Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 25 Jan 2011, 21:22
Re:arci Još jednom moram da pohvalim ideju, originalnost i realizaciju. Kućica i hranilica su SUPER Kada bi pored hranilice video i ptice, to bio praznik za oči. Potrudite se malo oko fotografije. Kada možete da budete majstori za pravljenje hranilica i kućica, siguran sam da možete da budete bar prosečni foto reporteri. Što će biti sasvim dovoljno.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 25 Jan 2011, 22:04
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 25 Jan 2011, 23:29
Arci, potrudi se da slikas te zimovke (gimple) ako opet posete hraniliste, mogu samo da zamislim koja je divota to posmatrati.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 26 Jan 2011, 16:36
Videti puno dvorište raznih ptica pravo je zadovoljstvo. Svež, nemontirani materijal:
IGOR 72 Član
Број порука : 172 Join date : 26.04.2009 Age : 52 Локација : Skopje Makedonija
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 26 Jan 2011, 21:07
Svaka ti cast Mico ovo sto ti radis trebalo bi da bude primer za svakog od nas.
coa Posetilac
Број порука : 4 Join date : 17.01.2011 Age : 33 Локација : Pancevo
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 26 Jan 2011, 22:37
Lep prizor,u Banatu se vidjaju uglavno samo senice i seve,dok su druge retkost.
ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 26 Jan 2011, 23:43
U Banatu senice, u Pirotu senice, u Pozarevcu senice...izgleda da su sve ostale ptice otisle u Svilajnac Mico, posaljite ih malo niz Moravu
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 28 Jan 2011, 19:52
Nadao sam se da će moj primer selditi mnogi ljubitelji ptica. Da će slikom ili videom pokazati svoje aktivnosti oko prehrane ptica zimi. Uzalud behu sve nade moje. Ili je takvih aktivnosti malo ili su ljubitelji ptica skromni i ne žele da se pohvale svojim dobrim delom. Godinama, zimi pomažem pticama ostavljajući svakodnevno hranu na dva hranilišta. Prošle godine najbrojiniji su bili Štiglići. Sa severa spustilo se jedno jato koje se zadržalo do kraja zime. Ove godine najbrojnije su Zimovke i Zebe. Broj i vrsta ptica varira od godine do godine. Nema pravilnosti. Ove godine na hranilištima je 7 različitih vrsta ptica. Broj je teško utvrditi jer nisu sve ptice u isto vreme na hranilištima. Po slobodnoj proceni dnevno dođe 60-70 jedinki. Trenutno više pažnje posvećujem gostima nego svojim pticama. Više slikam i posmatram došljake i vodim računa da uvek ima dovoljno hrane za sve ptice na hranilištu. Okolno drveće i dvorište prepuno je ptica. To je lep prizor koji nikoga ne ostavi ravnodušnim:
Последњи изменио mića дана Fri 28 Jan 2011, 20:37. измењено укупно 1 пута
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 28 Jan 2011, 20:29
Kod mene samo senice, slikao sam ih nekoliko puta ali prizor nije intertesantan kao tvoj. U par navrata posetila me i jedna mala plava senica i par batokljuna ali se nisu zadržali dovoljno dugo da ih slikam.
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 29 Jan 2011, 21:04
Kod mene u dvoristu nije neka spektakularna situacija kao kod Mice. Velika senica, plava senica 4-5 kom.svakodnevno su na hranilici. Prekjuce je bilo 4 stiglica koji su sisli na bosiljak na zidu pod strehom, a juce i danas bilo je i par belokrilki, batokljun i nezaobilazni vrapci. Na placu ima zeba, severnih zeba i anifli, skupljaju ono sto senice istresu iz hranilice. Osim nedostatka vremena, problem mi je i fotoaparat, jer sa ovim sto ja imam, mogu da slikam ptice, samo ako pridjem na dva metra od njih... Ima nas koji se trudimo oko ptica, samo nam je slaba optika, pa nemozemo to i da dokumentujemo. Morate da nam verujete na rec...
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 30 Jan 2011, 12:47
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 31 Jan 2011, 14:34
Re: shlavishab Svaki trud treba pohvaliti. Nije važno koliko ptica dolazi da uzima hranu. Važno je da im mi to omogućimo. Važna je želja da se pomogne pticama i shvatanje koliko je to za ptice, naročito zimi bitno. Kada bi SVI učinili ovoliko koliko Ti činiš, to bi bilo sasvim dovoljno. Kada bi kod svakog bilo makar po nekoliko ptica na hranilištu, moje hranilište ne bi bilo prebukitrano.
Hraneći ptice ove zime uočio sam dva nedostatka.
Hranilište je nedovoljnog kapaciteta. Mora biti veće kako se ptice ne bi tukle oko hrane.
Postavljeno je na prometnom mestu. Prolazak ljudi i automobila često uznemirava ptice.
Sada je kasno za popravke. Te nedostatke ukloniću sledeće Zime.
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 31 Jan 2011, 17:15
Ovo je najače hranilište u Srbiji.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Mon 31 Jan 2011, 21:38
Ovo su slike sa hranilišta broj 1. To je daleko slabije posećeno hranilište od hranilišta broj 2. Njega posećuje tek desetak najhrabrijih ptica. Prošle godine na tom hranilištu koje je ispred volijera bila je gomila ptica. Iz bezbednosnih razloga pred početak zime postavio sam ispred volijera ,,kalifornisku ogradu,,. Na taj način sam zaštitio svoje ptice od napada grabljivica (kopca , sove, mačaka) koje su ranije često naletale na mrežu vilijera i uznemiravale ptice. Okca zaštitne mreže su 5x10 cm. Kroz njih može da proleti svaka sitnija ptica od Gugutke. Postavljanje zaštitne mreže imalo je za posledicu da mali broj ptica posećuje hranilište ispred volijera. Ptice su oprezna stvorenja i ako ne moraju neće sebe dovesti u situaciju koja im je sumljiva. Na hranilišti br.1 ostavljam hranu jer mi je pozicija za slikanje ptica veoma povoljna. Mogu da napravim fotografije iz velike blizine. Nekoliko ptica u krupnom planu:
Kada su mrazevi jaki a ptice gladne, promrzle ptice postaju trome i samim tim lak plen grabljivicama. Nemogućnost stvaranja toplote zbog nedostatka hrane je pogibeljna kombinacija za ptice zimi. Ako imaju dovoljno hrane, koja sagorevanjem stvara nophodnu toplotu, ptice odlevaju i jako niskim tempeaturama.
Prija saznanje da možemo svojom aktivnošću spasiti živote mnogim pticama
Ptice mnogo više dobrog čine za nas nego mi za njih. Zima je vreme da im se bar delimično odužimo.
Последњи изменио mića дана Tue 01 Feb 2011, 20:04. измењено укупно 1 пута
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 01 Feb 2011, 14:39
Danas su ptice pri dobrom apetitu. Živo na hranilištu kao u košnici:
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 02 Feb 2011, 00:49
Mićo kod tebe opšta guvžva, al znam na šta ih mamiš. Na ČLANSKU KARTU
nadam se da će biti i ovakvih snimaka u narednim godinama https://www.youtube.com/watch?v=pd2cE24sh5k&feature=feedf
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 02 Feb 2011, 13:37
Re: Milan Klip me ODUŠEVIO. PRELEP PRIZOR. U vremenima teškim mnogi nemaju dovoljno sredstava da prehranjuju svoju porodicu. Tako da ne razmišljaju o gladnim pticama. Ali o gladnim pticama ne razmišljaju ni oni koji imaju. Kada imućni odvajaju delić svog bogastva da bi nekome pomogli, njihov motiv je najčešće smirivanje savesti, jer znaju na koji način su bogatsdtvo stekli. Kada onaj ko nema, od svoje nemaštine odvaja da bi nekome pomogao to je više nego plemenito. Pticama svakako treba pomagati. Svako prema svojim mogućnostima pre svega materijalinim i prostornim. Ne bacajte hranu sa svog stola u kontejner. Mrvice sa vašeg stola su prava gozba za izgladnelu pticu.
Prehranjivanje ptica zimi nije jeftino. Naročito kada su u većim jatima. Prosečna potrošnja semenja je na mom hranilištu je oko 3 kg. dnevno. Od toga 80% je semenje suncokreta. Srećom suncokret ne kupujem. Dobijam semenje suncokreta od vlasnika uljarice koji se bavi proizvodnjom hladno ceđenog ulja suncokreta. Kada je pre 15 g. pokrenuo proizvodnju hladno ceđenog ulja suncokreta, prodaja ulja je išla dosta slabo. Reklamirajući na lokalnim medijima hladno ceđeno ulje suncokreta kao zdravu životnu namirnicu, pomogao sam vlasniku uljarice da pokrene proizvodnju i opstane u poslu. Pri tome nisam tražio nikakvu novčanu nadoknadu za svoj trud.
Tada nisam znao da će od toga imati korist ptice koje dolaze na hranilište. Iz zahvalnosti što sam mu tada pomagao, vlasnik uljarice ne naplaćuje mi suncokret. Kada se dobro dobrim vraća, svi imaju koristi od toga. Čak i ptice.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 05 Feb 2011, 20:09
Ptice najradije uzimaju hranu sa ovako ,,napravljenog,, hranilišta:
Ako vremensku uslovi dozvoljavaju hranu treba prosuti po travi. Ptice rado, bez straha sleću na takvo hranilište:
Jato Zelentarki u prirodnom ambijentu.
Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sat 05 Feb 2011, 22:10
Svaka cast mico . Da li primecujete kako se vreme menja razliciti je sastav ptica na hranilistu. Ako je hladno tu su i severne zebe , cim otopli tu su samo zelentarke . Ja sam takodje primetio da cim se otopi sneg i zelene povrsine budu dostupne tj trava , misjakinja , ptice se mnogo prorede i skoro da ih nema na hranilistu.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Sun 06 Feb 2011, 11:10
Zokbok988 ::
Svaka cast mico . Da li primecujete kako se vreme menja razliciti je sastav ptica na hranilistu. Ako je hladno tu su i severne zebe , cim otopli tu su samo zelentarke . Ja sam takodje primetio da cim se otopi sneg i zelene povrsine budu dostupne tj trava , misjakinja , ptice se mnogo prorede i skoro da ih nema na hranilistu.
To si dobro zapazio što potvrđuje da se brineš i prehranjuješ ptice zimi. Pravi ljubitelji ptica neće nikada zaboraviti da pomažu pticama kada im je to najpotrebnije. Samo pravi ljubiteli ptica mogu biti uspešni odgajivači ptica. Kada sneg sve pokrije, na hranilistu je veliki broj ptica i brojem i vrstom. Otapanjem snega ptice se polako razilaze. Ispod otopljenog snega pojavi se semenje korova koje je vlazno i diskretno počinje da bubri, spremajući se za prolećno klijanje. Takva hrana je pticama daleko privlačnija, od hrane koji im mi ponudimo na hranilištima.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 22 Feb 2011, 21:18
Hranilište je danas bilo aktuelno. Razumljivo. Sneg je prekrio izvore hrane u prirodi: Zelentarke dominiraju. Pojavljuju se Senice, Severne Zebe, Zebe Belokrile... Tu je i jedna Crnogla Strnadica sa markerom na nozi. Ta ptica je primer uspešne reintrodukcije-povratak ptice u prirodu.
Milan Admin
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Tue 22 Feb 2011, 21:39
Trebao si da je slikaš izbliza da vidimo tu alkicu.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Wed 23 Feb 2011, 17:11
Čitavog dana pada sneg. To ne smeta pticama da uživaju u hrani ni meni da užuvam u prizoru:
Sličan prizor može imati svako u svom dvorištu. Ako ima dvorište. Nije neizvodljivo da se hranilište za ptice napravi na zelenoj površini pored stambene zgrade u kojoj stanujete. Potrebno je malo vremena, truda maštovitosti i sasvim malo para. Šta je sve to u odnosu na ono što će time ptice dobiti. Prehranjivanje ptica zimi treba da bude zadovoljstvo i za mlade i za stare.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 25 Feb 2011, 12:23
Oblačno vreme sa susnežicom nije dozvolilo da fotke budu jasnije:
Последњи изменио mića дана Sat 26 Feb 2011, 09:58. измењено укупно 1 пута
boris Član
Број порука : 116 Join date : 06.01.2010 Age : 47 Локација : jagodina-despotovac
Наслов: Re: Prihranjivanje ptica u toku zime Fri 25 Feb 2011, 23:32
Milan ::
Mićo kod tebe opšta guvžva, al znam na šta ih mamiš. Na ČLANSKU KARTU
nadam se da će biti i ovakvih snimaka u narednim godinama https://www.youtube.com/watch?v=pd2cE24sh5k&feature=feedf