Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 14 Join date : 15.02.2010 Age : 45 Локација : Srbija-Leskovac
Наслов: Pesma štiglića posle 6 meseci treninga 2011/2012 Thu 16 Feb 2012, 18:54
PRVI DEO
DRUGI DEO
bric bric Član
Број порука : 77 Join date : 09.02.2012 Age : 63 Локација : BLIZU VAS
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 16 Feb 2012, 19:00
NebojsaB ::
ja ih parim, tj. uzgajam, i učim Žvatički pjev - Mostarski
svaka čast prijatelju kad uzgajaš i učiš taj tolko čuveni mostatsko žvatički pjev
da ti kažem pravo mnogo sam postova pročitao oko te žvatičke pjesme ....ali nikako da čujem to.... pa možda imaš ti celokupnu žvatičku pesmu kod tvoih štigliča .......pa ako imaš da postaviš da čujem
poz prikane
NebojsaB Član
Број порука : 145 Join date : 14.01.2010 Age : 37 Локација : Trebinje, RS, BiH
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 11:12
imao sam video klipove na you tube, pa su ih neki iskorištavali za školovanje svojih ptica, pa sam skinuo, inače imam potpun snimljen pjev ali nikad ga nisam stavljao baš radi tih razloga, a možda ću staviti večeras da poslušaš kakav je pjev
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 12:19
Koja je svrha forsirati neku pesmu a kriti je od drugih......... zato Srbija nikad neće imati svoj standard jer čim se nešto napravi onda počne da se krije, par ljudi zaradi neke pare na pesmama(prodaju čak i CD) i pesma se guši i gubi. Još jedan razlog više da verujem u to da standard treba da se napravi po mišljenju većine i ako želimo da popularišemo odgoj štiglića neophodno je da što većoj grupi ljudi bude omogućeno da se takmiče.
NebojsaB Član
Број порука : 145 Join date : 14.01.2010 Age : 37 Локација : Trebinje, RS, BiH
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 16:40
ja pjesmu ne forsiram, već se ovo genima prenosi. Određeni pokušavaju naučiti svoje "izležene" da nauče i onda ih prodaju pod Žvatičkim pjevom koji nije ni blizu ovome, baš iz toga razloga. A pjev je isključivo iz područja Mostara koji je izumro 1970-tih i striktno je prirodni i nije kao Srbijanski i ostali. Zato nas tdojica uzgajivljača pokušavamo da vratimo čisto izvorni prirodni pjev i zato ga čuvamo.
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 18:11
bric bric ::
evo nešto malo što otprilike se školuje u ..mk.
belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 23:41
A pjev je isključivo iz područja Mostara koji je izumro 1970-tih i striktno je prirodni i nije kao Srbijanski i ostali.
A kakav je to "Srbijanski" pjev, ja ga dosad nisam cuo a bas bih voleo?
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 17 Feb 2012, 23:47
evo nešto malo što otprilike se školuje u ..mk.
"maestro" ovo malo je bas kvalitetno, samo malo monotono za moj ukus. Zelim ti puno uspeha u daljem skolovanju po MK tradiciji
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 16:56
evo nešto malo što otprilike se školuje u ..mk.[/quote]
"maestro" ovo malo je bas kvalitetno, samo malo monotono za moj ukus. Zelim ti puno uspeha u daljem skolovanju po MK tradiciji [/quote]
prikane tačno da je monotono ovaj snimak....ovo je montaža ..ovo je bilo namenjeno za jednu osobu koja nije znala što su to štrakački glasovi i jasam mu to ovako spoio te štrakačke glasove da bi on znao koi su to glasovi ...inače ovaj štiglič ima još od tih njegovih glasova ...ima dvostruko i trostruko javljanje i pletivo sa zijadom i to je to ...i još nešto on nema ništa svoje prirodno .nego pjeva samo ono što je čuo sa CD-A...sada on tera drugu godinu i nadam se da če bit bolji nego lani
poz prikane
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 17:01
imao sam video klipove na you tube, pa su ih neki iskorištavali a možda ću staviti večeras da poslušaš kakav je pjev
hajde prikane to da čujemo ako je to moguče
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 17:42
Pa obicno se prezentuje nemontirani materijal, ovako neko moze drugacije da shvati MK tradiciju
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 19:43
evo još ponešto ...nadam se da če biti još ...samo nepto nebojsaB nešto mi šuti
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 19:45
opet sam nešto pogrešio sa postavljanjek klipa ...dupli klip
nadam se da neču više pogrešiti
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 19:55
evo još ponešto ...nadam se da če biti još ...samo nepto nebojsaB nešto mi šuti
Lepo maestro,lepo. Vidim da se i kod vas cene unjula, dvostruka, trostruka pletiva u kombinaciji sa zijom, kao i kod Hrvata.
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 20:03
poz belobradi
zaboravi da ti kažem da nisam mnogo zadovoljan sa ovom zijadom što je pjeva ovaj štiglič moj ......bože moj svi znamo koje je lepša zijada ali to je štoje
nadamo se boljoj zijadi
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 18 Feb 2012, 20:06
Cuvaj ono sto imas, a tezi onome sto zelis
I srecno
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 19 Feb 2012, 20:32
poz prijatelji
evo nešto od mog prijatelja iz prilepa ...možda neko ih je čuo a neko ne ..pa ja eto malo više da se upoznate sa našom tradicijom
https://www.youtube.com/watch?v=reoUtfB8Egs
MISLIM DA IMA JOŠ 8 KLIPOVA SA NJEGOVIM ŠTIGLIČIMA
dalibor vasic Član
Број порука : 298 Join date : 03.08.2011 Age : 29 Локација : Cicevac, Srbija
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 19 Feb 2012, 23:55
poz prijatelji
evo nešto od mog prijatelja iz prilepa ...možda neko ih je čuo a neko ne ..pa ja eto malo više da se upoznate sa našom tradicijom
https://www.youtube.com/watch?v=reoUtfB8Egs
MISLIM DA IMA JOŠ 8 KLIPOVA SA NJEGOVIM ŠTIGLIČIMA
Svaka mu čast!
bric bric Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 21 Feb 2012, 00:10
poz evojo još ponešto
Uros/Zavisa Posetilac
Број порука : 18 Join date : 08.04.2012 Age : 29 Локација : Krusevac
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 17 May 2012, 00:31
Evo malo ptica iz Krusevca, preciznije CITLUK
Pozdrav!
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 17 May 2012, 14:45
Re: Uros/Zavisa Na prvom klipu od 59-te sekunde Štiglić peva neke ture pesme Slavuja.BESPREKORNO. ZAPANJUJUĆE ČISTIM I JASNIM TONOVIMA. Neka mi ne zamere odgajivači kanarinaca slavujara, ali ni jedna pesma slavujara koju sam do sada čuo nije ni blizu ovom Štigliću, virtuozu sa izvanrednim glasovnim mogućnostima. Druga stvar je nešto što otvara etičko pitanje. TREBA LI PTICU JEDNE VRSTE UČITI/ PRIMORAVATI DA PEVA PESMU DRUGE VRSTE. Ovaj klip je kod mene izazvao protivurečna osećanja. ODUŠEVIO ME I RASTUŽIO U ISTO VREME. Veoma dobro bi bilo čuti i ostala mišljenja. Razviti polemiku. Suočiti različita mišljenja i argumente. Ovaj pevač kao i njegov vlasnik zaslužuju pažnju forumaša. Jer, priznaćete da su pesma i video snimak unikatni.
dalibor vasic Član
Број порука : 298 Join date : 03.08.2011 Age : 29 Локација : Cicevac, Srbija
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 17 May 2012, 21:35
Uros/Zavisa ::
Evo malo ptica iz Krusevca, preciznije CITLUK
Pozdrav!
Nisam znao da komšije iz Čitluka imaju ovo! Svaka čast!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 24 Jun 2012, 00:37
Laicima se pesma Štiglića dopada. ,,Stručnjaci,, će svakoj pesmi naći manu. Svaki Štiglić peva svoju pesmu. Ona nam se može dopasti ili ne. Ne osuđujem one koji pesmu Štiglića hoće da učine boljom, školujući svoju pticu. Ali ne treba osuđivati ni one koji u toj pesmi ne bi ama baš ništa da menjaju. Ljudi se razlikulu pa se i ukusi razlikuju. O ukusima se navodno ne raspravlja, ali se u stavari najčešće raspravlja. Pesma je individualno svojstvo svake ptice. Po pesmi ali i po izgledu se razlikuje Štiglić od Štiglića. Kome se ne dopada prirodna pesma Štiglića neka je usavršava školujući svoju ili svoje ptice. Kome se ne sviđa izgled Štiglića neka ga doteruje.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 26 Aug 2012, 23:01
VELIKA ŠKOLA
Vlika škola je u smislu broja učenika a ne u smislu kvaliteta nastave i stepena obrazovanja. ,,Učitelj,, je u ptičarniku, zaštićen od učenika (da ga ne isprljaju):
Ovim metodom nastave može se školovati istovremeno veliki broj đaka. To je prednost nad drugim metodama edukacije. Mladunci iz tekuće sezone uče pesmu u skoro prirodnom ambijentu. Školovanje ne ometa, niti utiče na njihove svakodnevne aktivnosti. Mladunci se normalno razvijaju i mitare. Svakodnevno, više sati dnevno slušaju učitelja. Pesmu usvajaju i aktivno i pasivno. Aktivno kada žele da se usresrede na pesmu učitelja i pasivno kada obavljaju ostale svakodnevne aktivnosti. Učenje pesma sa kljuna učitelja nema prednosti. Učitelj Štiglić je u fazi menjanja perja onda kada je učenicima najlakše da usvajaju i uče pesmu. Učenici koji imaju CD učitelja mogu imati veliki broj sati nastave pa čak i u večernjim i noćnim satima. Usvajanje pesme CD učitelja je kod talentovanih đaka identično pesmi učitelja. Škola ima trenutno oko 30 đaka (sve mlade mužjake ove odgojne sezone različite starosti). Kao u svakoj školi ima slabih dobrih i odličnih učenika. Odličnih učenika je najmanje. Škola počinje sa nastavom kada stari mužjaci u ptičarniku prestanu da pevaju. To se događa obično po izleganju mladih prve ture kada mužjaci sa ženkama odhranjuju mladunce i nemaju puno vremena za pesmu. Kako sezona odmiče mužjaci sve ređe pevaju i tada ih zamenjuje CD učitelj. Školovanje traje sve dok se i poslednje ptice u ptičarniku ne izmitare. I mlade i stare. Kvalitet đaka može se oceniti tek krajem zime i početkom proleća. Ova velika škola nema akreditaciju. Nisam primetio da su Štiglići zabrinuti zbog toga.
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 27 Aug 2012, 21:29
mića ::
VELIKA ŠKOLA
Vlika škola je u smislu broja učenika a ne u smislu kvaliteta nastave i stepena obrazovanja. ,,Učitelj,, je u ptičarniku, zaštićen od učenika (da ga ne isprljaju):
Ovim metodom nastave može se školovati istovremeno veliki broj đaka. To je prednost nad drugim metodama edukacije. Mladunci iz tekuće sezone uče pesmu u skoro prirodnom ambijentu. Školovanje ne ometa, niti utiče na njihove svakodnevne aktivnosti. Mladunci se normalno razvijaju i mitare. Svakodnevno, više sati dnevno slušaju učitelja. Pesmu usvajaju i aktivno i pasivno. Aktivno kada žele da se usresrede na pesmu učitelja i pasivno kada obavljaju ostale svakodnevne aktivnosti. Učenje pesma sa kljuna učitelja nema prednosti. Učitelj Štiglić je u fazi menjanja perja onda kada je učenicima najlakše da usvajaju i uče pesmu. Učenici koji imaju CD učitelja mogu imati veliki broj sati nastave pa čak i u večernjim i noćnim satima. Usvajanje pesme CD učitelja je kod talentovanih đaka identično pesmi učitelja. Škola ima trenutno oko 30 đaka (sve mlade mužjake ove odgojne sezone različite starosti). Kao u svakoj školi ima slabih dobrih i odličnih učenika. Odličnih učenika je najmanje. Škola počinje sa nastavom kada stari mužjaci u ptičarniku prestanu da pevaju. To se događa obično po izleganju mladih prve ture kada mužjaci sa ženkama odhranjuju mladunce i nemaju puno vremena za pesmu. Kako sezona odmiče mužjaci sve ređe pevaju i tada ih zamenjuje CD učitelj. Školovanje traje sve dok se i poslednje ptice u ptičarniku ne izmitare. I mlade i stare. Kvalitet đaka može se oceniti tek krajem zime i početkom proleća. Ova velika škola nema akreditaciju. Nisam primetio da su Štiglići zabrinuti zbog toga.
Bilo bi zanimljivo puštati mladim pticama neku turu koju nisu imali prilike slušati (a nama se dopada) pa da se može vidjeti na kraju škole da li su i u kolikoj mjeri naučili ponuđeno.