| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Mutacije štiglića | |
|
+70raskokat boris gocke Damir doctor 1 bric bric Zokbok988 žako Rilekson pedjacure valter suljaga ogic dalibor vasic drvetmed Mica Vasic nenad79 Drle Ivan Z lujo vucjanacc Furla zoran ptice pjevice Despot drakceJA božidar Steva gost1 goran diskus kumca Sina BL popBL Dzemal_sa stiglic pinka cajzla sasha kima Dax BG Gost Danijelvr Dejan79 Nikolasbc alexandar >>ACA<< delux milovan ticar IGOR 72 sasaznas Petar Laza pticar nis Rasko Zika alann Миланче ZOKICA belobradi bogdanik Boban BOCKA slavishab DjordjeVet Vlada Nish saso78 vlatko Бане Milan 74 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Mon 24 Sep 2012, 18:53 | |
| Tako mlad a već sede brade. Mali invalid: Jako, tanko veštačko vlakno amputiralo mu je nogu u gnezdu. Oba mladunca su od belogrlih Štiglića. Nastali su kao proizvod saradnje dva odgajivača, udruživanjem priplodnih parova. | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Mon 24 Sep 2012, 19:17 | |
| Mogu da kažem da iskustvo koje sam stekao sa golubovima može da se primeni i na štigliće. Danas sam listao internet i gledao neke mlade belobrade štigliće. Primetio sam da se kod belobradih ptica pojavljuje bar jedan beli nokat na nozi( isti slučaj je i sa "klot" golubovima koji kasnije u potomstvu daju špiceve ili žabice pa čak i bele ptice). Pogledajte mićinog belobradog i videćete da ima bele nokte. Sad me interesuje da li i ostali mladi imaju neki beo nokat(što bi značilo da su nosioci) i da li ovo može da se smatra pravilom.
| |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Fri 28 Sep 2012, 16:25 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 03 Oct 2012, 09:59 | |
| | |
| | | gocke Član
Број порука : 64 Join date : 19.09.2012 Локација : svedska
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 03 Oct 2012, 19:17 | |
| ako se igde vole belobradi..onda je to kod nas u srbiji
| |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Sat 06 Oct 2012, 17:32 | |
| Mladunci od belogrlih roditelja: Fotografije nisu najkvalitetnije ali ipak ima indicija da će ovi mladunci biti belogrli. Kod sva tri mladunca nazire se u većij ili manjoj meri svetlo perje ispod kljuna. Za konačan zaključak ipak treba sačekati da se mladi izmitare. | |
| | | valter Zaslužni član
Број порука : 305 Join date : 10.02.2012 Age : 42 Локација : Cicevac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Tue 09 Oct 2012, 15:41 | |
| | |
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Tue 09 Oct 2012, 19:49 | |
| otac i sin..... | |
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Tue 09 Oct 2012, 20:20 | |
| [quo te="valter"] [/quote] rep od osam spilera sta ce ovo da bude kad se izmitari videcemo..... | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Tue 09 Oct 2012, 21:30 | |
| Biće 4 špilera. Broj špilera u repu se menja iz godine u godinu. Imao sam pticu koja je imala 8 pa se izmitarila kasnije na 4. Mogla je da se izmitari i na 6, izgleda da je broj špilera promeljiv. | |
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 10 Oct 2012, 00:04 | |
| - Milan ::
- Biće 4 špilera. Broj špilera u repu se menja iz godine u godinu. Imao sam pticu koja je imala 8 pa se izmitarila kasnije na 4. Mogla je da se izmitari i na 6, izgleda da je broj špilera promeljiv.
ok videcu vreme ce pokazati svoje imao sam pre nekoliko god sa jedan spil veruj mi bio je ubica sto bi rekao jedan moj komsija.... | |
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 10 Oct 2012, 00:06 | |
| - valter ::
- Milan ::
- Biće 4 špilera. Broj špilera u repu se menja iz godine u godinu. Imao sam pticu koja je imala 8 pa se izmitarila kasnije na 4. Mogla je da se izmitari i na 6, izgleda da je broj špilera promeljiv.
ok videcu vreme ce pokazati svoje imao sam pre nekoliko god sa jedan spil veruj mi bio je ubica sto bi rekao jedan moj komsija....
jedno pero iy repa ispaloinace bi bio sestak.. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 17 Oct 2012, 19:47 | |
| Svi mladunci na slikama izleženi su od šarenih Štiglića. Kako su u različitim fazama mitarenja nije moguće kod svih utvrditi da li će imati nepravilne beline ili ne. Kod pojedinih se jasno vidi da su mutacije a kod nekih nema jasnih znakova: | |
| | | boris Član
Број порука : 116 Join date : 06.01.2010 Age : 47 Локација : jagodina-despotovac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 07 Nov 2012, 20:18 | |
| https://www.facebook.com/photo.php?fbid=472053806159945&set=a.471539472878045.116650.100000659882076&type=1 | |
| | | boris Član
Број порука : 116 Join date : 06.01.2010 Age : 47 Локација : jagodina-despotovac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 07 Nov 2012, 20:20 | |
| http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/222043_472053806159945_1101683911_n.jpg | |
| | | raskokat Član
Број порука : 55 Join date : 04.07.2009 Локација : Kragujevac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Mon 12 Nov 2012, 04:00 | |
| Belogrla zenka.Ove godine cu pokusati da od nje i jos jednog malo manje belogrlog muzijaka dobijem mlade.Nadam se zanimljive. | |
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Mon 12 Nov 2012, 22:30 | |
| lepa zanimljiva ptica.... | |
| | | drvetmed Član
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 05 Dec 2012, 10:41 | |
| | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 05 Dec 2012, 14:30 | |
| Mića je ove godine krenuo sa istraživanjem a prvi rezultati su već vidljivi. Od belobradih ptica dobija se i belobrado potomstvo a od ovih šarenih je sve pod znakom pitanja. Nadam se da će sledeća uzojna sezona dati odgovore na mnoga pitanja. | |
| | | Mica Vasic Zaslužni član
Број порука : 306 Join date : 05.01.2010 Age : 53 Локација : Aleksinac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 05 Dec 2012, 17:28 | |
| Ovde je poremecen tipican fenotip ove vrste ptica, u ovom slucaju crteza i boje perja. Ova ptica je verovatno nosilac vise poremecaja hromozoma, a ne jednog ili vise mutiranih gena. Parenjem ove zenke sa normalnim muzjkom dobija se prividno normalno potomstvo, prikriveni nosioci ovog "poremecaja" (aberacije). A parenje sa slicnim muzjakom je sasvim drugacije .. naravno da moze i sa belobradim.. Akumulacijom ovih poremecaja (parenjem ptica slicnog fenotipa) moze da se izazove mutiranje jednog ili vise gena, tj. da to potomstvo prenosi svoj fenotip na svoje potomstvo, gde su i odstupanja u crtezu i boji sasvim normalna.Tek time postaje mutacija. To je ustvari put do belog stiglica sa crnim ocima.Nije mi poznato da je neko vec stabilizovao ("fiksirao") ovakvo jato ali mnogima je to veliki izazov. U prirodi se ptice nasumicno pare, verovatnoca sparivanja dva "poremecena" primerka je daleko manja nego u kontrolisanim uslovima gde to i ciljano radimo. Pa i pored toga povremeno nas priroda iznenadi "netipicnim" stiglicima koji veoma retko dozivljavaju reproduktivnu starost, sto zbog grabljivica; jer lakse budu uocene, sto zbog nas ljudi, koji ih dozivljvamo (mnogi od nas) kao licnu svojinu...
| |
| | | Mica Vasic Zaslužni član
Број порука : 306 Join date : 05.01.2010 Age : 53 Локација : Aleksinac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Wed 05 Dec 2012, 17:48 | |
| Da se nadovezem na Milanov zadnji post, od para belobradih dobija se belobrado potomstvo, ali ne sve jedinke, 20-30% su normalni (nosioci). | |
| | | NESHA Posetilac
Број порука : 8 Join date : 10.12.2012 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Fri 14 Dec 2012, 20:43 | |
| Pozz prijatelji.Interesantna vam je ova tema i imam jedno pitanje.Prosle godine mi je par,belogrla zenkaxbelobradi muzijak,odhranio 7 mladih u 2 legla,2 su bila BELOGRLA,1 BELOBRADO I 4 NOSIOCA.E sad.ove godine,isti par isto 2 legla,u prvom 3 mlada,1 BELOGRLO u drugom 4 jaja 4 mlada,SVE NORMALI .Znam da su nosioci i cim prokljuvim da postavim slike videcete i par i mlade,ama ni jednu jedinu flekicu nemaju i interesuje me dali je to uobicajeno da par u mutaciji nema ni jedno mlado u leglu koje je u mutaciji | |
| | | belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Fri 14 Dec 2012, 23:46 | |
| - NESHA ::
Pokusaj da u narednoj sezoni uparis nosioce sa roditeljima, tj. majku sa sinom, oca sa cerkom i SRECNO | |
| | | NESHA Posetilac
Број порука : 8 Join date : 10.12.2012 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Mutacije štiglića Sat 15 Dec 2012, 14:12 | |
| Mislio sam i ja to isto,nego kad sam pre par godina tako pario ptice u srodstvu jedva da se i izvelo nesto a i tih nekoliko mladih nije prezivelo premicivanje Od tada nisam imao hrabrosti da ponovim nesto tako.Doneo mi prijatelj jutros muzjaka belogrlog,probacu sa njim nesto da uradim a i poslusacu tvoj savet,uparicu par mladih sa roditeljima pa sta im Bog da,mozda je proslog puta problem bilo nesto drugo,videcemo. | |
| | | horvat Posetilac
Број порука : 15 Join date : 06.09.2009 Age : 48 Локација : subotica
| Наслов: ptica Sat 15 Dec 2012, 17:07 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Mutacije štiglića | |
| |
| | | | Mutacije štiglića | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму