| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Crvena maska kod Stiglica | |
|
+30jigor refa95 Ivan98 Furla vucjanacc Mica Vasic Ivan_ks diskus Nikolasbc delux kostavr Dax BG Rasko Gost alann Boban Santa IgorSO ticar belobradi pinka Бане Ivan_Nish Danijelvr pticar nis Petar Milan bogdanik Steva Jocom 34 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Jocom Član
Број порука : 56 Join date : 25.11.2009 Age : 38 Локација : Trebinje (Republika Srpska)
| Наслов: Crvena maska kod Stiglica Mon 07 Dec 2009, 13:27 | |
| Pozdrav, imam dva stiflica a oni imaju razlicite maske na glavi... maske su istog oblika i muzjaci su al je kod jednog bas izrazeno crvena boja i lijepo izgleda a kod drugog je vise na narandzasto i jako je slabog inteziteta. Istina ovaj koji ima bolju masku je skoro uhvacen, mozda prije 5-6 mjeseci, a ovaj drugi sa slabom maskom je vec odavno u kavezu, dal je mozda to razlog inteziteta boje maske? I mene interesuje dal im se nesto posebno treba davati da bi se odrzavala ta crvena maska i dal je moguce ovom drugom stiglicu povratiti crvenu masku? | |
| | | Jocom Član
Број порука : 56 Join date : 25.11.2009 Age : 38 Локација : Trebinje (Republika Srpska)
| Наслов: Re: Tue 08 Dec 2009, 16:04 | |
| Zar baš niko ne može da odgovori na ovu temu? | |
| | | Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 16:15 | |
| Pozdrav Joco! Pogledaj malo na forumu, pricalo se o tome. A i sam si skoro odgovorio, stiglici u zarobljenistvu teze odrzavaju crvenu boju maske. Ima dosta tema o tome. | |
| | | bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 16:23 | |
| Masku tom stiglicu mozes povratiti tako sto ces mu preko godine ponuditi raznovrsnu ishranu, puno zelenisa, list maslacka i sam cvet i polu-zrelog semenja na prolece. A on ce posle mitarenja u periodu avgust-septembar dobiti crvenu masku, ali ta maska nikad nece biti kao kod tog stiglica iz prirode. I taj sto ti je sa crvenom maskom treba da ima takodje raznovrsnu ishranu da bi zadrzao masku. Ni narandzasta maska nije losa, samo da je ptica zdrava. | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 16:48 | |
| Pogledaj teme o karotiniranju, mislim da je bogdanik zaboravio cveklu i šargarepu | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 17:32 | |
| Pa pisao sam uprosceno. Davao sam svasta ja svojim pticama i imam polovicne rezultate. Ni ptice nece bas sve da jedu sto im nudis i sto im daje boju. Davao sam list cvekle, narendanu sargarepu u jajcanoj hrani pa i cedjen sok od sargarepe i cvekle. Razno zeleno seme, cikorija, kostiz, cicak,muhar i maslacak u svakom stadijumu. A i zavisi od same ptice i njenog metabolizma, primetio sam da furlani teze dobijaju crvenu masku i uvek dobijaju jako narandzastu masku. | |
| | | Jocom Član
| Наслов: Re: Tue 08 Dec 2009, 17:50 | |
| Puno hvala na odgovorima, ja sam trazio na forumu vec, al nisam bas imao srecu da naidjem na to.... Bogdane hvala. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:00 | |
| Pa pisali smo u temi o kanarincima, samo je znači ishrana u pitanju i ništa drugo , treba davati hranu koja sardži karotin, ove godine i meni je jedan štiglić isterao narandžastu masku iako je jeo kao i ssvi ostali, interesantno je da je na krilima umesto žute isterao naranžasto al mu je maska slabo obojena. | |
| | | Petar Zaslužni član
Број порука : 337 Join date : 17.03.2009 Локација : Šabac
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:03 | |
| Kos mene su neki stiglici dobili crvenu masku a neku zutu,a svi su dobijali isto jr su bili u volijeri zajedno... | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:09 | |
| Ja sam shvatio da u stvari na ovu temu nije pisano pod Stiglic, nego da je pisano kod Kanarinaca. Mene zanima jel postoji karotin u prahu koji farba stiglicevu masku toliko da ne prelazi na zutilo u krilima? | |
| | | pticar nis Zaslužni član
Број порука : 718 Join date : 24.04.2009
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:10 | |
| | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:16 | |
| pa taj efekat dobijaš ako karotiniraš pticu mladu dok ne promeni perje na krilima. Ove godine probao sam jedaan novi štos, primetio sam ranije da štiglići uvek u startu premite svetliju masku koja kasnije dobije jarku crvenu boje bez obzira što im se tokom celog mitarenja daje karotin. Sad sam sačekao da im požuti maska, odnosno da krenu ona sitna perca pa sam tek onda počeo da dajem karotin i na tim pticama krila su žuta a glava je dobila intenzivnu boju. Možda je slučajnost ali ako nije eto šeme za ubuduće. | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:23 | |
| Kako Pticar nema veze. Kad dajes karotin stiglicu, on dobije intenzivniju crvenu na masci, a usput i crveno na krilima. | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:29 | |
| Bogdanik uzmi dve stiglice, daj jednoj karotin tokom cele godine a ovoj drugoj nemoj , imace istu masku, maska nema veze s karotinom.......... A zuta krila pocrvene zbog kartotina, na njih karotin ima uticaja..... POZDRAV | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 18:44 | |
| | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 19:03 | |
| Pa s kojim pigmentom se farba maska? | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 20:44 | |
| Možda je to novo u genetici, ptice varovatno iz kosmosa uzima energiju i od nje dobija crvenilo u glavi, tako je sigurno kod modifikovanih štiglića | |
| | | Petar Zaslužni član
Број порука : 337 Join date : 17.03.2009 Локација : Šabac
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 20:51 | |
| nikad mi necemo znati sta je njima sve potrebno da dobiju jako crvenu masku,oni u prirodi jedu sve sto im je potrebno,a mi za pola stvari nikad nismo culi...tako da i nije cudo sto neki bude narandzast,neki zut a neki crven i ta crvena boja ne bude jako crvena kao kad je dobije u prirodi... | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 22:15 | |
| | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 22:27 | |
| | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 22:49 | |
| Nenade ja sam gore lepo pitao , pa ako znas i zainteresovan odgovori . Da ne zivim u neznanju. | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 23:25 | |
| Naravno da cu ti odgovoriti, ja znam i napisacu ti , necu izmisljati toplu vodu.... Ovo me je iritiralo sa ovim filiozfioranjem i kosmosom, nisam bio tu, bio sam na sastanku UO, pa nisam mogo odmah da ti odgovrim.... Evo ovako, pitao si zasto uta boja na krilima postane crvena kada se daje karotin , zuta boja na krilima je je MASNA LIPOHROMNA boja koja je u prirodi zuta i koja se boji luteinom ( zuti pigment) a kada ptica u zarobljenistvu jede karotin- pigmrent crvene boje onda dbojie narandzastu boju , koja nije prirodna i nije pozeljan da se tu vidi..... Znaci karotin kao i lutein imaju uticaj na lipohromnu obejenost krila jel ispunjuju pero i daju mu odredjenu boju zavisno od toga koji je pigment u pitanju zuti ili crveni...... Maska na glavi NIJE LIPOHROMNA OBOJENOIST, i karotin ilki lutein nemaju direktan uticaj na obojenost maske jer je perje glave MELANINSKO A NE LIPOHROMNO, A a na melaninsko pero pigmenti nemju uticaj i ne mogu da ga oboje............ TO JE MELANIN KOJI SE ISPOLJAVA I BEZ KARIOTINA...... Uzmi pa sam proveri, iscupaj jedno pero sa glave stiglica, videces da je ono tamno na pocetku pera a pri samom kraju je cr4veno, to nije dejstvo karotina i nema nikakvog uticajaj karotin na melaninsku obojenost u tom slucaju...... POZDRAV | |
| | | Jocom Član
| Наслов: Re: Tue 08 Dec 2009, 23:31 | |
| Ljudi nadam se da se necete potuci, nisam znao da je to toliko osjetljivo pitanje, da sam znao sigurno nebih pitao hehe salim se, hvala svima koji su pokusali da objasne. Al mene sada interesuje u kakvom obliku je karotin, koje je boje, i gdje se moze kupiti? unaprijed hvala | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 23:43 | |
| Pticar, oces da kazes da ishrana nema veze sa crvenilom maske? I da nema veze kolicinu beta karotina koju unesu u organizam na crvenilo maske. @ Jocom karotin mozes kupiti u pet shopu. Jos da dodam da neki stavljaju mlevenu papriku u jajcanu za masku. Toga dole kod nas na jugu ima ko u Moravi peska. | |
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica Tue 08 Dec 2009, 23:47 | |
| Karotin nema veze sa bojom maske jer je ona melaninska........... Karotin mozes kupiti u svim boljim radnjamam koje su specijalizovane za ptice i UNisu ih imas nekoliko , imas u u drustvu GAJ-Nis, koje ima uvoznu hranu iz Italije i ceo program te firme......... POZDRAV | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Crvena maska kod Stiglica | |
| |
| | | | Crvena maska kod Stiglica | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |