Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Ovi mladunci su LEGALNI stanovnici Srbije. Niko ne moze da im ospori drzavljanstvo. Slobodno sllikajte i postavite na forum fotografije vasih priplodnih parova i mladih. Podelite svoj uspeh sa svima nama na forumu. Lepo je videti buduce pevace.
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Gde ste forumasi Sta ima novo kod vas Sezona razmnozavanja stiglica je u punom jeku. Svakodnevno se nesto dogadja: Prvi dan zivota
Bela jaja
Ova zenka snela je potpuno bela jaja bez ijedne braon pegice. To nije nepoznata pojava kod ptica. Jaja imaju boju unutrasnjosti gnezda kako bi bila sto manje uocljiva za predatore koji ne razlikuju boje. Time majka pokusava da zastiti svoje potomke. Jos kad bi se iz njih izlegli beli stiglici ... Ipak bicu zadovoljan i da budu normali.
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Gde ste forumasi Sta ima novo kod vas Sezona razmnozavanja stiglica je u punom jeku. Svakodnevno se nesto dogadja: Prvi dan zivota
Bela jaja
Ova zenka snela je potpuno bela jaja bez ijedne braon pegice. To nije nepoznata pojava kod ptica. Jaja imaju boju unutrasnjosti gnezda kako bi bila sto manje uocljiva za predatore koji ne razlikuju boje. Time majka pokusava da zastiti svoje potomke. Jos kad bi se iz njih izlegli beli stiglici ... Ipak bicu zadovoljan i da budu normali.
Pozdrav Mico jasam imao bela jaja prosle sezone kad sam pario par belobradih,sva pet su bila bela bez pecke.
diskus Zaslužni član
Наслов: Parenje i uzgoj štiglića Thu 08 Jul 2010, 23:19
Evo i moj par koji su ocuvali prvu turu,imala su pet jaja. Dva mlada i oba muska.
otac
A evo i druge ture koji treba tek da se izlegu.
Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 10 Jul 2010, 00:11
Re:diskus Lepi su ti mladi. Bice jos neko ove sezone. Stiglici koji se izlegu u domacim uslovima, sledece godine se pare bez problema i daju potomstvo. Kod mene su se svi stiglici izlezeni prosle godine poparili. Ovo je osma zenka koja se priprema da postane majka:
Stevo nemoj samo da navijas udji u teren
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sat 10 Jul 2010, 21:45
Šta da kaže čovek na sve ovo osim - SVAKA VAM ČAST LJUDI! Za sada još uvek samo učim od vas koji ste iskusniji u odgoju i parenju štiglića. Svaki dan me obradujete sa još jednim uspehom i to mi samo daje još veću nadu i veru da će ovakav vid odgajanja štiglića, a nadam se i drugih vrsta, poprimiti ozbiljniji oblik i u našoj zemlji.
diskus Zaslužni član
Наслов: Parenje i uzgoj štiglića Sun 11 Jul 2010, 00:15
Evo primer kako se alkiraju mladi stiglici,ovo bi trebalo da ohrabri mlade odgajivace koji se boje da alkiraju svoje mlade.Uvek postoji prvi put sto bi rekli ljudi(VATRENO KRSTENJE)oce plase ruke slobode.Ja posle alkiranja izbegavam da stavljam gumice nego pratim pticu posle kad vratim mlade u svoje gnezdo i obavezno da bi se ujednacili mirisi premazem mlade sa svezim bosiljkom povrsno sasvim je dovoljno.Neko koristi blagi rastvor jabukovog sirceta,ali ovaj nacin sa bosiljkom je efikasniji i zbog parazita koji se javljaju na ovako toplim danima.Pozdrav
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 11 Jul 2010, 11:45
SAŠA ::
Šta da kaže čovek na sve ovo osim - SVAKA VAM ČAST LJUDI! Za sada još uvek samo učim od vas koji ste iskusniji u odgoju i parenju štiglića. Svaki dan me obradujete sa još jednim uspehom i to mi samo daje još veću nadu i veru da će ovakav vid odgajanja štiglića, a nadam se i drugih vrsta, poprimiti ozbiljniji oblik i u našoj zemlji.
Hvala Sasa na podrsci Bravo diskus samo ih proizvodi. I mi stiglice za ,,trku,, imamo. A ne samo Spanci, Italijani, Nemci...
Ivan Z Član
Број порука : 61 Join date : 27.04.2010 Age : 48 Локација : Sabac
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 11 Jul 2010, 15:00
To Mico najaci si nema sta samo tako nastavi i malko bolje Pozzz
Ivica Član
Број порука : 76 Join date : 10.06.2009 Age : 49 Локација : Skopje
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 11 Jul 2010, 16:23
Evo nesto i od mene: mlado i njegov otac. Pozdrav svima! http://yfrog.com/eadsci0999j http://yfrog.com/5kdsci0995pj http://yfrog.com/jkdsci0993j http://yfrog.com/5fdsci0992j
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 11 Jul 2010, 22:30
A, pa ima vas svaki dan sve više i više. Hvala Bogu, tako i treba.
Furla Starosedeoc
Do sada su samo TRI odgajivaca stiglica slikali svoje ovogodisnje mladunce. Malo je to za ovoliki forum. Svakodnevno, bar nekoliko odgajivaca treba da predstavi svoju ovogodisnju produkciju. Gde su ostali Dansnje fotografije:
Steva Zaslužni član
Број порука : 707 Join date : 03.03.2009 Age : 42 Локација : Zemun
Do sada su samo TRI odgajivaca stiglica slikali svoje ovogodisnje mladunce. Malo je to za ovoliki forum. Svakodnevno, bar nekoliko odgajivaca treba da predstavi svoju ovogodisnju produkciju. Gde su ostali
Mico, ja mislim da si ti kriv zbog toga . Gledajuci tvoje stiglice, a i kvalitet fotografije, retko se ko osudi da pokaze sta ima. Svaka cast majstore!!!
diskus Zaslužni član
Наслов: Parenje i uzgoj štiglića Mon 12 Jul 2010, 23:34
Evo danasnje fotke.
Furla Starosedeoc
Re: Steva Rado bih sve mladunce zadrzao, ali to nece biti moguce. Volijer mi je i sada prebukiran. Sezona je u toku, kada se zavrsi napravicu ,,inventar,, Re: Ivica Ne mogu svi da budu spanci mora neko da bude i holandjanin Ako se kod nekog izleglo makar i jedno mladunce stiglica vredi da bude slikano. Svako izlezeno mlado je dragocen primerak, jer ce se sledece godine sigurno pariti i davati potomke. Tako da moze biti okosnica maticnog jata. Treba se truditi i oko uzgoja i oko fotografija. Pogledajte poslednje diskusove fotografije, koliko su bolje od prvih. Shvatio je kritiku na najbolji nacin i sada mu stiglici izgledaju puno lepse. Ovi mladunci su prelepi, naredjali se kao apotekarske flasice. Re: diskus Super bi bilo ako fotke mogu da budu malo vece. Ova sezona Ti bas ide. Cestitam.
Mladunce koje odrasta u prirodnim uslovima. Napustilo je gnezdo i sada seta po tujama i sunca se. Naravno, roditelji ga jos uvek hrane i tako ce biti neko vreme sve dok mu dobro ne ojacaju krila.
Furla Starosedeoc
svaka čast svima, ali Mićo ti si legenda. Šteta što ja živim u zgradi, pa ne mogu napraviti tako volijeru kao vim inače i ja bih se bavio time, ozbiljno razmišljam i nagovarm staroga da prodamo pa da kupimo kuću Ali ljudi ja isto imam mladunče kao i vi, samo ja sam ga našao tačno ispred moje zgrade, na 1,5 m visine je bio na bagremu, posmatrao sam ga 3-4 sata ptić, mladi tek izašao iz gnjzda, rep mu nikao ni 1 cm, tek izletio, ali za ta 3-4 h niko nije nailazio od njegovih roditelja, a nigdje u blizini nije bilo gnjezda, znam jer pratim. Onda su ga nanjušile mačke jer je pijukao stalno i neprestano, morao sam da ga uzmem, jer je bio iznemogao i mačke su mu se opasno bile približile. Koga god sam pitao da li sam pravilno postupio, rekli su mi da jesam, jer je mogao samo umrijeti, nadam se da me vi nećete kritikovati. Kod mene je 3 dana, prvi dan skoro nikako nije htio jesti iz šprice, drugi dan sasvim malo, i danas (treći dan jede ko lud), misli da sam mu ja maajka, po čitav dan sam sa njim i mazim ga, stoji mi na prstima od ruke i na ramenu, sve hoda po meni, mada zna pomalo letiti. Dajem mu jaja kuhana, sa keksom i uzimam biljne vaši sa ruža i sa bagrema (nalaze se na vrhu grana mog bagrema) i to sve izmiksam sitno, što sitnije i dam trunčicu vode u to i dobro izmješam, da ne bude previše rijetko, a ni gusto, umjereno i to mu dajem iz šprice. Snimio sam video zapis, samo ga trebam prebaciti na računar, pa onda na you tube, i odma vam pokazujem.
Nego zabrinjava me to što mu se pojavila zaliha hrane u grlu što je danas jeo, nadam se da je to normalno, jer sam to viđao i kod ptića kod kanarinaca da to prođe za 2 dana max, je li tako?
Ivica Član
Број порука : 76 Join date : 10.06.2009 Age : 49 Локација : Skopje
svaka čast svima, ali Mićo ti si legenda. Šteta što ja živim u zgradi, pa ne mogu napraviti tako volijeru kao vim inače i ja bih se bavio time, ozbiljno razmišljam i nagovarm staroga da prodamo pa da kupimo kuću Ali ljudi ja isto imam mladunče kao i vi, samo ja sam ga našao tačno ispred moje zgrade, na 1,5 m visine je bio na bagremu, posmatrao sam ga 3-4 sata ptić, mladi tek izašao iz gnjzda, rep mu nikao ni 1 cm, tek izletio, ali za ta 3-4 h niko nije nailazio od njegovih roditelja, a nigdje u blizini nije bilo gnjezda, znam jer pratim. Onda su ga nanjušile mačke jer je pijukao stalno i neprestano, morao sam da ga uzmem, jer je bio iznemogao i mačke su mu se opasno bile približile. Koga god sam pitao da li sam pravilno postupio, rekli su mi da jesam, jer je mogao samo umrijeti, nadam se da me vi nećete kritikovati. Kod mene je 3 dana, prvi dan skoro nikako nije htio jesti iz šprice, drugi dan sasvim malo, i danas (treći dan jede ko lud), misli da sam mu ja maajka, po čitav dan sam sa njim i mazim ga, stoji mi na prstima od ruke i na ramenu, sve hoda po meni, mada zna pomalo letiti. Dajem mu jaja kuhana, sa keksom i uzimam biljne vaši sa ruža i sa bagrema (nalaze se na vrhu grana mog bagrema) i to sve izmiksam sitno, što sitnije i dam trunčicu vode u to i dobro izmješam, da ne bude previše rijetko, a ni gusto, umjereno i to mu dajem iz šprice. Snimio sam video zapis, samo ga trebam prebaciti na računar, pa onda na you tube, i odma vam pokazujem.
Nego zabrinjava me to što mu se pojavila zaliha hrane u grlu što je danas jeo, nadam se da je to normalno, jer sam to viđao i kod ptića kod kanarinaca da to prođe za 2 dana max, je li tako?
Ma normalno je da se gleda zaliha hrane, ali tako treba biti nekoliko puta na dan, a ne na 2 dana Pozdrav i uspeh!
diskus Zaslužni član
Наслов: Parenje i uzgoj štiglića Fri 16 Jul 2010, 01:08
U jednoj volijeri se pojavile mnogo vasi i zenka je prestala da hrani mlade tu VELIKU obavezu sam preuzeo sam da hranim mlade u 12 danu.Narucio sam i Hand Mix.Za sada mi super ide ali to je veliki poso.!!!!!!!!!!!!! Evo slike i video.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Mico, Nebojska, Diskus, svaka cast na pozrtvovanju i predanosti!
Odgajanje stiglica je obaveza i odgovornost. Ne samo zadovoljstvo. Normalno je da NeboisaB prihvata odgovornost i obavezu za malu napustenu ptici. Normalno je da se diskus brine i odhranjuje napustene mladunce. To je sastavni deo hobija i ljubavi prema stiglicima. Nema uspeha bez odgovornosti i obaveze koju dobrovoljno poklanjamo svojim ljubimcima. Normalno je da svoje probleme i dileme dele sa nama. To je svrha i smisao foruma. Za pohvalu je duskusova iskrenost. Mnogi bi precuteli cinjenicu da imaju probleme sa vasima. To je samo jedan od brojnih problema koji se javlja u uzgoju faune evrope. Uzgajanje stiglica nosi sa sobom brojne probleme. Ali odgaivaci nerado o tome javno govore. Pohvale se svojim uspehom tako da se stice pogresan utisak kako je odgoj stiglica lak i jednostavan. Put do stvaranja vlastitog maticnog jata stiglica nije lak i brz. U Srbiji se tek od nedavno radi na formiranju maticnih jata stiglica. Svakom ko se time bavi treba odati priznanje. I svakom treba pomoci. Tu smo na forumu da pomognemo jedni drugima. Iskren savet puno vredi. Nadam se da iskustva koja nas nekolicina prezentuje na ovom forumu mogu biti od pomoci ostalim odgaivacima stiglica. Ne zelim da se shvati kako postavljam slike na ovom forumu radi afirmacije. Ugled i satisfakciju odavno sam stekao koroz profesiju kojom se bavim. Nije mi potrebna afirmacija kroz hobi. Slike su tu jer se moze puno iz njih saznati i nauciti. Stede vreme i smanjuju potrebu za previse teksta. Otuda njihova saznajna vrednost. I sasvim prosecna moc zapazanja i zakljucivanja, dovoljna je da se puno nauciti iz diskusovih i mojih slika i klipova. zdrav lepo odhranjen mladunac: