| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
+62delijovan Zokbok988 vrscanin Exotic Luka Perica voja_ilic lakiso stiglan popicaBL zoran ptice pjevice ogic onix skorpija Cizak boris sugubinac popBL belobradi ulicni hodac drakceJA robin diskus alann sasha gost1 ivan83 sale1977 kima kumca pinka Nikola novaksin misan Santa Boban IgorSO Mossad Gost rtomek Danijelvr Rasko bogdanik Миланче Furla pticar nis Zika ZOKICA kedrovi Dax BG klokkende Luckyboy milos0205 Petar Sokoly Drle slavishab Steva Бане sestoperac ticar Laza Milan 66 posters | |
Аутор | Порука |
---|
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 04:41 | |
| - SAŠA ::
- Pošto smo izgleda konačno krenuli sa mrtve tačke, Bogu hvala, mogu samo da kažem da potpuno podržavam ovu akciju i da sam 100% uz Vas,tj. nas. Ovde će zaista biti dosta posla da sve to zaživi i ovom prilikom se od sveg srca javljam da pomognem koliko god mogu i koliko moje mogućnosti dozvoljavaju. Pošto sam već do nekle upućen u tematiku ovog problema mogu samo da kažem da sam već danas kontaktirao neke ljude iz organizacje za očuvanje prirode i čovekove okoline ( zelene), i dobio sam čvrsto obećanje od njih da će nam svesrdno pomoći da ovo oživi. Konkretno daće mi neke njihove odredbe iz statuta, kao i razne predloge za konkretizaciju zaštite i odgoja ptica FE. Tu, između ostalog spada: praćenje migracije i naseljenosti ptica, zaštita njihovih staništa kao i njh samih, obeležavanje i puštanje u prirodu određenog broja primeraka svoje vrste, radi eventualnog praćenja njihovog zdravstvenog stanja, regulisanje uslova za dozvoljeno držanje određenog broja jedinki iz FE, njihovo razmnožavanje i održavanje izložbi i takmičenja. Naravno da ovde ima još sijaset toga ali valja regulisati jedno po jedno odnosno treba napraviti neki pred - nacrt našeg statuta u kome će biti obuhvaćeni svi segmenti našeg budućeg postojanja.
Trebalo bi možda sazvati neku osnivačku skupštinu i na njoj izneti sve predloge i stavove a potom doneti valjane zaključke, koje obavezno treba verifikovati i sa takvim stavom izaći pred ljude koji treba da odobre postojanje jedne ovakve organizacije. Još jednom, tu sam za pomoć svake vrste i nadam se da će mo uspeti!!! sve stoji ali zaboravite lov ukoliko niste ornitolog,to vam neče ni u ludilu biti dozvoljeno. | |
| | | bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 11:09 | |
| Samo da razjasnim nesto, ja ne kazem da je humano ni hvatanje ptica ni lov zivotinja, ali i covek je nekada bio plen a sada se nalazi na vrhu lanca ishrane. Ja sam za legalizaciju po evropskim standardima, ali kazem da ce ilegala postojati jer je cena uzgojene ptice biti skupa za trenutni standard ljudi u zemlji, to je cinjenica. | |
| | | pticar nis Zaslužni član
Број порука : 718 Join date : 24.04.2009
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 14:48 | |
| | |
| | | Миланче Član
Број порука : 173 Join date : 23.05.2009 Age : 44 Локација : Niš
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 16:56 | |
| | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 17:14 | |
| - PTICAR NIS ::
- Lov ptica je svako lisavanje slobodnog leta bilo koje koje pticije vrste , oduzimnanje njene najbitnije odlike-SLOBODA i stavljanje u zarobljenistvo radi nekog iskoriscacanja te pticije vrste.........
A lov divljaci jeste organizovana grupa ljudi koja tokom cele godine brine o divljaci, prehranjuje i poboljsava loviste kvalitetnom selekcijom i ispustanjem divljaci, a tek onda lov te divljaci koja je cuvana , pa tek nda kafana da se sumiraju utisci i popije po koja......POZDRAV Eto napredujemo, karakteristika za lov je da ta životiaj treba biti ubijena odnosno uništena bez obzira da li se radi o ptici ili drugoj divljači. HVATANJE PTICA je svako lišavanje slobodnog leta bilo koje ptičje vrste na način i sredstvima koja ne nanose fizičku bol i ne oštećuju ptice...... ETO Ajmo dalje ko ima još šta da doda . | |
| | | rtomek Član
Број порука : 65 Join date : 23.09.2009 Age : 50 Локација : SRB-V-SU
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 17:39 | |
| Pozdrav Mislim da ovde mnogi i zapravo i neznaju o čemu se tu radi , LEGALIZACIJA NIKAKO SE NE ODNOSI NA HVATANJE PTICA TO VAM NOKO DEZVOLIT NEĆE , cilj legalizacije jedino može da bude legalizacija postojećih ptica koje treba obeležit sa otvorenim prstenom i prijaviti njihov broj , to bi bilo nulto stanje pa posle mogli bi da držite te ptice pa ih razmnožavati pa prstenovati zatvorenim prstenovima , voditi evidenciju o njima , prijavljivati svake godine brojno stanj ...... smatram da je to cilj koju treba ostvariti da bi to bilo dozviljeno a i dalje svi koji se neće pridržavati pravilima treba rigorozno kažnjavati ( svugde je to tako ) Kada se bude došlo do dovoljnog broja prstenovanih , u zarobjeništvu leženih ptica prestat će potreba za divje primerke , kao što je i na zapadu više nikom netreba DIVJAK Kome treba ptica koja se lupa, neće da se razmnožava, lako ugine....a i rizik je držati zbog velikih kazni . Daćete za pticu 20-30 Evra pa ste mirni , imate pitomu , pticu naviknutu na kavez a netreba da se plašite da če vam doći inspekcija pa recimo kazni kako ticar reče za 1000 Evra Mislim da je to cilj svih istinskih odgajivača !!! Jer ovako uhatiš nisi dao ništa za njeg pa ga hraniš sa malo suncokreta , i nevodiš brigu o njemu jer nisi ništa dao za njega ...ugine ti uvatiš drugu ...pa ko ga j.....be !! A ako ga budeš platio itekako ćeš da vodiš brigu o njemu, !! ČAST IZUZECIMA ali u mnogi tako rade !!! pozdrav ROBY | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 17:58 | |
| Slobodno pogledajte na YUTUBE kako se hvataju ptice po svim zemljama u Evropi i to uz blagoslov vlasti i pratnju TV ekipa. Normalno i kod njih ima krivolova ali je legalizovano hvatanje ptica FE, normalno uz jako rigoroznu kontrolu. Tačno se zna kada i ko može i sme hvatati koje vrste ptica. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 18:02 | |
| I ubistvo je u svim zemljama zabranjeno a ipak postoji smrtna kazna..... harikiram malo stvari najpre da se odvoji hvatanje od lova, da se onda propišu uslovi ko i na koji način može da hvata... to e valjda neka poenta. | |
| | | rtomek Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:05 | |
| Da svuge se hata pa i kod nas ALI drugo je monitoring , a drudo je krivolov , naravno da država odredi kvotu koliko od čega može da se uhvati pa da nalog za to osrosobljenim organizacijama da to odrade !!!! Pa to posle podeli među odgajivačima !!! To je neki normalan odnos, za koje bi trebalo da se teži !!! Mi iz udruženja u avgustu smo posetili uduženje RIPARIA (www.riparia.org.rs ) koji godinama organizuju kamp na Ludoškom jezeru gde se vrši monitoring ptica !![img] [/img][img] [/img] A naša saradnja naravno nije samo poseta nego zimi i mi organizujemo u saradnji sa Ripariom hranjenje [img] [/img][img] [/img] Mnoge stvari ima koje se već dešavaju ali oni koji nepripadaju nikakviu udruženjima nemaju ni pojma , šta , kako , i zašto pozdrav ROBY | |
| | | rtomek Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:09 | |
| opa ova slika nije prošla [img] [/img] | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:22 | |
| - rtomek ::
- , naravno da država odredi kvotu koliko od čega može da se uhvati pa da nalog za to osrosobljenim organizacijama da to odrade !!!! Pa to posle podeli među odgajivačima !!! To je neki normalan odnos, za koje bi trebalo da se teži !!!
Eto akcenat stavljen na pravom mestu ZA TO OSPOSOBLJENIM ORGANIZACIJAMA | |
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:25 | |
| Lov je jedno a krivolov je drugo tj. hvatanje stiglica i drugih ptica FE, nikom nece biti dozvoljeno da hvata ptice vec samo da odgaja jer je to krivolov...... Ako se nekom dozvoli da hvata ptice taj ce ih hvatati samo radi obelezavanja i niceg drugog, ako mu inspekcija bane u odgajivacnicu i ima divljih ptica , platice kaznu i zabranice mu se rad.............. Znaci ko bude imao dozvolu za obelezavanje ptica nece smeti da ih cuva, TAKO JE SVUGDE PA CE I KOD NAS TAKO...... POZDRAV | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:27 | |
| Ne znam odakle ti ovo, da li imaš neki dokumenat koji to potvrdjuje. Da vidimo. | |
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:27 | |
| | |
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:29 | |
| | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 19:36 | |
| Na pouzdane izvore ne možemo da se oslonimo, a KAKO ĆE BITI KOD NAS videćemo | |
| | | Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 20:14 | |
| Treba napraviti plan i program oko sledeceg: -kod uzgoja FE navesti svaki detalj, tj.odgajivac gaji FE u kavezu ili volijeri -cisto da ne bude nejasnoca; -kod ornitoloskog lova moraju biti naznaceni detalji kada se ide u lov, koliko osoba, koje sertifakate moraju da poseduju itd. -dimenzije kaveza i volijera u kojima ce se odgajati FE; Ovo su cisto moja opazanja i ukoliko mogu bilo cime pomoci slobodno kontaktirajte. | |
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 21:14 | |
| | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sat 24 Oct 2009, 23:02 | |
| Ovo mi već nije jasno. Nenade (Ptičar NIŠ) tebe sam prvog lično kontaktirao i zamolio te da pomogneš ovom našem projektu ako nešto znaš eto sad ponavljam i javno, bilo bi dobro da, s obzirom na to da se čuješ i sa ljudima van Srbije i održavaš kontakte a koliko vidim i materija ti je poznata, postaviš neke bitne dokumente i pomogneš ljudima ovde. ja znam da si mi rekao da si suviše zauzet trenutno za to ali ako već imaš neke izvore i neke podatke daj to ovamo da svi javno prostudiramo. A to šta će biti rećiću ti, pčim krenemo da radimo okupićemo mnogo ljudi i sprovesti ovu zamisao u delo ako ništa drugo bar će mo pokrenuti rešavanje problema. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 09:53 | |
| Za sve one "neverne Tome", evo nekoliko snimaka sa You Tube, kako se to što mi hoćemo radi u NORMALNOM SVETU!!! https://www.youtube.com/watch?v=TIe02F-nOnM https://www.youtube.com/watch?v=IUWwp1dXWvA https://www.youtube.com/watch?v=EYbQP4AVP6Y https://www.youtube.com/watch?v=0VgGYAyjTeU https://www.youtube.com/watch?v=IvDnALE2ZX8 https://www.youtube.com/watch?v=NcSpdyP76AE Kao što i sami vidite iz priloženog ima tu ipak šta da se kaže a i konkretno uradi u našoj zemlji u vezi ptica FE. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 14:57 | |
| Ljudi da se ne igramo, za ovaj projekat nije dovoljno par ljudi, potrebna nam je ta cela organizacija koju smo osmislili, da se deluje ozbiljno, nije isto kad se u neki posao umeša neko društvo ili par ljudi ili kad inicijativu pokrene "ORKA". nemamo nameru da delujemo i da zaobilazimo SOF jer su oni na našoj strani ali neke stavri treba da uradimo sami pre nego što platimo članarinu i podnesemo zahtev za prijem u SOF. Rešenje je veoma jednostavno a uz pomoć sličnih organizacija iz inostranstva smatram da bi projekat mogao biti veoma brzo realizovan.
E sad meni je žao što za sad koliko vidim nemamo podršku onih koje bi nam najdraže bilo da imamo , iz nekog razloga problem se ne rešava ali izgleda da neki čak pokušavaju da to uspore ili ometu, nećemo da zalazimo u razloge. Činjenica je da je to svuda u EVROPI rešeno i da će mo imati podršku mnogih organizacija ako se vidi da se radi i da se trudimo.
Shvatite jednu stvar Savez možda i nema predstavu kolika je armija ljudi zainteresovana za taj problem, većina ljudi koji su učlanjeni u neka društva koja su članice saveza čuvaju kanarince, egzote i papagaje tako da im ptice FE nisu baš toliko bitne, sa druge strane postoji nekoliko puta veća grupa ljudi koja čuva ptice FE ali nije član ni jednog društva iz razloga jer sve to nije zakonski regulisano. Cilj ovih naših anketa i svega ostalog što radimo ovde je da se pokaže koliko nas je i to je jedini način da se uspe- rešavajući korak po korak kroz organizovane projekte sve probleme koji se jave. | |
| | | Boban Član
Број порука : 225 Join date : 29.03.2009 Age : 64 Локација : Vranje Srbija
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 16:14 | |
| Formiranje organizacije je dobra ideaja, ali ona bi mogla delovati u okviru Saveza kao sekcija sa ptice faune Evrope sto je najlogicnije i po meni najbolje ili nezavisno i saradjivati sa Savezom. Ali nesto se mora razjasniti - Odgoj ptica faune moze legalizovati samo Savez kao zvanicna registrovana organizacija za to, ne mozemo imati zaseban Savez za ptice faune Evrope kao jedna drzava vec i to mora biti regulisano u okviru zvanicnog, priznatog Saveza, uostalom tako je vec regulisano u citavoj Evropi.. Dakle odgoj , alkiranje, ocenjivanje, izlaganje bi bilo u okviru postojeceg Saveza koji je priznat i deluje pri C.O.M.-u sto itekako treba iskoristiti, a pri njemu formirati sekciju za odgoj, zastitu ptica faune Evrope. Inace novoformirana organizacija ili sekcija, kao vec hocemo moze imati citav niz drugih aktivnosti pracenje migracija ptica faune, njohovo hvatanje radi obelezavanja otvorenim alkama i vracanje u prirodu, proucavanje navika, ishrane, velicine i sl. Stvari su vrlo jasne ne vidim potrebe za ovolikom komplikacijom trebalo bi pokrenuti incijativu u Savezu, bilo formiranjem sekcije ili na drugi nacin da bi odgoj ptica faune bio legalan, to je jedini ispravan i po meni moguc put za resavanje ovog problema. Inace slazem se da je veliki broj ljudi zainteresovan za legalizaciju odgoja ptica faune Evrope i misljenja sam da se to mora regulisati kao uostalom u svim evropskim zemljama. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 17:38 | |
| - Boban ::
- Formiranje organizacije je dobra ideaja, ali ona bi mogla delovati u okviru Saveza kao sekcija sa ptice faune Evrope sto je najlogicnije i po meni najbolje ili nezavisno i saradjivati sa Savezom. Ali nesto se mora razjasniti - Odgoj ptica faune moze legalizovati samo Savez kao zvanicna registrovana organizacija za to, ne mozemo imati zaseban Savez za ptice faune Evrope kao jedna drzava vec i to mora biti regulisano u okviru zvanicnog, priznatog Saveza, uostalom tako je vec regulisano u citavoj Evropi.. Dakle odgoj , alkiranje, ocenjivanje, izlaganje bi bilo u okviru postojeceg Saveza koji je priznat i deluje pri C.O.M.-u sto itekako treba iskoristiti, a pri njemu formirati sekciju za odgoj, zastitu ptica faune Evrope. Inace novoformirana organizacija ili sekcija, kao vec hocemo moze imati citav niz drugih aktivnosti pracenje migracija ptica faune, njohovo hvatanje radi obelezavanja otvorenim alkama i vracanje u prirodu, proucavanje navika, ishrane, velicine i sl. Stvari su vrlo jasne ne vidim potrebe za ovolikom komplikacijom trebalo bi pokrenuti incijativu u Savezu, bilo formiranjem sekcije ili na drugi nacin da bi odgoj ptica faune bio legalan, to je jedini ispravan i po meni moguc put za resavanje ovog problema. Inace slazem se da je veliki broj ljudi zainteresovan za legalizaciju odgoja ptica faune Evrope i misljenja sam da se to mora regulisati kao uostalom u svim evropskim zemljama.
Uz svo dužno poštovanje prema našem savezu, naglašavam da su oni nešto kao pokušali pre jedno 3-4 godine povodom ovog pitanja i naših mnogobrojnih vapaja da se ovo legalizuje i ozvaniči i sve je ostalo samo na tom POKUŠAJU. Nakon naših mnogobrojnih ponovljenih molbi da se ponovo pokrene ovo pitanje niko se nije oglasio, tako da smo primorani da nešto sami preduzmemo i jednom za svagda rešimo ovo pitanje ptica FE. I budite sigurni da će mo ga rešiti, bilo to nekome drago ili ne!!! | |
| | | Santa Član
Број порука : 52 Join date : 13.10.2009 Age : 44 Локација : Beograd
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 17:50 | |
| Prstenovanjem ptica se ne moze baviti niko ko nije saradnik Prirodnjackog muzeja u Beogradu, odnosno Centra za markiranje zivotinja koji radi u sklopu Muzeja. To ce i biti u pravilniku koji ce da izadje relativno uskoro. Na takvu opciju da ce ljudi koji su clanovi saveza moci da prstenuju divlje ptice mozete da zaboravite. Elem ako polozite ispit za prstenovanje ptica, onda postajete saradnik Muzeja. Potrebno je da znate zakone koji stite ptice (Inace to su oni ZAKONI koje stalno krsite hvatanjem i drzanjem pica faune Evrope u kavezima), da prepoznate 15 vrsta koje dobijete na ispitu (to su uglavnom balgovi-preparirane ptice koje su samo napunjene), i da ucestvujee u nekom od kampova gde se prstenuju ptice koji se organizuju svake godine najesen, obicno u Vojvodini gde ucite o pticama, da odredjujete pol i starost, da uzimate biometrijske mere, itd... Inace 15 vrsta koje se prepoznaju mogu da deluju malo, ali su to ipak jako teske vrste za identifikaciju. Inace sa sobom mozete da ponesete bilo kakvu literaturu koja ce vam pomoci pri odredjivanju vrsta. Ja sam se bavio pticama-ornitologijom bar 5 godina pre nego sto sam polagao ispit. Toliko od mene. Pozz | |
| | | Boban Član
Број порука : 225 Join date : 29.03.2009 Age : 64 Локација : Vranje Srbija
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 25 Oct 2009, 18:13 | |
| Potpuno se slazem s tim, ako se i formira organizacija zasto u njoj da ne bude ljudi koje navodite osposobljenih i strucnih za tako nesto i saradnju sa zvanicnim institucijama za to. Ali odgoj ptica faune evrope mora biti legalizovan preko zvanicnog saveza, pa valjda su ljudi koji ih gaje clanovi klubova koji su clanovi Saveza i incijativa mora ici preko njih. Uostalom ne moze se to uraditi na drugi nacin, pa zar cemo ovako mali imati dva Saveza, jedan u kojima su clanovi koji gaje ostale a u drugom oni koji gaje faunu evrope, pa to nigde ne postoji i to je apsurdno. Znaci mora se aktivirati i pokrenuti sekcija u Savezu da legalizuje odgoj, prstenovanje i tome slicno da bi sve bilo normalno. Pa uostalom ne trazi se nesto sto nije svuda vazece, ozakonjeno i funkcionise. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
| |
| | | | Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |