Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Prirodna ishrana štiglića Fri 18 Mar 2011, 20:01
Pupoljci i vrhovi grančica raznog drveća, važna su dopuna u ishrani štiglića ovih dana:
Prava prirodna hrana je ona koju ptice imaju na raspolaganju u prirodi u određenom dobu godine.
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sun 27 Mar 2011, 20:56
Koje je ovo drvo, ima male sisarke, ja mislim da je aris??? Bilo je puno stiglica danas, jedu izgleda seme iz sisarki i pupoljke...
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sun 27 Mar 2011, 21:48
Evo jos neka slika, a poneo sam malo i kuci...
Nisam mogao da pridjem blize da slikam, vodio sam dete na neki turnir, pa bilo puno sveta,drvece je blizu sportske hale, pomislio bi neko da nisam bas citav...
jigor Član
Број порука : 88 Join date : 17.03.2010 Age : 49 Локација : Niš
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Thu 31 Mar 2011, 22:58
Počeo sam hraniti ptice kao osnovnom hranom ovom dole na slici, pored normalno svih prirodnih dodataka kojih sada ima sve više i više. Maslačka ima u izobilju, kao i pupoljaka yeljastih i stubastih biljaka.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Meni ta hrana izgleda nakako "siromašno" za štigliće, verujem da je profesionalna i sigurno dosta košta al bi sigurno dodao još konoplja, niger i suncokret.
Ta hrana je mozda za stadijum mirovanja, sada ti treba hrana sa prefixom Premium. Ja imaj jedno delikatno pitanje, u kom stadijumu je cvet maslacka najhranjiviji za nase ptice? I kakvog ga vi najcesce dajete?
Milan Admin
Ta hrana je mozda za stadijum mirovanja, sada ti treba hrana sa prefixom Premium. Ja imaj jedno delikatno pitanje, u kom stadijumu je cvet maslacka najhranjiviji za nase ptice? I kakvog ga vi najcesce dajete?
Od sve bilje koje dajes iy prirode treba biti poluyrelo.
Milan Admin
Počeo sam hraniti ptice kao osnovnom hranom ovom dole na slici, pored normalno svih prirodnih dodataka kojih sada ima sve više i više. Maslačka ima u izobilju, kao i pupoljaka yeljastih i stubastih biljaka.
Ovo dajem kao osnovnu smešu a ne kao jedinu hranu. U ovu hranu ubacim još 250-300 gr. nigera, 150 gr. konoplje, 100 gr. gologuze .... Onda u ovom periodu krećem sa brašnarima i jajčanom hranom od proteina i naravno zeleniša u ogromnim količinama. Mislim da je to to, barem po pticama to ocenjujem, vesele su, jedre, raspevane i za ovaj period umereno usiljene.
Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sat 02 Apr 2011, 01:21
Nekako sam po instinktu davao glave maslacka koji samo sto se nije otvorio, nekada je seme braon, nekada je jos zeleno ali sam razumeo poentu. Hvala
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Wed 25 May 2011, 13:08
Za masovnu proizvodnju, masovno prirodna hrana:
Ili je poljska gorčika (Sonchus arvensis) ili obična gorčikja (Sonchus oleraceus). Ne znam nisam botaničar. Biljke su veoma slične i teško ih je razlikovati. Štiglići ne prave razliku. Koju god količinu da dobiju, u stanju sa da pojedu. Kada unesem gorčiku, odmah ostvljaju svu drugu hranu. Trenutno je ima u značajnim količinama u prirodi.
Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Thu 26 May 2011, 01:14
Kod pticara poznata kao mlecajka, ja je nisam nalazio u velikom broju ovde oko mene, samo pojedinacne stabljike i to sa moza 2 do 3 cveta koja su bila dovoljno zrela za ishranu.
korbach Zaslužni član
Број порука : 303 Join date : 29.04.2011 Age : 39
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Thu 26 May 2011, 18:50
Primetio sam ovih dana dok sam isao u ribolov, da u jednom sumarku gde su grupisane rekao bih neka vrsta topole sve vrvi od cc i zelendura. Drvece ima neke klice, plodove sta li su vec, koji imaju malu zelenu grancicu koja na vrhu ima cuperak nalik vati. Ta vata leti svuda okolo, zemlja se beli. Video sam da ptice odgrizu osnovu te grancice a ostatak ispustaju dole pa se stalno vidi kako padaju ti sitni ostaci na zemlju. Takodje jedu i mlade izdanke listova. Eto lako nabavljive dopunske hrane iz prirode za vase ptice.
PS: nakupio sam te vate po zemlji vecu kolicinu pa sam ubacio mojim pticama za gradnju gnezda i vidim da su odusevljene materijalom:D
Pozdrav
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sun 05 Jun 2011, 02:31
U ovom periodu reprodukcije štiglića ovo je nezaobilazna biljka kojom roditelji u prirodi hrane mlade. Zove se stričak. Na njemu se zadržavaju i lisne uši koje su presudne u uzgoju. Često u literaturi se navodi da se daju prvu nedilju dana a ja ih dajem do kad ih mogu naći u prirodi.
Isto tako za sezonu mitarenja pripremio sam kultivirani suncokret, nekoliko različitih vrsta koje su veličinom pogodne za naše zebovke.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Wed 08 Jun 2011, 21:16
Re: carduel Dobre si ti fotografije. I tekst je edukativan. Pristup koji imaš u odgajanju Štiglića, jasno se vidi na lepim i naprednim mladuncima. Maločas sam stigao iz bašte i slikao ovu fotgrafiju:
Rano posejem suncokret da bi poluzrelo semenje imao već polovinom reproduktivne sezone. Štiglići obožavaju da vade semenke iz nedozrele glave suncokreta koja im se cela stavi na raspolaganju. Moj utisak je da radije jedu poluzrelo nego klijalo semenje suncokreta. Predpostavljam da je ukusnije. Bogato je belančevinama ima i nesto masti i sočno je. Prvu turu suncokreta posejem početkom Aprila. Ako biljke ne nastradaju od negog zadocnelog mraza ili slane, u trećoj dekadi juna već može da se daje Štiglićima. Vrapci su najbolji indikator da je semenje stiglo za jelo. Kada počnu da napadaju suncokret, otsecam cele glave sincokreta i dajem ih Štiglićima.
Furla Starosedeoc
U ovom periodu reprodukcije štiglića ovo je nezaobilazna biljka kojom roditelji u prirodi hrane mlade. Zove se stričak. Na njemu se zadržavaju i lisne uši koje su presudne u uzgoju. Često u literaturi se navodi da se daju prvu nedilju dana a ja ih dajem do kad ih mogu naći u prirodi.
Zar ne treba da se bere samo zreli(beo) cvet ?
carduel Član
Zar ne treba da se bere samo zreli(beo) cvet ?
Bitno je da nije skroz roze boje što je znak da nije još sjeme zrelo.
carduel Član
idemo dalje.... današnju vožnju biciklom iskoristio sam da malo pticama uberem koji slatki zalogaj trenutno ponuđenih biljaka. Pošto nisam botaničar navest ću samo imena biljaka koje znam a ostale će ostati bez imena.
Slika 1. Kukuruz
Slika 2.
Slika 3.
Slika 4.
Slika 5.
Slika 6.
Slika 7. Cikorija
Slika 8.
Slika 9. Divlja salata
Slika 10. Grkulja
Pooz[/quote]
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Mon 08 Aug 2011, 11:31
Ovo je dovoljno mojim pticama za dva dana. To je deo korova koji trenutno koristim. Drugi korov je Divlja salata. Obe korovske biljke se mogu naći u ovo doba godine u neograničenim količinama. Da bi zadovoljio potrebe svojih ptica za semenjem ovih korova moram svakog dana da izlazim u polje ili po livadama. Jednog dana naberem Plavocvet a sledeđeg Divlju salatu. Rasprostranjenost i relativna lakoća sa kojom se ovi korovi beru, opredelila me je da oni budu prioritetna hrana (koju donosim iz prirode) mojim pticama. Čičak koga u ovo doba godine takođe ima u izobilju ne dajem pticama zbog padobranaca. Ako samo jednom unesem Čičak u ptičarnik danima posle toga ne mogu da pokupim padobrance koji se razlete na sve strane. Štiglići u prirodi za ishranu koriste oko 150 vrste semenja različitih korova. Mi ne možemo da im obezbedimo ni deseti deo toga. Velika sreća je da rado prihvataju klijalo seme kao zamenu za poluzrelo semenje iz prirode. Štiglići su se za kratko vreme veoma dobro prilagodili na hranu koju mi možemo (odgajajući ih u veštasčkim uslovima) da im obezbedimo.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sun 11 Sep 2011, 19:49
Karanfil možete zasaditi u saksijama na terasi ako nemate baštu. Lepo miriše lepo izgleda...
i ukusan je:
Berba karanfija nastaje kada se većina cvetova na biljci osuši.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sat 24 Sep 2011, 21:03
U ovo doba godine mogu se naći za naše Štigliće sledeće korovske biljke:
Divlji sirak
Divlji sirak
Divlji sirak Boja semenki zavisi od stepena zrelosti.
Odična livadarka
Divlji proso. Manje zrelo semenje.
Divlji proso. Zrelija forma.
Sivi muhar
Sivi muhar
Štir obični
Štir obični
Plavocvet-Vodopija Poluzrelo semenje korova je hrana broj jedan za Štigliće. Nezamenljiva. Ako je semenje korova na prvom mestu, tri ostala su prazna da bi na petom mestu bilo klijalo semenje. Naravno da je odgoj Štiglića bez poluzrelog semenja korova moguć. Ali su rezultati slabi. Treba ga davati u što većoj količini i što je moguće više vrsta.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Prirodna ishrana Stiglica Sun 25 Sep 2011, 12:03
PRIRODNA HRANA / INDUSTRISKA HRANA Prirodna hrana je svaka hrana koja se dobija iz prirode bilo da je to semenasta hrana koja se zasađuje (Suncokret, Konoplja, Niger, Uljana repica, Proso...) ili je to semenje korovslih biljaka. Prirodna hraniva su voće, povrće i raznovrstan zeleniš koji dajemo svojim pticama. Kada se prirodna hrana prerađuje u indurtiji, dobija se industriska hrana za ptice. Ne možemo je nazvati veštačkom iz prostog razloga što je sirovinska osnova za njeno dobijanje iz prirodnih izvora. Raznovrsne, najčešće višekomponentne industriske mešavine nalze svoje mesto u odgoju kanarinaca i egzota pojednostavljujući i olakšavajući ishranu pomenutih ptica. Značaj industriskih mešavina u odgoju faune evrope je zanemarljiv. U periodu reprodukcije i mitarenja ptica ne treba da bude zastupljena u ishrani Štiglića i drugih ptica pevačica sa više od 10%. Za zimsku ishrana ptica industrisku hranu treba povećati do 20%. Najveća razlika između prirodne i industriske hrane je u biloškom potencijalu. Prirodna hrana sadrži enzime koji učestvuju u procesu njenog varenja. Industriska hrana ili nema uopšte enzime ili je njihova količina beznačajna. Iz tog razloga svarljivost i stepen korisnosti industriske hrane su daleko manji od svarljivosti i stepena korisnosti prirodne hrane. Pokušaj odgajanja Štiglića isključivo industriskom hranom završava neuspehom. To je razumljivo jer to nije prirodna hrana naših Štiglića. Dok odrasle ptice nekako i mogu da se izbore vareći industrisku hranu lišenu enzima, mladunci jedući samo li pretežno industrisku hranu masovno ugibaju. Koliki je značaj poluzrelog semenja sezonskih korova (najpotentnija prirodna hrana) može se uočiti iz sledećeg primera. U jednoj reproduktivnoj sezoni davao sam matičnim parovima sve sem poluzrelog semenja sezonskih korova. Imali su na raspolaganju klijalog semenja u neograničenim količinama. Živih belančevina (brašnari, larve mušica, biljne vaši). Raznovrsne sveže zelene hrane. Suve semenaste hrane. Industriske hrane (nekliko različitih mešavina) Rezultat takve ishrane bio je 1,6 mladunca po gnezdu. Parovi su najčešće uspevali da odnrane jedno ili dva mlada. Uvođenjem poluzrelog semenja različitih sezonskih korova dovelo je do mnogo boljih rezultata (3,7 mladih po gnezdu). Gnegda su bila sa 3, 4, i po neko sa 5 madunca.
Furla Starosedeoc
Zelenu hranau treba davati Štiglićima tokom cele godine, svakodnevno, sem zimi. Zimi, zelena hrana se daje u malim količinama jednom nedeljno. U fazi reprodukcije i mitarenja zeleniš je od velike važnosti u ishrani Štiglića. Ako niste u mogućnosti da im obezbedite raznovrsnu zelenu hranu dovoljno je davati i jednu vrstu zelenila, svakog dana u količini koju ptice pojedu u toku dana. Blitva je veoma dobra zelena hrana za naše Štigliće. Ima je do prvih mrazeva. Blitva sadrži jednu materiju (betain) koja čisti organizam ptice od štetnih materija (detoksikacia)