Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Tue 21 Apr 2009, 23:30
Danas sam izdvojio još jednu turu jaja, iz predhodne ture već su se izlegli crvi dužine oko 1-2mm puna ona fioka.
BOCKA Član
Број порука : 298 Join date : 03.03.2009 Age : 77 Локација : Skoplje
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Wed 22 Apr 2009, 16:52
Napred Milane, Pretpostavljam da od druge generacije imačeš crva i za prodaju u Srbiji.
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Wed 22 Apr 2009, 18:45
BOCKA ::
Napred Milane, Pretpostavljam da od druge generacije imačeš crva i za prodaju u Srbiji.
Imaću za riboliv, ti snimci tek slede. Što se prodaje tiče mislim da je u Srbiji konkurencija velika, saznao sam da u NIŠu ima 6-7 odgajivača koji se ozbiljno bave time. Bio sam na nekoj stranici o teraristici i tamo se neki reklamiraju kao proizvodjači.
Laza Zaslužni član
Број порука : 465 Join date : 20.03.2009
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Wed 22 Apr 2009, 21:35
koliko se krecu cene kolonija?
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 17 May 2009, 00:46
Poznato je koji efekat daju mlinski crvi ili crvi brasnjari ako se daju pticama pevacicamaTo je poznato maltene od davnina ali otkricu vam jedan moj izum koji je dao ove godine prve i odlicne rezultate.Klasicni crvi zivotinjskog porekla koje mi ribolovci koristimo za pecanje su izuzetna hrana za ptice.Mnogi su verovatno i sami ranije pokusavali ali pticama dati mrtve ili zive crve koji su puni necistoce bakterija i ostalog je prava katastrofa.Ove godine kako za usiljavanje tako za othranjivanje mladih i uopte citavoj populaciji ptica koja je kod mene davao sam i dajem crve za pecanje.Ali pre togau jednom loncetu koje se ne koristi,provri se voda na 100 stepeni i ubace crvici pa voda vri nekih pet minuta.Potom blago ohladimo vodu i ponovo stavimo na sporet i ponovo kuvamo desetak minuta da voda kljuca.Skinemo i ohladi se voda i dobijemo izvanrednu hranu za ptice.Posebno rado jedu mekokljunci ali i sve ostale ptice koje pored redovne hrane dobiju i nekoliko crva.Za izvedene ptice iz prirode idealna hrana.Kljucala voda pobije unisti bakterije bakcije i svu necistocu sto je i glavni problem ako bi davali crvice pticama bez kuvanja.Zavisno koliko imate ptica i koje su dnevne potrebe ali je najbolje kuvati dan za dan i u toku dana da ptice pojedu a dok ne pojedu crvice drzati u frizideru.Mnogo je jednostavniji postupak od gajenja crva brasnara za cije gajenje mnogi pticari pogotovo u stanovima nemaju uslove.Ovim ne negiram vrednost crva brasmnara vec ukazujem i na druge mogucnosti koje pojedini cuvaju kao stroge tajne a ja vam prezentiram, napomena da se voda posle prvog kuvanja menja,jer sadrzi necistoce.....
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Wed 17 Jun 2009, 15:08
Proizvodnja uveliko napreduje, imam već tri generacije crva.... ovo su najveći.... sem jabuke izuzetno dobro jedu i šargarepu a davao sam i krastavac
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 25 Jun 2009, 12:07
Čistio sam danas izmet kod crva, sitniji odpad se lako čisti al kad sam hteo da izdvojim samo čiste crve naišao sam na problem- krupniji delovi mekinja. Da li postoji neki jednostavniji način koji je vremenski kraći za izdvajanje čiste kulture crva? takodje sam iskoristio priliku da izvršim sortiranje prve ture po veličini jer sam u prvon turi imao i jedne crve koji su dvaput ili triput manji, izgleda da ne napreduju jednako ili da su se izlegli sa velikim zakašnjenjem.
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 25 Jun 2009, 17:59
TREBA BITI UPORAN I NAUČIČEŠ KAKO TREBA
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 25 Jun 2009, 18:23
ja sam NAUČIO dva načina, jedan je upotreba fena za kosu, malo sačekam da mekinje iskoče na površinu i za nekih dva do tri minuta vremena jednostavno oduvam mekinje sa površine a drugi je skupljanje gomila koje formiraju čisti crvi, pošto ovaj prvi metod nisam video nigde opisan na netu smatram da mogu da ga prisvojim kao MOJ IZUM i usput bi da dodam da je veoma prost i efikasan. Treba samo malo mućnuti glavom
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 09 Aug 2009, 12:28
POŠTO JE SADA PERIOD KADA SE MITARE SVE PTICE JA VAM PREPORUČUJEM KAO POJAČANU HRANU KAKO ZA MLADE TAKO I ZA STARE PTICE DA UPOTREBLJAVATE BRAŠNARSKE CRVE. SADA KADA IMUNITET PTICE OPADA JAKO KORISTAN JE PROTEIN DOBIVEN OD BRAŠNARA KOJ DOPRINOSI U RAZVOJU I KVALITETU NOVIH PERADI KOD SVE VRSTE PTICE. DOBRO JE CRVIMA U HRANI DA SE DODA DO 2% KALCIUMA A UKOLIKO ŽELITE DA DODATE KAROTEN U HRANI ONDA TO MOŽETE POSTIČI PRIRODNIM PUTEM PREKO MORKOVA.
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 09 Aug 2009, 19:00
Još jedna šema (samo da ne vidi žena) činijicu crva stavite u blender /kaufmax/ i pustite da okrene par puta. Odlično ih sasecka otprilike na oko 5 mm + - neki mm. Počeo sam da dajem kanarinkama čiste crve bez meke hrane i ne da ih ljušte, isto kao i štiglići.
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 09 Aug 2009, 22:22
ODAVNO PROPAGIRAM UPOTREBU BRAŠNARA KOD SVE VRSTE PTICE, TAKO DA ONE PTICE KOJE UZIMAJU BRAŠNARE JA NJIH NE TRETIRAM SA NIKAKVIM ZAŠTITNIM PREPARATIMA. MOŽDA GREŠIM ALI AKO NEKO IMA ISKUSTVA NEK DA NEKO OBJAŠNJENJE.
sestoperac Član
Број порука : 187 Join date : 03.03.2009 Age : 47 Локација : Podgorica, Montenegro
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 09 Aug 2009, 23:25
jedno pitanje
posto crve drzim u jednoj posudi, znaci ne odvajam ih po fazama, trenutno preovladavaju crne bube, a crva ima po malo i to sitnih.
primjetio sam da ima dosta ostataka od lutki i to onaj ''oklop'' njihov i da na dnu posude ima dosta onog sitnog sto su preradili. Da li treba to precistiti, odstraniti sto ne treba i kako ?
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Sun 09 Aug 2009, 23:58
U POSUDU GDE ČUVAŠ CRVE TREBA UVEK BITI DOVOLJNO MEKINJE (TRICE) KAO ŠTO SAM TI RANIJE OBJASNIO. KADA SE NAPUNI POSUDA ONDA PROSEJEŠ SVE I U ČISTOJ POSUDI STAVIŠ MEKINJE, JABUKE I NARAVNO SVE ŠTO IMAŠ BUBE, PUPE I CRVE. STARE CRVE KORISTI KAO HRANU A PODMLADAK SAČEKAJ DA ODRASTE ODNOSNO DA SE CIKLUS ODVIJA NORMALNO. TI SI DOSADA TREBAO IMATI PUNO KORITO CRVA ALI IZGLEDA DA SLABO RADIŠ SNJIMA. POZDRAV ŠESTOPERAC I POSTUPAJ PO UPUTSTVO
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 27 Aug 2009, 11:45
Dosadilo mi više da seckam silne crve pa sam našao novu metodu.
sestoperac Član
Број порука : 187 Join date : 03.03.2009 Age : 47 Локација : Podgorica, Montenegro
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 27 Aug 2009, 18:06
e milane, najzad nesto korisno od tebe
dje nabavi onaj mlin?
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 27 Aug 2009, 21:48
BRAVO MILANE, VIDIM DA SI DOBRO NAPREDOVAO U ODGOJ CRVA, U KOLIKO FIJOKA IMAŠ TE CRVE. KOLIKO PUTA NEDELJNO DAJEŠ CRVA I DALI SI PRIMETIO NEKU PROMENU KOD PTICA OTKAKO IH HRANIŠ S CRVIMA.
vladoal Posetilac
Број порука : 1 Join date : 10.08.2009 Age : 42 Локација : Makedonija Skopje
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Thu 27 Aug 2009, 22:41
E bas sam danas video na pijac takvu posudicu
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Fri 28 Aug 2009, 09:05
BOCKA ::
BRAVO MILANE, VIDIM DA SI DOBRO NAPREDOVAO U ODGOJ CRVA, U KOLIKO FIJOKA IMAŠ TE CRVE. KOLIKO PUTA NEDELJNO DAJEŠ CRVA I DALI SI PRIMETIO NEKU PROMENU KOD PTICA OTKAKO IH HRANIŠ S CRVIMA.
Trenutno imam tri fioke pune dupke crva s tim da je u jednoj dve generacije malih jer nisam imao prostor, inače potrošio sam bar još tri fioke u ribolovu i mogu reći da riba odlično radi na njih i halapljivo iz uzima ali samo sitna riba krupna ne može da dodje na red nikako. Crve dajem dva do tri puta nedeljno na prikazan način, primetio sam da mi do sada ni jedno mlado nije uginulo, da su stare ptice vitalne i da super podnose mitarenje. Takodje nisam davao nikakve lekove ni preparate od početka godine odnosno do kad sam počeo da dajem crve, pre toga sam u par navrata imao problema sa pojedinim mladim štiglićima od prošle godine koje sam morao na svakih dva meseca da tretirame sa ESB3 jer su kostrešiii perje sada tih simptoma nema jedino što se ptice tuku koja će pre jesti crve
Kroz ovu moju praksu mogu da potvrdim Bockine reči da dajući crve utičete preventivno i na pojavu bolesti ne znam o čemu se tu zapravo radi i šta to štiti ptice ali eto i ja sam došao do istog rezultata kao i Bocka. Još jedan novitet u hranjenju crva koji sam uveo poslednjih dana je davanje crvene paprike, jedu je odlično.
Последњи изменио Milan дана Fri 28 Aug 2009, 12:27. измењено укупно 1 пута
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Fri 28 Aug 2009, 12:02
ŽIKA BRATE, KADA IMAŠ BRAŠNARA LAKO JE UHVATITI SLAVUJA ALI ONDA DOLAZI TEHNIKA I NAČIN ODGOJA SLAVUJA.
AKO VAM JEDNOM SLAVUJ PROPJEVA U KUČNOM KAFEZU ONDA DOBIJATE JEDAN NEIZLEČIVI SINDROM A TO SE KAŽE "KUČNI SLAVUJ"
TAKAV SLAVUJ NEČETE GA DATI NI PRODATI NIKOME JER ONAJ KO IMA SLAVUJA ON ZNA DA IMA JOŠ JEDNOG ČLANA PORODICE.
KOLIKO JE INTELEGENTAN I MIRAN SLAVUJ NEMOGU VAM OBJASNITI JER NEČETE MI VEROVATI.
TO JE PTICA KOJA PREPOZNAJE UKUČANE I RETKO KADA PJEVA ISPRED GOSTIJU, A MOŽE I TO DA SE DESI, TADA ZNAJTE DA SU TE LJUDE VAŠI DOBRONAMERNI GOSTI.
DOSTA JE, PREKINUČU S PISANJEM JER SE GUBIM KADA JE SLAVUJ U PITANJE.
POZDRAV ŽIKI I OSTALIMA
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Mon 31 Aug 2009, 16:40
Čišćene i higijenaq crva
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Mon 31 Aug 2009, 23:12
VIDISE MILANE DA SI SAVLADAO TEHNIKU, INTERESUJEME STA RADIŠ SA IZMETOM CRVA. POZDRAV BOCKA
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Tue 01 Sep 2009, 02:23
Koristim je kao prihranu za ribolov. Ima interesantan i primamljiv miris za ribu, izmesam je sa prezlama i pecam na mlinske crve za sad samo sitnu belu ali videcemo zimus .
BOCKA Član
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Tue 01 Sep 2009, 11:22
EVO MILANE JOŠ JEDNU STVAR DA TI OTKRIJEM OD MLINSKIH CRVA, TAJ IZMET OD CRVA KOJI JE KAO SITAN PESAK TO JE ČISTI PRIRODNI AMONIJAK U TVRDOM STANJU. OVAKAV AMONIJAK NEMOGUČE JE DOBITI A NAJVEČA I NAJBOLJA UPOTREBA JE KAO ĐUBRIVO ZA CVEČE. MNOGO JE JAK KONCETRAT PA ZATO JEDNA SUPENA KAŠIKA JE DOVOLJNO ZA JEDANA PROSEČNA SAKSIJA, MEĐUTIM TAJ PESAK TREBA SE IZMEŠATI SE ZEMLJOM, NIKAKO DA SE OSTAVI NA POVRŠINI JER CVEČE ČE UGINUTI. POSTOJI JOŠ JEDNA ISPITANA VARIJANTA A TO JE DA SE ĐUBRIVO MEŠA SA VODOM PA DA SE SIPA U PODNJAČI SAKSIJE ALI OKOLINA ČE TAKO JAKO SMRDETI NA IZMET DA SE NEISPLATI KORISTITIGA. NA OVAJ EKSPERIMENT RADIM NEKOLIKO GODINA I REZULTATI SU ODLIČNI POGOTOVO KAD SE RADI SA VODENIM RASTVOROM CVEČE MNOGO BRZO NAPREĐUJE. SADA POKUŠAVAM NEKAKO DA DOĐEM NEKOG FARMERA KOJI UPOTREBLJAVA NOVI NAČIN ODGOJA JAGODE U SAKSIJAMA, MISLIM DA BI SE TU DOBILI VELIKI REZULTATI. AKO JE NEKOME POTREBNO OVAKVO ĐUBRIVO IMAM GA PREKO 150 KG.
POZDRAV OD BOCKE
Milan Admin
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica Tue 01 Sep 2009, 16:12
Korak 2, i nakon sejanja i odvajanja crva potreno je isejati kroz gušće sito i odpad jer se u njemu nalaze sitni crvi koji su se kasnije izlegli
Sponsored content
Наслов: Re: Mlinski crvi (meal worms) za ishranu ptica