Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 30 Sep 2010, 01:45
mića ::
Bogatstvo i raznovrsnost tonova su najveca vrednost kostine pesme.
NebojsaB Član
Број порука : 145 Join date : 14.01.2010 Age : 37 Локација : Trebinje, RS, BiH
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 04 Oct 2010, 13:58
narode, je li iko čuo pjev Žvatički, to je blizu Mostara, ili da je čuo štiglića sa dugim blicerom mostarskog pjeva? E to su štiglići, samo Mostarski uzgajivljači su šktri, pohlepni, ljubomorni, i ne daju drugima da snime njihov pjev, ali je melem za čuti, cijena im se keće i do 500KM (jače od 250 EVRA) ali su to izleženi u kavezu (voljeri) i naučeni da po čitav dan pjevaju, to je neviđeno! Žao mi je što ni ja nemam taj pjev kao i što nema pravih na internetu, da vam pokažem
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 04 Oct 2010, 14:01
evo jednog od njih, imam ja sličnog ovome, ali su ovi ostali u puno boljem stanju https://www.youtube.com/watch?v=txrMnhiG4K0
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 13:50
Da ozivimo malo temu o pesmi stiglica:
Kad popiju malo vina veseliji su i bolje pevaju.
U stvari ovo je tanak spricer. Inace vino je domace.
Od cistog vina poremete i ispreturaju ture u pesmi.
Za dobru pesmu preporucijem odnos vino:voda=1:4
Ko malo pretera sa picem upadne u spricer.
Ali ne mari nije duboko. Ako se unese malo humora i najtezi problemi se lakse resavaju.
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 14:17
daješ im vina, i to prvi put čujem pokušat ću i ja
Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 15:57
Jel ovo roze vino? Koja je ovo ptica na poslednjoj slici? Jel ovo staro vino ili ovogodisnje slatko?
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 16:17
i ja se pitam
gursuz Posetilac
Број порука : 9 Join date : 30.06.2010
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 19:18
Mico, da nije ovo mozda hipergaman u vodi za pice i kupanje?
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 20:24
I ja mislim da je hipermangan
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 21:39
Kada treba da se raspravlja o pesmi stiglica nikog nema na temi Cim se vino pomene odmah se javljate Zar nisam predlozio da svako postavi po jedan klip sa pesmom stiglica i da komenatrise pesmu. Tako bi dosli do onoga sta se vecini svidja u pesmi stiglica a sta ne. To je pocetak ka standardizaciji pesme stiglica. Tema je lepo krenula i stala. Ne mozete ocekivati da sav posao oko standardizacije obavi nekoliko ljudi. Samo ako se svi ukljuce u problematiku standardizacije moze se doci do rezultata. Ova ptica koja se kupa je Strnadica crnogla (Emberizida Cirlus) Dobro je povremeno davati slab rastvor hipermangana u vodi pticama jer ima antimikrobna svojstva. Neki tvrda da moze pojacatri intenzitet crvene boje kod ptica koje u perju imaju crveni faktor. To nije dokazano. Ipak u ovoj vodi nije hipermangan. Ako vam otkrijem sve ,,tajne,, odgoja faune evrope vise Vam necu biti interesantan. Ako budete znali sve sto ja znam o odgoju faune evropo svi ce te postati bolji odgajivaci od mene jer ste mladji. Druzicemo se mi jos puno godina (nadam se). Svo znanje koje imam o pticama podelcu sa Vama. Ali jos nije vrema za svo znanje.
gursuz Posetilac
Број порука : 9 Join date : 30.06.2010
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 22:41
Mico da nije neka vrsza karotina za crvene pticesta krijes koje kakve tajne starh te je da ne izgubis znanje ili sta?
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 11 Oct 2010, 23:30
EEEEE prijatelju
CVEKLA:)
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 09:18
Milan ::
EEEEE prijatelju
B R A V O MILANE Ipak u tebi cuci neki mali genije Cvekla sum skoro poceo da dajem. Kao prirodna hrana-napitak treba da je potpuno neskodljiva za ptice. Ima jos dosta dilema u vezi sa cvekolm. Koliko dugo davati U kojoj koncentraciji Kada je davati Jer ako se pretera cak i najlekovitija prirodna supstanca postaje stetna. Da li je davati samostalno u vodi li kombinovati sa drugim prirodnim supstancama? Za sve ove odgovore potrebno je vreme da bi se izvuli korisni zakljucci. Ali odosmo od teme samo zbog vase radoznalosti.
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 09:53
hahahahah Milane Milane, kopkaolo me da li je cvekla u pitanju, pa nisam smio reći, ja svojima odavno dajem, već 3-4 godine, neki je vole, a neki ne, u početku su se čak i plašile od nje ali su se privikli, ali što ti kažeš odosmo daleko od teme, ja bih rado raspravljao o pjesmi štiglića da znam i da se razumjem dovoljno u "note i tonove", ali nisam toliko dovoljno stručan da bih išta komentarisao, samo znam to da volim pjesmu štiglića koja je što duža i glasnija, ali je to sasvim rijetko, imao sam 4 komada takva i toliko su stari bili, da su uginuli, a nemogu više nabavit takav pjev niti ga igdje mogu čuti, poznati mostarski pjevači - bliceri
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Наслов: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 20:18
Jasam bio ubedjen da je brusnica mada ja mojim pticama dajem brusnicu.Mada isto dajem i vatreni grm i jerebiku sok.
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 20:28
EEEEE prijatelju
B R A V O MILANE Ipak u tebi cuci neki mali genije Cvekla sum skoro poceo da dajem. Kao prirodna hrana-napitak treba da je potpuno neskodljiva za ptice. Ima jos dosta dilema u vezi sa cvekolm. Koliko dugo davati U kojoj koncentraciji Kada je davati Jer ako se pretera cak i najlekovitija prirodna supstanca postaje stetna. Da li je davati samostalno u vodi li kombinovati sa drugim prirodnim supstancama? Za sve ove odgovore potrebno je vreme da bi se izvuli korisni zakljucci. Ali odosmo od teme samo zbog vase radoznalosti.
Niko ne mora biti genije da bi shvatio ove stvari. I najgluplji čovek na svetu koji pročita ovih dvadeset hiljada pametnih tekstova mora nešto da nauči. Problem je što mnogi pametuju a ne čitaju ništa nadam se da je to ovaj forum promenio. Garantujem da će svako ko sedne i pročita ceo ovaj forum postati majstor za odgoj. Ljudi samo čitajte i delite svoje znanje sa drugima. Za kraj jedna narodna umotvorina
"Pametan čovek i od budale nešto nauči"
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 20:55
da baš tako i ja sam dosta naučio sa ovog foruma, hvala svima
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 20:57
diskus ::
Jasam bio ubedjen da je brusnica mada ja mojim pticama dajem brusnicu.Mada isto dajem i vatreni grm i jerebiku sok.
diskus da li si davao sok od drenjina ili kupina, ili neko drugi da lije to pokušao
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 21:11
NebojsaB ::
diskus ::
diskus da li si davao sok od drenjina ili kupina, ili neko drugi da lije to pokušao
Ne nisam davao sok,ali ucelo kupina i malina da i mnogo farba pticu kupina ako preteras sa kupinom dobiju proliv i ujedno procisti creva i groydje je dobro ali ona sitna crno sorta. Promasismo temu odosmo na ishranu i negu ptica a od standard pesme nista.....de ja stadoh Vi produyite sa standard pesmom.
NebojsaB Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 12 Oct 2010, 21:52
da da slažem se, nećemo više o ishrani, slažem se, i ja ću stati
Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 17 Oct 2010, 16:45
EEEEE prijatelju
Sada u ovome periodu gosn.Mico samo do potpunog svrsetka mitarenjan (cca prvog novembra) i to domacu cveklu (crveni sitan list) ubranu iz neke baste i datu odmah. Kao dete jos sam nalazio u bastama po BL jata pomesanih stiglica sa haneflama zajedno kako to jedu sve do prvog mraza. Onda to mraz sve ubije i pocnu da idu na stir.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 19 Oct 2010, 12:17
A standard pesme stiglica Tema je dosta dobro nadgledana ali malo ko zeli da ucestvuje u poslu. Mnogo publike a malo igraca. Standar ne moze i ne treba da odredi nas nekoliko. Ako ne bude opsteprihvacen ne moze biti standard. Besmisleno je da se nekoliko ljudu trudi oko toga, ulozi vreme i napor, usaglasi se oko standarda pesme i kada predstavi standar, ubedjen sam da bi vecina posmatraca komentarisala da taj standar nije prihvatljiv. I kako mi koji smo se mucili oko toga nemamo pojma. To bi se sigurno dogodilo. Poznajem ja nas dobro. Pitanje je da li je uopste i moguce napraviti standard pesme stiglica kada svako selo ima svoju pesmu. Usaglasiti razlicite ukuse i shvatanja na ovim prostorima lici na nemogucu misiju. Po pitanju sloge kao da je nas sve isti otac pravio. Bijm se da necu da dozivim da se pesma stiglica standardizuje. Ne moze se neko na silu naterati da ucestvuje u necemu ako ne zeli. Izglada da jos nije vreme za jedan takav ,,revolucionarni,, poduhvat. Kada vecina shvati znacaj standardizacije pesme stiglica tada ce standard biti usvojen. Do tada neka stiglici pevaju sta zele.
Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 19 Oct 2010, 15:21
To bi po svemu sudeci trebao da uradi jedan jedini covek kao predlog pa da to preda ostalima na usaglasavanje do konacnog dogovora. Posto do dogovora nikad nece doci, trebalo bi izgledati nekako u ovoj formi: -Sta bi ptica trebalo da peva u punoj pesmi (batudi)-IDEALNA NEPOSTOJECA PTICA; -Koje su pozeljne , a koje nepozeljne ture u pesmi INP; -Spelovana pesma (zadata tema) npr.CAFAJ-CAFUJ itd.; -Bodovanje pesme, sta se boduje vise a sta manje, koje su ture teze za izvodjenje a koje ne itd; Da bi se doslo do standarda za Srbiju bice potrebno dosta kompromisa, posto se u susednim zemljama ne mogu dogovoriti oko istoga vec dosta dugo. Ocit primer je splitska pesma jer tu imaju nekoliko varijacija na zadatu temu:zija ova ili ona, strila ima ili nema, da stane posle zije ili da nastavi. Kod nas u Srbiji ce da zafali da li pema od Kste ili brata mu, leskovacki ili sabacki stil itd. Ko god to da napravi ili uradi, ja mu skidam kapu i kazem: SVAKA CAST!!!
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Wed 20 Oct 2010, 12:20
Posto vidim da je Cvekla nekima prihvatljivija za komentarisanje u temi Pesma stiglica od same pesme svima nama drage ptice mozda ne bi bilo lose da se otvori tema i za pristalice poljoprivrednih proizvoda gde bi mogli da svojim strucnim komentarima pomognu onima koji planiraju setvu u 2011.
Evo postavio sam deo KP i na svom kanalu na YouTube, tako da svi oni koji hoce da pogledaju/poslusaju klip mogu ujedno i da glasaju da li im se pomenuta pesma svidja tako sto ce kliknuti na I like this ili ako im se ne svidja na I dislike this.
Za sada je bilo 5 preslusavanja i jedan glas I like this ( ja nisam glasao ).
belobradi Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Wed 20 Oct 2010, 13:44
Evo i bilansa stanja posle jednog sata!
Pogledano 10 puta, glas nijedan ( neračunajući prvobitna 5 pregleda i 1 glas )
Za one koji hoće da glasaju a nisu razumeli šta sam hteo, treba da kliknu na levi simbol ako im se sviđa ili na desni simbol ako im se ne sviđa deo pesme sa klipa!
Ili mi možda ne želimo da standardizujemo pesmu štiglića, što je možda i bolje?