Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: PRAKTIČNE STRAVI KOJE TREBA ZNATI Thu 23 Apr 2009, 12:03
KOd primene lekova u vodi recimo bitni je znati da ptice leti piju 1/3 vode više nego zimi, to je veoma bitno zbog doziranja leka. Takodje radi lakšeg snalaženja treba znati da lekovi u kapljicama (normalna kapaljka) 1 ml )1ccm) vode sadrži 20 kapi, 1 ml (1ccm) sirupa sadrži 18 kapi a 1ml (1ccm) uljnog rastora sadrži 30 kapi. Takodje je bitno znati da pri davanju tečnih lekova i manja kafena kašika (čajna) sadrži 5ml)5ccm) vode odnosno 5 grama vode, veća kafena kašika (dečja) sadrži 1o ml odnosno 10 grama vode i jedna kašika za supu sadrži 15 ml odnosno 15 grama vode. Pri davanju čvrstih lekova orjetntacionalno vrh noža sadrži pola kafene kašike jedna mala kafena čajna kašika puna sadrži 5 gr soli, dečja kašika sadrži 10 grama soli , skroz pune kašike sadrže dvostruku težinu.
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 24 Apr 2009, 15:38
Pre vise godina dpbio sam mnogo prakticnih saveta koji su mi puno pomagali u gajenju ptica od Slobodana Kulica naseg prinatog pticara i sudije,a sobzirom da isti ima siroku dusu kao gradski autobus nadam se da mi nece zameriti ako neka od tih znanja prenesem mladim pticarima na forumu sve u cilju popularizacije odgoja ptica u Srbiji:U vreme razmnozavanja ptica odgajivaci poklanjaju vecu paznju svojim ljubimcima i prate sva dogadjanja,kako bi,ako treba,pravovremeno pomogli buducim roditeljima.Jedan od poslova odgajivaca je povremena kontrola gnezda i oplodjenosti jaja.Ta kontrola je neophodna da bi se odstranila neoplodjena jaja i da bi se eventualno popravio oblik i udubljenje gnezda,kako bi jaja bila ravnomerno zagrevana.Da od ove kontrole nebi bilo vise stete no koristi,odgajivaci moraju posebno biti,pazljivi jer nije retka pojava,da se,zbog prejakog ili labavog stiska,jaje zgnjeci ili polupa usled ispadanja.Da bi se smanjio rizik od ovakve nezgode,pozeljno je da jaja iz gnezda vadimo kasicicom,koja treba da bude od plastike,presvucena tkaninom i dovoljno dugacka i duboka.Metalna kasicica nije pogodna,jer je metal dobar provodnik toplote,pa bi doslo do naglog hladjenja jaja ,sto moze biti pogubno za zametak.Iako je plastika slabuiji provodnik toplote,preporucuje se oblaganje kasicice nekom toplom tkaninom od prirodnog materijala-vuna ili pamuk.Ovo oblaganje potrebno jei zato da bi se izbeglo klizanje jaja. Plastika je glatka,pa usled najmanjeg trzanja jaje moze lako ispasti.......nastavak sledi.....
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 24 Apr 2009, 15:52
Kasicica za vadjenje jaja treba da ispunjava jos dva zahteva-da je dovoljno duboka,da jaje nebi ispalo iz nje i da je dovoljno dugacka,sto je narocito vazno za vadjenje jaja iz zatvorenih gnezda za egzote ili iz manje pristupacnih i fiksiranih gnezda u volijeri.Ako se i pored najvece paznje nekim slucajem dogodi da jaje sasvim malo naprsne,nemojte ga baciti vec pokusajte da ga spasite,to mozete uciniti ako malo gipsa rastvorite u vodi pa tom smesom nekoliko puta premazete napuklinu.Pozdrav iz Sumadije.......
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 24 Apr 2009, 16:04
ma kakva žlica,više sam ih polomio žlicom nego rukom
Laza Zaslužni član
Број порука : 465 Join date : 20.03.2009
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 24 Apr 2009, 16:58
sve zavisi kakve ruke imas, u ovom hobiju nas ima od hirurga do metalostrugara
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 25 Apr 2009, 02:24
Voda je neophodna za svaki zivi organizam.Pticama ona je neophodna za pice i za kupanje.Voda mora uvek biti sveza,cista i sa temperaturom nikad nizom od sobne.U nekim slucajevima preporucuje se u pojilicu stavljati zardjasli ekser.Poznato je da za normalan zivot pticama je neophodno gvozdje.Ali,ako se voda uzima iz vodovoda,gde ona tece kroz zardjale cevi onda takvu vodu nema potrebe obogacivati gvozdjem.Treba vodu samo cesce menjati i ne dozvoliti da bude ustajala ili da se ukiseli zbog hrane koja se u njoj nadje.Ne sme se zaboraviti da hlorisana voda iz vodovoda mora da odstoji jedan dan pre upotrebe,kako bi se hlor natalozio.Pozdrav iz Sumadije.............
Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 25 Apr 2009, 23:07
Ja sam danas polomio dva jaja od kanarinke koju parim sa stiglicem... Jooj...poludeo sam, toliko mi je krivo da ne mogu da opisem.
Milan Admin
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 25 Apr 2009, 23:13
kako si to uspeo da uradiš?
Steva Zaslužni član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 25 Apr 2009, 23:18
Nista me ne pitaj... Ceo dan sam kao prebijen... Izvrnula mi se posuda gde drzim jaja... dva pukla, jedno ostalo citavo. Sutra cekam cetvrto, a nadam se i petom kao i u prvoj turi.
Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Mon 27 Apr 2009, 19:54
Ja ako ne razbijem jaja rukom,onda gnezdo sigurno ispustam
Steva Zaslužni član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Mon 27 Apr 2009, 21:56
Luckyboy ::
Znaci, nisam jedini...
sestoperac Član
Број порука : 187 Join date : 03.03.2009 Age : 47 Локација : Podgorica, Montenegro
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Mon 27 Apr 2009, 22:45
Steva ::
Znaci, nisam jedini...
nisi nisi
Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Mon 27 Apr 2009, 22:53
sestoperac ::
Znaci, nisam jedini...
nisi nisi
JA AKO NIJEDNO OD TOGA NE URADIM JA OBORIM KAFEZ
Zika Starosedeoc
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Mon 27 Apr 2009, 23:34
Sve ove neprijatnosti i golgote koje se nizu u redu treba da vas ocvrsnu na puitu ka uspehu a do uspeha nema obilaznog ni rezernog puta vec puta posutog trnjem.Uzimam slobodu to kao stariji covek da vam kazem.Ujedno i da dam dve postapalice kojima sam isao u zivotu a pogotovo kada se radi o uzgoju ptica i eventualnim uspesima na tom polju.Srbi ce sve drugo da ti oproste ali uspeh nikako.I drugo momci sa foruma da znate svaki vas licni uspeh donosi vam dvostruko zadovoljstvo-vi i vasi iskreni prijatelji se raduju a dusmani tuguju zar to vec niste mozda doziveli?Pozdrav iz Sumadije.........
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sun 03 May 2009, 00:24
Nista me ne pitaj... Ceo dan sam kao prebijen... Izvrnula mi se posuda gde drzim jaja... dva pukla, jedno ostalo citavo. Sutra cekam cetvrto, a nadam se i petom kao i u prvoj turi.
znam brate kako ti je, ako si citao moje postove video si da sam i ja nesto slicno uradio pre desetak dana.
samo hrabro napred i sve ce biti u redu
verujem da si poludeo ali posle kise sunce dodje tako da nemoj da se sekiras.
ima dana za megdana
Milan Admin
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 13:34
kada bi vam rekao da sam prosle godine septembra kupio 10 kg hrane za kanarince i daq jos uvek imam jos 6 kg te hrane a hranim 25 ptica verovatno bi vecina vas pomislila da lazem Da objasnim stvari, kupio sam 10 kg hrane i u nju u startu dodao konopjlu, niger i suncokret tako da sam imao oko 13 kg hrane u pocetku. Dosta ljudi i ne zna da se skoro 2/3 hrane baca jer ptice ne pojedu sve, za semu koju cu vam pokazati veliku ulogu igraju zatvorene hranilice koje zadrzavaju odpad od hrane i koje nedozvoljavaju pticama da prljaju hranu. Treba samo skupljati odpad od hrane u posebnu posudu. Posle se samo treba ocistiti .
Upotrebom cednika za caj seje se sitna prasina i otpad od hrane a fen otklanja ljuspe tako da ostaje samo celo i cisto zrno. Kada se na ovaj nacin ocisti hrana samo pogledate koje seme nedostaje u hrani i samo se to doda. U proseku mesecno se doda za 25 ptice oko 1,5 kg semena, nekad je to konoplja, nekad suncokret ili niger, svetlo seme uljana repica i ostale komponente. Po ovome ispada da 25 ptica pojede mesecno najvise 2 kg hrane
Milan Admin
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 13:43
Evo i hrane nakon ciscenja i nakon dodavanja pola kilograma suncokreta i nigera
Миланче Član
Број порука : 173 Join date : 23.05.2009 Age : 44 Локација : Niš
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 21:07
Lepo bi bilo kad bi se sva hrana pojela ali u vecini slucajeva se to ne desava. Po mom misljenju. pranje hrane je suludi potez!!! Nikad vodom ne mozes svu prljavstinu da skines pa makar hrana bila i zatvorenim hranilicama a i mislim da svaki pticar, zavisno od svog finansijskog stanja, moze da proceni koliko para za koliko hrane i za koliko ptica pa po tome da odredi broj jedinki. Ali... postujem tvoje misljenje i mislim da ti je to hrabar potez!!!
BOCKA Član
Број порука : 298 Join date : 03.03.2009 Age : 77 Локација : Skoplje
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 21:53
MILANE, I IRCI BI TI POZAVIDELI NA OVAJ TVOJ IZUM
Steva Zaslužni član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 22:17
Koliko sam ja razumeo, nigde se ne pominje pranje vodom... mada, mozda gresim. Milane?
Миланче Član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Fri 03 Jul 2009, 22:55
Koliko sam ja razumeo, nigde se ne pominje pranje vodom...
...tim gore!
Milan Admin
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 04 Jul 2009, 00:12
Pa nije lose da se prvo pogleda klip pa onda komentarise, ili da se bar procita post U pitanju je fen za kosu a ne tus a kada samo sluzi posto se iz nje kasnije lakse skuplja odpad nego iz stana i da dodam da je hrana cista kao i kad sam je kupio, bez prasine ili bilo cega, jos fen ubija i bakterije na povrsini odnosno imate i termicku obradu odmah, kao sto rade ovi stranci da hrana ne bi klijala matematika je sledeca kupujete samo 1,5 do 2 kg hrane mesecno i hranite 25 ptica celu godinu sa 10 kg hrane, kao pocetnu bazu, to mnogo smanjuje troskove. da ne preterujem, nema sanse od dve ponudjene hrane da se pogodi koja je PRERADJENA a koja ne.
Steva Zaslužni član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 04 Jul 2009, 00:33
Sta kaze zena za ovoliko seme u kadi i u kupatilu?
Миланче Član
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 04 Jul 2009, 00:36
Postujem - svaka cast
Jel ima neka varijanta za ustedu vode?
Milan Admin
Наслов: Re: PRAKTIČNE STVARI KOJE TRABA ZNATI Sat 04 Jul 2009, 00:43
Ma nisam ja izmislio semu, izmislili Nemci i italijani odavno samo sto oni imaju pare pa prave neke masine za to, sipas odpad a izadje cista hrana sa druge strane, nesto sa ventilatorima i kosim kanalima, ja sam samo sve prilagodio situaciji u SRBIJI i zivotu u stanu Kada , pod uslovom da je suva, se cisti za manje od dva minuta, zena i ne stigne da vidi, samo je posaljes na pijacu i sve gotovo