Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 19 Jul 2009, 12:07
Eto napokon sam snimio i jednog po mom ukusu i to ispod mog prozora Ture su mu jake čiste, naslućuje se dobar raspored iako je ptica usiljena i nije otpevala ni 20 posto tura ali kad sve ovo peva usiljena šta li tek peva van sezone parenja.
ZOKICA Član
Број порука : 131 Join date : 09.03.2009 Age : 34 Локација : Nis
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 21 Jul 2009, 11:00
Ovo je prava pesma štiglića u prirodi, kako ih samo pronalaziš . Ne razumem se baš u pesmu i veoma mi je krivo što se ove prirodne pesme ne komentarišu ovde. I meni se najviše svidja ova poslednja koju si postavio. Ovo je dobra ideja i trebalo bi još neko ko je u mogućnosti da snimi neku pesmu iz prirode. Vidim da na ovih nekoliko snimaka ptice pevaju različito, ko zna koliko različitih pesmi postoji u prirodi.
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Thu 23 Jul 2009, 02:01
Veoma je lako, šetaš prirodom ili voziš auto, čim čuješ štiglića približiš se i upališ mobilni telefon Trudio sam se da snimi različite pesme čisto da bi imalo šta da se komentariše
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 31 Jul 2009, 00:17
Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
Наслов: Re: Pesma štiglića Fri 31 Jul 2009, 00:34
Milan ::
Pesma mu je malo jednolicna,podseca me na Spanske stiglice
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Sat 01 Aug 2009, 11:09
ZOKICA Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Tue 11 Aug 2009, 12:41
Svaka čast na snimcima, vidi se da voliš prirodu.
ZOKICA Član
Наслов: Re: Pesma štiglića Wed 12 Aug 2009, 23:31
od svih ovih najviše mi se svidja CD_Jilguero_Campero_de_Madrid-_Hnos_Martin_Sanz.html jer se završava uvek onako kako volim KRRRR ZIJU, mada mu fali dosta tura
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Wed 12 Aug 2009, 23:42
Kod nemačkog štiglića svidja mi se početak Žvija tri puta frrr na kraju ali me užasno nervira ono krerštanje i tura koja zvuči kao kad pište mladi. Pesma je dosta slična našoj al nije dobra jer nema čiste i lepe ture i loš je raspored a fali i dosta tura. Opet da naglasim početak žvija tri puta frrr je odlična kombinacija.
Laza Zaslužni član
Број порука : 465 Join date : 20.03.2009
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 14 Sep 2009, 18:01
ovo je pesma koja cini mi se je najslicnija pesmi stiglica u mom kraju
https://www.youtube.com/watch?v=nS_GKKYkbmI
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 14 Sep 2009, 22:34
Pa ima sličnih tura al ipak mislim da su naši bolji od ovih majora.
Danijelvr Zaslužni član
Број порука : 391 Join date : 17.08.2009
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 12:37
Kod nas su poznati stiglici takozvani zapuckivaci,govorim isto o nasoj balkanskoj vrsti, samo imaju nekih tura visak u pesmi i mogu se uhvatiti samo u pojedinim regijama, ali ih je sve manje,primera radi na 50 uhvacenih ptica moze se desiti jedan, a ranije ih je bilo bas puno.Po mom misljenju se u tim regijama smanjuju te vrste ptica od kojih stiglici uce i ubacuju po koju turu vise.Sad se kod nas u Vranju posvecuje velika paznja da se ta pesma sacuva pa se u tom cilju skoluju bastardi stiglica na tu pesmu.Kod ljudi koji to na neki nacin razumeju i poznaju takve ptice dostizu veliku cenu.Nesumnjam da je to tako i u drugim gradovima nase lepe zemlje.Pozdrav...
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 12:41
Jos jedno pitanje izaziva paznju ljubitelja ptica posebno stiglicara.Dali su bolji pevaci uhvaceni nasumice maltene u zoni grada ili stiglici uhvaceni na visoki m gorama.Obe ideje imaju pristalice a ja sam zastupnik da stiglici vrhunski pevaci ipak ih treba potraziti u nekim zabitima i krsevima odnosno daleko od ljudskih naseobina.Iz vise razloga a navescu dva;prvo u tim zonama ptice nisu 'napadnute"sto se tice hvatanja,da se izrazim nisu probrane,jer ako na svakoj trecoj vidi m iscupan rep znaci da solidan broj stiglicara bio na mestu hvatanja.Druga opste prihvacena cinjenica je da stiglic pre svaga mlada ptica uhvacena u zoni grada ili neposredno u prigradu,pre svega nosi gene za pesmu svog oca,slusa u gnezdu kao mlad ptic svog oca i tu se zavrsava ponuda za njegov repertoar pesme.Dok stiglic izveden u planinskim predelima,pored svog oca slusa sigurno da ne nabrajam jos najmanje osam ptica pevacica i to memorise a literatura kaze da ptici muzjaci ptica pevacica do osmog meseca zivota kompletiraju svoju pesmu,kasnije je samo dopunjuju i u manjoj meri modifikuju.Znaci pristalica sam ovakvog nacina odabira ptica i podrzavam Milancetovu teoriju o odlasku daleko od grada.Moja iskustva govore da u takvim zonama o kojima govorim nema mnogo ptica,jata da se crni nebo,naleti po par komada ali sve ptice su vrh,bukvalno nema sta da pustis a i svakom postenom pticaru i ne treba mnogo divljih ptica jer se podrazumeva da se ide na kvalitet,za sebe i par komada za prijatelje i to je to....
Danijelvr Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 12:49
Milan ::
Pa ima sličnih tura al ipak mislim da su naši bolji od ovih majora.
A nase ptice sigurno bolje pevaju od majora iz prostog razloga sto slavuji i ostale ptice pevacice koje na neki nacin obogacuju pesmu nasih stiglica, ne zive i nepare se na prostorima gde obitavaju majori.To je moje misljenje i ja bas verujem da je to tako, a i mislim da je to vec davno dokazano.Majori su jedino mozda lepse ptice od nasih ali za mene i nisu, jer mnogo lepse iskustvo imam sa nasim pticama, pocevsi od pesme pa do svega ostalog...
Danijelvr Zaslužni član
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 13:04
Cika Ziko u potpunosti se slazem sa tobom sto se tice hvatanja dalje od kuce ali na slicnoj nadmorskoj visini, jer sam ja licno imao dosta lose iskustvo sto se tice ptica donesenih sa planina i krseva. Dosta se tesko aklimatizuju na nase nize prostore i teze se mite i normalno mnogo teze opstaju.Moje licno misljenje je da se trebaju traziti regije, a to se moze saznati od starijih odgaivaca gde su hvatali takve ptice, a da to bude na nekoj nadmorskoj visini kao sto je nasa.Ja mislim da takva mesta gde se hvataju dobri stiglici vrlodobro znate Cika Ziko.
Milan Admin
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 22:33
Kod nas postoje preklapači, otprilike mislim da su iste ptice o kojima Danijel priča, znači ptica ne završi pesmu već preklopi turu i produži je. Interesantno je, a to sam saznao tek kad sam počeo da tumaram po forumima, da se izgleda samo u Srbiji cene više tura kod štiglića i da je bitno da ptica ispeva što više tura ( kao i kod kanarinaca i drugih pevačica ) dok se drugde sve to svodi na jednu do dve osnovne ture. Po pitanju tih ptica iz planinskih predle slušao sam razne priče, da ne kažem bajke, o njima. Imaju jači glas, bolje i raznovrsnije ture, duplo su krupnije od ovih iz naselja... ove godine sam se iskreno razočarao u sve to. Otišli smo sa prijateljem na staru planinu preko 40 km od grada, tu u okolini kilomerima nema naseljenog mesta, našli smo jedno jato do 40 -tak komada i skoro sve smo imali prilike da pogledamo iz ruke i pustimo. Ptice me na žalost nisu oduševile svojim izgledom, bile su dosta sitnije od onog što lično imam, boje im nisu bile tako intenzivne, bez obzira što je mitarenje u toku vidi se to, sve su imale jednu zajedničku crtu, pepeljasto siva ledja. Sve u svemu ništa nije bilo za odabir.
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Pesma štiglića Sun 20 Sep 2009, 22:47
A pesma,pesma junace,izgled je tek na solidnom drugom mestu.Sto neostavi tog nekog razmazanog ili zamazanog onda bi te kod kuce osim one iz uvoza pustio kroz prozor,ubedjen sam...
bogdanik Zaslužni član
Број порука : 381 Join date : 10.05.2009 Age : 69
Наслов: Re: Pesma štiglića Mon 21 Sep 2009, 01:29
Ja da kazem nesto o tim krupnim sa intenzivno crvenoj glavi. Kod mene u kraju ima mit o tim krupnim sestacima i osmacima sa cavkinim klunom , krv crvenom glavom dugackim kao saka, bar 1 cm duzi od bilo kog muzjaka, drugi naziv im je sumski stiglici i nisu furlani. Uhvatio sam ih mozda 5 do 10, u jesen ,tako da nisu majori, cim ga uhvatim u ruku mogu da kazem jeli sumskh ili ne. Imao sam jednog prosle godine i iz iskustva znam da im je i pesma i mamac mnogo bolji i zustriji od obicnih balkanaca. Na zalost stradao je od jastreba, inace kad ga stavis pored furlana ili balkanca vidi se razlika i u boji i u kljunu i velicini. Pre 5,6 god sam uhvatio jednog i odma posle 2 dana ga odneo na hvatanje, iznenadio me je ka je pustio mamac ci ci krr. Ovo krr je kod obicnih bilo samo u pesmi i govori o njegovoj usiljenosti, takodje u svadji muzjaka. Nisam se kasnije susretao sa ovakvim mamcem. Pozdrav
zorule77 Posetilac
Број порука : 18 Join date : 18.09.2009 Локација : Deutschland
Наслов: pomoc Milanu Thu 08 Oct 2009, 17:06
Milane zaista si reko u svojim pricama pametnih stvari ja i ja stojim iza toga jer znam ko je Goran Cvetan i njegov prijatelj Gala to su osobe sto su imali zaista prave stiglane inace pusti ove koji pokusavaju da te izprovociraju jer trebaju jos uciti ovde smo da se malo poducimo,malo vise saznamo i vise usavrsimo oko stiglana i st.a ne da se skidamo do pola i glumimo salaste momge zar ne,jer to je ovde tako to rugobno.
zorule77 Posetilac
Број порука : 18 Join date : 18.09.2009 Локација : Deutschland
Наслов: odgovor Milanu Thu 08 Oct 2009, 17:13
Pozdrav Milane, da ti malo pomognem oko stiglana Mihaljina jer si reko da se nezna ko mu je gazda,gazda mu je Gala super stiglicar koji ga je imo to je bio super prijatelj od tvog druga Gorana Cvetana jer su bili komsije kao i meni ,kad sam sad prije mesec dana bio na odmoru Gala mi je poklonio svoje kasete gde se nalaze pesme od Mihaljina samo treba da sklonim sumove a to cu i uciniti ovde u Nemackoj i srecan sam zbog toga.Po meni je Gala bio najbolji stiglicar a onda Cvetan,nemoj mi na ovome zameriti.
tefik1 Posetilac
Број порука : 3 Join date : 15.10.2009 Age : 54 Локација : Skopje-Makedonija
Наслов: PESME STIGLICA-MAKEDONIJA Thu 05 Nov 2009, 01:46
Evo neshto iz Makedonije. http://www.4shared.com/dir/21066927/6d8c7a8a/sharing.html
saso78 Član
Број порука : 108 Join date : 04.03.2009 Age : 46 Локација : Makedonija