| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Parenje i uzgoj štiglića | |
|
+95zoranV branislavh Vlada Nish Toni Mk AndrijaKg mostarac b12 bondža1 carduel fzen bastard kv dane 87 saragrasevina pedjacure jova lepi krokodil01 delijovan goran70 salle ogic MsDimovski sasko popicaBL voja_ilic Luka Perica jigor BAKI1 vladimir Ivan Z misan diskus vucjanacc jevca5 Mica Vasic zoran ptice pjevice egon sugubinac boris popBL gm NebojsaB Ivica pticar_amater goldfinch Zokbok988 robin Furla gost1 drakceJA ulicni hodac armin71 ivan83 rtomek kima pinka Nikolasbc belobradi kumca delux Dax BG IGOR 72 Sina BL alexandar Gost Danijelvr Миланче sasaznas Ivan_ks goran pticar nis alann stiglic Blattner Rasko Dzemal_sa DjordjeVet bogdanik kekic Boban Laza sasha ZOKICA IvanBG BOCKA aleks Drle sestoperac ticar Luckyboy Petar slavishab Steva Бане saso78 milos0205 Milan 99 posters | |
Аутор | Порука |
---|
goldfinch Član
Број порука : 78 Join date : 20.01.2010 Age : 52 Локација : sydney
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:03 | |
| | |
| | | delux Član
Број порука : 70 Join date : 26.09.2009 Локација : Podgorica
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:12 | |
| | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:36 | |
| - goldfinch ::
- taj na avataru je krnjolac sestoperac ima dvije tacke iza glave nego htio sam da vam pustim video mladog tica bez kape pustam mu neki cd a on pjeva li ga pjeva onako jos smotano pokusacu ponovo ako uspijem inace cijena im je ovdje 15 australskih dolara
15 austral=?u americkim koliko........ | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:37 | |
| | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:38 | |
| znaci to je 10 $ za pticu izlezenu u kavezu,propisno alkiranu? | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:41 | |
| | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 13:47 | |
| kod nas milina jedna jucer 43 a popodne palo na 23 tako da sam ptice sklonio sa balkona | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 14:29 | |
- sta je alkirana
prstenovana | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 17:19 | |
| uneo si ptice da nebi pocele da se mitare palo sa 43 na 23....da se smrznes ovde u moskvi bude 23 samo u julu i avgustu.kako izdrzavate vi na -43? | |
| | | | Ivica Član
Број порука : 76 Join date : 10.06.2009 Age : 49 Локација : Skopje
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Sun 24 Jan 2010, 22:58 | |
| - Бане ::
- a ptica baca perje pomalo...
Mozda ovom pitanju nije tu mesto, ali me zanima bacanje perja u ovom periodu, kako to utice na parenju te ptice u proljece? Pozdrav svima! | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Mon 25 Jan 2010, 08:18 | |
| ticaru ja jos nisam naletio ni na jednog prstenovanog a obisao sam pola sidneya da nadjem grdelina,mislim da se oni ovdje vise baziraju na domace ptice a nasi stiglici su nekako manje interesantni cini mi se osim za nas sa tog kraja svijeta | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 02:10 | |
| | |
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 05:47 | |
- ticaru ja jos nisam naletio ni na jednog prstenovanog a obisao sam pola sidneya da nadjem grdelina,mislim da se oni ovdje vise baziraju na domace ptice a nasi stiglici su nekako manje interesantni cini mi se osim za nas sa tog kraja svijeta
odakle si ti iz ovoga kraja. | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 11:15 | |
| bas iz zadra pa kako je pocelo ono sr.....tako sam i otisao za aus | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 11:17 | |
| nego reci mi sta mislis za ovog mladunca | |
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 16:41 | |
- bas iz zadra pa kako je pocelo ono sr.....tako sam i otisao za aus
nisi trebao ni ići ali eto što je tu je.pa nije loš iako to nije ni blizu naša ptica. | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 26 Jan 2010, 21:19 | |
| drag mi je ima neku volju pa kad se izmitari vidicemo | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 27 Jan 2010, 22:34 | |
| sta se tamo u sidneju gaji najvise?kazes da stiglici nisu bas popularni...gaje li kardinale? tamo je toplo preko cele godine jel tako? smeta li to pticama i kad pocinjete sa parenjem? | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Wed 27 Jan 2010, 23:54 | |
| pa sigurno da nije dobro ivice,mada ovaj moj je prestao a samo malo je pobacao sitnog perja.....letno perje nisam nasao))) | |
| | | goldfinch Član
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Fri 29 Jan 2010, 13:48 | |
| gaje sve i svasta kazem svasta iz razloga sto sam ja veliki zaljubljenik stiglica tako da me druge vrste i ne interesiraju nesto posebno, nikad se nisam ni bavio parenjem odnosno uzgojem grdelina a nekad prije 20 godina sam imao otprilike do 25 ptica i evo sad im se vracam polako.trenutno imam jedan par+mladog +3 muzijaka.sto se samog parenja tice ne mogu da vam kazem tacno kad ono pocinje ali mislim otprilike od novembra do pocetka februara.ovog mladog sam kupio prije 15 dana,i mislim da ima do 40 dana iz tog razloga sto jos nema ni jedne boje po sebi ali mozda grijesim ne znam nisam strucnjak po tom pitanju mozda mi vi mozete poblize pojasniti.sto se klime tice relativno je toplo dok u zimskom periodu bude i do 5 stepeni ujutro bar ovdje u sydneju,i nije tako strasno malo je zaj.....kad se moras ustati u 4:30 ujutro i poci na posao,ovako toplo moze potrajati i do marta,tako sto se mitarenja tice vidicemo??????,a ovaj par tica pokusacu pripremiti za parenje do godine po vasim uputstvima pa otom potom.za kraj ove danasnje price puno uspjeha u daljem uzgoju svim pticarima iz usijanog sydneja. | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 02 Feb 2010, 00:48 | |
| UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU
Štiglic je jedna od ptica koje se našim prostorima najčešće čuvaju u kavezu.Neki ih drže samo zbog pjesme, neki zbog bastardiranja, ali je jako malo onih koji ih razmnožavaju u kavezu.Za razliku od naših, odgajivači u svijetu ih legu već decenijama.Odgojene su i mnoge mutacije.
Postavlja se pitanje, zašto razmnožavati štiglice u kavezu?Kao prvo, to je izazov za odgajivače i ljubitelje ovih ptica; drugo, ptice izležene u kavezu su mnogo pogodnije za dalje razmnožavanje i rad od uhvaćenih i treće, takve ptice mnogo više pjevaju u toku godine. Ovaj tekst je namijenjen onima koji žele da pokušaju da dobiju mlade od svojih parova. Za početak, treba biti siguran u razlikovanje polova ovih ptica.Mužjak štiglica je krupniji, ima crne brkove u korijenu kljuna, rub crvene maske prelazi gornji rub oka i pregib na krilu je crne boje.Ženka je sitnija, crvena maska ne prelazi rub oka, pregib krila je sivo-zelene ili smeđe boje, brkovi su sivobijeli.Ako uzmemo u obzir i pjesmu mužjaka, razlikovanje polova ne bi trebalo da predstavlja veći problem. Za parenje treba odabrati ptice koje su već duže kod nas, koje su zdrave, mirne i sa kvalitetnim perjem, koje je znak dobre kondicije. U zimskom periodu, ptice držimo zajedno, u volijeri zaštićenoj od atmosferskih uticaja, a već tada se mogu primijetiti znakovi naklonosti kod pojedinih parova.Krajem zime, početkom marta, krećemo sa pripremom za parenje.Prvo odvajamo mužjake u kaveze za parenje (što veće, to bolje) i počinjemo da ih spremamo.Za mužjake to predstavlja zauzimanje teritorije na koju će kasnije doći ženka.Pored sjemenske hrane pojačane konopljom i nigerom, dajemo im dosta zeleniša (maslačak u listu i poluzrelom cvijetu, koji jako stimulativno djeluju u pripremi za parenje), voće, povrće i smjesu sa jajima.Mineralne materije u vidu sipine kosti i pijeska, takođe, moraju da budu pristupačne pticama svo vrijeme.Zeleniš dajemo svaki dan (list i cvijet maslačka naizmjenično), a smjesu sa jajima tri puta nedeljno.Ženkama isto tako dajemo zeleniš, a smjesu sa jajima dva puta nedeljno.Krajem marta spajamo parove i nastavljamo sa pripremom.Početkom aprila, hranu pojačavamo sa klijalim sjemenom nigera i konoplje uz maslačak i smjesu sa jajima, koje dajemo svaki dan. Par puta nedeljno dajemo neki multivitaminski preparat, rastvoren u vodi.Ako je moguće, pticama treba davati lisne vaši i crve brašnare da bi se navikle da ih uzimaju (pošto su važni u ishrani mladih).Lisne vaši je moguće naći na voćkama ili ružama, a ptice ih rado uzimaju. Polovinom aprila postavljamo gnijezdo.Koristimo pleteno gnijezdo za kanarince, koje postavljamo u ugao kaveza i kamufliramo ga zelenilom da bi ptice stekle osjećaj sigurnosti ( najbolje je koristiti plastično zelenilo).Od materijala za izgradnju gnijezda pticama ponudimo mahovinu, suvu travu, jutena i kokosova vlakna, vatu, životinjske dlake i slièno. Sa produžavanjem dnevne svjetlosti, ptice počinju da se interesuju jedna za drugu i za gnijezdo."Ljubljenje" kljunovima je jedan od važnih znakova zainteresovanosti za parenje.Od datog materijala, ptice će napraviti gnijezdo.Sama izgradnja gnijezda može potrajati, ali treba biti strpljiv.Veoma je važno da su ptice na mirnom mjestu, gdje ih ništa ne ometa u udvaranju i izgradnji gnijezda.Kada počne nošenje jaja, posebnu pažnju treba obratiti na ponašanje mužjaka jer su skloni razbijanju jaja, a po potrebi ga treba odvojiti od ženke i puštati ujutru i uveče da bi jaja bila oploðena.U sluèaju da odvajamo mužjaka, važno je da ostane u vizuelnom kontaktu sa ženkom, bilo preko pokretne pregrade u kavezu za parenje ili da ga okačimo u drugom kavezu na kavez za parenje.U protivnom, može se desiti da ženka neće da leži na jajima ili da ih razbija.Ako se to desi, jaja treba podmetnuti pod kanarinku da dovrši inkubaciju i othrani mlade.Ženke štiglica nose 4-5 jaja i na njima leže 13-14 dana.
Ishrana mladih štiglica je slična ishrani mladih kanarinaca, s tim što treba dodavati lisne vaši, mravlja jaja ili crve brašnare (zbog toga je važno da roditelji budu naviknuti da ih uzimaju).Klijalo sjeme, zeleniš i mineralne materije su takoðe veoma važni u ovom periodu.Ako želimo da prstenujemo mlade ptice, to treba uraditi u uzrastu od 5-6 dana i nekoliko dana paziti da roditelji ne diraju prstenje.Ako smo mužjaka držali odvojenog, možemo ga vratiti ženki kada prstenujemo mlade, da bi joj pomogao u hranjenju.Mladi štiglici rastu brzo i izležu iz gnijezda ranije u odnosu na kanarince, ali ih roditelji hrane duže (do starosti od mjesec dana, pa i više). Ukoliko štiglice razmnožavamo u većoj volijeri, mlade možemo ostaviti sa roditeljima koji se spremaju za novo leglo.Kada ženka legne na nova jaja, mužjak sam nastavlja da hrani mlade dok se potpuno ne osamostale.Mlade koji su se osamostalili odvajamo u poseban kavez ili volijeru.Treba im posvetiti posebnu pažnju, pošto su dosta osjetljivi.Ishrana treba da bude što raznovrsnija, higijena besprijekorna (preporučljivo je postaviti rešetke na dno kaveza da ptice ne dolaze u dodir sa izmetom), a povremeno preventivno davati neki od kokcidiostatika (recimo ESB 30).U starosti od tri mjeseca mlade ptice počinju da se mitare i dobijaju boju odraslih ptica, kada sa sigurnošću možemo razlikovati polove. Ovako odgojene ptice su mnogo pitomije, predstavljaju odličan uzgojni materijal za dalje razmnožavanje ili bastardiranje, a takoðe je moguće i školovati ih po sistemu opisanom u jednom od prethodnih brojeva. Iskustva u razmnožavanju štiglica se mogu primijeniti i na druge vrste naših zeba, pošto su im reproduktivni ciklusi dosta slični. | |
| | | belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 02 Feb 2010, 01:13 | |
| - SAŠA ::
- UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU
Ovaj tekst našeg kolege ĐorđaVet-a je već postavljen na početku ove teme, a postavio ga je milos0205 | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 02 Feb 2010, 01:34 | |
| Ja se stvarno izvinjavam ali toliko već ima tekstova o pticama na ovom forumu da je neminovno da dođe do ponavljanja. Nje mi bila namera da nekoga povredim sa ponovljenim tekstom već je došlo do male nepažnje - ništa strašno. | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića Tue 02 Feb 2010, 02:02 | |
| Proverio sam, svaki tekst koji je objavljen na netu nalazi se na ovom forumu, sada trebamo da malo istražujemo, prevodimo sa stranih sajtova, došlo je to vreme | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Parenje i uzgoj štiglića | |
| |
| | | | Parenje i uzgoj štiglića | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |