| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Parenje i uzgoj štiglića | |
|
+95zoranV branislavh Vlada Nish Toni Mk AndrijaKg mostarac b12 bondža1 carduel fzen bastard kv dane 87 saragrasevina pedjacure jova lepi krokodil01 delijovan goran70 salle ogic MsDimovski sasko popicaBL voja_ilic Luka Perica jigor BAKI1 vladimir Ivan Z misan diskus vucjanacc jevca5 Mica Vasic zoran ptice pjevice egon sugubinac boris popBL gm NebojsaB Ivica pticar_amater goldfinch Zokbok988 robin Furla gost1 drakceJA ulicni hodac armin71 ivan83 rtomek kima pinka Nikolasbc belobradi kumca delux Dax BG IGOR 72 Sina BL alexandar Gost Danijelvr Миланче sasaznas Ivan_ks goran pticar nis alann stiglic Blattner Rasko Dzemal_sa DjordjeVet bogdanik kekic Boban Laza sasha ZOKICA IvanBG BOCKA aleks Drle sestoperac ticar Luckyboy Petar slavishab Steva Бане saso78 milos0205 Milan 99 posters | |
Аутор | Порука |
---|
zoran ptice pjevice Član
Број порука : 212 Join date : 19.02.2010 Age : 54 Локација : banja luka
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 12 Apr 2011, 13:13 | |
| https://2img.net/r/ihimizer/i/82076283.jpg/ https://2img.net/r/ihimizer/i/86192803.jpg/ https://2img.net/r/ihimizer/i/48000650.jpg/
Sutra ih nasadjujem na 5-to jaje! | |
| | | diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 12 Apr 2011, 15:25 | |
| - zoran ptice pjevice ::
- https://2img.net/r/ihimizer/i/82076283.jpg/
https://2img.net/r/ihimizer/i/86192803.jpg/ https://2img.net/r/ihimizer/i/48000650.jpg/
Sutra ih nasadjujem na 5-to jaje! Svaka cast Zorane a ja uopste ne vadim jaja. | |
| | | Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 12 Apr 2011, 20:10 | |
| Re: Zoran. Lepo, uredno, profesionalno...Srećno Zorane Da ti se izlegu i očuvaju mladunci iz svih jaja. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 16 Apr 2011, 14:58 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Apr 2011, 13:50 | |
| Izbor mesta za pravljenje gnezda jedan je od problema sa kojim se susreće ženka Štiglića u zatvorenom prostoru. Ako u prostoru u kome se nalazi (koji je nužno ograničen ) po njenoj proceni, ni jedno mesto nije dovoljno bezbedno, naćićete jaje na podu parilice ili volijere. Što je prostor u kome je ženka veći, veća je i mogućnost njenog izbora gde će sagraditi gnezdo. Ovu osobinu ptica donosi iz prirode. Kod nedomestifikovanih Štiglića oprez pri izboru mesta za pravljenej gnezda je veliki. U prirodi je neprestano nadmudrivanje između predatora i plena. Nagrada za pobedu je život. Vešto skriveno gnezdo omogući će uspešnu reprodukciju. Sa svakom narednom generacijom Štiglića izleženim u veštačkim uslovima, oprez pri izboru mesta za pravljenje gnezda je sve manji. Kod domestifikovanih ptica, ženka će se brzo i lako odlučiti za mesto na kome će praviti gnezdo čak i kada je izbor prilično ograničen. U volijerskim uslovima odgajanja Štiglića neke ženke će se odlučiti za mesto koje ste im Vi odredili: Neke će same napraviti izbor: | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Apr 2011, 16:25 | |
| Krenulo je krenulo Kod mene još ništa, postavljena gnezda, razvlače materjal ali ne prave ništa. | |
| | | bastard kv Posetilac
Број порука : 6 Join date : 26.05.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 18 Apr 2011, 22:53 | |
| dalineko moze da mi objasni jel vidim da ima iskusnih odgaivaca pilim bastarde svake godine ali prvi put probam stiglic + stiglic tri para su se uparila jedan par ispleo gnezdo ali zenka jos ne nosi koliko dana posle parenja nosi jel kod kanarinke posle 4 dana | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 20 Apr 2011, 09:39 | |
| - bastard kv ::
- dalineko moze da mi objasni jel vidim da ima iskusnih odgaivaca pilim bastarde svake godine ali prvi put probam stiglic + stiglic tri para su se uparila jedan par ispleo gnezdo ali zenka jos ne nosi koliko dana posle parenja nosi jel kod kanarinke posle 4 dana
Daješ vrlo oskudne podatke tako da nije moguć odgovor na tvoje pitanje. Porebno je znati da li su ptice pitome? U kojim uslovima, prostornim se drže? Da li su u volijeru ili kavezu parilici? Dali su parovi odvojeni ili su svi u istom prostoru i koliki je prostor? Kava je ishrana prica? Kada si počeo da im daješ hranu za podizanje polnog nagona? Da li su par-parovi na mestu ili u prostoru koji im obezbeđuje mir i sigurnost. To su sve uslovi od kojih će zavisiti kada će ženka početi da polaže jaja po pravljenju gnezda. U prirodi pre Đurđevdana nije moguće videti niti jedno gnezdo štiglića. Postoje retki izuzeci. Odgoj Štiglića u veštačkim uslovima je drugačiji pa se i ptice ponašaju u skaldu sa uslovima koje im pružite. Čim je ženka napravila gnezdo trebaš biti strpljiv. Veća je verovatnoća da će početi da nosi jaja nego da će gnezdo ostati prazno. Ptice su racionalna stvorenja, nikada ne čine nešto bez razloga. | |
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 20 Apr 2011, 11:20 | |
| ptice su u stanu zenke su iz uzgoja nisu iz prirode, cuvam ih u parilicama, hranu za nagon sam poco da dajem pre nekih mesec dana muzjaci su mi bastardirali zimus tako da su u top formi | |
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Apr 2011, 08:26 | |
| jupi stuglo jutros prvo jaje | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Apr 2011, 19:05 | |
| - bastard kv ::
- jupi stuglo jutros prvo jaje
Bravo SLIKAJ Danas sam slikao ove bebe: Ovo su prvi mladunci Štiglića koje sam prstenovao našim alkicama. Mladi u gnezdu iznad ulaza u volijeru. Nema nikakvog razloga da ne slikate svoje ptice. Ako ne počnete Forum da izveštavate o događanjima kod Vaših ptica (siguran sam da ima šta da se slika i o čemi da se piše) stupiću u štrajk žeđu. Prestaću da pijem sva pića osim vode. | |
| | | Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Apr 2011, 20:49 | |
| Mene zanima kako ce biti tretirane ove ptice koje nece biti prijavljene ministarstvu, tj koje se izvedu u medjuvremenu. Jer po zakonu mi bez dozvole ne bi smeli da parimo te ptice i imamo potomstvo. Plasim se da ce biti problem da te ptice udju u legalne tokove ! | |
| | | ogic Član
Број порука : 125 Join date : 03.12.2009 Age : 46 Локација : krusevac
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Thu 21 Apr 2011, 23:39 | |
| - Zokbok988 ::
- Mene zanima kako ce biti tretirane ove ptice koje nece biti prijavljene ministarstvu, tj koje se izvedu u medjuvremenu. Jer po zakonu mi bez dozvole ne bi smeli da parimo te ptice i imamo potomstvo. Plasim se da ce biti problem da te ptice udju u legalne tokove !
Ove ptice imaju roditelje koji su legalno zavedeni u ministarstvu, ove ptice su obelezene zatvorenim noznim prstenom sa jedinstvenim kodom takodje po Zakonu, ove ptice ce naknadno biti prijavljene u ministarstvu po Zakonu, Tako da su ovi tici | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Apr 2011, 12:45 | |
| | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Apr 2011, 20:39 | |
| Gde si kupio ova gnezda i koliko koštaju ? | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 25 Apr 2011, 00:48 | |
| - Milan ::
- Gde si kupio ova gnezda i koliko koštaju ?
Imam nekoliko ovakvih gnezda kupljenih pre desetak godina. Veruj mi ne mogu da se setim gde sam ih kupio. Koristim gnezda različite veličine i od različitog materijala. Štiglići ne biraju vrstu gnezda po izgledu i izradi. Imam utisak da im je važnije gde se gnezdo nalazi a da im je nebitno kako izgleda. Svake godine otprilike polovina parova se leži u napvljenim gnezdima a druga polivina se gnezdu u Tujama. | |
| | | fzen Posetilac
Број порука : 6 Join date : 04.09.2010
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Apr 2011, 20:59 | |
| imam dva stiglica koji su vec duze vrijeme zajedno,za jednog sam siguran da je muzjak za ovog drugog nisam,ovaj drugi ima dvije jedva primetljive tacke iza glave lijevo i desno, nisam ga jos cuo da pjeva, ostalo sve govori da je muzjak,stavio sam im gnijezdo za svaki slucaj,nisu se svadjali ljubili su se kljunovima ili je to bilo dodirivanje neznam,ubacio sam im materijal za gnijezdo,nisam se nadao nicemu,odjednom jedan je poceo da nosi materijal ugnijezdo,posle neki dan i ovaj drugi sto sam se zacudio jer mislim da je muzjak,sad su malo prestali ali su zato poceli neku svadju ne mnogo zestoku,sada mi nije nista jasno da li je ovo drugo muzjak ili zenka molio bih nekog iskusnog da mi ovo objasni,hvala
| |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 29 Apr 2011, 21:06 | |
| Re: fzenSlikaj ih. I postavi slike na Forum. Možda se na osnovu slika može odrediti koji je kog pola. Danas sam slikao ove fotke. Neki mladunci rastu: A neki su se tek rodili: | |
| | | diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 29 Apr 2011, 22:15 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 03 May 2011, 20:06 | |
| Ovi mladunci su prstenovani pre tri dana maskiranim alkicama 2,7mm. Danas sam obavio kontrolu. Sve alkice su na svom mestu. Još važnije je da su i svi mladi na svom mestu. Izgleda da maskiranje alkica funkcioniše. Mada se konačni zaključak ne može izvesti na osnovu ovog primera. Možda taj par ne bi dirao alkice i da nisu maskirane. Nastaviću da maskiram aslkice i dalje. Postupak nije težak i ne oduzima puno vremena. Mladi su bezbedniji a ja sam mirniji. Da sam ovaj postupak primenio ranije, ne bi nastradalo ni jedno mlado: Šta sa kod Vas događa? Kako se ponašaju Štiglići? Ima li šta interesantno? Mogli bi da postavite i neku sliku | |
| | | carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 03 May 2011, 22:22 | |
| - mića ::
Šta sa kod Vas događa? Kako se ponašaju Štiglići? Ima li šta interesantno? Mogli bi da postavite i neku sliku Pozdrav svima! Ptice polako ali sigurno napreduju, evo jedan par je završio gnijezdo i ženka je zalegla na 4 jaja. Ostala 3 para se polako pripremaju za gradnju gnijezda. Na slici su 3 jaja. Nisam htio poslije uznemiravati ženku pa ostala ova slika. Pozzz | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 04 May 2011, 12:02 | |
| Re: carduelPriplodnim parovima treba obezbediti mir, kako bi se osećali sugurno. To je važnije nego slikati. Slika mora po nekada da se ,,ukrade,,. Da se napravi fotografija kada ptica nije u gnezdu. SREĆNO, i što više mladih ove godine. Nadam se da ćemo uskoro videti i mladunce u gnezdima | |
| | | carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
| | | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 06 May 2011, 10:50 | |
| Upravo su napustili roditeljski dom: Ovo je jako značajan trenutak. Veliki broj opasnosti koje vrebaju mladunce su za njima. Prerano parenje i izleganje moglo je biti fatalno. Zbog hladnoće. Oskudnog izbora hrane u ovom dobu godine. Nesnalaženja roditelja zbog pomeranja vremena reprodukcije. Sledeće sezone ne unosim gnezda niti materijal za gnezda pre 1. Maja. Hranu ozbiljno pojačavam sredinom Aprila. Ako budem karakter. Sezona reprodukcije je duga. Poslednji mladunci legu se početkom septembra meseca. Nema potrebe pariti ptice u aprilu. Pogotovo ne u volijerskom odgoju. Štiglići su brižni roditelji. Nikada ne tuku svoje mlade. Tolerancija i trpeljivost ostalih ptica u volijeru prema tek izletelim mladim Štiglićima je zadivljujuća. Ni jedna ptica ne tuče mladunce. Čak se i sklanjaju od njih. Mada je kod mene prilična gužva u volijerima i ima ptica različitih vrsta. Pažljivim posmatranjem može se primetiti da su madunci koji su izleženi u otvorenom volijeru i koji su od izleganja pod uticajem dnevnog svetla, vitaliniji od mladih izleženih u zatvorenom volijeru, koj su bili pod uticajem veštačkog svetla. Prirodno svetlo je jako važno za pretvaranje provitamina D u aktivni D vitamin koji omogućava pravilnan rast, okoštavanje i operjavanje mladih. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 06 May 2011, 12:59 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića | |
| |
| | | | Parenje i uzgoj štiglića | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму