| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... | |
|
+37delux kumca ulicni hodac milovan Dzemal_sa saša vr belobradi sasaznas Danijelvr alexandar pticar nis Rasko IGOR 72 aleks Dax BG Luckyboy Миланче gost1 alann bogdanik Zika Laza ticar Petar Sokoly milos0205 slavishab Бане sasha Vlada Nish ZOKICA Vladan Drle Steva BOCKA DjordjeVet Milan 41 posters | |
Аутор | Порука |
---|
DjordjeVet Član
Број порука : 96 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Banja Luka
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 24 May 2009, 00:42 | |
| - DonMiki ::
- izvini, pogresno sam razumeo jedan tvoj post, zapravo ga nisam dobro procitao.
A reci mi pomenuo si da lovis i na zovu, ajd malo bolje to objasni ako nije problem, i to je novina u ovom kraju.
a na kukuruz cu da rasturim jesenas jer tako kod mene niko ne hvata, a ko pre devojci....... zova koju sam pominjao se odnosila na 'cepove' koje stavljam na vrhove drveta da u njih ubodem baketinu.... znaci, ako drvo nema srz u koju ces ubosti baketinu kada si 'osisao' vrhove grancica, onda na taj vrh stavis 'cep' od mladice zove, dug oko 1,5-2 cm pa ubodes baketinu u njega....to je poenta... | |
| | | Laza Zaslužni član
Број порука : 465 Join date : 20.03.2009
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 24 May 2009, 00:43 | |
| i da se klati kao babin zub | |
| | | gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 24 May 2009, 00:50 | |
| OK. shvatio sam, Hvala puno. isprobace to cika Miki ja vam kazem. | |
| | | Laza Zaslužni član
| Наслов: sreca sreca radost Fri 29 May 2009, 10:42 | |
| Jutros oko 6 je uhvacen prvi celov ove godine, pustio sam ga jer ga jos uvek hrane roditelji i dok je bio u kapanu i kompletna familija je tu gledala, ima 5 mladih i 2 roditelja lepota za oci! posto se na forumu ovih dana prica kolik je gnezda unisteno ja rekoh da podelim nesto lepo sa vama! pozz | |
| | | Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Fri 29 May 2009, 17:00 | |
| | |
| | | Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sat 30 May 2009, 18:13 | |
| Joj! Kako ono glasi kineska poslovica? Macku je ubila radoznalost ili nestrpljivost? Pa mislim da zbog ovoga treba da se zabrani lov | |
| | | bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sat 30 May 2009, 18:18 | |
| - Dax BG ::
- Joj! Kako ono glasi kineska poslovica? Macku je ubila radoznalost ili nestrpljivost? Pa mislim da zbog ovoga treba da se zabrani lov
lov je vec zabranjen, ne znam sta vise moze od ovog da se zabrani, jedino da se zabrani stiglicima da ulaze u kapan, ali to prepustam Vama ... | |
| | | Laza Zaslužni član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sat 30 May 2009, 18:50 | |
- Joj! Kako ono glasi kineska poslovica? Macku je ubila radoznalost ili nestrpljivost? Pa mislim da zbog ovoga treba da se zabrani lov
u cemu je problem? | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sat 30 May 2009, 20:21 | |
| Problem je u vasoj ticarskoj nestrpljivosti. Jadno pile se nije ispililo kako treba , a vec ga pred kompletnom porodicom zatvarate u klopke i ostale gluposti. U ovakvom okruzenju gde su se predatori prenamnozili i mladi jedva uspevaju da odrastu, vi ih lovite ( ne mozete se strpiti do kraja 8-og meseca) mada znate da stres izazive mnoge nezeljene efekte. Samo toliko i hvala na nerazumevanju. | |
| | | Laza Zaslužni član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sat 30 May 2009, 21:28 | |
- Problem je u vasoj ticarskoj nestrpljivosti. Jadno pile se nije ispililo kako treba , a vec ga pred kompletnom porodicom zatvarate u klopke i ostale gluposti. U ovakvom okruzenju gde su se predatori prenamnozili i mladi jedva uspevaju da odrastu, vi ih lovite ( ne mozete se strpiti do kraja 8-og meseca) mada znate da stres izazive mnoge nezeljene efekte. Samo toliko i hvala na nerazumevanju.
stvarno nisam pitao za bilo kakvo misljenje niti sam trazio osude, ako ti ne cuvas ptice i sad ti meni solis pamet sta treba a sta ne to je tvoja stvar. a moja je kad cu i gde da ih hvatam. ja nisam napunio hladnjacu ptica da bi ti sad pisao ovakve stvar, ne razumem tvoju reakciju osim zelje da nesto napises i nesto ocrnis. | |
| | | DjordjeVet Član
Број порука : 96 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Banja Luka
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 31 May 2009, 01:48 | |
| - Laza ::
- Jutros oko 6 je uhvacen prvi celov ove godine, pustio sam ga jer ga jos uvek hrane roditelji i dok je bio u kapanu i kompletna familija je tu gledala, ima 5 mladih i 2 roditelja lepota za oci!
posto se na forumu ovih dana prica kolik je gnezda unisteno ja rekoh da podelim nesto lepo sa vama! pozz uf, sto bih ga ja pustio... nema sanse.. za skolu, sto mladji, to bolji.... | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 31 May 2009, 02:20 | |
| U svakom slučaju bolje uče kad su mladji. | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Sun 31 May 2009, 22:35 | |
| Da ... Hajde da se ljutimo | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Tue 02 Jun 2009, 20:30 | |
| Ja sam poceo sa lepkom kao i svi ostali. Tada pre 30-ak godina, tradicionalno se lovilo na tzv."hrastovacu". Kuvaju se bobice parazitske biljke imele, a najbolje su se pokazale sa hrasta. Da se dodje do toga bilo je svega, a ponajvise odranih dlanova i ugruvanih dupeta. Posle se bobice kuvaju dok se ne zgusne masa oko cca 5-6 sati, pa se hladi, cisti od ljuskica itd. Posle se "razmuti", grumen mase se potopi sa izvesnom kolicinom ulja (jestivog ili masinskog) pa se razvuce (u mom mestu najcecsce preko slamki od metle) vece pred lov. To je bilo zdravo i ne toliko opasno po ptice kao ovi "misomori" i "talijani" ali je proces bio mucan u poredjenju sa modernim. Medjutim u tome je bila draz i druzenje toga vremena, jer smo se skupljali i spremali po 10-ak dana unapred, organizovali ko se najbolje penje da ide i skida, sece grane, ekipa na zemlji trebi bobice i trpa u kese i dzakove. Posle se ide na kuvanje i ode jedan vikend kao od sale. Onda je sve na tebi da pokazes kako ti znas da uhvatis bolju pticu (lovilo se u liniji ponekad i 10-ak pticara) pa ko ima najboljeg mamca njegovo je taj dan. Onda su dosle neke druge godine i video sam neke starije ljude kako love visecom mrezom i prstenuju ptice (pratili kretanje za Zagrebacki institut i prstenovali) pa sam se odusevio jer se ne cupaju ptice i sacuvaju gotovo 100%. U dalmaciji sam video preklapacu prvi put a najjaceg lovca i tehnicara u Srbiji sa poklapajucom mrezom koji je znao za jutro u oktobru da ulovi (do 11h) i preko 200 ptica. Volim izaci ponekad, cisto radi adrenalina i umirenja, ali u vreme za to posle 1 septembra do 1 decembra. Februar je mesec kada polagano pocinje povratna seoba i pojedine ptice su imale srece da se sacuvaju u paru, a nasim lovom u tom periodu samo cemo ih razdvojiti i uciniti put koji je postao veoma komplikovan komplikovanijim. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Wed 03 Jun 2009, 12:08 | |
| | |
| | | bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Wed 03 Jun 2009, 14:09 | |
| Pre ces da dobijes krivicnu nego alke za obelezavanje ... | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Wed 03 Jun 2009, 16:23 | |
| Za prvu ruku plasticne slamcice od starih sokova u tetrapaku dobro posluze. Ja sam tako godinama obiljezavao moje ptice. Isece se na velicinu prstena i rasece po sredini, pa se onda razdvoji i nabaci oko noge. Tvrdja je plastika i ne spadaju lako a pticu malo zulja dok je skida pa izbegava. Sama je lagana pa ne smeta mnogo. | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Wed 03 Jun 2009, 20:55 | |
| znam lika koji ih je sharao sa markerom..... tako ih nista nece zuljati Dax | |
| | | Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Tue 09 Jun 2009, 02:10 | |
| Poluparazitska biljka imela zivi obicno na hrastu koristeci njegove sokove i vodu kojima se hrani.To je zbunasta biljka zelene boje,iste boje su i cvetovi kao i plod a kada sazri zute je boje.Tada se i bere ali obavezno pre prvih mrazeva koji mu uniste elasticnost i lepljivost.Imela u nasem narodu ima i magisko znacenje,vlada uverenje da vestice od nje prave metle,pa je u narodu jos zovu vesticja metla.Nekada pre pojave savremenih lepkova,bilo kupljenih ili kuvanih,brali smo je u kasnu jesen i kuvali radi dobijanja lepka za hvatanje ptica.Da dodam da i jedan dobar pevac je koristi u ishrani,drozd imelas,samim tim i raznosi je po sumi taruci kljun o koru drugih drveta,posle obroka.nabrane zute bobice imele,njeni plodovi se kuvaju na tihoj vatri sve dok smesa ne postane kompaktna,kako vreme kuvanja odmice sa sve cescim mesanjem.Kuvanje je gotovo kada boja imele dobije sivo braonkastu boju ali nikako ne sme da zagori onda mozes da je bacis.Jos jedan pokazatelj kada prilikom mesanja veci deo se podigne iz posude u kojoj kuvamo imelu ista je gotova,kuvana.Sledi hladjenje i ispiranje pod cesmom.Potrebno je isprati odnosno od skuvane mase odbojiti svako zrnce,plod kao i svu koru ploda,to je uslov i najtezi deo posla,jer kasnije prilikom upotrebe smeta kompaktnosti mase.Kada je sve odstranjeno iz kuvane mase eventualno i neka necistoca,pristupa se bar u mojoj Sumadiji kazu zaprzavanju,odnosno u drugoj posudi ne u istoj u kojoj smo kuvali,stavlja se zejtin ili motorno ulje,kolicina zavisi od toga dali smesa treba da bude tvrdja ili meksa a zavisno od doba godine kada lovimo ptice. | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Tue 09 Jun 2009, 02:21 | |
| Potom tako spremljen lajm ili lepak stavljamo u kozu premazujuci sipkice.Od dela skuvane smese koju ne koristimo odmah nju bez "zaprzavanja" stavljamo u najbolje casu jogurta sa vodom i drzimo u frizideru kao rezervu.Moze se i zamrznuti i cuvati u zamrzivacu za narednu godinu uslov je da se ne zaprzava vec skuvana lageruje u zamrzivac.Kompletan postupak hvatanja ptica sa lajmom od imele je isti kao i kod drugih vrsta lepkova tako da ga ne opisujem.Ptice se ciste od imele benzinom ili zejtinom ako im ostanu tragovi na nozicama ili perju.Imela je dobra za hvatanje ptica sa par mana,mora se verati na visoki hrast radi skidanja plodova,nije preporucljivo za starije ljude i ako se lepak vec spremi za hvatanje,zaprzi sluzi samo za tu sezonu,za iducu mora se ponoviti opisana procedura.Ako se odlucite za ovu varijantu lova,najbolje posetite staru hrastovu sumu radi nabavke imele,redje sam vidjao imelu na stablu leske.Napominjem da je plod imele otrovan i prilikom rukovanja sa istim biti obazriv... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Tue 09 Jun 2009, 02:24 | |
| imela | |
| | | Laza Zaslužni član
| Наслов: mladi stiglici Thu 25 Jun 2009, 19:24 | |
| uhvati li neko mlade? puno ih je koliko vidim, ja nemam sada ni jednog stiglica pa ne mogu ni da uhvatim... dajte slike da vidimo sta ima lepo kod vas... ne samo stiglice svega | |
| | | BOCKA Član
Број порука : 298 Join date : 03.03.2009 Age : 77 Локација : Skoplje
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Thu 25 Jun 2009, 21:00 | |
| LAZO STRPISE, TEK JE DRUGA TURA (kovada) NAKON TREČE TURE BIČE REZULTATA I FOTOGRAFIJA. NE ŽURI, ZNAŠ KAKO PTIČARI KAŽU: "RANO PILE RANO PJEVA ALI SE I RANO U GNJEZDO I UKENJA" (malo šale) POZDRAV LAZA | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Fri 26 Jun 2009, 07:38 | |
| Ja još ne mogu da vidim ni jednog mladog, kao što bocka kaže još je rano parovi treba da izlegu još jednu turu nije nužno da se uznemiravaju. | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... Fri 26 Jun 2009, 12:10 | |
| Kod nas ima piladi koliko hoces pun ih je grad pogotovo uz rijeke kroz parkove. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... | |
| |
| | | | Lov štiglića, cajzli, zimovki, konopljara.... | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |