Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 06:36
Hvala Zorane Moj slavuj je posebna priča. To nije obična ptica to je član porodice. Kada takva fantastična ptica jednom stekne poverenje u čoveka koji je čuva to je nešto što treba doživeti.
zoran ptice pjevice Član
Број порука : 212 Join date : 19.02.2010 Age : 54 Локација : banja luka
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 11:20
A reci mi jel propjevao bolje i glasnije ?
drvetmed Član
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 11:53
Još nije u potpunosti, pesma se menja ali nije to ona pesma koju čujemo u prirodi. Ptica je mlada i ja se nadam da će propevati u punom glasu vremenom.
zoran ptice pjevice Član
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 18:41
Nedavno sam cuo jedan podatak da slavuj od godinu dana ni u prirodi ne pjeva svom snagom! Kazem da sam cuo, mada iskreno ovo meni zvuci pomalo nevjerovatno! Ispada da je slavuj izuzetak u pticijem svijetu sto se tice pjesme.Malo je dostupnih informacija vezano za pjev i uzgoj slavuja. Ja planiram ovu godinu nabaviti mladi par, pa da krenem sa njihovim uzgojem...
drvetmed Član
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 18:50
Slično sam i ja čuo mada nisam u to siguran, mislim da je to individualno od ptice do ptice. Planiraš uzgoj? Svaka čast na entuzijazmu i ambicioznosti Mislim da ih je Mića uspeo raznožiti.
zoran ptice pjevice Član
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 08 May 2012, 19:04
Hvala na podrsci! Stvarno imam ozbiljne namjere da se bavim i uzgojem slavuja pored stiglica. Ipak po meni je pjesma slavuja br 1, pa tri prazna mjesta, pa pjesma stiglica itd...
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Mon 18 Jun 2012, 20:26
Odavno ih nisam slikao. Mužjak i ženka:
Jutros sam u volijeru kod mužjaka ubacio ženku. Jurnjava je trajala samo nekoliko minuta. Mužjak je morao da pokaže ko je glavni na njegovoj teritoriji. Inače su od proleća u susednim vollijerima. Mogli su samo da se gledaju kroz mrežu. Kako su u top formi za parenje što se procenjije po izgledu ptica, nisam odoleo a da ne pokušam. Bez obzira na obostranu naklonost koja se primećuje među njima, šanse za uspešno sparivanje su minimalne. Ovaj par slavuja deli volijeru sa 8 parova Štiglića, jednim parom Zeba i jednim parom Zimovki. To je suviše velika gužva da di se ženka upustila u avanturu podizanja potomstva. Da je ovaj par sam u toj volijeri, postojale bi realne šanse za uspečno parenje i reprodukciju. Nemoguće je samo ono što čovek ne pokuša da uradi. Vredi pokušati.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Thu 21 Jun 2012, 22:12
Danas, posle podne:
Furla Starosedeoc
U prorodi je nemoguće u Septembru čuti pesmu Slavuja. Ove godine pesma Slavuja je dosta rano prestala. U mom kraju već početkom Jula nije se mogao čuti ni jedan mužjak. Većina Slavija kreće na jug u prvoj dekadi Septembra. U trećoj dekadi meseca gotovo da nema više ni jednog Slavuja u našim krajevima. Ponašanje Slavuja izleženih u veštačkim uslovima je neprdvidljivo. Definitivno ptice iz odgoja menjaju navike. Ne samo da pevaju drugačije od Slavuja u prirodi, već menjaju tajming pesme. Primer za to je pesma ovog mužjaka snimljena većeras:
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sat 22 Sep 2012, 20:34
drvetmed Član
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sun 23 Sep 2012, 19:30
[quote="mića"]
Šta reći nego svaka čast i ptici i vlasniku
Vrlo zanimljiva pesma, ima tura koje do sada nisam čuo kod slavuja. Slažem se sa Vam Mićo da se pesma pa i ponašanje slavuja iz prirode i ovih "naših" koje čuvamo u mnogome razlikuje. Veoma je teško postići da slavuj ovako intezivno peva u veštačkim uslovima. Retko kome to polazi za rukom. Pošto sam imao čast da se u pevačke sposobnosti ovog lepotana i uživo uverim, mogu samo reći da sam fasciniran kako slavuj u volijeri na manje od jednog metra od čoveka peva u punom glasu i pokazuje da je pevač bez premca u ptičijem svetu.
Još jednom svaka čast majstore!
Sokoly Član
Број порука : 92 Join date : 09.03.2009 Локација : Skopje
Наслов: Odgovor Fri 05 Oct 2012, 21:26
Od prijatelja sam cuo da me prozivaju na ovom forumu kako nisam spodelijo informacije o razmnozhavanju slavuja.
Kratko i jasno : bez uspeha
Razlozi: Agresivnost muzhjaka, nikada dovoljno raznolike zhive hrane... Slavuj je posebna ptica i ne sme se uporegjivatim nichim drugim.
Bocka vidim da si me citirao i pokusavash da me ubedish u nechemu niz sto ti sada prolazis gde sam ja josh odavno prosho....
Slavuj oche pevati i zimi al STA? Nikada nece Vam slavej Zimi pjevati sa istim intenzitetom kao u proleche. Nema nikakve potrebe da ti mene u nichim ubegjujes, ono sto sam sam prosao je najbolji reper u mom pticharskom iskustvu.
Za ostale, Slavuj kojeg ste uzeli iz prirode nikada ne propeva kao divlji! Jes on ce svakako pevati al nikada kao u prirodi. Pokushajte chuvajte pa se sami uverite. Kao sto rekoh MOJA su LICHNA zapazhanja da je NAJbolje slavuja sachuvati samo par meseci dok peva i u prirodi, Pochetkom il sredinom JUla ga opet pustite natrag u prirodi. KRATKO ALI SLATKO.
Pitanje do sve VAs: DALI STE IKADA CHULI SLAVUJA KAKO PEVA U AFRICI??? Ja sam zadnjih 20 godina pred TV-u kad god ima neku emisiju o lavovima, gepardima, Nosoroga, zmije i shto li ne al NIKADA do sad nisam chuo Pesmu slavuja u Africi. MOLIM ZA VAS odgovor ako znate dali Slavuj peva zimi dok je u africi?
Logika se trazi u prirodi, a ne u odgovoru nekog clana foruma....
Pozdrav
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sun 07 Oct 2012, 15:36
Burjan je biljka čijim se bobicama hrane Slavuji, Zimovke i po nekad Zebe. Verovatno je to bilja čije bobice jedu mnoge ptice, jer je jako rasprostranjena u prirodi. Jedan ,,grozd,, ovih plodova obradovaće vaše Slavuje. Ptice ih pojedu onoliko koliko im je potrebno. Ne plašite se da će ptice pojesvi više bobica i da će im pozliti od toga. Neumerenost i neodmerenost u ishrani (proždrljivost) je svojstvo čoveka.
tara Posetilac
Број порука : 3 Join date : 17.05.2011
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sat 13 Oct 2012, 20:40
Sokoly mozes li nam pokazati slike tvojih slavuja, sigurno su jako lepi pozdrav od Tare!!!
sempervivumsempervivum Posetilac
Број порука : 3 Join date : 19.10.2012
Наслов: Pitanje iz Panceva Mon 22 Oct 2012, 09:48
BOCKA ::
SLAVUJ JE PTICA KOJA VRLO LAK SE HVATA, ALI KOJA SE JAKO TEŠKO ČUVA I TO SVE ZBOG HRANE. ŽIKA VIDIM DA DAJEŠ UPUTSTVA DA JE LAKO NAVIKNUTI SLAVUJA NA PRIPREMLJENU HRANU, RADI UPOREDBE MENI POCETKOM APRILA UMRLI SU MI TRI SLAVUJA KOJE SAM UHVATIO I ČUVAO PO NEDELJU DANA. DA JE BILO LAKO ČUVATI SLAVUJE NIKO NE BI ČUVAO KANARIJE I SUMSKE PTICE. ZATO MOLIM VAS DAJTE KOMENTARE ALI ONI KOJE ČUVAJU SLAVUJE NEKA POKAŽU NA SLICI DA VIDIMO KAKO I GDE IH ČUVAJU. JA NIKADA NE ČUVAM VIŠE OD DVA SLAVUJA A ZAŠTO IMA RAZLOGA SAMO TO U DRUGOM PRILIKOM PISAČU. ONAJ KO JE UHVATIO 14 SLAVUJA TAJ JE NAPRAVIO NEVIĐENI GREH. O SLAVUJIMA SAM PISAO KADA SE LOVE I KAKO, SADA SLAVUJI UMIRU OD JADI ZA SVOJE ŽENKE JER SU VEČ UPARENI.
Molim Vas za informaciju o registrovanim odgajivacima Slavuja u Srbiji.Na nezgodnom mestu postavljam pitanje u sred diskusije ali .....
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Mon 22 Oct 2012, 11:59
Re: sempervivumsempervivum Molim Vas za informaciju o registrovanim odgajivacima Slavuja u Srbiji.Na nezgodnom mestu postavljam pitanje u sred diskusije ali ..... Nema ni JEDNOG REGISTROVANOG ODGAJIVAČA SLAVUJA U SRBIJI. Da si pažljivije pogledao Forum, naročito teme oko legalizacije odgoja faune Evrope bila bi Ti jasna sva problematika i komplikovanos problema. Još jednom, po ka zna koji put MOLIM nove članove, da pre nego postave bilo koje pitanje, PAŽLJIVO PROČIAJU ranije napisane teme.
sempervivumsempervivum Posetilac
Број порука : 3 Join date : 19.10.2012
Наслов: Ovde bas i ne prsti od ljubaznosti i podrske Mon 22 Oct 2012, 12:58
mića ::
Re: sempervivumsempervivum Molim Vas za informaciju o registrovanim odgajivacima Slavuja u Srbiji.Na nezgodnom mestu postavljam pitanje u sred diskusije ali ..... Nema ni JEDNOG REGISTROVANOG ODGAJIVAČA SLAVUJA U SRBIJI. Da si pažljivije pogledao Forum, naročito teme oko legalizacije odgoja faune Evrope bila bi Ti jasna sva problematika i komplikovanos problema. Još jednom, po ka zna koji put MOLIM nove članove, da pre nego postave bilo koje pitanje, PAŽLJIVO PROČIAJU ranije napisane teme.
Mozda i nisam video nesto sto sam trebao..ali sam sigurno neke podatke procitao po deset puta jer se ponavljaju.Razumeo sam da se odgajivaci registruju i prijavljuju prstenovane ptice pa onda nije nemoguce vrsiti odgoj. P.S. Dzabe odgovor ako nista nije odgovoreno.
Nadam se da cemo nastaviti druzenje srecnije nego sto smo ga zapoceli!
alempije Član
Број порука : 89 Join date : 02.03.2013 Age : 45
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sun 07 Apr 2013, 22:24
Evo ga moj maleni solira,a u pozadini mu crvendac drzi patos...
Cuti prava banda,nocas sam ga oko 4,30h. vracao u kavez ,jer je po mraku sisao u dnevnu sobu i nesto caprkao po tepihu,..dok jos malo otopli pa ce na terasu, da uziva u suncu i sumskom ambijentu. Toliko jako peva da u kuci ne mozes da razgovaras na tel. vec moras da izadjes napolje...ali zato da se istopis svaki put. Kavez je inace iz madjarske, savrsen brak lepote i prakticnosti , dimenzije sa krovom 180cm x 90cm , na snimku se vidi da krov koji je takodje sestougaoni nije montiran, vec je samo stavljen odozgo ravno carsav. Sklapa se za 5min. ima fioku, namenjen za dvoriste, moze odozgo najlon pa trska ili sl...jako lep zaista.