| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
+62delijovan Zokbok988 vrscanin Exotic Luka Perica voja_ilic lakiso stiglan popicaBL zoran ptice pjevice ogic onix skorpija Cizak boris sugubinac popBL belobradi ulicni hodac drakceJA robin diskus alann sasha gost1 ivan83 sale1977 kima kumca pinka Nikola novaksin misan Santa Boban IgorSO Mossad Gost rtomek Danijelvr Rasko bogdanik Миланче Furla pticar nis Zika ZOKICA kedrovi Dax BG klokkende Luckyboy milos0205 Petar Sokoly Drle slavishab Steva Бане sestoperac ticar Laza Milan 66 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Sun 20 Dec 2009, 23:53 | |
| [куоте = "тицари"] [куоте = "САША"] тицари, занима ме како сте у ХР. решили овај проблем око стандардизације кавеза и услова држања ФЕ. Не верујем да сви који легално држе птице ФЕ испуњавају баш све услове који се од њих законом траже. [/ Куоте]
па мораш имати бар једну волијеру 2кс2кс2м и гајбе не смеју бити мање од 80 40 40.иначе се гледа и простор тј величина узгајивачнице на који иде једна птица на метар квадратних, значи ако просторија има 10 квадрата несмијес имати више од 10 птица. [/ куоте] Nemoj da shvatiš pogrešno moje pitanje ali znam za ove uslove koje nalaže zakon, a mene zanima zapravo kako je u praksi? Prosto je nemoguće da većina ili bar svi oni koji imaju odgaivačnice, ispunjavaju sve ove uslove. Mislim, malo je nelogično da toliko odgaivača ima baš toliko viška stambenog ili već nekog prostora da bi mogao za jedno jato od recimo 100 ptica da odvoji samo prostoriju od 100m kvadratnih + toliko kaveza tih dimenzija. Mislim da razumeš moje dobronamerno pitanje. | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 21 Dec 2009, 02:15 | |
| - ticar ::
- SAŠA ::
- Ticar, zanima me kako ste u HR. rešili ovaj problem oko standardizacije kaveza i uslova držanja FE. Ne verujem da svi koji legalno drže ptice FE ispunjavaju baš sve uslove koji se od njih zakonom traže.
pa moraš imati bar jednu volijeru 2x2x2m i gajbe ne smiju biti manje od 80 40 40.inače se gleda i prostor tj veličina uzgajivačnice na koji ide jedna ptica na metar kvadratnih,znači ako prostorija ima 10 kvadrata nesmiješ imati više od 10 ptica. Ovo je po meni čista diskriminacija u staležima kod ljudi.Znači onaj koji je bogat i imućan može da drži ptice onaj koji ne raspolaže sa mnogo novaca i sa ogromnim prostorijama ne može. | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 21 Dec 2009, 05:33 | |
| - alann ::
- ticar ::
- SAŠA ::
- Ticar, zanima me kako ste u HR. rešili ovaj problem oko standardizacije kaveza i uslova držanja FE. Ne verujem da svi koji legalno drže ptice FE ispunjavaju baš sve uslove koji se od njih zakonom traže.
pa moraš imati bar jednu volijeru 2x2x2m i gajbe ne smiju biti manje od 80 40 40.inače se gleda i prostor tj veličina uzgajivačnice na koji ide jedna ptica na metar kvadratnih,znači ako prostorija ima 10 kvadrata nesmiješ imati više od 10 ptica. Ovo je po meni čista diskriminacija u staležima kod ljudi.Znači onaj koji je bogat i imućan može da drži ptice onaj koji ne raspolaže sa mnogo novaca i sa ogromnim prostorijama ne može. pa ja nemam ni za papar a kamoli da imam love i da sam imućan,napravio sam vanjsku volijeru za 70 eura,tanki blokovi grede i žica. teško da češ imati jato od 100 komada mladih divljih nije to baš tako,ako se izvuče 5 od jednog para niko sretniji. to je tako ali u praksi baš i nije,ako imaš neku veću volijeru i bar 5-6 većih gajbi neće ti niko ništa zamjerit,samo treba biti redovit sa prijavama i to je to. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 21 Dec 2009, 13:24 | |
| Najlepše hvala na iskrenom odgovoru! | |
| | | diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
| Наслов: UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE Thu 31 Dec 2009, 00:07 | |
| - diskus ::
- Pozdrav milane,
Eto javi se jedan problem a drustvo uskocu odmah u pomoc..!!! Tu se vidi da rad drustva nije samo rekla kazala,sto kruze nepotrebne price. Da rad drustva podignut na visoki nivo,bas mije drago da ima ko da stane za one koji misle da se bave ovim.!! Mislim da se legalno bave uzgojem PPFE i Bastardiranjem..! Nema potreba da se pojedinci plase iz ovog se vidi daje rad drustva profesionalno..!! Tom prilikom pozivam sve clanove da se prikljuce drustvu nema razloga da se plase.!!{Popunite pristupnicu i ja imam prijatelje koje sa strahom ovo prihvataju a kad im objasnim rad drustva odmah pozitivno razmisljaju..!! Ja jedva cekam da sve ovo privede kraju,legalizujes se i na miru uzivas u svojim pticicama..!! Pozdrav svim clanovima<citam ove teme i spominju se neke silne inspekcije koje ce da haraju po gradovima i oduzimati navodno ptice.Pa i u leskovcu navodno ce biti koliko je to tacno neznam nisam mogo da saznam. mozda su to u ovom trenutku namerno radi da bi se narusio ugled drustva,pa se bacaju mamci i uteruju strah medju odgajivace. Pa bi postavio ozbiljno pitanje za diskusiju.Sta ako se desi da stvarno ti banu u kuci i pokupe sve ptice i sa alkom i bez alke..!!!!???? Pa Milane kako se tada treba ponasati sta treba uraditi da ne dodje to toga da ostanes bez ptica i mozda kazne.? MOLICU sta treba tada uraditi.Da budes pripreman ako stvarno dodje do toga. Moze da se desi da te neko namerno prijavi,sto vrlo lako moze da se desi.!!!Kako tada drustvo nastupa. | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 31 Dec 2009, 02:06 | |
| Inspekcije nisu nikakva novina, eto u LE je bilo oko 40 prijava koliko sam upoznat sa situacijm, njihovo je da rade svoj posao a naše je da se prilagodimo zakonu i zaštitimo. Svaki Zakon koji se donese iza sebe ima vreme da se uskladi, eto vam primer ZAkon o saobraćaju, stupio je na snagu ali se još uvek niko ne kažnjava, ljudi se upozoravaju, skreće im se pažnja. Većini ljudi treba da je jasno da ima i ONIH u Srbiji koji ne žele nikako da dozvole legalizaciju uzgoja, bez obzira na Zakone, pravilnike i sve ostalo što nam je omogućeno uvek će biti onih koji su nam za vratom i koji će tražiti propuste u našem radu. Iz tog razloga potreno je da se ispoštuje procedura, da se odradi sve ono što se od nas traži sa jedne strane ali da se i štitimo sa druge reagujući na neke neosnovane napade i slično. To je jedan od ciljeva UDRUŽIVANJA, da možeda se deluje organizovano, da naša reč nešto vredi. Eto na taj način se mi branimo tako što svi mi treba da stanemo iza svakog našeg člana ili ptičara uopšte. Lično na sve gleddam ovako, sa jedne strane imate ljude koji se trude da se usklade sa zakonom, teže da budu legalni i spremni su da ispoštuju proceduru, sa druge strane imate one kojih sve ovo ne interesuje, hvataju ptice, preprodaju idu na svoju ruku. Logično VALJDA SU TI DRUGI prioritetniji za rešavanje, ukoliko neko i želi da kažnjava i juri logično je da bi trebao da podje od njih i da se prvo taj problem reši pa da se tek onda maltretiraju ljudi koji žele da budu legalni. | |
| | | diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
| Наслов: LEGALIZACIJA Thu 31 Dec 2009, 02:31 | |
| - Milan ::
- Inspekcije nisu nikakva novina, eto u LE je bilo oko 40 prijava koliko sam upoznat sa situacijm, njihovo je da rade svoj posao a naše je da se prilagodimo zakonu i zaštitimo. Svaki Zakon koji se donese iza sebe ima vreme da se uskladi, eto vam primer ZAkon o saobraćaju, stupio je na snagu ali se još uvek niko ne kažnjava, ljudi se upozoravaju, skreće im se pažnja. Većini ljudi treba da je jasno da ima i ONIH u Srbiji koji ne žele nikako da dozvole legalizaciju uzgoja, bez obzira na Zakone, pravilnike i sve ostalo što nam je omogućeno uvek će biti onih koji su nam za vratom i koji će tražiti propuste u našem radu. Iz tog razloga potreno je da se ispoštuje procedura, da se odradi sve ono što se od nas traži sa jedne strane ali da se i štitimo sa druge reagujući na neke neosnovane napade i slično. To je jedan od ciljeva UDRUŽIVANJA, da možeda se deluje organizovano, da naša reč nešto vredi. Eto na taj način se mi branimo tako što svi mi treba da stanemo iza svakog našeg člana ili ptičara uopšte. Lično na sve gleddam ovako, sa jedne strane imate ljude koji se trude da se usklade sa zakonom, teže da budu legalni i spremni su da ispoštuju proceduru, sa druge strane imate one kojih sve ovo ne interesuje, hvataju ptice, preprodaju idu na svoju ruku. Logično VALJDA SU TI DRUGI prioritetniji za rešavanje, ukoliko neko i želi da kažnjava i juri logično je da bi trebao da podje od njih i da se prvo taj problem reši pa da se tek onda maltretiraju ljudi koji žele da budu legalni.
Hvala milane na odgovoru. | |
| | | robin Zaslužni član
Број порука : 309 Join date : 21.10.2009 Age : 48 Локација : novi sad
| Наслов: ... Thu 31 Dec 2009, 02:35 | |
| e stvarno,sto kaze diskus,sta ako ti neko bane u kucu....ja recimo nemam puno ptica,tacnije imam samo 4 ptice ali opet ih imam... ,sta je sa pticama koje se nereprodukuju u zarobljenistvu,dali to znaci da se one nemogu legalizovati? | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 31 Dec 2009, 02:58 | |
| Dok je legalizacija u toku, a svi već znamo da je u toku, niko ne bi trebalo da vrši neke "racije i prepade" na odgaivače ptica,a pogotovu na one koji su legalni članovi društva poput PPFE. Jedan od primarnih ciljeva ovog društva i jeste zaštita i očuvanje prirodnih resursa, kao i legalizacija i odgoj ptica. Sama ta činjenica govori sama za sebe dovoljno. Osim toga, da bi se legalizacija sprovela u delo valjano i kako treba, potreban je neki određeni vremenski period, kako bi mogli svi poslovi oko same legalizacije da se obave. Činjenica je da to ne može da se obavi preko noći. I sami donosioci ovoga zakona to znaju, pa smo s toga uvereni da niko neće sada sprovoditi neke "specijalne akcije", u smislu lova na uzgaivače. S' druge strane, OVO NIKAKO NE ZNAČI DA JE LOV PTICA DOZVOLJEN. PODVLAČIM DA JE NAJSTROŽIJE ZABRANJEN i da je sasvim normalno i opravdano da će onaj koji bude uhvaćen u lovu i snositi rigorozne sankcije, što i mi kao udruženje podržavamo i ne stojimo iza takvih lica. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 31 Dec 2009, 02:59 | |
| Legalizacij uzgoja je prošla. sad se čekaju USLOVI kojima će biti sve do tančina precizirano. Kada USLOVi nisu precizirani ne mogu ni da se krše jer ne postoje. To je po pitanju UZGOJA. LOv če u svakom slučaju biti ZABRANJEN tako da za to dobijate prijavu sigurno i to je deo na kome treba da bude bačen akcenat u nardenom periodu, bar po mom mišljenju. Iz tog razloga mogu da strahuhju samo oni koji love ili oni koji s bave trgovinom. pa idemo u drugu stranu, kada na jednoj strani imate udruženje a na drugoj pojedinca šta mislite ko će od njih da ispašta ? | |
| | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Fri 01 Jan 2010, 14:30 | |
- Legalizacij uzgoja je prošla. sad se čekaju USLOVI kojima će biti sve do tančina precizirano. Kada USLOVi nisu precizirani ne mogu ni da se krše jer ne postoje. To je po pitanju UZGOJA. LOv če u svakom slučaju biti ZABRANJEN tako da za to dobijate prijavu sigurno i to je deo na kome treba da bude bačen akcenat u nardenom periodu, bar po mom mišljenju. Iz tog razloga mogu da strahuhju samo oni koji love ili oni koji s bave trgovinom. pa idemo u drugu stranu, kada na jednoj strani imate udruženje a na drugoj pojedinca šta mislite ko će od njih da ispašta ?
Uslovi koji ce vaziti da bi neko mogao da cuva i uzgaja ptice pevacice ce biti isti, ili veoma slicni onim uslovima koji vaze za ostale drzave koje su ranije tu oblast zakonom regulisale. Naravno, to nece odgovarati svima. Ali ce vecini odgovarati. Ne postoji idealan zakon. Dobri zakoni odgovaraju i ljudima i prirodi. Sa donosenjem zakona o uzgoju i cuvanju ptica pevacica, bice bolje i nama i pticama. Kako onim koje mi cuvamo, tako i onim pticama koje su u prirodi. Potrebno je vreme, da se i mi i ptice prilagodimo novim pravilima ponasanja. Secam se da mi je u pocetku jako smetao i nervirao me pojas u kolima. Sada se vezem, a da toga nisam ni svestan. Ta radnja je postala automatska, nesto o cemu se ne razmislja. Zakon ce nas primorati da bolje brinemo o nasim pticama. Ptice ce biti zdravije, veselije, nase zadovoljstvo ce biti vece, i rezultabi uzgoja i cuvanja ce biti bolji. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: UZGOJ EVROPSKIH PTICA Mon 04 Jan 2010, 01:06 | |
| УЗГОЈ РАЗЛИЧИТИХ ЕВРОПСКИХ ПТИЦА
Увод Много се може рећи и разговарати о узгоју европских птица. Сваки узгајивач је развио свој метод након неуспеха и успеха. Са те стране добро је слушати искусне одгајиваче и оно што имају да кажу, али никад не треба прилагодити своје методе баш свим саветима. Такође не комбинују се сви "добри" савети који су вам дати. Знам за многе одгајиваче који су пружали птицама многе витамине, допуне исхрани, прилагођавали се свиме и свачим, од "чаробних" витамина до минералних смеша. Да бисте расе европске птице успешно размножавали постоји неколико јако важних ствари. Ја сам их испод поређао по неком реду: 1. Хигијена, хигијена и хигијена поново Ако мрзите чишћење немојте почети узгој птица Европе уопште. Већина од њих су јако осетљиви на разне болести. Кавеза и волијере морате држати чистим и уредним у свако доба. Чишћење не мора да буде баш свакодневно али дезинфекција треба да се уради бар једном недељно. 2. Набавка птица Набавите птице од познатих одгаивача, које сте посетили, и уверили се здравствено и опште станје птице. Треба да знате шта да посматрате код набавке птица и да сте лично ви задоволјни у ком су станју птице и у каквим их условима дотични огаивач негује, као и условима под којима се оне чувају. Куповина од трговаца или разних препродаваца као и у продавницама често доводи до разочарења а и бацанја пара. 3. Одгој Кључне речи овде су "уравнотежена исхрана" и "избегавање сувишних препарата", као и психофизичко станје саме птице. То је темељ за добро и здраво матично јато. У одређеним временским интервалим треба их прилагодити исхрани која је најсличнија природном станишту дотичне врсте. Обратити пажнју да исхрана одговарајућем годишнјем добу. Важан је и садржај протеина. 4. Поремећеност Изгледа ће можда смешно и сувишно, али сам уверен да све птице које су активније дају и болје потомство. Посебно птица као штиглић али и друге врсте птица. Треба да им омогућите простор и услове да стално нешто „раде“. У природи они су заузети цео дан и траже испашу. Они воле да скакућу са гране на грану, да грицкају разно семенје и корове, да траже воду за купање, што је такође битан услов за било шта кад је у питанју нјихово здравлје. Што им више приближимо природу у зароблјеништву птице ће бити срећније а самим тим и веће су могућности за успешну репродукцију у кавезима. 5. Стрпљење У априлу месецу највећи број одгајивача птица већ добије прве симптоме нервозе. Можда неки већ и са првим сунчаним данима. Када птице почну да певају по цео дан тада многи одгајивачи пожуре брже-болје да одвоје пар и одмах убацују гнездо. То је рано и неприпремлјеном пару ништа не представлја. Парове треба одвојити крајем марта или почетком априла а гнездо, или матерјал за гнездо додати тек крајем априла. Такође, треба бити опрезан да се не одвоје птице у мале кавезе, односно морају ти кавези бити доволјно пространи, што зависи од врсте до врсте. Ако се користе мањи кавези за узгој онда треба стави птице заједно још раније, пре него што стварно почне сезона парења, да би оне навикле једна на другу. 6. Погодно гнездо Обезбедити одговарајућа гнезда на више места у кавезу где је планирано паренје .Већина птица ће сама да изабере шта им одговара и које гнездо од неколико понуђених алтернатива. 7. Одговарајућа храна Уз неке изузетке женке европских птица треба хранити животињским протеинима у првој фази свог живота, као и у фази припреме за паренје. Ово је предвиђено у облику јајчане допуне основној храни. Такође се обавезно додаје проклијало семење и инсекти односно храна која у себи има састојке сличне природним, а у данашнје време може се и купити готова храна инсеката. Давање малих делова више пута дневно је боље него велике количине неколико пута дневно. Јаја су онда увек свежа и у родителјима се пробуди инстикт да почну са исхраном, као да сте им увак понудили нешто ново на танјир. Ово су само нека од важних правила која треба испоштовати ако се решите за узгој птица европе. Наравно биће још речи у наредним темама, а ово је доволјно да вам заголица машту и да кренете у узгој. Срећно било. САША | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 04 Jan 2010, 01:40 | |
| Da krenemo iz početka, uglavnom sve ptice pevačice faune evrope su podvedene kao zaštićene vrste. To samo po sebi iziskuje niz dodatnih obaveza za one koji bi želeli da se bave odgojem. Bitne stvari su USLOVI u kojima se ptice drže u zarobljeništvu kao i način njihovog označavanja i vodjenja evidencija. Normalno je da se nepridržavanje nekih uslova držanja i brige o pticama pevačicama ukoliko dovede do uginuća, teških povreda, produžene ili ponovljene patnje ptica smatra MUČENJM pa vlasnik ptice sem što rizikuje da ostane bez ptice može da snosi i odredjene dodatne sankcije. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 04 Jan 2010, 01:52 | |
| Mnogima od nas sigurno nisu jasni ti termini, šta je to zaštićena vrsta, koje su vrste zaštićene i sl. Postavili smo temu na forumu ZAŠTIĆENE PTICE U SRBIJI gde možete da se informišete o tome. Radom na terenu , u kontaktu sa ptičarima, sreo sam se sa jednom velikom zabludom, eto ljudi kažu ja gajim bastarde i ne možemi niko ništa e pa GREŠE! Potomak koji se dobije ukrštanjem zaštićene vrste sa drugom vrstom SMATRA SE ZAŠTIĆENOM VRSTOM. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 04 Jan 2010, 13:01 | |
| USLOVI držanja ptica obuhvataju obezbedjivanje odgovarajućeg smeštaja i brige o životinjama. Smeštaj bi trebalo da bude tako uredjen da ptice imaju dovoljno prostora, da nisu ograničene u obavljanju svojih fizioloških, etoloških i drugih bioloških potreba primerenih vrsti, starosti, stepenu razvoja i prilagođavanja a u skladu sa iskustvom i naučnim znanjem. Takodje treba da imaju odgovarajuće osvetljenje, dnevno-noćni ritam, temperaturu, vlažnost, provetravanje kao i druge uslove koji odgovaraju potrebama vrste uz što manji uticaj uznemiravajućih faktora. Ukoliko se radi o nedruželjubivim pricama iste trebaju biti fizički odvojene.
BRIGA o pticama obuhvata negu ptica na način koji zadovoljava fiziološke, etološke i druge biološke potrebe, ptica mora biti zaštićena i obezbedjena na taj način da ne može da pobegne, potrebno je sprovoditi veterinarske i higijenske mere i vršiti svakodnevnu kontrolu zdravstbvenog stanja ptice, kontrolu higijenske ispravnosti hrane i vode, redovno čišćenje prostora sredstvima koja nisu štetna za zdravlje ptica. Što se hrane tiče ista treba da bude skladištena, pripremama i davana u skladu sa sanitarnim propisima. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 04 Jan 2010, 13:20 | |
| I ovde treba da se stavi TAČKA. Pročitao sam ovu temu i slatko se nasmejao, eto mnogima se ova LEGALIZACIJA pre par meseci činila nemogućom...sve je došlo na svoje mesto. Interesantno je još i kako su se neki u samom startu slagali sa svim ovim (u vreme kad su razmišljali normalno i pravedno) a za samo par meseci nošeni nekim ličnim idejama baziranim na materijalnoj dobiti okrenuli su svoje stavove za 180 stepeni. Pročitajte ponekad ove postove, meni su baš ulepšali jutro. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 10:05 | |
| Jedna od najbitnijih stvari je i označavanje ptica. Mnogi misle da samim stavljanjem neke savezne alke ptica automatski postaje legalna bez obzira na to koje su dimenzije alki i da li je taj koji alkira pticu član nekog društva ili udruženja. Sretali smo se na forumu sa raznim pričama, nainteresantnija od svih je da postoje ljudi koji odraslim pticama na silu navlače zatvorene alke koristeći pri tome razne masti i kreme pri čemu u dosta slučajeva povrede pticu ili je trajno onesposobe. Pod označavanjem bi trebalo da se smatra stavljanje na životinju ili usadjivanje u životinju oznake odnosno uzimanje i čuvanje uzoraka krvi ili drugog tkiva životinje radi sprovodjenaj molekularne ili genetske analize. Ptice se označavajuzatvorenim nožnim prstenom. Zatvoreni nožni prsten mora biti bešavni odnosno izradjen u neprekidnom krugu, bez prekida i spoja, mora imati trajno čitljiv i nepromewiv kod , mora biti komercijalno proizveden u svrhu markiranja ptica i ne sme se ni na koji način menjati. Treba biti takve veličine da ga je nemoguće skinuti sa noge odrasle ptice, a stavlja se na nogu prvih dana nakon izleganja. Noga ptice na koju se stavlja prsten treba da bude čitava i treba biti veličine i izrade da ne škodi ptici te da ga ptica ne može oštetiti. Samim stavljanjem prstena na nogu ptice nije završeno obeležavanje ptica, za ptice se vode matične knjige i ostala dokumentacija koja je sastavni deo obeležavanja. | |
| | | drakceJA Član
Број порука : 67 Join date : 23.11.2009 Age : 43 Локација : jagodina
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 14:33 | |
| Milane kad ce biti uplata clanarine i narucivanje prstenov? Hoce li moci da ih naruce oni odgaivaci koji nenaju prstenovane ptice? | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 16:06 | |
| Malo su nas omeli ovi novogodišnji praznici ali se iskreno nadamo da će odmah posle pravoslavne nove godine biti uplata članarine i podela članskih kartica. Uglavnom ništa ne brinite radi se na veliko i svi će te biti blagovremeno obavešteni o svim detaljima vezanim za rad društva, pa i o alkicama za ptice. Samo još malo strpljenja da prođu i ovi praznici i punom parom krećemo dalje. Samo bih dodao da će u ovoj temi biti obuhvaćeno uopšteno pitanje oko odgoja svih divljih ptica, a o parenju i odgoju pojedinih vrsta daćemo pregled u temi o dotičnoj vrsti ptice. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 17:44 | |
| Svaki član udruženja koje ispunjava uslove za odgoj PPFE moći će da naruči alkice s tim da MInistrarstvo prvo treba da odredi kako će izgledati te alkice i na koji način će biti obeležene ptice koje nemaju alkice. Prstenovi bi trebalo da na sebi imaju oznaku države, godinu uzgoja, matični broj udruženja, matični broj uzgajivača, redni broj ptice. Ukoliko se ptica ne može označiti zatvorenim nožnim prstenom zbog njenih fizičkih osobina ili ponašanja ili ako prsten nije stvavljen na vreme ministrarstvo treba da odredi način na koji će ptica biti obeležene (otvoreni prsten) | |
| | | milos0205 Član
Број порука : 223 Join date : 03.03.2009
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 21:21 | |
| kako izgledaju ti uslovi za odgoj faune, mogu li se znati detalji ako su i poznati | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 23:12 | |
- USLOVI držanja ptica obuhvataju obezbedjivanje odgovarajućeg smeštaja i brige o životinjama. Smeštaj bi trebalo da bude tako uredjen da ptice imaju dovoljno prostora, da nisu ograničene u obavljanju svojih fizioloških, etoloških i drugih bioloških potreba primerenih vrsti, starosti, stepenu razvoja i prilagođavanja a u skladu sa iskustvom i naučnim znanjem. Takodje treba da imaju odgovarajuće osvetljenje, dnevno-noćni ritam, temperaturu, vlažnost, provetravanje kao i druge uslove koji odgovaraju potrebama vrste uz što manji uticaj uznemiravajućih faktora. Ukoliko se radi o nedruželjubivim pricama iste trebaju biti fizički odvojene.
Ovo su bitni uslovi pitanje je na koji način ih ko tumači i kako ih gleda. Poznata je stvar da ima mnogo ljudi koji su protiv uzgoja ptica u zarobljeništvu tako da uslovi "UZGOJA" gledano sa njihove strane izgledaju mnogo drugačije od realne situacije. Trenutno USLOVI nisu precizirani što će nadam se uskoro da bude gotovo i u tom delu upravo učestvuju ljudi iz SOF kako bi se ti uslovi uradili na način prihvatljivim i za one koji žele da se bave uzgojoem kao i za one koji su protiv uzgoja. Lično smatram da i kad se donesu uslovi to neće biti konačno, stalno će tu biti nekih promena u zavisnosti od toga koja strana u trenutnoj situaciji nadjača, zato je bitno da se u sve uključi što veći broj odgajivača i da se seluje organizovano "DA ZAŠTITIMO SVOJA PRAVA" a sa druge strane takodje je bitno da se ne dozvoli da nas zbog pojedinaca napadnu kako zloupotrebljavamo ukazano poverenje i odredjene povlastice koje kao legalni uzgajivači dobijamo jer sve to može da se odrazi na sve ptičare u Srbiji. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 05 Jan 2010, 23:36 | |
| Nešto bi da kažem iz ličnog iskustva oko tih USLOVA za uzgoj. 2003. godine držao sam neke radnje za kućne ljubimce i tada je uveliko počelo da se govori o uvodjenju fiskalnih kasa i svim ostalim što uz to ide. U to vreme nije postojao način da se legalno uvedu kućni ljubimci u radnju, sve to je bilo "na crno" i plašio sam se šta će se desiti uvodjenjem tih kasa. Iz tog razloga hteo sam da registrujem najpre odgajivačnicu akvarijumskih ribica pa nakon toga i odgajivačnice papagaja i glodara. E tu su nastupili problemi, niko nije znao da mi kaže kako to da uradim, obišao sam silne isnpekcije da ne dužim kakvih je sve komičnih situacja bilo. Inisitirao sam da mi se to dozvoli pošto zakonom nije zabranjeno i tražio da se odrede upravo USLOVI koje treba da ispunjavam. Poto nisu ništa znali u Pirotu, išli su na neke konsultacije u Niš pa zatim u Beograd pa opet jer sam i dalje bio uporan. Posle više meseci našli su neko rešenje i za uzgoj koji sam planirao uzeli su USLOVE koje treba da ispunjava farma. Zaboravio sam prvo su mi više meseci nudili da otvorim karantin što sam normalno odbijao jer mi to nije bio cilj. Kad je napokon veterinarska inspekcija ( ispostavilo se da niko drugi nije nadležan) izašla kako bi ustanovili da li ispunjavam uslove javili su se prvi problemi. Tražili su da svaka vrsta akvarijumske ribice bude odvojena posebno i u posebnim prostorijama. Posle dužeg natezanja i ubedjivanja ubedio sam ih da vazduh nema veze sa aq ribicama već samo akvarijum te mi je dozvoljeno da u jednoj prostoriji imam više akvarijuma. Ona objekti u kojima se čuvaju aq ribice i papagaji morali su da budu fizički odvojeni. E sad u pitanju su bile dve sobe pregradjene hodnikom u istoj kući pa je po njima ispalo da treba da rušim kuću, i tu smo nekako našli rešenje jer prostorije deli hodnik i ako bi sklonio krov i plafon u hodniku dobio bi dve prostorije. Rekli su da ne moram da rušim hodnik Kod papagaja su mi tražili da prostorija bude oblepljene pločicama ili masnom coklom a da pod bude od istog materijala odnosno od betona. E tu su na red došle razne knjige pomoću kojih sam im dokazao da ukoliko je beton na podu volijera može da se zimi smrznu noge pticama i da uginu a meni je cilj da uzgajam a ne da ubijam ptice. da vas ne bi više zamarao svim glupostima i borbom koju sam vodio preko godinu dana na kraju sam po njima ispuniuo uslove a da to nije imalo veze sa onim uslovima koje su mi u startu zadali. ETo na to mislim kad kažem da su uslovi promenjljivi i da je bitno da samo ljudi budu uporni, dosadni i da svaki argumenat koji mogu iskoriste jer je ovo sad isto nepoznata situacija koje do sad nije bilo u praksi naše države kao što je bio i ONAJ UZGOJ tada i tu će tek da se vodi borba. Eto još jedan od razloga zašto udruživanje odgajivača PPFE vidim kao dobru opciju. | |
| | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: DOMESTIFIKACIJA PTICA PEVACICA FAUNE EVROPE Thu 14 Jan 2010, 13:58 | |
| JEDINI i PRAVI nacin, da se ugrozene vrste PTICA PEVACICA FAUNE EVROPE sacuvaju je DOMESTIFIKACIJA. Zamislite, da je neko pre pola milenijuma, zabranio hvatanje kanarinaca, njhovo razmnozavanje i trgovinu sa kanarincima. Da li bi danas kanarinac bio ptica broj jedan u domovima ljubitelja kanarinca sirom sveta? Da li je DOMESTIFIKACIJA ugrozila KANARINCA kao vrstu? NE! DOMESTIFIKACIJA je ucinila da su danas kanarinci medju najmnogobrojnijim pticama na PLANETI. Sa Kanarskih ostrva, procesom DOMESTIFIKACIJE, KANARINACU je postojbina postala CELA PLANETA. Gde god je ljudi ima i kanarinaca. Zar to nije put kojim treba ici u zastiti i sirenju ugrozenih vrsta PTICA PEVACICA FAUNE EVROPE? Nista novo ne treba izmisliti. Treba primeniti model koji se pokazao idealnim u zastiti i ocuvanju jedne pticije vrste. Danas, divlji kanarinci u svojoj postojbini zive u miru. Imaju potomke sirom sveta. Niko vise nije zainteresovan za nihov lov i trgovinu. DAKLE DOMESTIFIKACIJA. Dakle ZAKON O DOMESTIFIKACIJI. Samo proces DOMESTIFIKACIJE POVECAVA BROJ JEDINKI JEDNE VRSTE. Tim se, na najbolji nacin, TRAJNO, ukalnja opasnos od izumiranja te vrste. Danas je vazeci, zakon o ZABRANI DOMESTIFIKACIJE! Postojeci zakon ZABRANJUJE! POVECAVANJE BROJA JEDINKI ZASTICENE VRSTE Da li postojeci zakon STITI ili UGROZAVA ptice pevacice faune evrope PARADOKS, NONSENS, ili kago god da to nazovemo. ZAKON O ZATITI UGROZENIH VRSTA, UGROZAVA VRSTE, NA KOJE SE ODNOSI I PRIMENJUJE O TEMPORA O MORES! DOMESTIFIKACIJA bi doprinela da SLAVUJI, STIGLICI, i ostale price pevacice faune evrope postanu stanovnici CELE PLANETE. DOMESTIFIKACIJA donosi dobrobit i PTICAMA I LJUDIMA. Zbog cega takav zakon nece biti donet? Mnogim ljudima, pre svega ,, ZASTITNICIMA,, ugrozenih vrsta, ne odgovara donosenje takvog zakona. Jer prestje potreba za njihovom ,,zastitom ugrozenih vrsta. Oni, ,,stiteci,, ugrozene vrste, zaradjuju, lepe novce. I dok je ptica pevacica faune evrope SVE MANJE. Raznih organiczacija,(NEVLADINIH???!!) koji ,,stite,, ptice pevacice faune evrope, je sve vise. O TEMPORA O MORES! | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 14 Jan 2010, 14:47 | |
| Mislim da je trenutno situacja mnogo bolja nego što je bila, eto na neki način uzgoj je legalizovan tako da su se stvorili dobri uslovi za domestifikaciju. Neko će reći da je domestifikacija štiglića davno izvršena od strane nekh drugih zemalja, nije u pravu, tačno je da je štiglić domestgifikovan ali koja vrsta, ne zaboravite da majori nisu naše ptice stanarice kao ni mnoge vrste štiglića.
Što se zaštitara tiče i njih ima raznih, ima onih koji stvarno žele da zaštiti ptice ima i onih kojima je neka zarada na prvom mestu. Po meni svako ko se zalaže za legalan uzgoj i ko podržava tu opciju je na pravom i ispravnom putu, svim ostalima je samo lična zarada neki cilj, eto mića je objasnio kako se to domestifikacijom štite ptice.
Po meni zaštita ptica i njihov uzgoj ne bi trebalo da idu odvojeno, ponoviću nešto što sam milion puta rekao- svako ko uzgaja treba i da štiti i obratno. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
| |
| | | | Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |