| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Priprema za razmnozavanje | |
|
+75Drogba Deki1 Alek 69 Sasa-Kg penzioner suljaga pedjacure belobradi SvabaLe sumskivardarac Mile pticar PetarMakce Corma sasaznas IVANCO trnar crnitica korbach Ninoslav84 nikolaleskovac ogic doctor 1 drvetmed dalibor vasic ljubapn bondža1 bili luka pericaa lanmiihtm malilovac Luka Perica lakiso ivan83 blackhunter goran70 markojunior Fikus voja_ilic Zokbok988 farmacy Ivica lujo boris Timbrado alann majanole kumca pticar_amater GoranKS budisic grga Canary Martin Ivan_Nish goran79 kima GORAN979 ulicni hodac Danijelvr novaksin Laza alexandar Zika IgorSO pticar nis Gost Бане milos0205 batostanisic sestoperac Steva gost1 BOCKA Milan ticar sasha 79 posters | |
Аутор | Порука |
---|
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 13 Apr 2009, 17:42 | |
| mislis da nece da joj pomaze pri othrani? | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 13 Apr 2009, 19:24 | |
| [quote="DonMiki"]mislis da nece da joj pomaze pri othrani?[/quote]
možda oće ali bolje ga izvadi.samo može glupost napraviti, | |
| | | sestoperac Član
Број порука : 187 Join date : 03.03.2009 Age : 47 Локација : Podgorica, Montenegro
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 13 Apr 2009, 23:02 | |
| - DonMiki ::
- brate, ptice su vec spojene u isti kavez i vec je doslo do parenja, tako da je nemoguce dati muzjaku a zenki ne.
. e sad je moguce jer bi trebalo da odvojis muzijaka i SA SRECOM ! | |
| | | gost1 Zaslužni član
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 13 Apr 2009, 23:32 | |
| - sestoperac ::
- DonMiki ::
- brate, ptice su vec spojene u isti kavez i vec je doslo do parenja, tako da je nemoguce dati muzjaku a zenki ne.
. e sad je moguce jer bi trebalo da odvojis muzijaka i SA SRECOM ! e sad je OK. hvala puno. pozdrav | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Tue 14 Apr 2009, 19:22 | |
| odvojio sam muzjaka, iz predostroznosti a ne zato sto je bio agresivan,
ali sada imam drugi problem...
posto su u istoj prostoriji cim muzjak pocne da peva zenka skace i izlazi iz gnezda,
da li da muzjaka premestim u drugu prostoriju ili sta vec treba uraditi? | |
| | | milos0205 Član
Број порука : 223 Join date : 03.03.2009
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Wed 15 Apr 2009, 08:43 | |
| sklanjaj ga, ja moje muzjake ne odvajam od zenki zasto si ih ti razdvojio ako on ne dira zenku mozda nisi trebao. Verovatno bi kasnije hranio i on mlade cim oni krenu da pijucu on bi poceo da ih hrani | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Wed 15 Apr 2009, 13:20 | |
| Nikad nisam odvajao mužjake i ženke i nisam imao problema. Čuvao sam svaki par u onoj većoj parilici i tako bi bili spojeni cele sezone parenja. | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Wed 15 Apr 2009, 22:44 | |
| Ja sam mužjake retko odvajao.......mnogo su dobri roditelji i pomaži ženki da lakše odgaji mlade, naročito ako ih ima 4-5 | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Wed 15 Apr 2009, 23:55 | |
| ja bih ga vratio ali kako onda njemu da nastavim jajcanu a zenki ne ako su u istom kavezu? | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Thu 16 Apr 2009, 00:18 | |
| Pa ženka teško da će moći da dodje do jajčane hrane pre mužjake jer ona leži na jajima. Sem toga nije problem i ako ženka jede jajčanu hranu treba samo da prekineš da daješ dan dva pre izleganja i dan dva posle izleganja mladih da ih ženka "zahrani semenom" | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Thu 16 Apr 2009, 00:33 | |
| znaci mislite da ga vratim.
ok vraticu ga sutra, pa ce mo videti.
inace da vas obavestim lezi na pet jaja e sad videcemo koliko su oplodjena.
pozz | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Thu 16 Apr 2009, 03:23 | |
| [quote="DonMiki"]znaci mislite da ga vratim.
ok vraticu ga sutra, pa ce mo videti.
inace da vas obavestim lezi na pet jaja e sad videcemo koliko su oplodjena.
pozz[/quote]
moj ti je savjet ako leži bez njega,sad ga više ne vraćaj. | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 19:42 | |
| ljudi danas sam poludeo. rekao sam vam da sam juce slucajnooborio gnezdo kad sam ga hteo bolje namestiti jer se iskrivilo. danas sam pogledao jedno jaje koje mi je bilo sumljivo i video da je polomljeno a bilo je plodno. kad sam ga uzeo skroz se raspali. Dali ce biti nekih posledica posto sam ga izvadio, hoce li kanarinka nastaviti da lezi na ostala jaja ili ce se nesto promeniti? molim Vas odgovorite mi jer sam i onako skroz sjeban. cu da prebacim od muke. ne mogu da vam opisem koliko mi je zao i kako se osecam. | |
| | | milos0205 Član
Број порука : 223 Join date : 03.03.2009
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 20:33 | |
| Vrati ce se sigurno da odlezi do kraja, i meni se to desavalo cak su mi jaja ispadala iz ruku pa nista ona se vrati na ostala i sve prodje ok. Bez nerviranja | |
| | | Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 21:11 | |
| Vratice se ona, i ne brini bre toliko! | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 21:46 | |
| ma vratila se ona ali sam ja u autu, sve imam utisak da ce ova druga biti neplodna. poludeo sam ali HVALA DRUGARI na podrsci | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 22:01 | |
| jaja nikako ne diraj rukama već kašikom. Jaja se iz gnezda uzimaju kašikom. | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 20 Apr 2009, 22:31 | |
| nemoj da se sikiriki za to donmiki))) ja sam prve mlade cekao citav vek....samo budi strpljiv i nemoj mnogo da cackas gnezdo))) neka ide slucajno i spontano,samo od sebe..... da.....da ne zaboravim.....prve mlade sam dobio za novu god))) bio je to najlepsi poklon u zivotu...posle toga sam shvatio da nema lepseg i plemenitijeg hobija od gajenja i razmnozavanja nasih ljubimaca)))) | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Wed 29 Apr 2009, 19:49 | |
| Sa razocarenjem moram da vas obavestim da od ona cetiri jaja koja su ostala samo se jedno mlado izleglo. Danas sam hteo da vratim muzjaka kod zenke da zajedno hrane bar to jedno ali je on odmah poceo da pokusava da gazi zenku i to u gnezdu. opet sam ga izbacio. Jesam li ispravno postupio? Jos nesto danas sam malo pratio i nisam primetio da zenka hrani mlado, ona jede i ode u gnezdo da lezi. dali je to problem ili ona ne hrani mlado uvek kad jede pa ja mozda nisam video jer sam bio na poslu do 16h. imam jos nesto da pitam ali da ne idem van teme (mada ni ovo mozda nije ova tema, ali staces kad nema "razmnozavanje" nego samo "priprema za razmnozavanje") postavicu to u "jedno pile u gnezdu". pozdrav i HVALA. | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Thu 30 Apr 2009, 23:47 | |
| Pokušaću još nekim savetima da vam pomognem, ako mogu. Slobodno se javiPARENJE KANARINACA
PRIPREMA ZA PARENJE:
Pre početka parenja treba oprati sve kaveze vodom – na 5 l. H2O staviti 250 ml. Sirćeta i 2 kapi anisovog ulja. Podrazumeva se da su svi mužijaci posebno odvojeni, a u 1-2 zajednička kaveza su posebno ženke, posebno mladi. Posle pranja treba kompletno opremiti kaveze i to: stajalicama, gnezdima, sipinom kosti, držačima za salatu i kuvana jaja (štipaljke) i kučinom dužine do 10cm., koju treba vezati (zakačiti), u gornji deo kaveza.U početku ženka to koristi kao materjal za gnezdo, pojačava nagon za parenje, a kasnije kada mladi izleću iz gnezda ne čupa im perje, već kučinu. Osim toga u gnezdo treba staviti čoju ili filc debljine 1cm. u obliku polu lopte, a zatim zašiti koncem za gnezdo (plastična gnezda se lakše održavaju) Vreme je i za pojačanu hranu. Pošto spojimo odabrani par, posle nekih 7 dana ženka snese prvo jaje. Kada snese treće, odnosno četvrto jaje nasađuje se, obično pre podne, a isto veče pre gašenja svetla, mužijak se prebacuje u drugi kavez i tu ostaje dok se mladi ne izvedu i napune 14 dana. U toku zimskih dana neophodno je pomoći pticama veštačkim osvetlenjem. U ovom peridu mužijake hranimo zrnastom hranom, jednom nedeljno smešom i dva puta nedeljno salatom, jabukom ili spanaćem. Ženke za to vreme dobijaju zrnastu hranu. Temperatura mora da bude konstantno između 20-30 Co.Tačno nakon 13 dana mladi se izvode. Prvog dana ili čak drugog dana uveče mladi dobijaju smešu. Uz svakodnevni rast povećava se i porcija sa smešom. Neophodno je da ženka sama ustaje i ide po hranu i vodu, kako bi kada se vrati u njoj se probudio materinski instikt. Nakon 14 dana mužijak se pušta kod ženke i par koji se dugo nije video odmah se pari,a mužijak uzima učešće u hranjenju mladih. Kada mladi izlete iz gnezda preuzima brigu o njima dok ženka počinje da snosi drugu turu jaja. Ako u gnezdu ima 2-3 mlada, treba ih prstenovati 5-6 dana, a ako ih je više onda 7-8 dana. U matičnu knjigu odmah upisujemo svaku mladu pticu. Pol mladih se utvrđuje pri starosti od dve nedelje. Nagnuvši se nad gnezdo, ili iznevši ga napolje, primećujemo da se mužijaci povlače u nazad i glavu usmeravaju ka dnu gnezda,a ženke se samo potpuno umire. U starosti od 24-28 dana (zavisno od broja mladih), predveče ih treba staviti u manji kavez, zajedno sa mužijakom, gde ostaju 2-3 dana. Posle toga odlaze u veliki kavez (letilicu). Ovo uspeva kod ¾ parova, a podrazumeva se da su ženke snele sva jaja. Ima slučajeva da ženka zbg slabe kondicije snese jaje kasnije. Tada mlade treba odvojiti direktno od roditelja, koji ostaju zajedno dok ženka ne snese sva jaja, a onda se ponavlja vađenje jaja, nasađivanje i odvajanje mužijaka. Ukoliko imamo prosek mladih od 4 kom. po gnezdu možemo biti u potpunosti zadovoljni. Po završetku parenja ženke treba odvojiti u veliki zajednički kavez, bez gnezda, gde dobijaju kao i mužijaci jednom nedeljno smešu i 2-3 puta zeleniš. Mladi koje smo odvjili, više puta na dan dobijaju smešu, svaki dan zeleniš, a pošto su im još slabi kljunovi u toku prvih nedelju- dve treba im lomiti seme. Vremenom im smanjivati smešu a povećavati zrnastu hranu. Za dezinfekciju je potrebno da se vreme stabilizuje. To je obično krajem aprila, početkom maja. Za ovo je potrtebno napraviti smešu od: 0,5% vetiola, 2 kapi anisovog ulja i 2dcl. gašenog kreča na 5 l. vode. Kada okrečimo volijeru to povoviti posle dve nedelje, a tada mirne savesti možemo izneti kanarince. Uz zrnastu hranu 2 puta nedeljno dobijaju smešu i mnogo zeleniša (maslačak,salatu,spanać,sve vrste voća,paradajz,crvena paprika,suncokret i td.). Posebno je važno dodati uz hranu krastavac u toku mitarenja, jer smanjuje uginuće i ubrzava mitarenje. Hranu treba uvek stavljati na isto mesto. Mladi trebaju imati skoro svaki dan u izobilju čiste vode za kupanje. Vodu sipati u plastične tepsije dubine 3-5cm. dubine. Mališani imaju na raspolaganju celo leto da se brčkaju na visokoj temp. dok ih ne unesemo unutra (ptičarnik). U ptičarniku se ne daje voda za kupanje. U toku leta, jednom mesečno, u 5 l. vode dobijaju 1 kap anisovog ulja (voda za kupanje), koje je odlična preventiva za slučaj da se pojave spoljni parazti kao i komarci koji ih onda manje napadaju. U ovom periodu treba pratiti tempo mitarenja i njihovo ponašanje kao i zdravstveno stanje celog jata. Pred jesen mužijaci počinju intezivnije da pevaju, i tada treba izvršiti pred selekciju, jer se pod dnevnom svetlošću bolje vide boje i kvalitet pera. Uginuća do 5% ne predstavljaju neuspeh! Osim ovoga ima još nekoliko načina parenja.
P.S. Kada su jaja 11-12 dan pod ženkom poželjno je da ih pred izleganje pokvasimo mlakom vodom,radi lakšeg izlaženja iz jajeta.
te! POZDRAV SVIM PTIČARIMA SAŠA BARON | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 04 May 2009, 20:39 | |
| - SAŠA ::
- Pokušaću još nekim savetima da vam pomognem, ako mogu. Slobodno se javiPARENJE KANARINACA
PRIPREMA ZA PARENJE:
Nakon 14 dana mužijak se pušta kod ženke i par koji se dugo nije video odmah se pari,a mužijak uzima učešće u hranjenju mladih. Kada mladi izlete iz gnezda preuzima brigu o njima dok ženka počinje da snosi drugu turu jaja. te! POZDRAV SVIM PTIČARIMA SAŠA BARON reci mi Sasa hteo ako bih hteo da promenim muzjaka hoce li se i on ponasati isto ili nece imati taj osecaj za mlade? I kako u tom slucaju uraditi? pozdrav | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Mon 04 May 2009, 20:56 | |
| Sve zavisi od mužijaka do mužijaka. Najčešće drugi mužijaci ne prihvataju tuđe piliće, pa ti ne bi preporučio ovu kombinaciju. Najbolje je ako hoćeš istu ženku da upariš sa dva različita mužijaka, da sačekaš dok ona othrani piliće i čim ih odvoiš od majke, ubaciš kod nje tog drugog mužijaka ako je on spreman za parenje. Obično se takav par vrlo brzo upari, što opet zavisi od ptice do ptice i koliko su pojedinačno usiljene (spremne za parenje). Način uparivanja sa ubacivanjem mužijaka 14-15og dana se praktikuje kod ubrzanog (forsiranog) razmnožavanja kanarinaca, što lično mislim da tebi za sada nije neophodno. POZDRAV SAŠA | |
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Tue 05 May 2009, 05:28 | |
| ja ipak savjetujem čekanje do 18 dana,SVIMA jer ima masu kanarinaca koji neće hrane mlade iako su njihovi jer nisu s njima od prvog dana,desi se da kanarinka snese jaja a mladi neznaju sami jesti pa ugibaju a ovako dok kanarinka snese sva jaja i dok legne mladi imaju već 22-23 dana i mogu samo jesti | |
| | | pticar nis Zaslužni član
Број порука : 718 Join date : 24.04.2009
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Fri 08 May 2009, 14:13 | |
| Ma sve zavisi individualno od muzijaka do muzijaka, kod mene neki muzijaci hrane i svoje i tudje mlade ali ima muzijaka koji kad ga pustim kod zenke, ne podnosi mlade i juri ih po kavezu i hoce sve da ih raskrvari i ocerupa tako da ne mogu ni da prezive..... Svaki muzijak je prica sama za sebe......... pozzzzzzz | |
| | | IgorSO Član
Број порука : 87 Join date : 23.04.2009 Age : 50 Локација : Sombor,Vojvodina
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje Sat 09 May 2009, 21:36 | |
| pticar tu si u pravu,meni zenka uopste nehrani mlade,a muzjak da se ubije oko nje i oko mladih dok ih ne nahrani | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Priprema za razmnozavanje | |
| |
| | | | Priprema za razmnozavanje | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |