljih ptica. Suncokret pomešam sa ostatkom hrane od mojih ptica. U otpadu hrane mojih ptica ima svačega. Pored raznog semenja ima jajčane industriske mešavie, voćne industriske mešavine, mešavine sa sasušenim insektima...
Valjda je to razlog da se na hraniličtu pojavlkjije i jedna Crvenorepka.
Danas sam u mešavinu za divlje ptice ubacio i kanarinsko seme i nešto ljuštenog ovsa.
Sudeći po poseti hranilištu, pticama odgovara takva hrana.
Ispod su fotke dananas slikane i jedan današnji video.
Ja sam definitivno smrznut čovek. Dok sam ovo islikao i snimio smrzo sam se kao pi silent planinar.
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550001

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550003

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550012

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550014

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550015

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550019

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020550022

Назад на врх Go down
ulicni hodac
Član
Član
ulicni hodac

Број порука : 170

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 05 Feb 2012, 15:21

URL=https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/196/dsci0022g.jpg/]Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Dsci0022g[/URL]
Senice danas u redu za suncokret na maloj hranilici
Назад на врх Go down
Mossad
Posetilac
Posetilac
Mossad

Број порука : 21
Локација : Kragujevac

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 05 Feb 2012, 16:40

Ja sam danas u KG kod nadvožnjaka za Bresnicu (KG Gazela) video jato od 5 dugorepih senica (Aegithalos caudatus). Ne znam koliko su ceste kod nas i da li ih ima, ali ih ja prvi put vidim.
Video sam jos sivkastu pticu malo manju od goluba sa lepezastim repom koji radi non stop gore dola.
Da li znate koja je to ptica ?
Назад на врх Go down
Damir
Član
Član
Damir

Број порука : 72
Локација : Cicevac

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptySun 05 Feb 2012, 18:02

da nije ova,drozd borovnjak- turdus pilaris
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://przyroda.osiedle.net.pl/obrazy/drozd_kwiczol.jpg&imgrefurl=http://przyroda.osiedle.net.pl/Drozd_kwiczol.htm&h=552&w=700&sz=133&tbnid=dZCBgHVdwjlCdM:&tbnh=91&tbnw=115&prev=/search%3Fq%3Ddrozd%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=drozd&docid=Hr63QXEK6ywy2M&hl=sr&sa=X&ei=zZkuT6bSFrLO4QTy2cCfDg&sqi=2&ved=0CFcQ9QEwBg&dur=425
Назад на врх Go down
Milan
Admin
Admin
Milan

Број порука : 4633
Локација : Pirot

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyMon 06 Feb 2012, 20:53

Amel Kurbegovic
Koristimo priliku da u ime Mreze NVO Brodareva posaljemo poruku i spremnost da na neki adekvatan nacin ucestvujemo u akciji hranjenja ptica koje su itekako ugrozene ovih dana zbog obilnih sneznih padavina u ovom kraju. Dakle rec je o podrucju opstine Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varos gde smo primetili da nedostaje hrane i jedan stepen uginuca ptica. Verujemo da razumete ovaj aple pa stoga treba pokrenuti neke korake mozda kod nadleznih u opstinama gde je proglaseno vanredno stanje da se obezbede neke kolicine zrnevlja i slicne hrane kako bi na nekoliko punktova mogli koliko toliko izvrsiti prihranu ugrozenih ptica. Plasimo se da ne dodjemo u situaciju da ako ovako lose vreme potraje nastavi se stepen izumiranja ptica koje osecamo da su u panici i lak plen macaka odnosno drugih predatora kao i izmrzavanja.

U nadi da cete razumeti ovaj poziv i proslediti isti na sve adrese kao bi pomogli pticama, mi vam se zahvaljujemo i iskazujemo punu spremnost za realizaciju ovog mozda trenutno najznacajnijeg projekta.
S postovanjem,
Amel Kurbegovic PR Mreze NVO Brodareva
Назад на врх Go down
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 05:32

Nisu samo tamo ugrozene, vec svuda. Kod mene je juce postalo kriticno jer je sneg dostigao visinu od nekih 60cm a gde su nanosi i visesturko vise, i prekrio vecinu korova koje sluzi pticama za ishranu sad za vreme surove zime. Najvise ima finkova, repovi su im zaledjeni, perje u katastrofalnom stanju. Lete u kratkim potezima, vidi se da su ptice ozbiljno ugrozene.

Pored hranjenja semenom, koje je istina skoro nemoguce zbog neprekidne mecave i mora se stalno nadgledati mesto i cistiti [ne pomaze ni kad se natkrije] od danas krecem u razgrtanje mesta gde raste korov. Cicak i cikorija vise nisu dostupni, vidim da jedu hranu koja uopste nije uobicajena to jest neki korov koji inace ne jedu. Ako ovaj kijamet potraje jos nedelju dana, bice gadno!
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 12:07

Mali napor koji će mo učiniti, ostavljajući hranu u hladnim danima je velika pomoć pticama. To je naš dug i obaveza prema njima, za sve ono što ptice tokom ostatka godine čine za nas.
Hraneći se semenjem korovskih biljaka smanjuju širenje korova. Jedući razne insekte i njihove larve štite voćnjake i ostale biljne kulture od raznih napasnika.
Uveseljavaju nas svojom pesmom i pojavom naročito u proleće.
Iskreni ljubitelj ptica ima isti odnos prema svojim pticama (koje čuva i odgaja) i prema pticama u prirodi. Podjednako se brine i o jednima i o drugima.
Sve ptice koje nas okružuju su naše ptice. Samo onaj ko iskreno voli ptice biće uspešan odgajivač ptica.
Ptice koje hranite zimi vrlo brzo uoče vezu između vas i hrane koju ostavljate za njih.
U početku bojažljive i nepoverljive za kratko vreme počinju da vas prepoznaju kao nekog ko ih hrani.
Neopisivo je zadovoljstvo biti okružen velikim brojem ptica.
Zar je potrebno bilo ko da nas organizuje i pokrene na takav ,,napor,, kao što je prehrana ptica koje nas okružuju. Jednostavno, ostatke hrane sa vašeg stola ne bacajte u kontejnere.
Mrvice hleba sa vašeg stola biće gozba za neku promrzlu i gladnu pticu. Ne bacajte u kontejnere voće koje je počelo da se kvari. Ptice, naročito zimi veoma rado jedu jabuke i kruške koje se zadrže na drveću ili koje uspeju da pronađu u voćnjacima.
Napravite mala improvizovana hranilišta za ptice. Što su jednostavnija tim su jevtinija i praktičnija.
Uključite decu u aktivnost prehrane ptica. Odvojite ih bar na neko vreme od kompjutera i virtuelne stvarnosti.
Svako domaćinstvo u seoskim i prigradskim sredinama treba da prihvati ,,obavezu,, prehranjivanja ptica zimi. Ishrana ptica je moguća i u velikim gradovima. U parkovima. U okoliini zgrada na pogodnim mestima. Na terasama i od snega očišćenim futerima prozora. Snalažljivost i maštovitost će doći do izražaja u odlučivanju kako i ge će te hraniti ptice.
Kada primetite da se ptice okupljaju i jedu hranu koju ste im vi ostavili imaćete prijatan osećaj da pomažete tim divnim stvorenjima da prežive. Čoveka najviše podiže i jača osećaj da je učinio dobro delo.
Hranite ptice. Učinite to zbog ptica i zbog sebe.
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020760004

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020760016

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020760020
Slikao sam na brzinu ove fotke i pobegao.
LJUDI, MNOGO HLADNO Exclamation Shocked
Назад на врх Go down
suljaga
Član
Član
suljaga

Број порука : 179
Локација : krusevac

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 13:53

Ovaj batokljun nije preziveo veliki sneg i hladnocu
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Slika0162
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 15:34

suljaga ::
Ovaj batokljun nije preziveo veliki sneg i hladnocu
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Slika0162
To je nažalost samo jedna od stotone a možda i hiljade ptica koje će uginuti od GLADI Shocked Mad Sad
Nebrigom ljudi.
A može biti i ovako:
Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020770005

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020770012

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020770016

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020770019

Назад на врх Go down
itan
Posetilac
Posetilac
itan

Број порука : 27
Локација : Beograd

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 22:17

svako bi trebalo u svom dvoristu da ima bar jedno mesto gde ostavlja malo hrane za izdladnele ptice
Smile
ja sam postavio na par pokrivena mesta gde im ostavljam hranu ,i na jednom delu ciradu na zemlji

vodu sam isto sipao ali se brzo zaledi,

semenke sam uzimao u obliynjo radnji zdrave hrane, Arrow

suncokret i oljusteni , susam ,pahuljice ovasa ,suvo grozdje,psenicu ,bar proso, imalo se u kuci i stari kornifleks i neki musli pa je i to otislo ,jabuke ,

i kore pomorandje koje sam presekao na pola izvadio srce i napunio sa mesavinom semena i margarina ,to lepo okacio na drvo poslastica za senice ...
rendeer rendeer rendeer

Назад на врх Go down
itan
Posetilac
Posetilac
itan

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyTue 07 Feb 2012, 22:42

evo zanimljivog linka

http://www.eduvizija.hr/portal/sadrzaj/izradite-hranilicu-za-ptice Wink
Назад на врх Go down
dalibor vasic
Član
Član
dalibor vasic

Број порука : 298
Локација : Cicevac, Srbija

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 08 Feb 2012, 16:49

Izgubićemo dosta ptica ove zime, ne pamtim da je bilo ovako od kad sam se rodio, deda mi kaže da ovoliko ispod nule nije bilo još od pre 20 godina. Kad bi svako od nas stavio malo semena u dvorištu spasili bi nekoliko ptica. Ja u dvorištu oko svojih volijera stavljam mlaku vodu i menjam je 5-6 puta na dan. Potrošio sam 10kg hrane tj.odpadke iz volijera, uz to stavljam jabuke, šargarepu, žito, pšenicu, ovas, ječam, raž, suncokret, uljanu repicu, i mešavinu koju dajem svojim pticama. Primetio sam da ne biraju šta ima daš to jedu. Uglavnom su posetioci, štiglići, kosovi, severne zebe, finkovi, krenglovi, vrapci, senice, ima još ptica koje iskreno prvi put vidim ali nema veze. Od trava sam stavio čičak, gologuzu(cirokiju), pelin, bosiljak. To imam trenutno u zalihama koje se polako prazne.

cheers
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 08 Feb 2012, 20:33

Imam utisak da jako mali broj ljudi hrani ptice u ovim za ptice preteškim danima Exclamation Question
Nadam se, da nisam u pravu.
U prirodi je čoveka da se pohvali svijim dobrim delom/delima. Ako ih čini. Zaslužuje pohvalu i podršku.
Smrzoh se ovih dana, hraneći, posmatrajući, slikajući i snimajući moje zimske goste.
Više vremena provedem sa divljim pticama nego sa svojim. Sve su mi ptice pri dobrom zdravlju i dobrom apetitu. Jato je sve brojnije i raznovrsnije. Pjavio se veći broj Batokljuna i Štiglića.
VELIKI POZDRAV DALIBORU cheers
VELIKI POZDRAV ITANU cheers
Pravim i iskrenim ljubiteljima ptica.

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020890004

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020890006

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020890008

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 2012020890011

Назад на врх Go down
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 08 Feb 2012, 21:15

I kod mene je prestao da pada sneg tako da se ptice sad nesmetano hrane tokom celog dana na 3 hranilice. Danas sam i ja dobio nove goste, crnoglavu i veliku strnadicu, a pristigle su i severne zebe. Najvise je i dalje finkova i zelentarki. Pokusao sam da slikam i snimam danas ali je slab ucinak sa mobtelom, a uostalom bitno je da se ptice hrane i da je sad stanje bolje sto se tice mecave, tako da ne marim za slike i ostalo previse.
Za najavljenu novu mecavu tokom vikenda sam se spremio, uzeo sam nekoliko kvadrata stiropora od kojih cu napraviti nastresnice nad hranilicama.

poz
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyWed 08 Feb 2012, 21:37

korbach ::
I kod mene je prestao da pada sneg tako da se ptice sad nesmetano hrane tokom celog dana na 3 hranilice. Danas sam i ja dobio nove goste, crnoglavu i veliku strnadicu, a pristigle su i severne zebe. Najvise je i dalje finkova i zelentarki. Pokusao sam da slikam i snimam danas ali je slab ucinak sa mobtelom, a uostalom bitno je da se ptice hrane i da je sad stanje bolje sto se tice mecave, tako da ne marim za slike i ostalo previse.
Za najavljenu novu mecavu tokom vikenda sam se spremio, uzeo sam nekoliko kvadrata stiropora od kojih cu napraviti nastresnice nad hranilicama.

poz
Imam podatat da je u Kruševcu na jednom hranilištu najviše Zelentarki. Kod mene je ista sitiacija. Kod Tebe takođe ima dosta Zelentarki. Da li treba izvući zaključakj da su brojčano najjača vrsta ptica pevačica u Srbiji Question
Veliki ljubitelj ptica uvek postane i veliki odgajivač ptica.
Ne hranimo ptice da ih slikamo. Ali ako već imamo mogućnosti lepo je i slikom pokazati ptice.
BRAVO I VELIKI POZDRAV cheers
Назад на врх Go down
itan
Posetilac
Posetilac
itan

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 02:26

Dorucak je spreman ...Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Hpim3920

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Hpim3925i

tu su i razni DEZERTI santa rendeer rendeer rendeer

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Hpim3923u

geek

valjda cu stici da uslikam gladne pticice ,za sada sam video najvise Senica ,Finkova,Severnih zeba ,bilo jato dugorepih Senica ali samo u prolazu,tu je Kos,Crvendaca par njih ,Kreja i poneki Detlic ...
Stiglice sam vidjao po odobu naselja /inace predgradje Beograda:
ali u dvoristu jok Neutral
Назад на врх Go down
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 05:47

[/quote]
Imam podatat da je u Kruševcu na jednom hranilištu najviše Zelentarki. Kod mene je ista sitiacija. Kod Tebe takođe ima dosta Zelentarki. Da li treba izvući zaključakj da su brojčano najjača vrsta ptica pevačica u Srbiji Question
Veliki ljubitelj ptica uvek postane i veliki odgajivač ptica.
Ne hranimo ptice da ih slikamo. Ali ako već imamo mogućnosti lepo je i slikom pokazati ptice.
BRAVO I VELIKI POZDRAV cheers [/quote]

Tako je, zelentarke su brojcano jake, pogotovo od juce. Zanimljivo mi je u vezi njih da su pretezno muzjaci, usudio bih se da procenim, oko 80% , ovo sto ja vidjam. Inace zelentarki ovde ima dosta i cesto ih vidjam u dvoristu tokom cele godine.

Najbrojnije ptice na hranilistima su one koje su dosle sa severa i iz hladnijih delova Evrope, fringilla coelebs i njena rodjaka fringilla montifringilla. 'Kod mene' boravi sigurno bar 50-60 komada obe vrste.

Naveo sam sve vrste ptica koje su se do sad pojavile na hranilici. Nisam pomenuo ali je logicno, ima svih vrsta senica pa cak i dugorepih.

Dva puta sam video i konopljarke. Juce sam bas rekao nasem drugaru Daliboru da sam bio iznenadjen kad sam sa finkovima zatekao i 4 komada mer cajzli [carduelis flammea flammea] i to je za mene bio utisak dana moram priznati.

Ptice koja vas u najvise slucajeva zanima, kod mene nije prisutna. Njegovo velicanstvo Carduelis Carduelis. Tek poneki preleti, kako sad tako i tokom godine. Iako nisam strucan, reci cu da su u mom kraju stiglici ugrozeni, jer mozes izbrojati na prste koliko ih puta vidis u toku godine.

Raspisao sam se.. Da kazem samo na kraju ponovo da sam prilicno pesimistican sto se tice postotka prezivljavanja ovih ptica u trenutnim uslovima. Mi se trudimo i dajemo sve od sebe, ali priroda je prilicno surova i definitivno prejak takmac za nas i plasim se da ce ova zima ostaviti velike posledice po ptice.
Ostaje nam da radimo ono sto je u nasoj moci i srazmerno nasim mogucnostima i dalje, jer i jedna spasena ptica za mene znaci mnogo.

PS: Sad sam se setio.. ima ona firma sto pakuje i prodaje hranu za stoku i ptice, Farm Commerce iz Cantavira. Moze se jeftino nabaviti razno seme, mnogo jeftinije od recimo Seme Sombora i ostalih, da ne pricam o renomiranim stranim brendovima. Kome je gusto sa semenom za prihranu, za svega 450din moze nabaviti 5kg hrane za tigrice ili kanarince. To je 3 kutije cigara, a procenite sami koliko ptica se tim semenom moze nahraniti.

Pozdrav do sledeceg javljanja! bounce
Назад на врх Go down
Milan
Admin
Admin
Milan

Број порука : 4633
Локација : Pirot

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 10:09

Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 422712_213559222073304_100002576829711_413677_1635147711_n
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
Furla

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 11:25

Re: itan
Itane king
Nemam reči. Ako ptice saznaju za ovako bogat i raznovrstan meni, sve ptice Srbije doleteće kod tebe Laughing
Krenula je akcija SPASAVANJA ptica. Možda malo kasni ali u svakom slučaju biće od velike pomoći pticama. Pticama je svejedno da li će hranu dobijati organizovano ili individualnim akcijama. Važno je da se što veći broj ljubitelja ptica angažuje na njihovom spasavanju.
Ptice ne ugibaju od hladnoće, nego od GLADI i hladnoće. Ako su SITE, zima im nemože naškoditi.
Назад на врх Go down
Ninoslav84
Član
Član
Ninoslav84

Број порука : 89
Локација : Пирот - Србија

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 15:28

Морам се и ја сложити са претходним постовима и да потврдим да и код мене на хранилиште ове зиме има највише Зелентарки (Флорова). По први пут после више од 10-ак година колико прехрањујем птице зими дошли су неколико парова Батокљуна и један пара Крстокљуна. Има ту и тамо по нека зеба, сеница, штиглић и врабац али су као што реко Зелентарке (Флорови) најбројнији. Све укупно ове зиме су на хранилишту констатних 30-40 јединки. Ове градске голубове што ми поједоше сав стари хлеб не рачунам. Laughing
Назад на врх Go down
https://www.facebook.com/profile.php?id=1273206439&v=info
korbach
Zaslužni član
Zaslužni član
korbach

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 19:51

Evo da vam javim ovo, kod mene je sinoc bilo -30! Opste zamrzavanje, plus je pala teska magla koja pogorsava stanje. Jutros na hranilistu nisam zatekao nijednu semenku, sve je bilo pojedeno. Nije ni cudno jer ptica ima jos vise. Slabo sam bio sa vremenom danas a hteo sam da slikam ptice, medjutim imam i ja grdne probleme smrzla mi voda u kuci..
Okinuo sam tek jednu sliku jednog od mesta hranjenja.

Poz i drzite se

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/829/dsc01328c.jpg

Назад на врх Go down
markojunior
Član
Član
markojunior

Број порука : 73

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 EmptyThu 09 Feb 2012, 21:36

kod mene na hranilistu preovladavaju senice i vrapci pa za njia kaskaju kringlov i po koji batukljun,ima i poneka zeba i stiglic,mada i bez obzira sto ima previse senica i vrabaca svaka ptica ugrabi koliko toliko hrane da prezivi bar jos neki dan ove katasrofalne zime,jer je sinoc tamo gde ja radim izmereno -35 sunny sunny sunny ovo svi zeljno iscekujemo
Назад на врх Go down
Sponsored content

ПорукаНаслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime   Prihranjivanje ptica u toku zime - Page 6 Empty

Назад на врх Go down

Prihranjivanje ptica u toku zime
Назад на врх 
Страна 6 of 11Иди на страну : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Prijava ptica izlegnutih u toku 2012 godine-legalizacija izlegnutih ptica
» Moje australijske zebe
» Pitanje. Koja je ovo ptica?