| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Školovanje štiglica | |
|
+33vladakostic010 Furla diskus lujo stiglic Gost Mica Vasic Cizak vucjanacc rcipar salee kumca belobradi Бане ZOKICA sasaznas Sina BL alann bogdanik raskokat Dax BG mirko Laza ticar Petar Sokoly Luckyboy saso78 Milan Drle BOCKA Steva DjordjeVet 37 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Wed 24 Mar 2010, 02:20 | |
| Pa upravo je to razlog što se nečiji trud i mukotrpan rad izgubi. Greška je što se te stvari ljubomorno čuvaju i ne šire eto zbog toga i Srbija nema svoju pesmu. | |
| | | vucjanacc Član
Број порука : 66 Join date : 15.03.2010 Age : 45 Локација : vucje
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Wed 24 Mar 2010, 14:32 | |
| Milane delimicno si u pravu ali ce uvek biti tako ljubomorno cuvane dok se ne sedne i ozbiljno ne rese i dogovore neke stvari.To je umetnost kao i svaka druga i treba da bude zasticena kao i pesma estradnih umetnika da bi svi mi dali pesme koje imamo nekom ko ce garantovati da ih niko nece zloupotrebiti npr. nekoj komisiji ili kome god koja bi odlucila dali ima kvalitet ili ne da dobije sertifikat i adekvatan naziv po licu,kraju odakle je ili cega god i koja ce je ponovo negde,tu pesmu promovisati na odredjenom nivou u zavisnosti od kvaliteta jer uvek ce se pojaviti neko ko ce zloupotrebljavati neciju ljubav,rad i trud.Proci ce puno vremena i mora se ici korak po korak.Npr.1 legalizacija drzanja i cuvanja sumskih ptica pevacica 2.adekvatna ustanova sa licima i zakonima.... pa tek sve ostalo.A ne ovako stavi neko pesmu neko to skine malo modifikuje tehnologijom i to je posle njegova pesma nemoze to ni tako a mi smo Srbi jako sujetni ali i jako pametni i kreativni i tvrdim da za 10 god.dobrog rada i zalaganja bili bi u prvih 5 svetskih sila kada je pesma stiglica u pitanju jer licno znam bar 3 coveka koji po mom skromnom misljenju imaju jako kvalitetne pesme a nemaju veze sa tzv.Kostinom kao i jedna sa drugom medjusobno ali ne daju po meni iz opravdanog razloga.Da se razumemo drugo je dati,pokloniti,prodati pticu a drugo dati pesmu" nekom".Da rezimiram svoje misljenje:legalizacija ,ustanova,strucna lica,kompletna baza "dostavljenih"pesama po naimenice...pa tek mozemo da pericamo o nekim ozbiljnijim stvarima jer neko zaradjuje od ovoga bez po muke i truda i za to biva nagradjen a neko cuva iz ljubavi i zadovoljstva pa ne bude cak ni pomenut iako to zasluzuje.Nadam se da necu biti pogresno shvacen. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Wed 24 Mar 2010, 14:56 | |
| Da bi pesma bila prihvaćena treba da je koristi što veći broj ljudi, ljubomornim čuvanjem bilo koje pesme postiže se suprotni efekat, greška će isplivati na površinu kad u Srbiji bude standardizovana pesma koja neće biti ni pirotska, ni kostina ni Kirina već neka za koju se odluči većina. Mene lično plaši jedna stavr da se ne standardizuje ista pesam kako u italiji, španiji, eto hrvatska i makedonija su je u nedostatku svoje pesme prihvatili. | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Thu 25 Mar 2010, 01:27 | |
| Nama niko ne može da odredi koja će pesma kod nas biti uzeta kao standard osim nas samih. Baš zato se u potpunosti slažem da treba stvoriti jednu solidnu bazu podataka raznih pesama a onda neka većina odluči šta bi bilo najbolje uzeti kao standard za ocenjivanje. Verovatno će svako da vuče na svoj kraj ali bi stvarno zamolio sve one koji prihvate ovo da budemo realni i zajedničkim snagama stvorimo nešto što će se jednostavno i sa ponosom zvati SRPSKA PESMA ŠTIGLIĆA. | |
| | | Mica Vasic Zaslužni član
Број порука : 306 Join date : 05.01.2010 Age : 53 Локација : Aleksinac
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Thu 25 Mar 2010, 04:43 | |
| Cisto sumnjam da ce ikad u Srbiji biti zakonom dozvoljeno i regulisano takmicenje stiglica ili drugih pevacica FE u pesmi. To ce verovatno da ostane i moja neispunjena zelja..."Kavezcici" za skolovanje, za pripreme, za takmicenje... Nisu to "evropski standardi" dvajesprvog veka. U evropi to postoji samo u Spaniji, oni jedini imaju i koridu... visevekovne tradicije. U Australiji, Japanu , J. Americi i na Novom Zelandu stiglici su uvezeni iz Evrope pre tridesetak i vise godina (razmnozavaju se u prirodi) , ne spadaju u tamosnju faunu ali i za njih vaze "minimalne" dimenzije kaveza i nema takmicenja u pesmi. Sto ne znaci da cu ja da prestanem da uzivam u pesmi stiglica i drugih ptica... | |
| | | vucjanacc Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Thu 25 Mar 2010, 14:02 | |
| Milane nemoze niko u nase ime ili vecina da odluci koja pesma ce biti Srpska a isto tako nemoze da bude ni kriterijum koju pesmu najvise ljudi forsira iz nekog razloga opravdanog ili ne.Vec po raznolikosti slozenosti,tezini tura cistoci svakog glasa,neke specificnosti u pesmi ili cega god vec.Upravo zbog toga da nebi svako "vuko"na svoju stranu.Ali da to ocenjivanje vrsi grupa ljudi koja poznaje pesme koja iza sebe ima iskustvo i u odgoju i skolovanju ptica i poznavanju stvari u pevanju u turama u svakom smislu a ne neko ko Sve zna pa cak i da vozi bez pilotnu letelicu a u stvari nista nezna nego nacitao se literature i misli da je pokupio svu pamet ovog sveta kao sto je to nazalost u vecini delatnosti kod nas pa i to sto imamo kvalitetno neki"moljac iz knjige"zas..e i us..e sve sto valja samo da bi bilo njegovo ili njihovo ono sto oni kazu i sto su zamislili i ako to mozda nije dobro.Ovde na forumu po mom skromnom misljenju ima par ljudi koji sto se pesme tice su zagazili ozbiljno u tome sad dali je nihov nacin rada ispravan ili ne ne znam ali znaju osnovne preduslove koje postuju prilikom skolovanja ptica i poznavanja stvari u pesmi bez ikog da vredjam.Sto recimo nije slucaj sa mutacijama gde vas ima strucnih mnogo vise.Na kraju nemora odredjena pesma da bude jedna pesma i da se zove Srpska nek se iz baze gde ce biti lupam 100 pesmi iz svake izvuce naj "bolje" stvari ture redosled i nek se napravi pesma jer sve su tro nase ptice iz nase Srbije ali ponovo da to urade strucni ljudi zato bi recimo bilo lepo imati bazu pesama i tako bi se i znalo sta je odakle ,cije da sutra ako dodje do nesuglasica iz bilo kog razloga ima se sve crno na belo.Ne znaci da sam ja u pravu i nek gresim ali nek svako napise po nesto po ovom pitanju pa cemo zajedno doci do resenja nadam se adekvatnog. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Thu 25 Mar 2010, 15:36 | |
| Pa i može, a objasniću kako. kao što smo već svi utvrdili postoji nekoliko pesama koje se cene u Srbiji, problem je sledeći, kad bi recimo pravili takmičenje u LE tu bi nagrade nosili neki štiglići koji pevaju Kostinu pesmu dok bi ovi sa Pirotskom pesmom bili u drugom planu, isto tako kada bi takmičenje bilo u Pir tu bi kostina otišla u drugi plan, da situacija bude još gora svi ljubomorno kriju pesmu i umesto da je podele sa što većim brojem ljudi da se pesma raširi oni je čuvanjem guše. Tu će se vremenom pojaviti neka treća ili peta pesma koja će se "izreklamirati" i koja će postati dostupna širokoj masi, samim tim mnogo više ljudi će učestvovati na takmičenjima, biće masovnije manifestacije i polako će potisnuti sve ostale pesme. Kao primer bi da naveden lokalni naziv "Фурлан" i sam vidiš da je stekao široku primenu pošto je par puta pomenut na našem i HR forumu. Ista situacija je i sa pesmom.
Još bolji primer je kod golubova . Skoro priznata rasa "NIški standard" se u južnoj Srbiji čuva možda i vekovima unazad. Svi znaju da se standard za ovu rasu u mnogo čemu razlikuje od standarda koji je važio pre priznavanja rase. U mom kraju a i u celoj južnoj Srbiji 90 posto golubara je čuvalo tu rasu po svojim standardima koji su bili opšte prihvaćeni. Uvodjenjem novog standarda došli smo do doga da je rasa uništena pošto se ogroman broj ljudi okrenuo drugim rasama. Razlog je prost standard je pravljen prema nekolicini a ne prema većini golubara. Sa takvim pticama nisu mogli više da se takmiče, faktični dugogodišnji rad i trud su im pali u vodu. | |
| | | Dax BG Član
Број порука : 86 Join date : 29.04.2009 Age : 54 Локација : Beograd, Srbija
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Thu 25 Mar 2010, 18:47 | |
| Neću sebe proglasiti kompetentnom ličnošću za pjev štiglica, ali zbog onoga što sam video po svetu (verujte na reč dosta sam ga video) moram se oglasiti iz više razloga. Mediteranske zemlje u Evropi (Španija, Italija, Portugal čak i Hrvatska) manje-više sve imaju isti pristup pjevu. Batuda... Batuda je kod Štiglica kratko i jasno-TOP FORMA! Nema tu ili ali, tu je kraj. Kada je na vrhuncu pjesme, ponavlja izvesnu sekvencu iz rasnovrsnog i bogatog pjeva koji mu je okruženje i majka priroda podarila. Na cjeni su pletiva, vizlijade i zijade (zije). U Hrvatskoj (Split) su na ceni oni štiglici koji pevaju teža pletiva (dvostruko, trostruko) i završavaju sa zijom. Kod tamošnjih ptičara su prisutne dve struje-pletaduri i zijaduri. Kod prvih je bitno da je štiglic uslovno rečeno čist, tj. da nema felere u pesmi a zija kakva je takva. Potonji će oprostiti pokoji feler, pa čak i neki neoprostiv samo da zija ima sva slova i da je bar za ocenu 4 (VINZIIJUUU). Mostarski je pjev sličan njihovome, a u Banjaluci se gajila gotovo identična tradicija, jedino se tražila nešto dublja (baritonska) zija slično onome što peva krenglov u proleće. U Španiji, Portugalu i Italiji sam slušao trenirane i školovane ptice, pa sam svuda nailazio na slične prohteve kod odgajivača (pletivo+zija-STOP) samo je razlika u zadatim pletivima i boji i dužini zije. Slušao sam dosta štiglica koji nose Kostin, Kirin, i ko zna sve čiji ne pjev i u njemu ima svega od tzv. "verše" kada štiglic pjeva sve i svja (posle mitara i tokom zime) i blago rečeno moje uho na tako nešto nije naviklo.
Zali, zaliju u Mostaru se speluje arli, arliju u BL vrlji, vrljiju u ST brlji, brljiju.
To je nešto normalno kod ptice kada u blizini ima neko živo biće, bilo ptica ili čovek. Kada je na batudi, ne smatra se naročitom greškom ali nije najpoželjnije da ga pokazuje.
Kod svih se smatra greškom tonovi u pjevu koji sadrže slovo R i to je ravno diskvalifikaciji. Svako selo ima svoje standarde za kukuruz i sušenje šljiva pa tako i za pesmu štiglica. Svi teže tome da imaju štiglica koji će pevati ture bez slova R, da ih ima nekoliko spojenih u nizu i završi što jačom i prodornijom zijom jer je ona ona vrhunac majstorstva štiglica pjevačai nije svaki kadar ispjevati je i zaustaviti se posle nje. imao sam ih nekoliko onih pravih i imaću ih bože zdravlja još, a to je mukotrpan put od vrednog i temperamentnog pevača iz prirode da ga ukrotite i ustrojite da peva ono što je ugodno vašem uhu. Ponekad i duže od 5 godina. POZZ | |
| | | stiglic Član
Број порука : 55 Join date : 03.03.2009 Age : 52 Локација : Švedska
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 00:15 | |
| - Dax BG ::
- Neću sebe proglasiti kompetentnom ličnošću za pjev štiglica, ali zbog onoga što sam video po svetu (verujte na reč dosta sam ga video) moram se oglasiti iz više razloga. Mediteranske zemlje u Evropi (Španija, Italija, Portugal čak i Hrvatska) manje-više sve imaju isti pristup pjevu. Batuda...
Batuda je kod Štiglica kratko i jasno-TOP FORMA! Nema tu ili ali, tu je kraj. Kada je na vrhuncu pjesme, ponavlja izvesnu sekvencu iz rasnovrsnog i bogatog pjeva koji mu je okruženje i majka priroda podarila. Na cjeni su pletiva, vizlijade i zijade (zije). U Hrvatskoj (Split) su na ceni oni štiglici koji pevaju teža pletiva (dvostruko, trostruko) i završavaju sa zijom. Kod tamošnjih ptičara su prisutne dve struje-pletaduri i zijaduri. Kod prvih je bitno da je štiglic uslovno rečeno čist, tj. da nema felere u pesmi a zija kakva je takva. Potonji će oprostiti pokoji feler, pa čak i neki neoprostiv samo da zija ima sva slova i da je bar za ocenu 4 (VINZIIJUUU). Mostarski je pjev sličan njihovome, a u Banjaluci se gajila gotovo identična tradicija, jedino se tražila nešto dublja (baritonska) zija slično onome što peva krenglov u proleće. U Španiji, Portugalu i Italiji sam slušao trenirane i školovane ptice, pa sam svuda nailazio na slične prohteve kod odgajivača (pletivo+zija-STOP) samo je razlika u zadatim pletivima i boji i dužini zije. Slušao sam dosta štiglica koji nose Kostin, Kirin, i ko zna sve čiji ne pjev i u njemu ima svega od tzv. "verše" kada štiglic pjeva sve i svja (posle mitara i tokom zime) i blago rečeno moje uho na tako nešto nije naviklo.
Zali, zaliju u Mostaru se speluje arli, arliju u BL vrlji, vrljiju u ST brlji, brljiju.
To je nešto normalno kod ptice kada u blizini ima neko živo biće, bilo ptica ili čovek. Kada je na batudi, ne smatra se naročitom greškom ali nije najpoželjnije da ga pokazuje.
Kod svih se smatra greškom tonovi u pjevu koji sadrže slovo R i to je ravno diskvalifikaciji. Svako selo ima svoje standarde za kukuruz i sušenje šljiva pa tako i za pesmu štiglica. Svi teže tome da imaju štiglica koji će pevati ture bez slova R, da ih ima nekoliko spojenih u nizu i završi što jačom i prodornijom zijom jer je ona ona vrhunac majstorstva štiglica pjevačai nije svaki kadar ispjevati je i zaustaviti se posle nje. imao sam ih nekoliko onih pravih i imaću ih bože zdravlja još, a to je mukotrpan put od vrednog i temperamentnog pevača iz prirode da ga ukrotite i ustrojite da peva ono što je ugodno vašem uhu. Ponekad i duže od 5 godina. POZZ Odavno nisam procitao bolje objasnjenje pjeva,Svaka cast a ono sa kukuruzom i sljivama je prava stvar.Ko nije ganjao pjev i nije pokusavao da da skoluje stiglice nemoze ni da zna koji je to tezak put kao sto si rekao vec i ti.Prvo treba znati osnove i temelji pjeva da bi se diskutovalo o pjesmi stiglica, ja sam iz Banjaluke i drzim ptice preko 25 godina a nisam imao bas puno pravih i cistih tica.Jos jednom sve pohvale za objasnjenje. | |
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 02:14 | |
| potkrepite te svoje price i objasnjenja nekim snimkom pesme i kroz taj snimak objasnjavajte i komentarisite (ture stiglica) , a sto se "mediteranske "(skolovane) pesme stiglica tice, ne bih se bas slozio sa predhodnim komentarima. Zajednicko im je samo to da se zahteva mali broj "idealno i perfektno" ispevanih tura , i redosled naravno, a nijedne od tih "pesama" nikad nije ni bilo u prirodi. U Maroku, Tuneziji i Alziru postoje takmicenja za standardizovanu (inace spansku) pesmu ali postoje i za kreativne pticare. | |
| | | stiglic Član
Број порука : 55 Join date : 03.03.2009 Age : 52 Локација : Švedska
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 10:35 | |
| https://www.youtube.com/watch?v=yMHwxNHZLNU evo jednog sa pletivom i zijom, https://www.youtube.com/watch?v=RSjRTHc6Uhg&feature=related a ovaj sa standardnom pjesmom,masa trrrrrrrr,krrrrrrr,cjacja,kratka ziii,drugim rijecima masa gresaka,nekazem neki vole ovu pjesmu,ukusi su razliciti i netreba diskutovati. | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 13:46 | |
| - pticarch ::
- potkrepite te svoje price i objasnjenja nekim snimkom pesme i kroz taj snimak objasnjavajte i komentarisite (ture stiglica) , a sto se "mediteranske "(skolovane) pesme stiglica tice, ne bih se bas slozio sa predhodnim komentarima. Zajednicko im je samo to da se zahteva mali broj "idealno i perfektno" ispevanih tura , i redosled naravno, a nijedne od tih "pesama" nikad nije ni bilo u prirodi. U Maroku, Tuneziji i Alziru postoje takmicenja za standardizovanu (inace spansku) pesmu ali postoje i za kreativne pticare.
Kao prvo kolega iz Aleksinca je malo promašio sa replikom jer sam pomenuo u tekstu evropski deo mediterana (Španija, Portugal, Italija,pa Hrvatska) izostavio sam Crnu Goru nenamerno jer sam i Tamo čuo jako dobrih ptica. Kolega Štiglic koji je u Švedskoj je iz BL kao i ja, čak se i poznajemo još iz starih vremena, ali on kao čovek sa tih prostora je neko ko ima "ugrađen" pjev i standarde pjevanja štiglica. Ukoliko su vam potrebna decidna objašnjenja vezano za ture itd. mogu vam dati linkove pa se vežite na njih i poslušajte. Ljudi smo, a oni teže savršenstvu iako je to teško postići. | |
| | | vucjanacc Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 14:39 | |
| U svemu ima istine naravno ali jedno je sigurno.DAX neznam sta si cuo od tzv.Kostine pesme jer ima svasta i ptice pevaju sve i svasta i nazivaju ga ovako i onako.Pozivam te kod mene da cujes ptice ili cu ih snimiti prebaciti na disk i naci se negde da cujes i da uporedis sa to sto si cuo.Sto se tice MILANE tvog komentara nisam siguran da si u pravu jer kad je nesto kvalitetno onda je kvalitetno i u Pirot i u Vranje i Leskovac i Split i Zagreb i neznam gde vec tako da to ako dobru pesmu cujes bilo gde ona je dobra svuda, tako da ako neko iz Pirota ima kvalitetnu pesmu i pticu koja ce to iz pevati zasto nebi dobio -potuko sve Leskovacke ptice i ako pevaju pesmu koja se forsira u LE.Cist primer iako imas dobru pesmu ptgica je losa lose je peva ima los glas nema dubinu,prodornost,citkost i jasnocu to je vidljivo i cist je primer kod Bastarda pa i ako je kvalitetna pesma ptica nema predispoziciju da je ispeva da to ima ukus,smek ,stil i da lici na to sto treba. | |
| | | vucjanacc Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 15:22 | |
| Arli-arliju iz Mostara se speluje sa Krli-krliu iliz Leskovac ne speluje se sa zali-zaliu,zali-zaliu neko speluje sa cakli-cakliu sve je stvar kraja eto i za takve stvari treba standard da bi znali o cemu pricamo a ne da razjasnjavamo termine sta je sta i gde je kako.Sto se pesme tice ja se ne brinem u Srbiji ce uvek biti i pevati se dobra i kvalitetna pesma bila ljubomorno cuvana ili javno iznosena i prezentovana.Stiglani dok se cuvaju iz ljubavi iz hobija zivece,Stiglani ce se cuti dugo dugo cim to bude preslo u interes i finansije nestace; i od po mom misljenju sile u pesmi postacemo "bogalji" kao sto smo postali sa psima konkretno sa NLT I GONICIMA doduse zbog "duse briznika" njihovih glupih i sumanutih zakona i politike po najvise a sve se to ponovo vrti oko para koje trpaju po bankama sirom sveta a ne u Srbiji boli njih za Srbiju,ptice pesmu jer neznaju da svojom alavoscu niste,guse bogatstvo ali istinsko bogatstvo. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 16:02 | |
| - stiglic ::
- https://www.youtube.com/watch?v=yMHwxNHZLNU evo jednog sa pletivom i zijom,
https://www.youtube.com/watch?v=RSjRTHc6Uhg&feature=related a ovaj sa standardnom pjesmom,masa trrrrrrrr,krrrrrrr,cjacja,kratka ziii,drugim rijecima masa gresaka,nekazem neki vole ovu pjesmu,ukusi su razliciti i netreba diskutovati. Sam naslov kaže "Major u batudi" Vucjavac i ja sam mislio isto kao i ti, onda smo vodili duge diskusije na te tema i došli do zaključka da to nije tačno. To što mi cenimo i slušamo ne ceni se u tim mestima koje si naveo. Pesma je prosta svodi se samo na pletivo i zijadu koju ptica uporno ponavlja, radi se o samo dve ili tri ture. Pustao sam snimke "najbnoljih pevača" skoro svima koje znam i reakcija je uvek bila ista "Da li ti to mene zaj..." o tome se zapravo radi, mi idemo na bogastvo tura, ceni se ptica sa ispevanih što više tura neki idu toliko daleko da cene i redosled kod batude je fora da ptica u nedogled ponavlja jedno te isto a kao što je neko rekao neki cene samo ono zijuu na kraju, da je što čistije i što duže ostalo ih ne interesuje. | |
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 16:29 | |
| Kolega iz Beograda, nisam "promasio" sa replikom, mogli ste i pazljivije da citate moj tekst... Vi ste objsnjavali, opisivali ustvari dalmatinsku skolovanu pesmu stiglica (da se u tome razumete ne sumnjam), i nisam se slozio da su pesme skolovanih stiglica mediteranskih zemalja bas nesto slicne . A ja sam kao primer naveo africke zemlje zato sto su tamo takmicenja u pesmi dozvoljena (legalna), zvanicna takmicarska pesma, ali postoji i tzv. slobodan stil gde svaki pticar moze da pokaze svoju kreativnost i trud. I bas bih voleo da mi docarate slicnosti npr. spanske i splitske pesme, naravno ako ste raspolozeni . POZDRAV | |
| | | lujo Član
Број порука : 137 Join date : 28.02.2010
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Fri 26 Mar 2010, 20:04 | |
| evo jedan snimak bez trrr krrr črrr.u biti bez ijednog od ovih slova,samo pletiva i zijju.
http://ul.to/btb5eo | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Sat 27 Mar 2010, 12:20 | |
| Ovo je jedan čisti klasik splitske pesme, štiglic g. Alfreda (Fredi) Krstulović koji je sinonim i posle skoro dvadesetak godina za čistoću pjeva i temperament izvođenja. Ova ptica je bila za života dosta u javnosti i o njoj svi znaju i maštaju da imaju nešto slično, mada sam slušao kod jako nepoznatih odgajivača i "majstora" školovanja veoma dobre ptice, koje su imale tu i tamo pokoji "feler" ali fantastičan temperament i glasovne mogućnosti. Ptice koje su istrenirane i "školovane" na ovaj način, kada ulaze u fazu top forme (batuda) gube karakteristični vrljik (karakteristično javljanje) i počinju pesmu direktno sa pletivima, ukoliko je ptica kvalitetna veže ih nekoliko i završava sa zijom (prodoran fijuk=VINDZIJUU) i posle toga staje. Nastavljanje se smatra greškom jer ptica treba da napravi stanku (1-2-3 sekunde) i posle toga ponavlja. | |
| | | vucjanacc Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Mon 29 Mar 2010, 17:34 | |
| Ovde svi cene nesto "svoje",nesto sto imaju, ili sto su culi pa daju potporu tome a ustvari ni sami neznaju cemu daju potporu i sta je u pitanju.Dakle primetio sam neke nazive i termine meni nepoznate i seo sa covekom odavde sa foruma i popricao cisto da vidim sta je sta i cuo sta je zija,vislanje,batuda...da bi mogo da pisem ovde tj.da bi znao o cemu se prica(da ne budem ko prase u kini) iako sam za te delove znao samo se u mom kraju drugacije zovu.Milane u pravu si potpuno,potpuno se slazem s'tobom.Ljudi koji cuvaju tzv "zijase"te ptice koje pevaju samo ziju su PO MENI "sakate-nepotpune ptice"sto se pesme tice,njima je bitno da ptica tera ziju i sve se potencira na nu da je na kraju,ili pocetku da se svako slovo cuje,ako je peva na kraju onda ima mali uvod iz "tvrdo pli pli" najcesce sa nekom vijugom ili bez nje ili ga zakotrlja i ide u tarabicu pa u jednostruku ili dvostruku-trostruku ziju ili kombinaciju i s' njene strane to je sve.Vrhunski zijas je koji peva ziju sa svim slovima "Ispravno" i predhodno navedeno "od jutra do sutra" i sta tu ima od pesme?kakva je to pesma i moze li se to nazvati pesmom?NO NEBITNO STVAR UKUSA.Slusao sam "Splitsku pesmu "na netu i u principu to je to od napred navedenog NE KAZEM DA JE LOSA meni je samo cudno nazvati pesmom malte ne 1-2ture malte ne iste (razlika u sitnom detalju najcesce redosledu ili 1,2,3-strukoj ziji) no ok.Ptice tzv "Vislasi" koji pevaju "vislanje" koje neki forsiraju pored vislanja koje ti ljudi potenciraju ptice im pevaju pojedine i ziju ista prica kao i za "zijase" samo sto krecu sa vislanje preko zije ili bez nje u tarabicu i zavrsava vislanjem naj cesce,donekle prihvatljivo kombinuje par stvari u pesmi koje su na "ceni" stvar ukusa dali ce neko cuvati pticu koja ce imati pored zije i vislanje i obrnuto ili samo jedno.NO SVAKO CUVA ONO STO VOLI I STA MU SE SVIDJA I JA TO POSTUJEM STVAR UKUSA I O TOME NEMA RASPRAVKE.Sta sam primetio vecina tih ljudi "Capkanje cap-cap"mesa sa "dzav-dzav ili cav-cav"sto nije isto a velika vecina ponovo "Capkanje"smatra felerom sto nije jer ptica treba da ga naglasi 2- do 3 puta ne vise jer je ako ga prenaglasava onda feler.E sad dolazimo do ptice za koje nam kazu Milane da mi nih zajebavamo pa postavljam pitanje svima da mi razjasne nesto dakle:Ptica iz "Tvrdog plipli ili iz vislanje ili zali zaliu" naj cesce iz Pli pli,ili vislanja u mom kraju ide u ziju iz zije u tarabicu ili prstanje pre tarabice u zavisnosti od ptice,koja zavrsava turu capkom ili vislanjem bukvalno u dahu pritom se cuje svaki glas-ton doduse po nekad isece ziju ali je ipak peva sa svim slovima u turi pa zatim sve to ponovi u zavisnosti od jedinke i ne zavrsi turu napred navedenim(capkom,vislanjem,ili karakteristicnom rampom u tzv."Kostinoj pesmi"vec raspline u pletivo citko i tecno preko onog zvonkog dela tin-tin,din-din..., karikiram da bi objasnio da se ne frljam nasim nazivom a neznam termin koji se koristi ovde i ponovo se vrati na pocetak pesme i teranje tarabice koju u javljanju zna vise puta da ponovi i po nepisanom pravilu zavrsi zijom jednostrukom naj cesce ponovo po nekim nepisanim pravilom dvostrukom da ne razglabam dalje.Pitanje kako neko moze da kaze da ptica nije dobra koja peva to po kom kriterijumu po cemu se vodi on to ako sve to ptica peva??Jos gore kako je moguce da u pesmi takvih ptica neko ne primeti ziju u pesmi kod ptice koja na kraju ture u zavisnosti naravno od jedinke iako je skolovana zavrsava"Vislanjem" da necuje i jedno i drugo??Pa sad ponovo dolazimo do onog zna li neko pesmu ptica stiglica njene delove u pesmi i "dobre i felericne"ima li taj neko uvo da u pesmi,bilo kojoj "dobroj-losoj" pletivu... izdvoj dobar deo,felerican deo ili je kad moram tako da kazem ja se svima izvinjavam ako ce se neko pronaci "ogranicen" necim sto je cuo pa to mora tako po sablonu da ide ili nikako i svako odstupanje je zajebancija.UNAPRED SE IZVINJAVAM AKO SAM NEHOTICE NEKOG ILI NESTO NA NEKI NACIN UVREDIO.poz | |
| | | lujo Član
Број порука : 137 Join date : 28.02.2010
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Mon 29 Mar 2010, 18:52 | |
| ne postoji dvostruka zija ili trostruka,zija je samo jedna i mora se čuti samo na kraju pletiva ili ti vislanja,postoje samo dvostruka i trostruka pletiva.ili unjula pletiva koja se sastoje od jednog sloga i zije primjer.cipi cipi vidzijuuu,visli visli vidzijuu.
dvostuko. otprilike ovako cipli cipli visli visli vidzijuuuuuu.e sad da ptica mijenja pletiva pa opali ziju to bi bila ideala ali......
u pjesmi se nesmiju čuti slova ,č.r.t.ž.š | |
| | | vucjanacc Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Tue 30 Mar 2010, 14:44 | |
| Ok.Lujo da pitam tebe sad nesto sto mene zanima a vidim ti praktikujes zije i vislanje pa mi tu nesto nije jasno kao i kod ovih slova sto si napisao pa ako hoces pojasni mi a i verovatno ce mnoge zanimati dakle.Ptica peva pli pli ili visli visli nebitno dajem primer i sad krene vidzijuuu.. pa stanka sekund mozda nema ni toliko pa ponovo vidzijuuu..al' samo vidzijuu..ponovi po drugi put ili treci posle svakog sledeceg vidziju kazem po nekom nepisanom pravilu,ima stanke ali nemoze da se kaze da pravi pauzu vec koliko da uzme dah ili sta vec i odma jos jednom je istera i to ga muski izvlaci zar to nije dupla zija na kraju.Stim sto konkretna ptica nekad ne zavrsi tu vec ili ode u meko "pli" pa u zvono kod nas to sitno brzo zvono zovu "tarabica" pa u pletivo i rampa.Ili druga ptica koja peva pli pli pa vidzijuu,vidziju pa odma u vislanje i tu stane pa ponovo sve to ponovi par puta i onda iz vislanje raspline pesmu u pletivo i dalje u cap cap ili u rampu slipi slipi. Znaci to zvuci ovako pa mi pojasni to sta je i kako ako nije dupla zija:pli pli vidzijuuu,vidzijuu..(pa to zvono tarabica koju ja karikiram ovako)cvrrr slipi slipi.Ceo taj deo ispeva ponovo pa ponovo pli pli vidzijuu,vidzijuu...cvrrrr slipi slipi i odavde ide u pletivo. ili konkretno druga ptica pli pli vidzijuu,vidzijuu cvrrrrr visli visli visli pa odma u pletivo ili prvo cap cap -(capku)pa pletivo sve zavisi kako joj se oce.Zanimame kako se onda zovu ove dve zije jedna za drudom u jako malom intervalu jesu li to duple zije ili nisu ili sta je vec?? A sto se slova tice:Svako na svoj nacin interpretira neke delove pa tako zazivi medju ljude i u kraju pa dolazi do nesporazuma ali se uglavnom misli na istu stvar slicno kao i u dijalektu mlijeko=mleko razumemo se bar ja kapiram poentu.No zanimame sto je capkanje feler ako nije prenaglaseno kada ga u prirodi ima 99,9 primerka populacije ptica stiglica mislim na divljake,jer sad ko ima uslove volje upornosti i znanja moze da iz skoluje pticu da kukurice pa po kom kriterijumu je onda capkanje feler ko je to reko,napisao, posto vidim da ga i ti smatras felerom pojasni mi ako hoces bio bi ti zahvalan?ja razumem dzav-dzav,dziv-dziv,neka "klokotanja" Bog sve zna sta sam cuo u prirodi da stiglic pokupi to nije izvorno stiglicije vec je pokupljeno usput od druge ptice pa i treba da je feler ali capka ne razumem sto?poz | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Tue 30 Mar 2010, 17:48 | |
| Idemo neka razjašnjenja i razgraničenja. Kao što sam već rekao i ponoviću, svako selo ima svoju "tradiciju" i svaki čovek svoj ukus. O ukusima ne vredi raspravljati, zar ne? Isto tako, svaki kraj EX YU ima svoje nazive za istu stvar. U Sloveniji uđete u restoran i poručite vampe, u Hrvatskoj tripice a u Srbiji škembiće, na tanjiru dobijete isto. U Leskovcu tradicija pjeva traži jedno, u Splitu drugo, Mostaru treće a Banjaluci četvrto. Nigde pravila nisu napisana i stavljena kao "amin", već su samo napisane liste predloga za ocenjivanje pjeva štiglica. Štiglic svuda kada ga "nabavite" peva neki"šaren" prirodni pjev koji se nekada zna pokazati izuzetnim ali u retkim i iznimnim slučajevima. Elem, ja sam pristalica te famozne "dalmatinske tradicije pjeva", samo zbog jedne stvari, a to je težina učenja i izvođenja. Ukoliko se neko smatra "majstorom" i može da napravi pevača koji će da peva samo čisto "unjulo" (jednostruko) pletivo i završi ga sa zijom koja može biti i ona kratka tj. "mršava" (fziijuu) ili onomatopejski: VISLI, VISLI, VISLI+ZIJA te onda STOP, a taj pjev da peva čisto svega 2 sata ujutro i 2 sata uveče, kupiću ga odmah i dajem u startu 200 EVRA za istog. Eto, svi ptičari imaju izražen takmičarski gen i želju za dokazivanjem, pa se nadam da će neko poželeti da se dokaže. PS ima dosta para u mornara | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Tue 30 Mar 2010, 21:40 | |
| ne isplati se da se upropaštava ptica Pogledaj gore ne sećam se u kojoj temi koliko su prodavani neki sa čap čap. ž i čč i sve ostale koje ih kude. Šalu na stranu, U Srbiji sigurno neće biti prihvaćena pesma pletivo zijada iz razloga jer je niko nigde ne ceni. Tačno je da se ture razlikuju od mesta do mesta čak ih i drugačije zovu ali u principu poklapanje u pesmi je preko 90 %, situacija je jednostavna, sastaće se ljudi daće samo iste nazive za ture i eto nama standarda po kome će se sigurno svi želeti takmičiti i po kome će nastaviti školovanje kao i do sada. Moguće je da će se voditi bitka malo oko nametnutog redodosleda tura koji neki zagovaraju ali i to će se vremenom ispeglati. To je moje mišljenje. | |
| | | Dax BG Član
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Tue 30 Mar 2010, 23:25 | |
| Kad se počneš baviti time i posvetiš se 100% pjevu, treba ti oko 3 godine minimum da prokljuviš šta i kako i dođeš do materijala (snimaka, ptica, kvalitetne opreme). Onda oko 2 godine da počneš iole "kontati" kako se selektira ptica za pjev, još oko 3 da selektiraš svoju maticu i ako si stvarno "majstor" da učvrstiš "svoju pesmu". Kada počinješ od "nule" treba ti desetak godina ukoliko ti je znanje površno o toj materiji, da svariš kompletnu priču dušebrižnika, smiriš sebe i počneš učiti od onih ljudi za koje si sam video da ti ne misle ništa loše. Ukoliko nemaš novca da kupiš gotovog učitelja za pjev i nastaviš raditi sa njime na zadatu temu sa podmlatkom koji izvodiš sam-TO JE TO! Nema dalje, ako ne verujete pokušajte sami i videćete koliko je teško stvoriti pevača koji će vam pevati dok mu držite kavez u ruci, glasnije od bastarda i temperamentnije, bez ćapki, i ostalih nepoželjnih tura, dok ga svi ostali štiglici i bastardi gledaju sa strahopoštovanjem i šute... Isto tako i ljudi i svi drugi. To je nešto fascinantno i verujte da to niste videli. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: Školovanje štiglica Wed 31 Mar 2010, 12:32 | |
| Da ne bi opet pokretali stare teme ovo je link gde je već vodjena sliučna diskusija. https://pticefauneevrope.forumsc.net/forum-f28/topic-t7-30.htmKao što i sami vidite postoji dugogodišnja tradicija školovanja štiglića, tu su lokalni nazivi tura( dosta zvukova sa rrrr ima i čapkanja , malo dalje i temi postavljen je i prvi standard zvanični kojiu takodje ima rrrrrrrrr i ostalo. Znači nije u pitanju neka lokalna stavar cela južna Srbija pokazala je dugogodišnji rad na pesmi štiglića što je kasnije prenešeno i na sve ostale delove Srbije i van toga. Što se tiče Beograda, Vojvodine ne postoje podatci ( bar nisam naišao na njih) da se neko bavio ozbiljno proučavanjem pesme, ne postoji ni neka tradicija školovanja, eto i takmičenja koja su do sad radjena radjena su upravo po ovim standardima koji se malo po čemu razlikuju. Iz svega ovoga mogu samo da kažem da u SRBIJI VEĆ POSTOJI STANSARDIZOVANA PESAMA i da nije u pitanju zijada ni batuda. Možda je razlog za to upravo CC Balcanica koja je naseljena na ovom prostoru. Zija ili zijada je samo jedna mala tura u našoj pesmi u moru drugih koja globalno gledana nije ni obavezna Po meni, potrebno je samo da se sastanu ljudi, da se izvrši preimenovanje tura pošto se pojedine ture različito zovu, da se ture rangiraju i ocene i da se napravi opšteprihvatljiv standard. Mislim da standar ne bi trebalo da prati odredjen redosled već da bi trebalo (kao i kod svih drugih pevačica) da se ocenjuju ture po težini kao i bogastvo tura u pesmi. Veoma prosto. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Školovanje štiglica | |
| |
| | | | Školovanje štiglica | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |