| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
+62delijovan Zokbok988 vrscanin Exotic Luka Perica voja_ilic lakiso stiglan popicaBL zoran ptice pjevice ogic onix skorpija Cizak boris sugubinac popBL belobradi ulicni hodac drakceJA robin diskus alann sasha gost1 ivan83 sale1977 kima kumca pinka Nikola novaksin misan Santa Boban IgorSO Mossad Gost rtomek Danijelvr Rasko bogdanik Миланче Furla pticar nis Zika ZOKICA kedrovi Dax BG klokkende Luckyboy milos0205 Petar Sokoly Drle slavishab Steva Бане sestoperac ticar Laza Milan 66 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 16:08 | |
| Interesovao sam se za Sombor i šta se to dešava tamo, po povratnoj informaciji koju sam dobio podnešena je prijava samo protiv jednog lica i to ne iz razloga što je čuvao ptice već što ih je javno izlagao na izložbi (takmičio se sa njima). U pitanju su bile neke zimovke i štiglići.
Informacija je dobijena od nekih naših članova pa ne mogu da kažem da je 100 % tačna ali Lakiso može da nam detaljnije kaže o čemu se zapravo radilo pošto postoji ogromna šansa da je on upravo to lice.
Ukoliko se o tome radi onda i ne može puno da se pomogne ako mu je išla prijava za javno izlaganje životinja.
Što se držanja tiče tu je situacija drugačija ako im a ko da stane iza njega. | |
| | | popicaBL Član
Број порука : 54 Join date : 31.10.2010 Age : 34 Локација : Beograd
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 16:40 | |
| [quote="stiglan"][quote="popicaBL"] - stiglan ::
Od skole imam samo zimski raspust ali to je nebitno.Znam ja da oni mogu samo ti sto mogu i njima slicni, nisu uradili mnogo bitnije stvari od kojih zavise ljudi i ljudski zivoti a kamoli da zbog tebe i nekolicine krenu da obelezavaju ptice po kucama i da im uzimaju DNK. Ko je to rekao? Ja sam kazao da ce ako zatreba da rade DNK anlizu, ako posumnjaju da ptice nisu iz zatocenistva. Njima netreba DNK od svih ptica koje su u zatocenistvu po Srbiji. A i ne treba ni da posumnjaju moze da bude svaka 3 ispekcija ili svaka 10 inspekcija. Jer nemoze da se laze vise, stavljao ti alcice na ptice ili ne. Meni izgleda da si ti na "zimski rasput" vec godinama, mnogo si "bistar"! Evo ti da procitas nesto dok si na zimskom rasputu: http://www.defra.gov.uk/paw/publications/pdf/wildlifecrime-forensics.pdf | |
| | | lakiso Član
Број порука : 115 Join date : 10.11.2010 Age : 37 Локација : sombor
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 17:13 | |
| - Milan ::
- Interesovao sam se za Sombor i šta se to dešava tamo, po povratnoj informaciji koju sam dobio podnešena je prijava samo protiv jednog lica i to ne iz razloga što je čuvao ptice već što ih je javno izlagao na izložbi (takmičio se sa njima). U pitanju su bile neke zimovke i štiglići.
Informacija je dobijena od nekih naših članova pa ne mogu da kažem da je 100 % tačna ali Lakiso može da nam detaljnije kaže o čemu se zapravo radilo pošto postoji ogromna šansa da je on upravo to lice.
Ukoliko se o tome radi onda i ne može puno da se pomogne ako mu je išla prijava za javno izlaganje životinja.
Što se držanja tiče tu je situacija drugačija ako im a ko da stane iza njega. taj sam nije u pitanju izlaganje ptica vec je u pitanju drzanje 1 zimovke koja nije alkirana i zbog nje idem na sud. izlaganje se nespominje nigde u zapisniku vec zimovka. pitao sam dali neko ima neki savet sta da radim. | |
| | | lakiso Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 17:15 | |
|
Što se držanja tiče tu je situacija drugačija ako im a ko da stane iza njega. [/quote] nema ko da stane iza mene u tome je problem
| |
| | | stiglan Posetilac
Број порука : 23 Join date : 14.11.2010 Age : 41 Локација : Vranje
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 17:52 | |
| [quote="popicaBL"][quote="stiglan"] - popicaBL ::
- stiglan ::
Od skole imam samo zimski raspust ali to je nebitno.Znam ja da oni mogu samo ti sto mogu i njima slicni, nisu uradili mnogo bitnije stvari od kojih zavise ljudi i ljudski zivoti a kamoli da zbog tebe i nekolicine krenu da obelezavaju ptice po kucama i da im uzimaju DNK. Ko je to rekao? Ja sam kazao da ce ako zatreba da rade DNK anlizu, ako posumnjaju da ptice nisu iz zatocenistva. Njima netreba DNK od svih ptica koje su u zatocenistvu po Srbiji. A i ne treba ni da posumnjaju moze da bude svaka 3 ispekcija ili svaka 10 inspekcija. Jer nemoze da se laze vise, stavljao ti alcice na ptice ili ne.
Meni izgleda da si ti na "zimski rasput" vec godinama, mnogo si "bistar"!
Evo ti da procitas nesto dok si na zimskom rasputu:
http://www.defra.gov.uk/paw/publications/pdf/wildlifecrime-forensics.pdf
HAhahahahaha na zimskom raspustu sam jos uvek,ne godinama vec decenijam.I ne mudruj vise.Opet dosta kontradiktornosti u samim tvojim izjavama i recenicama.Kazes ja sam kazao ako zatreba?Pa cekaj stani ako krene legalizacija nultih jata po Srbiji svako ko zeli da legalizuje ptice odnoso da ih prijavi morace na neki nacin da se odradi to sto treba da se odradi u skladu sa zakonom.Da se vidi da li su te ptice koje su u zatocenistvu u kavezima pre nego sto su zakonom proglasene zasticenim vrstama. Prvo pitanje: A kako ce da se vidi da li jesu ili nisu bile u kavezima pre nego sto su u zakonu objavl;jen kao zasticene vrste? Drugo pitanje: A kad se bude nasao validan nacin za dokaz svega toga koje godine ce da se krene sa sprovodjenjem tog zakona odnosno sa legalicacijom?Koje godine? | |
| | | popicaBL Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 18:02 | |
| - lakiso ::
Što se držanja tiče tu je situacija drugačija ako im a ko da stane iza njega. nema ko da stane iza mene u tome je problem[/quote] | |
| | | popicaBL Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 18:17 | |
| [quote="stiglan"][quote="popicaBL"] - stiglan ::
- popicaBL ::
- stiglan ::
Od skole imam samo zimski raspust ali to je nebitno.Znam ja da oni mogu samo ti sto mogu i njima slicni, nisu uradili mnogo bitnije stvari od kojih zavise ljudi i ljudski zivoti a kamoli da zbog tebe i nekolicine krenu da obelezavaju ptice po kucama i da im uzimaju DNK. Ko je to rekao? Ja sam kazao da ce ako zatreba da rade DNK anlizu, ako posumnjaju da ptice nisu iz zatocenistva. Njima netreba DNK od svih ptica koje su u zatocenistvu po Srbiji. A i ne treba ni da posumnjaju moze da bude svaka 3 ispekcija ili svaka 10 inspekcija. Jer nemoze da se laze vise, stavljao ti alcice na ptice ili ne.
Meni izgleda da si ti na "zimski rasput" vec godinama, mnogo si "bistar"!
Evo ti da procitas nesto dok si na zimskom rasputu:
http://www.defra.gov.uk/paw/publications/pdf/wildlifecrime-forensics.pdf
HAhahahahaha na zimskom raspustu sam jos uvek,ne godinama vec decenijam.I ne mudruj vise.Opet dosta kontradiktornosti u samim tvojim izjavama i recenicama.Kazes ja sam kazao ako zatreba?Pa cekaj stani ako krene legalizacija nultih jata po Srbiji svako ko zeli da legalizuje ptice odnoso da ih prijavi morace na neki nacin da se odradi to sto treba da se odradi u skladu sa zakonom.Da se vidi da li su te ptice koje su u zatocenistvu u kavezima pre nego sto su zakonom proglasene zasticenim vrstama. Prvo pitanje: A kako ce da se vidi da li jesu ili nisu bile u kavezima pre nego sto su u zakonu objavl;jen kao zasticene vrste? Drugo pitanje: A kad se bude nasao validan nacin za dokaz svega toga koje godine ce da se krene sa sprovodjenjem tog zakona odnosno sa legalicacijom?Koje godine? Ja to neznam, pitaj Milana, valda ce da daju 6 meseca do godinu dana da se sve ptice prijave i uzme dozvola, kad taj rok prodje ako te pitaju odakle ti ove malde ptice a ti im kazes da su se izvele kod tebe u zatocenistvu a oni ti neveruju e onda mogu da urade DNK analizu. Prve godine valda nece osim ako te neko ne prijavi. | |
| | | stiglan Posetilac
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 19:45 | |
| Pa evo pitam Milana hahah da kaze jer mozemo da krenemo sa prijavjivanjem ptica i ako ne mozemo sad koje godine cemo moci? | |
| | | lakiso Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 20:10 | |
| - popicaBL ::
- lakiso ::
Što se držanja tiče tu je situacija drugačija ako im a ko da stane iza njega. nema ko da stane iza mene u tome je problem Proveri ti dali oni smeju da te kazne ako ti ptica nije alkirana, ti ili ko bilo moze da stavi alkice a one da ispadnu. Meni se i to desilo par puta, cim ti ptice dodju do 7 ili 8 dana zivota zaboravi za alkicu. Imas li neku dozvolu ili neke papire da smes da cuvas te vrste ptica, da si barem malo po zakonu alkice nebi treblo da su problem.[/quote]nemam nikakvi papira od te ptice jer ja necuvam faunu nista od faune nisam imao osim te zimovke kada je bila inspekcija u kontroli i nasli su samo tog muzijaka zimovke. | |
| | | lakiso Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 20:11 | |
| nemam nikakvi papira od te ptice jer ja necuvam faunu nista od faune nisam imao osim te zimovke kada je bila inspekcija u kontroli i nasli su samo tog muzijaka zimovke.[/quote] | |
| | | Luka Perica Član
Број порука : 45 Join date : 02.11.2010
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 20:47 | |
| - lakiso ::
- nemam nikakvi papira od te ptice jer ja necuvam faunu nista od faune nisam imao osim te zimovke kada je bila inspekcija u kontroli i nasli su samo tog muzijaka zimovke.
[/quote] reci da ti se prošle zime zaletio u prozor,ako je jedini od faune.da si ga uzeo jer nije mogao letiti. nešto izmisli | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 20:49 | |
| Odavno je razjašnjeno da alkica nema nikakve veze sa legalnim odgojem tako da ti je potupno ista situacija da li su ptice imale alke ili nisu. U tvom slučaju(po onome što su mi rekli a što ne mora da je tačno) radi se o pticama koje su bile na izložbi, tačnije pominje se i neki štiglić alkirani koji je je u medjuvremenu pušten u prirodu ( što je takodje kršenje zakona) tako da je to osnovni problem. Ako si imao alkirane ptice sa koje si javno izlagao treba ti koji su ti dali alke da stanu iza tebe i to potvrde, da si legalno od njih kupio alke za obeležavnje, da si izlagao ptice koje su prošle njihovu komisiju itd..
Što se konkretno ptica nadjenih kod tebe kući tiče, treba da poseduješ neki dokumenat koji potvrdjuje da si ušao u proces legalizacije.
Što se suda tiče, tu se nikad ništa ne zna, u zavisnosti od stava sudije možeš biti kažnjen novčanom kaznom od 5 do 50 000 ili oslobodjen ukoliko se niko ne žali na ishod postupka. | |
| | | lakiso Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 20:54 | |
| vidicemo sta ce biti u cetvrtak pa cu vam javiti. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 21:00 | |
| Možete još danas, možete i da uvezete ptice i da ih legalno kupite. Zakon o zaštiti prirode je donešen 2009. godine, rok za pisanje pravilnika koji će pojašnjavati zakon je najviše godinu dana ( istekao pre par meseci) tako da je sada PITANJE DANA kada će sve da bude završeno a ne pitanje meseci ili godina. Za druge ne znam, ali znam na koji način ću lično ja kao i svi članovi udruženja PPFE dokazati da ptice imaju pre nego da budu zakonom zaštićene, ako ništa drugo mi smo se deklarisali kao odgajivači tih ptica daleko pre nego što su zakonom zaštićene za razliku od nekih koji su nakon te zabrane izjavili da u svojim redovima nemaju lica koja čuvaju ptice faune evrope i ne žele da ih imaju | |
| | | stiglan Posetilac
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Mon 22 Nov 2010, 23:11 | |
| Opet navrces vodu i pricu na SOf ,jer citajuci tekstove shvatio sam ko su ti sto u svojim redovima nisu imali ljude koji su gajlili PPFE xxexexe.Boli me uvo pravo da ti kazem za njih.Ja se bre prijatelju sekiram za sebe a ne za SOF ja imam neka dva stiglana trenutno kod mene do sada nisam bio clan nijednog udruzenja pa eto sad ulazim u razgovore i postavljam pitanja jer vidim da dosta mogu da naucim ovde na forumu.Ja volim ptice od kako znam za sebe uvek sam cuvao stiglane,mozda i ponekog cajzlana.I jbg zbog njih sam i imao problema u kuci jer prave lom znas vec i sam rasipaju semenje svuda po kuci.Hoce majka da me ubije.Epa ako sad treba da se gine za njih poginucu ako treba .Zato i pitam sta je najpametnije da se uradi,eto mozda bi pokusao da izvedem nesto ove godine,da kupim kanarinke ali neznam kako da se ogradim od drzave i zakona i zastim da sve bude po propisu.U dilemi sam pa ti mozda ispadam sumnjiv i vidim da mislis da sam neka poltroncina iz SOF-a.Oseca se u vazduhu.Pozzz. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: aaaaaaaaaaaaa Mon 22 Nov 2010, 23:42 | |
| Pa upravo taj problem imamo i mi svi i dve godine se borimo i pronalazimo razna rešenja, u suštini, sve je kako treba jedino o čemu moraš voditi računa je to da radiš po zakonu. Ako te interesuju zakoni, propisi i komentari na sve to imaš teme o tome na forumu. Ako si pažljivo čitao moj predhodni post sve treba da ti bude kristalno jasno. Što se tih "poltroncina iz SOF-a" koje pominješ tiče, u pitanju je svega 5-6 ljudi koji su se više puta do sad logovali na ovom, forumu pod raznim imenima, i sad su prisutni Veruj mi toliko ih dobro znam da sam već po stilu pisanja i načinu razmišljanja počeo da ih otkrivam. Na kraju krajeva veoma je prosto, svako ko ne vidi očigledne stvari, izvrće zakone i propise ili negira njihovo postojanje, zavlači ljude, verovatno pripada toj grupi. Jednog lepog dana, objaviću sve materjale koje posedujem o tim pojedincima a onda će morati da se sele iz Srbije verovatno, kad ljudi shvate zbog koga su ovoliko maltretirani. Izvinjavam se na off topic. | |
| | | stiglan Posetilac
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 23 Nov 2010, 01:07 | |
| Pa uputite me kome da prijavim te 2 ptice sto imam i na koji nacin.Ako nije problem.Ja se mili brate ubih citajuci i sve mi opet nekako nejasno.Sve u nekoj zavijenoj formi. | |
| | | popicaBL Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 23 Nov 2010, 04:25 | |
| - Milan ::
- Možete još danas, možete i da uvezete ptice i da ih legalno kupite. Zakon o zaštiti prirode je donešen 2009. godine, rok za pisanje pravilnika koji će pojašnjavati zakon je najviše godinu dana ( istekao pre par meseci) tako da je sada PITANJE DANA kada će sve da bude završeno a ne pitanje meseci ili godina.
Za druge ne znam, ali znam na koji način ću lično ja kao i svi članovi udruženja PPFE dokazati da ptice imaju pre nego da budu zakonom zaštićene, ako ništa drugo mi smo se deklarisali kao odgajivači tih ptica daleko pre nego što su zakonom zaštićene za razliku od nekih koji su nakon te zabrane izjavili da u svojim redovima nemaju lica koja čuvaju ptice faune evrope i ne žele da ih imaju Kao udruzenje odgajivaca ptica imate pravo da podnesete molbu za produzenje tog perida prijavljivanja ptica, kazi te im da jos ima clanova koji jos to nisu uradili, morali bi da vam daju jos 6 meseca ili godinu. Ali kad taj period istekne samo vrste ptica koje su prijavljene da se nalaze u zatocenistvu moci ce da se cuvaju, ako izgiginu onda gotovo, nece da vas puste da ih vatate opet. Ako ima drugih udruzenja po Srbiji koji se nalaze u istoj situaciji naka i oni podnesu molbu. Ali najbolje je da te molbe budu podnesene zajedno. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Tue 23 Nov 2010, 12:13 | |
| To je završeno odavno, što se nas konkretno tiče već više od godinu dana radimo na upoznavanju gradjana sa zakonima i promovišemo legalni odgoj, normalno je da će postojati rok za prijavu a krenuće da teče od onog trenutka kad se zvanično objave uslovi za odgoj. I za te uslove postoji rok u kome gradjani treba da se prilagode. Taj deo savršeno ide.
Problem je u prijavljivanju matičnog jata odnoisno pravljenju "Nultog stanja". Svako će morati da dokaže da je ptice nabavio u skladu sa zakonom kako bi mogao da ih prijavi i kako bi ušle u proces legalizacije. Bitna stvar je da su ptice nabavljene pre nego da se zakonom zaštite. E tu su mnogi zakasnili.
Kao što sam više puta do sad napisao mi smo kao udruženje gradjana preduzeli blagovremeno i u zakonskom roku sve što je potrebno tako da su naši članovi ušli u proces legalizacije.
Što se drugih društva ili udruženja tiče, više puta ponudjena im je pomoć kao i poziv za saradnju radi rešavanja problema, to blago rečeno ide veoma sporo, izvršili smo pritisak kako bio se što više njih preregistrovalo i kako bi samim tim bili u mogućnosti da bar na neki način pomognu gradjanima, izborili smo se protiv stava da u Srbiji bude samo 25 legalnih odgajivača ( i to po preporuci i preko veze) i samim tim prižili priliku svakom da bude legalan ukoliko to želi.
stiglan: Odgovor i na tvoje pitanje je sledeći : Ništa nije uvijeno sve je direktno , jasno i potkrepljeno zakonima, ako ti nije jasno šta i kako, dovoljno je da se učlaniš u naše udruženje i da aktivno učestvuješ u akcijama koje organizujemo i LIČNO TI GARANTUJEM da ćeš bez ikakvih problema moći da gajiš ptice.
Što se tog članstva tiče, stav udruženja je da se ide na aktivnom prikupljanju članova do kraja 2011 godine u medjuvremenu se ide i sa filtriranjem članstva jer trenutno u par stotina članova koliko imamo sigurno postoje i lica koja su se učlanila iz nekih ličnih interesa koji nisu u skladu sa zakonom i koji ne prate smernice našeg delovanja. | |
| | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Wed 24 Nov 2010, 01:54 | |
| ,,Bitna stvar je da su ptice nabavljene pre nego da se zakonom zaštite. E tu su mnogi zakasnili,,. Ovo što je Milan napisao je ključ cele priče o legalizaciji. Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Sl. Gl. 50/93 i 93/93 proglašene su zaštićenim vrstama: Фамилија Fringillidae (зебе):
1) Carduelis spinus (чижак); 2) Serinus serinus (жутарица); 3) Loxia curvirostra (крстокљун), 4) Acanthis flamea (северна јурчица)
Фамилија Turdidae (дроздови):
Luscinia luscinia (велики славуј);
Naveo sam ptice koje su za nas od interesa. Uredba je proglašena 1993 g. ne znam kog meseca ali nije bitno. Lista zaštićenih vrsta ptica proširena je 16.02.2010. sa sledećim vrstama ptica, koje su za nas od posebnog značaja:
Фамилија Turdidae (дроздови):
Erithacus rubecula - C r v e n d a ć Luscinia megarhynchos – S l a v u j m a l i
Фамилија Fringillidae (зебе):
Carduelis cannabina – K o n o p lj a r k a Carduelis carduelis - Š t g l i ć Carduelis chloris – Z e l e n t a r k a Fringilla coelebs – Z e b a o b i č n a Pyrrhula pyrrhula – Z i m o v k a Osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku znači od 24.02.2010. ove vrste koje su navedena, a za nas važne, postale su zaštićene vrste. Zbog čega su ovi datumi važni? Ako ste imali ptice koje nisu bile kategorisane u zaštiđene vrste pre 24.02.2010 i ako možete da dokazete da su ptice pre tog datuma bile u vešem vlasništvu lako ćete ih legalizovati. Za ptice koje su zakonom zaštićene od 1993 legalizacija je daleko teža jer su potrebni papiti koje zaknodavac trazi da bi se utvrdilo poreklo prica. Uvozna dozvola. Ili da su izležene iz registrovanih odajivačnica i sl. Prelazim na poentu ove priče. Sada na scenu u glavnoj ulozi nastupa udruženje PPFE. Udruženje je osnovano u novembru mesecu prošle godine. Dakle pre objavljivanja dopunjene liste zaštićenih vrsta ptica. Članstvom u udruženju koje se deklarisalo statutom da okuplja ljude koji se bave čuvanjem i odgojem faune evrope vi ste se deklarisali kao vlasnici onih vrsta ptica koje u tom momentu nisu bile zakonom zaštićene. Time ste dokazali da su te ptice u vašem posedu pre donošenja zakona o njihovoj zaštiti. U daljoj proceduri obaviće se popis i prijava tih ptica. Njihovo obeležavanje (neprstenovanih ptica otvorenim prstenovima). Oformiće se baza podataka ptica u nadleznom ministarstvu. Ptice će time biti legalizovane. Vi će te dobiti potvrdu da ste legalni vlasnik ptica koje su prošle kroz ovu proceduru. Za one koji nisu članovi ni jednog udruženja procedura legalizacije će biti komplikovanija. Treba da dokazuju da su bili vlasnici ptica u vreme kada ptice nisu bile zakonom zaštićene. Potrebno je veštačenje o starosti ptica što je u domenu Ornitologa. Ko će da snosi troškove tog veštačenja? Najverovatnije vlasnik ptica. Za primerke koji su izleženi u zatočeništvu tražće se poreklo putem DNK analize utvđivanja roditelja. Verovatno će troškove toga opet snositi vlasnik. Kako će se utvrditi poreklo izleženih ptica čiji roditelji nisu živi? Dakle biće dosta problema. Nusu u biljoj poziciji ni oni koji poseduju ptice faune evrope a njihova udruženja su članice SOF-a. Udruženja su javno negirala da imaju članove koji čuvaju i odgajaju faunu evrope. Nemoguće je sada prijaviti da imaju u svojim društvima članove koji poseduju ptice faune evrope kada su to do skora uporno negirali. Udruženja nisu delovala samostalno, za takvu ,,politiku ,, imala su prećutnu saglasnost SOF-a. Kako podzakonska akta koja omogućavaju praktičnu primenu zakona o legalizaciji i odgoju faune evrope još nisu usvojena moguće su i neočekivane promene. Zakonodavac može shvatiti koliko je procedura dokazivanja porekla ptica faune evrope koje su u vlasništvu ljubitelja ptica, komplikovana i skupa. Ima prostora da pojednostavi priceduru i da naloži evidenciju ptica prihvatajući zatečeno stanje. Opštim popisom ptica koje sa nalaze kod svih ljubitelja ptica ptihvatilo bi se činjenično stanje da mnogi poseduju ptice faune evrope bez mogućnosi dokaza o njihovom poreklu. Obavio bi se takozvani nulti popis bez insistiranja na poreklu ptica kada to nije moguće pouzdano utvrditi. Ušedeo bi se novac i skratilo vreme potrebno za legalizaciji odgoja i čuvanja faune evrope. U ne tako davnoj ptošlosti takoreći juče, u procesu privatizacije pojavljivali su se ljudi sa molionima ili više desetina miliona evra kao kupci društvenih firmi a da ih niko nije pitao o legalnosti tolikog novca. Šta su ptice u odnosu na tolike pare. Kako god da bude mi smo (udruženje PPFE) za korak ispred svih sto se tiče legalizacije odgoja i čuvanja ptica faune evrope. Ako se proces legalizacije vremenski oduži mi nista ne gubimo. Izvodićemo mladunce koje ćemo prstenovati i te ptice iz našeg vlastitig odgoja lako i brzo će steći legalnost.
| |
| | | popicaBL Član
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Wed 24 Nov 2010, 03:34 | |
| Ja se sećam moj stari je pričao da su još u 1955 godini ljudi čuvali Stiglice i Konopljarke, jedan od tih čoveka mislim da još živi u tom selu (ali nisam siguran), a i neznam dali još ima ptice. U to vreme kaže "sanjali su" o kanarincima jer ih niko nije imao a domaće vrste ptica vatali su po voćnacima, najlepše ptice bile su im Zimovke, pričao je da su neki i njih čuvali. Meni je sumnjivo dali su oni to dovoljo oglasili ili su oni to "krišom" odjedared smenili zakon i gotovo, dok većina odgajivača ptica nisu ni bili svesni šta se dešava, ako je to bila situacija možda nije zakonito. Dali je dovoljno da objave samo u Službenom glasniku? | |
| | | Exotic Član
Број порука : 42 Join date : 03.06.2010 Age : 31 Локација : Kovačica
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Wed 24 Nov 2010, 16:40 | |
| Sve ovo što pišete se odnosi na faunu Evrope, ali pošto ja držim samo egzote zanima me kako će one biti legalizovane i kako će se prijavljivati nulto jato? | |
| | | vrscanin Član
Број порука : 77 Join date : 18.11.2009 Age : 55 Локација : vrsac
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Wed 24 Nov 2010, 18:43 | |
| Dali se zna kako ce taj Nulti popis ptica da se izvede?Ako ce ici od kuce do kuce to bi moglo da potraje bogme .... I ko ce da snosi i koliki ce biti troskovi tog popisa ptica? I dali ima neka kolicina ptica koja ce se po uzgajivacu prstenovati? Jel moze i oko toga da se napravi problem kasnije. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 25 Nov 2010, 00:41 | |
| Imaš sad zvanični pravilnik pa pročitaj sam kako je to zamišljeno i kako će se sprovesti, u principu faktički neće ni biti nultog stanja, svako je u obavezi da u roku od mesec dana od nabavke prijavi pticu, zakon nam dozvoljava da prijavimo i ptice koje su sad u našem posedu ali to je "jednokratno" može da prodje samo jednom zato je bitno da nas što više prijavi ptice kako bi iamli što veću maticu u zemlji i kako ne bi bili prinudjeni da kupujemo kasnije iz inostranstva. | |
| | | ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji Thu 25 Nov 2010, 03:56 | |
| - Exotic ::
- Sve ovo što pišete se odnosi na faunu Evrope, ali pošto ja držim samo egzote zanima me kako će one biti legalizovane i kako će se prijavljivati nulto jato?
Egzote nisu nikad bile sporne, kao i kanarinci...e sad posle zabrane ubijanja bubamara i mrava ko zna sta moze da se desi | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
| |
| | | | Legalizacija uzgoja ptica faune evrope u Srbiji | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |