Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Profesore posto vidim razumijes se zamolio bih te da postavis slike svojih hibrida i njihgovih riditelja posto vidim da si doktor za sve na ovaj forum pa da nam malo to pojasnis kako se radi.
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Ovaj maticni list je malo doteran. Par je uparen 2008 g. Kada se izlegao ovaj slavuj koji je na maticnoj listi, nisam vise imao prstenove iz 2008. Da zlo bude vece nisam imao ni jednu alkicu iz 2007. Ostala mi je samo jedna alkica iz 2006. Razmisljao sam da li da prstenujem mladunce. Ali bolje je da ima ikakvu oznaku nego nikakvu. Tako se dogodilo da otac i sin nose prstenove iz iste godine. Uostalom vidi se da lici na oca. Majka je do sada parena sa dva slavuja. Tako da je slavuj sa predhodne maticne liste polubrat Nejakom Urosu.. Nazvao sam ga Nejaki Uros jer je sav bio nekako stan kada je bio mladunac. Sada je stasao u lepu pticu. Ove godine pocetkom maja paricu slavuje koji su izlezeni ranijih godina i pokusacu da dobijem drugu generaciju slavuja izlezenih u vestackim uslovima. Ishod tog poduhvata je neizvestan. U radu sa slavujima svakakva iznenadjenja su moguca.
kumca Član
Број порука : 178 Join date : 17.09.2009 Age : 46 Локација : leskovac
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Mon 03 May 2010, 20:45
kumca ::
Od srca ti zelim puno uspeha
HVALA KUMCA Jutros sam snimio ovog slavuja. Pevao je dve slacne ali ipak razlicite pesme. Slavuj je majstor improvizacije. Smislja sta ce pevati u toku pesme. Nikada se ne moze znati redosled tura i kako ce izgledati same ture. Smatra se da moze napraviti oko 70 razlicitih kombinacija u pesmi. Mislim da je i vrhunski imitator zvukova koji ga okruzuju. U njegovoj pesmi mogu se cuti pesme mnogih ptica. Grmuse, Kosa, Zlatne Vuge ali i zubor vode, kreket zabe, imitira cvrcka... Nije bio raspolozen da ga snimam izbliza. A zelja slavuja se postuje. Sreca da je u volijeru. Zamislite da u sobi peva ovako prodrnu i zvucnu pesmu. Sto ste dalje od slavuja sve je prijatnije slusati ga. Biti blizu raspevanog slavuja nije bas prijatno.
robin Zaslužni član
Број порука : 309 Join date : 21.10.2009 Age : 48 Локација : novi sad
Наслов: ... Tue 04 May 2010, 10:50
...sinoc sam slusao dva slavuja nadomak kuce,i oba su pevala punom parom medjutim jedan je definitivno imao lepsu pesmu...mozda umisljam ali cini mi se da je ovaj sa lepsom pesmom pevao nekako" sporije" i nije imao tako odsecene tonove kao ovaj drugi..... mico dali je u pitanju mladji i stariji muzjak ili je to jednostavno tako? mada kad bi slusao posebno svakog od njih neverujem da bi primetio tu razliku...!
Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Tue 04 May 2010, 15:55
Mico profesore!
Ivan Z Član
Број порука : 61 Join date : 27.04.2010 Age : 48 Локација : Sabac
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Mon 17 May 2010, 13:58
Mogli bi Odgajivaci malo vise da napisu o drzanju u kavezu il volijeri kako se hrani i jesu obavezni brasneni crvi neku tablicu da se zna a vec svako ima svoj metod i zavisi od slicaja do slucaja malo za nas pocetnike u odgoju i drzanju Slavuja po meni sam vrh Pticarstva
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Pozdrav MICO,pre desetak dana sam dobio od prijatelja SLAVUJA starosti 3 god,pa je izgleda poceo sa mitarenjem sta bi mogo sad i koliko ?da se daje od hrane da bi se lepo premitio.Imam crve brasnare i veliki sam ljubitelj mekokljunaca imam i tri sumske seve koje predivno pevaju drugom prilikom cu snimiti i postaviti.Pozdrav
diskus Zaslužni član
Re: diskus Cetiri brasnara dnevno, ne vise. Brasnari su odlican izvor belancevina ali su siromasni kalcijumom. Ako si ga naucio na neslan kravlji sir to ce mu biti odlicna hrana u miterenju. Kolicina-koliko slavuj zeli da pojede. Mleveno seme konoplje. Kratko mleveno u masinici za mlevenje kafe tek koliko da otpadne omotac zrna- 1/2 kafene kasicice. Tvrdo kuvano zumance jajeta, rendano -1/2 kafene kasicice. Ako imas vremena pretresi neki mravinjak proseji zemlju i izdvoji mravlje larve. Neka ih jede bar desetak dnevno. To ce biti dovoljno da se pravilno izmiti. P O Z D R A V!
diskus Zaslužni član
Re: diskus Cetiri brasnara dnevno, ne vise. Brasnari su odlican izvor belancevina ali su siromasni kalcijumom. Ako si ga naucio na neslan kravlji sir to ce mu biti odlicna hrana u miterenju. Kolicina-koliko slavuj zeli da pojede. Mleveno seme konoplje. Kratko mleveno u masinici za mlevenje kafe tek koliko da otpadne omotac zrna- 1/2 kafene kasicice. Tvrdo kuvano zumance jajeta, rendano -1/2 kafene kasicice. Ako imas vremena pretresi neki mravinjak proseji zemlju i izdvoji mravlje larve. Neka ih jede bar desetak dnevno. To ce biti dovoljno da se pravilno izmiti. P O Z D R A V!
Hvala Mico na pomoci,to mu sve dajem a i koziji sir sam nabavio davao sam i jaja mravlja.A moze li pupe od brasnara umesto mravlja jaja ili crva brasnara.Pozdrav
robin Zaslužni član
Наслов: ... Sat 10 Jul 2010, 00:19
...mico jesu slavuji radili ove godine? kod mene u kraju ja josuvek cujem muzjake da pevaju,verovali ili ne...! znaci li to da se mozda nisu ni gnezdili.....? sasvim je izvesno,jer bas u periodu parenja vreme je bilo jako lose...kisa je predugo padala i bilo je hladno...uopste godina je losa cini mi se za sve.....
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sat 10 Jul 2010, 00:36
robin ::
...mico jesu slavuji radili ove godine? kod mene u kraju ja josuvek cujem muzjake da pevaju,verovali ili ne...! znaci li to da se mozda nisu ni gnezdili.....? sasvim je izvesno,jer bas u periodu parenja vreme je bilo jako lose...kisa je predugo padala i bilo je hladno...uopste godina je losa cini mi se za sve.....
Dva meseca sam pokusavao da uparim dva para slavuja. Menjao kombinacije, jer imam dve zenke kojima sam menjao muzjake. Slaviji su se parili prethodnih godina sa malo muke ali je uspevalo. Ove godine su bili jako tvrdoglavi. Ili su muzjaci tukli zenke ili zenke muzjake tako da sam morao da ih odvojim. Predpostavljam da je razlog neuspehu prepuna volijera raznih ptica. Ako hocu da reprodukujem slavuje morao bih da se odreknem ostalih ptica ili da drasticno smanjim njihov broj. Pozdrav!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Fri 06 Aug 2010, 10:01
Cetiri godine stara zenka slavuja. Kako se nije parila ove godine rano je izmenjala perje. Evo nekoliko slika ove lepotice:
robin Zaslužni član
Наслов: ... Fri 06 Aug 2010, 21:41
savrseno izgleda,izmitarila je kao u prirodi.
robin Zaslužni član
Наслов: ... Fri 06 Aug 2010, 22:05
mico sta bi sa crvenorepkama,jesu radile ili...?
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sat 07 Aug 2010, 00:01
robin ::
mico sta bi sa crvenorepkama,jesu radile ili...?
Uopste nisu pokazali ineresovanje jedno za drugo. Nisu se ni tukli ali se nisu ni voleli. Crvenorepke su kao i slavuji teritorijalci. Ako nemaju svoj prostor koji nece deliti ni sa jednom drugom pticom, nece se pariti. U volojeri gde su crvenorepke ima stiglica i zeba. To je sigurno bio razlog da ne se ne pare. Od svih ptica pevacica koje imam (slavuji, crvenorepke, zebe, stiglici i zimovke) jedino su se stiglici parili ove sezone i legli mladunce. P o z d r a v!
diskus Zaslužni član
Re: discus Slavuje drzi van zimovnika sve dok jutarnje temperature ne pocnu da silaze ispod 5 stepeni. O ishrani slavuja je vec bilo reci. Zimska hrana se ne razlikuje puno od hrane u ostalom dobu godine. Brasnare mozes smanjiti u toku zime na 2-3 crva nedeljno.
diskus Zaslužni član
Re: discus Slavuje drzi van zimovnika sve dok jutarnje temperature ne pocnu da silaze ispod 5 stepeni. O ishrani slavuja je vec bilo reci. Zimska hrana se ne razlikuje puno od hrane u ostalom dobu godine. Brasnare mozes smanjiti u toku zime na 2-3 crva nedeljno.
Hvala,Mico na pomoci.
sasko Član
Број порука : 77 Join date : 14.12.2010
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sun 27 Feb 2011, 10:25
Mica, zasto smanjujes crve na dva do tri kom. nedeljno ? A koliko onda nedeljno dajes crva preko ostale sezone ? Moze li preku zima slavuj da jede vestacki odgojane sturce ?
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sun 27 Feb 2011, 11:31
sasko ::
Mica, zasto smanjujes crve na dva do tri kom. nedeljno ? A koliko onda nedeljno dajes crva preko ostale sezone ? Moze li preku zima slavuj da jede vestacki odgojane sturce ?
Brašnari su koncentrat živih belančevina. Zimi nema potrebe davati puno brašnara jer su slavuji tada neaktivni. Veća količina brašnara može dovesti do pojačanog polnog nagona kod slavuja što je zimi nepotrebno, čak i štetno. Ni leti količina brašnara ne sme biti neograničena. Slavuj je sklon tada da se hrani isključivo brašnarima, što može dovesti do naglog, iznenadnog uginuđa ptice. Razlog ovoj pojavi je nepoznat. Ma koliko brašnari bili dobra slavujska hrana nisu idealna hrana. Siromašni su kalcujumom. Kao i kod drugih ptica što je ishrana raznovrsnija ptica je zdravija. Leti broj datih brašnara srednje veličine ne treba da bude veći od 5-6 po ptici. Ovi ne važi za ženku koja othranjuje maldunce gde broj brašnara može biti i predko 10 zavisno od broja mladih koje ženka odhranjuje. Šta su sturce
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: SLAVUJ (Luscinia megrahynchos) Sat 19 Mar 2011, 18:27
Osobina svojstvena Slavujima. Ako steknete poverenje kod Slavuja, Slavuj postaje jako pitoma ptica:
Ovaj trogodišnji mužjak, kad god me ugleda traži brašnara.