| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Priprema za razmnozavanje | |
|
+75Drogba Deki1 Alek 69 Sasa-Kg penzioner suljaga pedjacure belobradi SvabaLe sumskivardarac Mile pticar PetarMakce Corma sasaznas IVANCO trnar crnitica korbach Ninoslav84 nikolaleskovac ogic doctor 1 drvetmed dalibor vasic ljubapn bondža1 bili luka pericaa lanmiihtm malilovac Luka Perica lakiso ivan83 blackhunter goran70 markojunior Fikus voja_ilic Zokbok988 farmacy Ivica lujo boris Timbrado alann majanole kumca pticar_amater GoranKS budisic grga Canary Martin Ivan_Nish goran79 kima GORAN979 ulicni hodac Danijelvr novaksin Laza alexandar Zika IgorSO pticar nis Gost Бане milos0205 batostanisic sestoperac Steva gost1 BOCKA Milan ticar sasha 79 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 22:13 | |
| PARENJE KANARINACA
PRIPREMA ZA PARENJE:
Pre početka parenja treba oprati sve kaveze vodom – na 5 l. H2O staviti 250 ml. Sirćeta i 2 kapi anisovog ulja. Podrazumeva se da su svi mužijaci posebno odvojeni, a u 1-2 zajednička kaveza su posebno ženke, posebno mladi. Posle pranja treba kompletno opremiti kaveze i to: stajalicama, gnezdima, sipinom kosti, držačima za salatu i kuvana jaja (štipaljke) i kučinom dužine do 10cm., koju treba vezati (zakačiti), u gornji deo kaveza.U početku ženka to koristi kao materjal za gnezdo, pojačava nagon za parenje, a kasnije kada mladi izleću iz gnezda ne čupa im perje, već kučinu. Osim toga u gnezdo treba staviti čoju ili filc debljine 1cm. u obliku polu lopte, a zatim zašiti koncem za gnezdo (plastična gnezda se lakše održavaju) Vreme je i za pojačanu hranu. Pošto spojimo odabrani par, posle nekih 7 dana ženka snese prvo jaje. Kada snese treće, odnosno četvrto jaje nasađuje se, obično pre podne, a isto veče pre gašenja svetla, mužijak se prebacuje u drugi kavez i tu ostaje dok se mladi ne izvedu i napune 14 dana. U toku zimskih dana neophodno je pomoći pticama veštačkim osvetlenjem. U ovom peridu mužijake hranimo zrnastom hranom, jednom nedeljno smešom i dva puta nedeljno salatom, jabukom ili spanaćem. Ženke za to vreme dobijaju zrnastu hranu. Temperatura mora da bude konstantno između 20-30 Co.Tačno nakon 13 dana mladi se izvode. Prvog dana ili čak drugog dana uveče mladi dobijaju smešu. Uz svakodnevni rast povećava se i porcija sa smešom. Neophodno je da ženka sama ustaje i ide po hranu i vodu, kako bi kada se vrati u njoj se probudio materinski instikt. Nakon 14 dana mužijak se pušta kod ženke i par koji se dugo nije video odmah se pari,a mužijak uzima učešće u hranjenju mladih. Kada mladi izlete iz gnezda preuzima brigu o njima dok ženka počinje da snosi drugu turu jaja. Ako u gnezdu ima 2-3 mlada, treba ih prstenovati 5-6 dana, a ako ih je više onda 7-8 dana. U matičnu knjigu odmah upisujemo svaku mladu pticu. Pol mladih se utvrđuje pri starosti od dve nedelje. Nagnuvši se nad gnezdo, ili iznevši ga napolje, primećujemo da se mužijaci povlače u nazad i glavu usmeravaju ka dnu gnezda,a ženke se samo potpuno umire. U starosti od 24-28 dana (zavisno od broja mladih), predveče ih treba staviti u manji kavez, zajedno sa mužijakom, gde ostaju 2-3 dana. Posle toga odlaze u veliki kavez (letilicu). Ovo uspeva kod ¾ parova, a podrazumeva se da su ženke snele sva jaja. Ima slučajeva da ženka zbg slabe kondicije snese jaje kasnije. Tada mlade treba odvojiti direktno od roditelja, koji ostaju zajedno dok ženka ne snese sva jaja, a onda se ponavlja vađenje jaja, nasađivanje i odvajanje mužijaka. Ukoliko imamo prosek mladih od 4 kom. po gnezdu možemo biti u potpunosti zadovoljni. Po završetku parenja ženke treba odvojiti u veliki zajednički kavez, bez gnezda, gde dobijaju kao i mužijaci jednom nedeljno smešu i 2-3 puta zeleniš. Mladi koje smo odvjili, više puta na dan dobijaju smešu, svaki dan zeleniš, a pošto su im još slabi kljunovi u toku prvih nedelju- dve treba im lomiti seme. Vremenom im smanjivati smešu a povećavati zrnastu hranu. Za dezinfekciju je potrebno da se vreme stabilizuje. To je obično krajem aprila, početkom maja. Za ovo je potrtebno napraviti smešu od: 0,5% vetiola, 2 kapi anisovog ulja i 2dcl. gašenog kreča na 5 l. vode. Kada okrečimo volijeru to povoviti posle dve nedelje, a tada mirne savesti možemo izneti kanarince. Uz zrnastu hranu 2 puta nedeljno dobijaju smešu i mnogo zeleniša (maslačak,salatu,spanać,sve vrste voća,paradajz,crvena paprika,suncokret i td.). Posebno je važno dodati uz hranu krastavac u toku mitarenja, jer smanjuje uginuće i ubrzava mitarenje. Hranu treba uvek stavljati na isto mesto. Mladi trebaju imati skoro svaki dan u izobilju čiste vode za kupanje. Vodu sipati u plastične tepsije dubine 3-5cm. dubine. Mališani imaju na raspolaganju celo leto da se brčkaju na visokoj temp. dok ih ne unesemo unutra (ptičarnik). U ptičarniku se ne daje voda za kupanje. U toku leta, jednom mesečno, u 5 l. vode dobijaju 1 kap anisovog ulja (voda za kupanje), koje je odlična preventiva za slučaj da se pojave spoljni parazti kao i komarci koji ih onda manje napadaju. U ovom periodu treba pratiti tempo mitarenja i njihovo ponašanje kao i zdravstveno stanje celog jata. Pred jesen mužijaci počinju intezivnije da pevaju, i tada treba izvršiti pred selekciju, jer se pod dnevnom svetlošću bolje vide boje i kvalitet pera. Uginuća do 5% ne predstavljaju neuspeh! Osim ovoga ima još nekoliko načina parenja.
P.S. Kada su jaja 11-12 dan pod ženkom poželjno je da ih pred izleganje pokvasimo mlakom vodom,radi lakšeg izlaženja iz jajeta.
SAŠA BARON | |
| | | GORAN979 Posetilac
Број порука : 7 Join date : 19.11.2009
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 22:23 | |
| Hvala Saša na ovako stvarno opširnom objašnjenju. Pošto sam nov u svemu ovome i samo sam 3-4 dana na vašem forumu . Možete li mi reći šta je to proklijalo seme? | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 22:27 | |
| saša da se nadovezem ako nemas nista protiv veoma lepo i detaljno opisano))) moze npr sa onom fajtalicom za prozore da se nprskaju jaja ili dati kanarinki da se kupa u kadicu... saša nisam znao da ti je nadimak baron imam prijatelja zicu barona,takodje kolega pticar.... | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 22:29 | |
| - GORAN979 ::
- Hvala Saša na ovako stvarno opširnom objašnjenju. Pošto sam nov u svemu ovome i samo sam 3-4 dana na vašem forumu . Možete li mi reći šta je to proklijalo seme?
druze to je obicno kanarinsko seme samo ga nalijes sa vodom npr danas a sutra ga dajes pticama... ja sam davao uljanu repicu jer najbrze proklija,preko noci bukvalno... | |
| | | GORAN979 Posetilac
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 22:54 | |
| | |
| | | kima Član
Број порука : 177 Join date : 26.10.2009 Age : 42 Локација : kragujevac
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 23:10 | |
| pticama kad klijas seme daj im mesavinu od supene 4 kasike konoplje i 2 kasike nigera | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 23:11 | |
| nemamo mi od hvala nista posalji 100 eura | |
| | | GORAN979 Posetilac
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 23:14 | |
| Važi | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sun 22 Nov 2009, 23:55 | |
- Hvala Saša na ovako stvarno opširnom objašnjenju. Pošto sam nov u svemu ovome i samo sam 3-4 dana na vašem forumu . Možete li mi reći šta je to proklijalo seme?
Nema potrebe da se zahvaljuješ, jer mi i postojimo zbog ovakvih stvari, odnosno da pomognemo jedni drugima, normalno svako u okviru svojih mogućnosti. Dovoljno će biti kao znak zahvalnosti da pogledaš temu: DRUŠTVO PTICA PEVAČICA FAUNE EVROPE i da nam se priključiš. | |
| | | gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 30 Nov 2009, 22:06 | |
- Važi
gorane, imas posebnu temu na forumu ``klijavo seme`` procitaj i bice ti jasno. ako imas jos neka pitanja slobodno pitaj. svi smo mi jednom pocinjali. Veliki pozdrav sa BAGDALE posto si iz Krusevca kao i ja mogu ti pomoci i prakticno ako ti bude trebalo. puno srece. | |
| | | goran79 Posetilac
Број порука : 4 Join date : 21.11.2009
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 30 Nov 2009, 22:48 | |
| Vaz DonMiki, ako mi treba pomoc javicu ti. Pozdrav iz Parunovca. | |
| | | gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 04 Dec 2009, 01:19 | |
| SASA kako napreduju mali, koliko ih je do sada? nadam se da imas razloga da castis. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 04 Dec 2009, 01:29 | |
| Hvala na pitanju, ima već pilića, Bogu hvala. Neki su već i izašli iz gnezda. Malo su mi u startu podbacili ahati ali tek je početak tako da ne bi trebalo da bude zime. Pored kanarinaca, normalno, ove godine bacam akcenat na divlja x divlja i bastarde. S' obzirom da se stanje oko držanja ovih ptica konačno pozitivno rešava sada smem da ih slobodno gajim, što mi je bila životna želja. | |
| | | IgorSO Član
Број порука : 87 Join date : 23.04.2009 Age : 50 Локација : Sombor,Vojvodina
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 04 Dec 2009, 19:57 | |
| jos ih nesmemo slobodno gajit,zato nemoj zurit i buniti ostale | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 04 Dec 2009, 20:38 | |
| jeste igore slazem se sa tobom jos nije dozvoljeno,ali mislis li da oni od nas prave budale i da uskoro nece biti legalizovano? mislim da ne i nema razloga da ljudi lazu.iskreno se nadam da cu skoro doci u srbiju i moci da kupim,uvezem i ako bude mogucnost da ulovim i nesto u prirodi bez problema. ja nemam mogucnosti ni veze da pomognem u svemu tome ali sa ovakvim postom ti bunis i razocaravas ljude koji veruju u to! ako nisi siguran jezik za zube i cuti... imam u planu,a imam i mogucnosti da iz rusije donesem i majora i mnogo ptica kojih nema kod nas,sa namerom da poklonim ljudima i sam da uzgajam. pozz... | |
| | | Ivan_Nish Član
Број порука : 62 Join date : 03.03.2009 Age : 39 Локација : Niš
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 04 Dec 2009, 22:01 | |
| E Bane jesi legenda majke mi Pozdrav za tebe iz Nisa i dobrodosao u Srbiju kad god dosao | |
| | | IgorSO Član
Број порука : 87 Join date : 23.04.2009 Age : 50 Локација : Sombor,Vojvodina
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sat 05 Dec 2009, 03:00 | |
| izvini bane ,nisam tako mislio.dace bog da to sve bude tako samo netreba trcati pred rudu | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sat 05 Dec 2009, 03:07 | |
| - IgorSO ::
- izvini bane ,nisam tako mislio.dace bog da to sve bude tako samo netreba trcati pred rudu
Ma razumemo se Igore. Sve je OK. Ja sam se samo obradovao što je cela ta stvar oko legalizacije krenula i bliži se konačnom rešenju, pa sam iz tog razloga i obelodanio ono što radim. | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 18:12 | |
| Sve kanarinke su mi napolje, na -15 koliko je bilo ovih dana, mogu da kažem da im niska temperatura uopšte ne smeta. Kada bi po vama bilo idalno vreme da ih unesem i počnem pripremu za bastardiranje ? | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 19:43 | |
| Unesi ih odma, ako misliš da prežive. Do -5 ptice i nekako podnose zimu, ali na ovim ekstremno niskim temperaturama ne bi se baš igrao sa kanarincima. | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 20:05 | |
| - Milan ::
- Sve kanarinke su mi napolje, na -15 koliko je bilo ovih dana, mogu da kažem da im niska temperatura uopšte ne smeta. Kada bi po vama bilo idalno vreme da ih unesem i počnem pripremu za bastardiranje ?
moji su već u kući i kanarinka već pomalo diže rep na pjesmu,samo još grdelin nije odčepio glas do kraja. | |
| | | Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 20:35 | |
| Alal vera, kod tebe to uvek ide kako treba! | |
| | | Canary Martin Član
Број порука : 57 Join date : 05.12.2009 Age : 30
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 22:39 | |
| Na vako niske temperature vi parite ptice??? | |
| | | Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 21 Dec 2009, 22:50 | |
| Pa unutra je toplo. | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Tue 22 Dec 2009, 06:52 | |
| - Canary Martin ::
- Na vako niske temperature vi parite ptice???
kod mene su baštardi uvjek u 1 mjesecu,a za jedno 20 dana očekujem i prva jaja od kanarinaca. ne volim kad mi parenje traje do ljeta,ja to završim do polovice 5 mjeseca. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje | |
| |
| | | | Priprema za razmnozavanje | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |