Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 13 Feb 2012, 11:40
Re: slavishab
Neće ptice preživeti ako imaš dobar fotoaparat. Preživeće ako ih dobro hraniš. Sasvim je dovoljno da se mogu ptice na hranilištu prepoznati po vrsti. Vidim Vrapce, Zebe i Štigliće. Ne hranimo ih, da bi ih slikali, već da im pomognemo da prežive ovu elementarnu nepogodu. Nije ovo takmičenje za najbolju fotografiju. Slika je sporedna i nebitna. Koliko ljubitelja ptica hrani a ne slika ptice? Ili nemaju vrmena ili nemaju mogućnosti ili jednostavno ne žele to da rade. VAŽNO JE DA PTICE NE GLADUJU. Fotografija je moj drugi HOBI. Za dobru fotografiju treba puno strpljenja. Solidna ,,mašina,,. Odeđeno znanje i iskustvo. Povoljni vremenski slovi. I možda mrvica talenta. Uživam slikajući ptice. Kako svoje u ptičarniku tako i ptice u prirodi. Ne uspe mi baš svaka fotografija, ali to ne ispe ni profesionalcima sa mogo boljom tehnikom i sa više znanja. Slikajući pokušavam da vidite ono što ja vidim. Ko god voli ptice uživaće, ne u fotografijama, već u izgledu ptica koje su na slikama.
korbach Zaslužni član
Број порука : 303 Join date : 29.04.2011 Age : 39
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 13 Feb 2012, 18:26
Evo neke nove slike. Satima sam lezao u snegu da uhvatim ovo objektivom, hranilice su mi na prilicno nepristupacnom mestu za slikanje.
Muzjak Brambling koji je 'skontao' hranilicu za senice i stalan je gost:
Zelembac opakog izgleda ljusti suncokret:
Dve Zelentarke u drustvu sa zenkom Bramblinga:
Par Zelentarki:
Sneg preprecuje da stane vise ptica u objektiv:
I meni najlepsa slika za danas:
Ima jos ali nisu najbolje uspele odabrao sam one iole kvalitetnije. Smisljam kako da olaksam sebi slikanje a da ne smetam pticama i napravio sam danas u snegu medvedju jamu takozvanu, ko je bio u vojsci zna sta je:D Nadam se boljim slikama narednih dana.
Poz
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 13 Feb 2012, 20:42
Re: korbach Veliki napredak. Slike su jasne. Uočavaju se sitni detalji na pticama. Čuvaj zdravlje. Ako navučeš neki grip ko će da hrani ptice? Ipak je zdravlje važnije od slika pa i od ptica.
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 13 Feb 2012, 20:59
Sad su slike nesto bolje jer sam nabavio drugi aparat. Sto se tice bolesti, nece to na mene. Obilje vremena provodim napolju bez obzira na temperature i imam neku moju zaludjenicku teoriju da se upravo tako cuvam od bolesti i virusa
Hteo sam da pitam.. da li su mozda evidentne neke promene u sastavu ptica na hranilistima? Kod mene zadnja dva dana svaka druga ptica je zelentarka, slabo ima belokrilki iako ih je u startu bilo ubedljivo najvise. Je l moguce da su se ptice pomerile jos juznije ili tako nesto?
Pozdrav
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 14 Feb 2012, 19:00
U Pozarevcu na hranilistima juce-danas najdominantnije severne zebe i kringlovi, cak su istisnuli i velike senice. Takodje ima i drozdova i crvendaca, a sporadicno se pojavljuju i cajzle ali samo promatraju hranilista - jos uvek ne silaze na njih.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 14 Feb 2012, 19:42
U ranim jutarnjim satima:
Malo jato Furlana.
Batokljun-ženka
Severna zaba-ženka.
Batokljun-ženka i mužjak.
Batokljun-mužjak.
Batokljun-mužjak i ženka.
Zelentarke.
CCC-Furlan
Dva Furlana. Gornji na slici, nije tipičnog izgleda za podvrstu kojoj pripada.
Severna Zeba-mužjak.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 15 Feb 2012, 12:41
ŠTIGLIĆI
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 15 Feb 2012, 14:23
Ima jedna ženka sa plitkom maskom, mislim da je belobrada.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 15 Feb 2012, 15:32
Milan ::
Ima jedna ženka sa plitkom maskom, mislim da je belobrada.
BRAVO MILANE IMAŠ ODLIČNU MOĆ ZAPAŽANJA. Pitao sam se da li će neko to da primeti. Jeste ženka. Ima i mali beli ,,cvetić,, na temenu. Belo polje ispod kljuna je nešto između belogrle i belobrade ptice. Pokušaću da je slikam. Trebalo bi na fotografiji bolje da se vidi.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 15 Feb 2012, 16:02
JEDNA ALKIRANA.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 15 Feb 2012, 21:46
Jaka hrana, bogata mastima, koja se sastoji od 70% Suncokreta čini da su ptice na hranilištu zdrave vesele i lepe:
belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 00:37
Lep primerak belo-brade/grle mutacije.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 15:30
Danas sam ostao bez jedne ptice. Kobac je odneo sa hranilišta jednu pticu, čini mi se da je veća. Batokljun. Velikom brzinom je napao jato ptica na hranilištu. Mada sam bio u blizini nisam mogao da sprečim ,,tragediju,, Moje hranilište za ptice postalo je i hranilište za predatore. Jato ptica je mamac za lovce. Ne primećuje se da fali jedna ptica:
Tako da naslov ovog klipa treba shvatiti vrlo uslovno...
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 20:10
Vec sam mislio da snopovi cesljuge koje sam spremio nece biti pregledani, kad ono.. Takodje nisam mislio da ce mi dresura vestine puzanja iz vojske ikad posluziti u zivotu, ali eto:D
Pozdrav:D
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 20:26
Danas sam i ja imao popravni... Zauzeo sam busiju i uslikao iole bolje slike. Znam da poenta hranjenja nije uslikati ptice, ali greota je da ne ostane zabelezeno.
Inace i kod mene "rade" grabljivice, pre dva dana kobac je vijao po dvoristu drozda, a jutros mi je na drvo sleteo soko (ne znam koji, ima crvenkaste grudi )...
belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 20:28
korbach ::
Svaka cast na fotografijama, ova zadnja je kao iz "Americkog nindze"
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 20:41
Slavisa slike su super! Danas ovde bilo dosta tmurno ali se nadam sutra boljim uslovima i da se priblizim jos jer ovde je sve dosta zumirano pa zato slike nisu najbolje. Ima lepote i u slikanju, priznajem da sam se pomalo i ja navukao. Ali sto je najbitnije, ptice jedu i dalje, a i zima popusta.
Belobradi pre ce biti kao neki krasnoarmejac sa istocnog fronta '44
Pozdravljam vas i ponavljam - svaka cast svima koji su na ovoj temi i daju sve od sebe za ovu stvar.
PS: grabljivica naravno ima puno, meni juce umalo zenka jastreba nije odnela macora sa ograde, svojim ocima sam video ali nije bilo sanse da se reaguje aparatom
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Thu 16 Feb 2012, 21:41
Momci, svakim danom ste sve bolji fotoreporteri. Slikanje ptica nije važnije od aktivnosti hranjenja ptica. Ali u novinarstvu postoji pravilo koje kaže da ono što se nije objavilo/publikovalo kao da se nije ni dogodilo. Ove fotgrafije treba da popularišu odnos čoveka prama drugim živim bićima i zbog toga imaju vrednost.
bili Član
Број порука : 74 Join date : 08.10.2010 Age : 51 Локација : Krusevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 17 Feb 2012, 04:04
Evo i mog skromnog doprinosa ovih teških dana .Slike su iz perioda 28.2 do danas 17.2.Moje zapažanje je da ptica jednostavno nema od prvog jakog mraza koji je bio 27.2na 28.2.Od ovog dana nisam video ni čuo nijednog lokera u mom kraju ,nadam se da će se pojaviti uskoro i da nisu nastradali od ove jake zime i dubokog snega.Kod mene lete samo vrapci i senice.. a bogami i guske. [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img401/1940/resizeof10022012307.jpg][/IMG]
Ovo je jedini gringlov u mom okruzenju ,koji je svakog dana tu.
Ova severna zeba je bila tu samo jednog dana kad je bilo malo toplije.
Uglavno su tu senice i vrapci koji jedu kao vaške.
bili Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 17 Feb 2012, 04:10
Evo i slika predatora nisam uspeo da priđem iz boljeg ugla.Nije ni njima lako.
bili Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 17 Feb 2012, 04:36
Evo i moje male viseće hranilice.Tu su samo senice
korbach Zaslužni član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 17 Feb 2012, 05:28
Bili ovo je odlicno. Ali ne dopada mi se kad ljudi kazu, a cesto kazu: samo senice, ili: samo vrapci ili samo nesto drugo. Svaka ptica je bitan deo prirode i ekosistema , svaka vrsta i jedinka. Nama ljudima je naravno uvek zanimljivije kad ima raznovrsnih vrsta i kad su jata velika.. ali to nije bitno, i da je jedna ptica tu i mi jos pomazemo prihranjivanjem to vredi ako mene pitas. Svaka cast tebi na ovome sto radis.
Sto se tice grabljivica njima je posao sad olaksan. Imaju izobilje slabih i promrzlih ptica, a razlog sto ih mi sad cesto i u vecem broju vidjamo je jednostavan, jer sve se sad povlaci ka naseljima, i zelentarke i fazani i svi ostali , a za njima i ptice grabljivice, lisice, vukovi..
Pozdrav
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 17 Feb 2012, 19:03
svaka cast bili. uskoro ce jos jedna velika akcija u Krusevcu pa nam se prikljuci.
bili Član
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 18 Feb 2012, 01:03
Kad sam rekao samo senice i vrapci ,mislio sam na ostale ptice kojih nema u proteklim danima koji su iza nas.Senice i vrapci su tu non stop starosedioci.Danas na moje veliko zadoviljstvo proletelo je jedno jato od desetak cezlova.Kojih nije bilo ni pre mrazovaali a od lokera ni traga ni glasa.Dolazi mi i po neki kos kojeg nisam uspeo da uslikam.
dalibor vasic Član
Број порука : 298 Join date : 03.08.2011 Age : 29 Локација : Cicevac, Srbija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 18 Feb 2012, 14:45
Svaka čast za ovo! Ni kod mene u poslednjih par dana nema ni traga ni glasa od štiglića, a cajzlove tek da ne spominjem, prošle zime ih nije bilo ni jednog jedinog, ove zime takođe, sem što ih je bilo na jesen, tada sam video nekoliko parova i to je to. Dok su krenglovi i finkovi već domaći...