Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 24 May 2011, 21:24
Re: carduel SUPER SU PILIĆI. Vidi se da su napredni i zdravi. Par štiglića koji ovako hrani mlade je jako dobar roditeljski par. Ima vremena da se nalegu ove godine još dva puta. Ne mora da budu po četiri mladunca. Neka budu po tri u gnezdima pa će biti dosta. Par koji u sezoni odneguje deset maldih štiglića je odličan priplodni par. Danas sam obišao volijere i slikao nekoliko zanimljivih fotografija:
Izbrojao sam 8 gnezda i deveto je u fazi izgradnje. U nekima su jaja u nekima mladunci.
Neki se upravo rađaju. Nisam slikao sva gnezda da ne bih uznemiravo ženke. Pojedine ženke se teško vraćaju u gnezdu kada se uznemire tako da nisam hteo da ih plašim.
Do sada po volijerima lete iz ove sezone 13 mladih štiglića. Većina se osamostalila u ishrani. Kako je ovo tek prvi mesec ovogodišnje reproduktivne sezone, ova godina će mi biti rekordna po broji izleženih mladunaca.
carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 24 May 2011, 22:10
mića ::
Re: carduel SUPER SU PILIĆI. Vidi se da su napredni i zdravi. Par štiglića koji ovako hrani mlade je jako dobar roditeljski par. Ima vremena da se nalegu ove godine još dva puta. Ne mora da budu po četiri mladunca. Neka budu po tri u gnezdima pa će biti dosta. Par koji u sezoni odneguje deset maldih štiglića je odličan priplodni par.
Zahvaljujem Milane i Mića!
Po svemu bi trebalo da naprave još dva gnijezda! Upravo se spremam da postavim novo gnijezdo u volijeru jer ženka mi krene s pravljenjem novog u dobi od 14 - 15 dana od dana izlijeganja mladih.
Jedna od tajnih uspjeha u razmnožavanju štiglića je socijalizirana ženka i onda se svi problemi svedu na minimum. Evo ove godine se kraj volijere pravi nastrešnica dužine 10-ak metara i svaki dan se radilo, pronosio se materijal, mijenjali se različiti majstori, tuklo se na sve strane a ženka je to tako prihvatila da se po mom viđenju nije ni obazirala na sve to.
A isto tako sve čestitke i tebi Mića na ovako lijepim fotografijama i naravno puno uspjeha u ovoj sezoni.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 27 May 2011, 11:32
Došao dan (15 dan) kad se život proba!
Jutros, petnaesti dan od izlijeganja mlade sam našao raštrkane po volijeri. Ženka je nervozno obilazila sve mlade i hranila ih. Mladi su u odličnom stanju, lete vrlo umješno i "cibuču" ko veliki.
Mužjak ove godine nešto izbjegava da učestvuje u hranjenju mladih. Imao sam slučajeva da se mužjak priključi tek nakon 24 - 26 dana starosti mladunaca. Pa sad da li je ovo normalno ili nije ne znam. Mada bi više volio da je drugačije. Prošlu godinu je bio marljiv a ove godine se propoganio. Kao i čovjek.
pedjacure Član
Број порука : 153 Join date : 04.02.2011 Age : 48 Локација : Nis
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 27 May 2011, 16:27
carduel kojih ti je dimenzija volijera i koliko parova u njoj cuvas pedja nis slika je super i dace bog sto vise mladih!
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 27 May 2011, 18:05
pedjacure ::
carduel kojih ti je dimenzija volijera i koliko parova u njoj cuvas pedja nis slika je super i dace bog sto vise mladih!
Volijera je duga 3 metra, 1,20 široka i 2,40 visoka! Podijeljena je na dva jednaka dijela. Znači: 1,5 x 1,2 x 2,4 po paru.
Pozzz
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 27 May 2011, 18:32
carduel ::
pedjacure ::
Volijera je duga 3 metra, 1,20 široka i 2,40 visoka! Podijeljena je na dva jednaka dijela. Znači: 1,5 x 1,2 x 2,4 po paru.
Pozzz
Evo i slike!
pedjacure Član
Број порука : 153 Join date : 04.02.2011 Age : 48 Локација : Nis
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 27 May 2011, 23:31
extra bas je dobra nega ja zivim u zgradi tako da tako nesto mogu da sanjam samo moja volijera je bas manja ali sta da se radi.pozdrav nis
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Наслов: parenje i uzgoj stiglica Sat 28 May 2011, 21:24
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 28 May 2011, 22:11
diskus ::
Evo malo slicica nije ih bilo odavno.........
Svaka čast majstore!
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 28 May 2011, 22:20
Doktor je doktor! Konkurs za doktore je otvoren.... nije valjda da u Srbiji imamo samo dva doktora FE?
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 29 May 2011, 00:24
hahaha na trecoj slici me uplasise ove crvene mrlje koje se slivaju, ko u horor filmu. hahaha
sala-mala, SVAKA CAST MAJSTORE.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 31 May 2011, 00:08
Učinilo mi se da bi mogao napraviti zanimljivu sliku malo prije nego što su ptice krenule na spavanje. Ispalo je dobro. Tri mališana su se poredali jedan do drugoga i pripremili za spavanje. Nadam se da će im se pridružiti i četvrti mališan koji polako odrasta na podu volijere. Zadnji se izlegao (dan kasnije) ali po svemu kao da mi kasni dva dana za ostalim mladim. Primjećujem da ga roditelji hrane i da je dovoljno ojačao da bi se uskoro mogao podići na šipke.
Malo me je zabrinuo mužjak sa svojim ponašanjem u odnosu na prošlu godinu ali evo i to se riješilo. Krenuo je nakon 16 dana da hrani mlade iako do tada nije pokazivao nikakav interes za hranjenjem. Ženka je napravila drugo gnijezdo i očekujem svaki dan novo nošenje jaja.
Pozzz
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 31 May 2011, 10:07
Re: carduel Lepa slika, lepi mladi Ne treba brinuti i četvrti mladunac će se izvući. Sigurno. Kada odraste neće se moći prepoznati da je bio najsitniji. Od kada uzgajam štigliće samo su u jednom gnezdu svi mladunci bili jednako napredni. Bilo ih je pet i kao da su se izlegli svi istog minuta. To je bilo kada sam imao malo ptica i kada sam svu pažnju posvetio tom paru. Sada, redovno, četvrto mlado ili peto bude sitnije. To nije ništa neobično. Sreće se i u prirodi. Na Forumu ima bar 300 odgajivača Štiglića. Samo 3-4 povremeno slikaju i izveštavaju o rezultatima odgoja Štiglića ove sezone. ŠTA JE SA OSTALIMAU ČEMU JE PROBLEM
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 31 May 2011, 13:39
Re: carduel Lepa slika, lepi mladi Ne treba brinuti i četvrti mladunac će se izvući. Sigurno. Kada odraste neće se moći prepoznati da je bio najsitniji. Od kada uzgajam štigliće samo su u jednom gnezdu svi mladunci bili jednako napredni. Bilo ih je pet i kao da su se izlegli svi istog minuta. To je bilo kada sam imao malo ptica i kada sam svu pažnju posvetio tom paru. Sada, redovno, četvrto mlado ili peto bude sitnije. To nije ništa neobično. Sreće se i u prirodi. Na Forumu ima bar 300 odgajivača Štiglića. Samo 3-4 povremeno slikaju i izveštavaju o rezultatima odgoja Štiglića ove sezone. ŠTA JE SA OSTALIMAU ČEMU JE PROBLEM
Hvala Mića! P.S. Koliko postova treba imati da se može slati PM? Hvala!
Evo jutros male nezgode prilikom hranjenja. Najveći mladunac mi lagano proleti kroz malčice otvorena vrata od volijere (nisam radio prijem i to je velika greška) i pravac na drvo u blizini. Računam ima da ga ulovim kad ono mali leti ko supermen , 50 m preko zemljišta i pravac u komšije na trešnju te ga potjeram kad ono na moju kuću (na sami vrh ) i na kraju se zavuče u kiwi i tu sam mu presudio brzinskim potezom. Sva sreća sve je dobro završilo. ZATO OPREZ SA OVIM MALIM DIVNIM STVORENJIMA - ZNAJU DA ZAVARAJU.
Četvrti mladunac je od jutros na šipkama. Sve je prošlo u najboljem redu. Nadam se da će ići i dalje ovakvim tempom. Pozzz
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 02 Jun 2011, 22:12
Osamostaljivanje mladih štiglića je jedan od problematičinih perioda u njihovom životu. Roditrelji ih sve ređe hrane i u jednom mometu presataju da im daju hranu. Do tada su mladunci hranu uzimli u malim količinama i sami. Nezainteresovanost roditelja čini mladunce neveselim. Gubitak roditeljske pažnje učiniće da mladi imaju tužan pogled, narogušeno perje što odgajivača može uplašiti, tako da pomisli kako su se mladunci razboleli. Žal za roditeljima kratko traje. Par dana. Toplo vreme, obilje sveže raznovrsne hrane, prisustvo vršnjaka, učiniće da ta vrsta stresa kratko potraje. Ubrzo će mladunci zaboraviti svoje roditelje i intenzivno se družiti sa svojim vršnjacima. Po neki mladunac ne prebrodi krizu osamostljivanja. To je retka pojava ali se događa. Obično takvo mlado ima neku urođenu manu koja se fizički ne primećuje sve dok se ne pojavi stres osamostajivanja. Takvo mladunče, pošto ga roditelji napuste nevoljno uzima hranu u malim količinama, odvaja se od ostalih mladunaca, veći deo vremena provodi nakostrešenog perja na nekom tihom mestu u aviarijumu. Zbog stresa osamostaljivanja i pada imuniteta skolono je obolevanju. U koliko počne ubrzano da diše ili ima poremećaj stolice to znači da je stres osamostaljivasnja oslabio njegov odbrambeni sistem. Pad imuniteta je doveo do neke infekcije. Ako pokušate lečenje takvog mladunca, šanse za ozdravljenjem su male ali ipak postoje. U koliko mladunac preživi, zabeležite broj prstena. Moj savet je, kako god kao odrasla ptica da dobro izgleda, ne uzimajte takvog štiglića za matično jato. Foto galerija madunaca iz ove sezone odgoja:
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 02 Jun 2011, 22:16
Evo jedna slika prije spavanja! Slabo se vidi jer je dosta mračno u volijeri.
Pošto vodim zabilješke o parovima štiglića, ukratko ću napisati par redaka o roditeljima ovih mališana koje sam stavio gore na slikama.
- Prošle godine ovaj par je u prvom gnijezdu izveo 4 mlada. Ove godine opet isto. - Razmak između prvog i drugog gnijezda je bio 35 dana. Po ovoj računici ženka bi trebala snijeti prvo jaje 01. 06. (drugo gnijezdo). - Drugo gnijezdo je počela praviti s navršenih 15 dana starosti mališana. Ove godine kasni.
Jutros je ženka krenula sa nošenjem druge ture. U odnosu na prošlu godinu pomaknula je za jedan dan više. Kada ženka snese prvo jaje uzimam ga iz gnijezda i stavljam plastično jaje čiji donji dio flamasterom istačkam u kombinacijama crne i smeđe boje. Kada ženka snese četvrto jaje onda vadim plastično i vraćam tri prethodno snešena jaja. Na ovaj način 4 mladunca budu podjednaka u razvoju a peti malo zaostaje iako u većini slučajeva se i on izvuče.
Prilikom prstenovanja obavezno navlačim flaster na prstenove da bi što manje problema imao sa ženkom. Pokazalo mi se dobro da taj flaster skinem kad mladi izlete iz gnijezda. Tada se kače na svim mjestima u volijeri i nisu previše mobilni tako da ih mogu poloviti i brzinski im skinuti flaster s prstenova. Do sada nije bilo nus pojava da hvatanje utiče na roditeljsko ponašanje. POzzZ
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 02 Jun 2011, 22:33
Osamostaljivanje mladih štiglića je jedan od problematičinih perioda u njihovom životu. Roditrelji ih sve ređe hrane i u jednom mometu presataju da im daju hranu. Do tada su mladunci hranu uzimli u malim količinama i sami. Nezainteresovanost roditelja čini mladunce neveselim. Gubitak roditeljske pažnje učiniće da mladi imaju tužan pogled, narogušeno perje što odgajivača može uplašiti, tako da pomisli kako su se mladunci razboleli. Žal za roditeljima kratko traje. Par dana. Toplo vreme, obilje sveže raznovrsne hrane, prisustvo vršnjaka, učiniće da ta vrsta stresa kratko potraje. Ubrzo će mladunci zaboraviti svoje roditelje i intenzivno se družiti sa svojim vršnjacima. Po neki mladunac ne prebrodi krizu osamostljivanja. To je retka pojava ali se događa. Obično takvo mlado ima neku urođenu manu koja se fizički ne primećuje sve dok se ne pojavi stres osamostajivanja. Takvo mladunče, pošto ga roditelji napuste nevoljno uzima hranu u malim količinama, odvaja se od ostalih mladunaca, veći deo vremena provodi nakostrešenog perja na nekom tihom mestu u aviarijumu. Zbog stresa osamostaljivanja i pada imuniteta skolono je obolevanju. U koliko počne ubrzano da diše ili ima poremećaj stolice to znači da je stres osamostaljivasnja oslabio njegov odbrambeni sistem. Pad imuniteta je doveo do neke infekcije. Ako pokušate lečenje takvog mladunca, šanse za ozdravljenjem su male ali ipak postoje. U koliko mladunac preživi, zabeležite broj prstena. Moj savet je, kako god kao odrasla ptica da dobro izgleda, ne uzimajte takvog štiglića za matično jato. Foto galerija madunaca iz ove sezone odgoja:
Mića, lijepo si ovo napisao!
Ovu sliku sam odabrao s razlogom što se lijepo vidi zadebljana smeđa linija na potiljku a ona mi je do sada bila nagovještaj da nešto nije u redu sa ovakvim mladuncem. Ovakve ptice nisam nikad liječio jer one ne mogu prebroditi prvi mitar. Ili ugibaju nekoliko dana po osamostaljenju ili u mitaru. Ako kojim čudom i požive, vrlo rijetko, nisu pogodne za matično jato.
Još jedan detalj koji mi se ponavlja u volijeri je da roditelji hrane mlade (mužjak) do 35 - 36 dana starosti. Mislim da u prirodi osamostaljenje ide koji dan prije. POzzZ
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 01:33
Evo i par fotografija drugog gnijezda ove godine. Kao što sam i napisao jaja obavezno vadim i ostavljam ih na sjemenu dok ženka ne snese četvrto jaje pa onda ih sve vraćam u gnijezdo. Nikad nisam imao problema kod ovakvog privremenog skladištenja jaja. Postoje i druge metode al meni se ova pokazala sasvim ok.
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 11:58
Evo i par fotografija drugog gnijezda ove godine. Kao što sam i napisao jaja obavezno vadim i ostavljam ih na sjemenu dok ženka ne snese četvrto jaje pa onda ih sve vraćam u gnijezdo. Nikad nisam imao problema kod ovakvog privremenog skladištenja jaja. Postoje i druge metode al meni se ova pokazala sasvim ok.
jigor Član
Број порука : 88 Join date : 17.03.2010 Age : 49 Локација : Niš
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 14:38
Pa malo me duže nije bilo jer nisam imao baš čime da se pohvalim. Jedan par mi je ležao na jajima i ispostavilo se da su prazna, a drugi trenutno pravi gnezdo i uspeo sam to i da snimim. Snimak nije nekog kvaliteta jer sam snimao kroz staklo ali se dobro vidi da ženka "mota" gnezdo pa očekujem ovih dana i jaja!
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 20:03
Meni se tri ženke ponašaju na ovaj način mesec dana, sviju gnezdo pa ga rasture i tako u krug.
jigor Član
Број порука : 88 Join date : 17.03.2010 Age : 49 Локација : Niš
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 22:41
Ma uspeh domestifikacije jeste da se legu i prave gnezda u parilicama, i onda je to stvarno tezak posao, treba mnogo i truda i srece. Skoro sam bio kod jednog odgajivaca, i covek u volijeru dimenzije 2mx3mx2m ubacio 2 para stiglica i 4 saksije tuje, nakacio gnezda, pojacao hranu i evo vec mu jedan par leze drugu turu a jedan othranjuje prvu. Ali te ptice nisu u procesu domestifikacije, divlje su kao maltene iz prirode, kad pridjes volijeri - haos. Ipak mislim da je nas posao da ptice budu mirne i domestifikovane, znamo sta to znaci!
Rasko Član
Број порука : 274 Join date : 03.03.2009 Age : 50 Локација : Bačka Palanka
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 04 Jun 2011, 22:43
Probajte zenkama da ponudite ovcije runo tj. vuno koja se dobija striganjem ovaca, mozete je malo proprati ali i nemorate, koliko sam primetio to je materijal koji prvi prihvataju stiglici i od kojeg su u stanju da ispletu gnezda na nemogucim mestima
carduel Član
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 05 Jun 2011, 02:33
Evo jedna slika čitave obitelji na okupu.
AndrijaKg Član
Број порука : 47 Join date : 22.05.2011 Age : 30 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 05 Jun 2011, 15:28
imam jedo pitanje ako neko moze da mi pomogne ...imam volijeru 1m x 2m x 1.2m zelim da uparim par stiglica,,prvo im je parenje tako da ne znam kako gnezdo da im ponudim imam mogucnost da ubacim tuju ..ako neko ima neku sliku da postavi bio bih mu zahalan..hvala unapred..