Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Jedan savet mladjim odgajivacima kanarinaca , prilikom pripreme kanarinanaca nemojte zuriti s tim da dobijete mlade, jer mladi se dobijaju samo strpljivim radom i postepenim siljenjem kanarinaca.............. Ako pozurite i pocnete odmah agresivno da silite kanarince tu nema uspeha ( to se meni desavalo u pocetku zato i skrecem paznju) Kada pocnete da spremate kanarince za parenje sveto pismo je to da trebate prvo poceti da silite muzijake bar 20 dana ranije jer kada pocnete da slilite i muzijake i zenke u isto vreme onda dolazi do najcesce greske a to su neplodna jaja jer muzijaci nisu dovoljno spremni za parenje.. Zenka je spremna za parenje za 2 nedelje od kada pocnete da je silite i pocinje da zavija gnezdo, dok muzijaku treba malo vise vremena.... Ako presilite zenku to znaci ako je naglo, brzo i agresivno usilite ona snese 4,5 jaja nebitno koliko i pocne normalno da lezi 3,4,5 dana i odjedanput ustane sa gnezda jer je jos silna i trazi da se opet pari, ponovo dobije nagon i nista niste dobili ako ta jaja nemate gde da podmetnete............ Zato samo strpljivo i bez mnogo zurbe ako hocete do rezultata..... Sada je vec odavno izmakla sezona za izvodjenje bar kod mene ali kada pocne nova sezona onda ce forum biti poseceniji pa cemo probleme resavati u hodu i nadam se "mi malo iskusniji" odgajivaci cemo vam pomoci da dobro i kvalitetno pripremite ptice za parenje i dacete ocuvati veci broj maldih nego inace......... POZDRAV
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 01 Aug 2009, 20:42
kod jednog para kanarinaca,zenka ce najcesce odmah primiti muzjaka,jer je celo vreme slusala njegovo pevanje i tako slusajuci njegovu pesmu i dozivanje 'zaljubila" se u njega.Medjutim kada se u prostoriji ima dva ili vise muzjaka, cesto ce se desiti da zenka odredjenog muzjaka nece da primi,pa ce medju njima doci do svadje.Takvog muzjaka cemo jos tesko naturiti jer kanarinke su veoma probirljive i zele svog muzjaka onog cije pevanje im se najvise dopada.Zato u takvom slucaju treba menjati muzjaka sve dok zenka ne bude zadovoljna.Iskusniji odgajivaci to znaju i zato drze muzjake i zenke stalno odvojene,tako da ne mogu da se cuju i dozivaju.U takvim uslovima kad zenka bude spremna za parenje ona ce u vecini slucajeva primiti prvog muzjaka kojeg joj stavimo u kavez.Na jednog muzjaka mozemo dati i tri zenke,premestajuci muzjaka iz jednog u drugi kavez gde se nalaze zenke sa postavljenim gnezdima.....
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 01 Aug 2009, 22:01
To je tačno. isti problem je i sa štiglićima pošto se nikad ne zna kog je mužjaka odabrala ženka, zato je najbolje da se pusti a sami sebi odabru par.
pticar nis Zaslužni član
Број порука : 718 Join date : 24.04.2009
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 01 Aug 2009, 23:41
To je sve tacno sto je cika Zika naveo ali najcesce se desava da zenka "cucka " na pesmu svog odabranog pevaca ali ja pari onaj muzijak koji je u kavezu , to se najcesce desava kod svih odgajivaca u pticarniku................. POZDRAV
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 22 Aug 2009, 12:32
Pogledajte savki dan u odrastanju kanarinca
g0g0 1 Posetilac
Број порука : 5 Join date : 20.08.2009
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 22 Aug 2009, 17:17
Najdobro e dokolku imate posebna prostorija za priprema na kanarincite i nema da imate nikakov problem samo treba da cekate siguren moment za da go pustite kanarinecot da ja oplodi spremnata zenka. POZZ. GORAN
g0g0 1 Posetilac
Број порука : 5 Join date : 20.08.2009
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 22 Aug 2009, 17:20
I drugo, me intereesira kakva semenska hrana mu davate na kanarincite vo sezonata na mitarenje.
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 22 Aug 2009, 21:19
Istu hranu kojim hranis kanarince preko cele godine samo kvantitativno i kvalitativno pojacanu za oko 30 posto.Zbog promene perja dolazi do pojacane potrosnje krvi u organizmu ptice sto uslovljava kvalitetniju i nesto obilniju hranu.Ovo je jedan od cinilaca uspesnog mitarenja a drugi nista manje znacajan je;ne uznemiravati pticu,cak ja u to vreme i ne cistim kavez u redovnom terminu da bih ispostovao uspesno mitarenje i kraj istog a posebno paziti da ptica ne bude izlozena nekim stresnim situacijama.Ako dodje do zaustavljanja ili prekida mitaremnja ili neuspesnog mitarenja to povlaci ozbiljne probleme u daljem odgoju ptice i eventualnoj reprodukciji.....
grga Član
Број порука : 61 Join date : 21.12.2009 Age : 53 Локација : Inđija
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 02:09
početnik sam imam par kanarinaca ženka je snela 1 jaje i danas se izlegla sta da dajem ženki od hrane da bolje hrani pile
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 03:22
grga ::
početnik sam imam par kanarinaca ženka je snela 1 jaje i danas se izlegla sta da dajem ženki od hrane da bolje hrani pile
verovatno si kad je snela jaje prestao da dajes klijavo.
e sad vrati klijavo, jajcanu i po koji zelenis ili jabuku. ( u jajcanu mozes dodati i npr. orluksov ``biodigest`` probiotik koji regulise mnoge probleme digestivnog trakta i crevne flore.)
kad primetis da pile kljucka jajcanu, za par dana ce poceti da se zanima za seme a to ce biti otprilike 20. dan. 24.dan odvoji mladog.
ja konkretno kljijam cist niger a ti kako hoces moze i mesano niger, konoplja itd.
srecno.
pozz
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 05:15
DonMiki ::
verovatno si kad je snela jaje prestao da dajes klijavo.
e sad vrati klijavo, jajcanu i po koji zelenis ili jabuku. ( u jajcanu mozes dodati i npr. orluksov ``biodigest`` probiotik koji regulise mnoge probleme digestivnog trakta i crevne flore.)
kad primetis da pile kljucka jajcanu, za par dana ce poceti da se zanima za seme a to ce biti otprilike 20. dan. 24.dan odvoji mladog.
ja konkretno kljijam cist niger a ti kako hoces moze i mesano niger, konoplja itd.
srecno.
pozz
miki kad kanarinka snense jaja ne daje joj se ni klijano ni jaja ni ništa osim sjemena.
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 14:10
U pravu si Tičar. Ni slučajno jajčana hrana kad snese jer je ona tera na dalje parenje i ženka neće da leži nego i dalje traži da se pari. A tek niger nikako. Jajčana hrana počinje da joj se daje kad se mladi izvedu i opet bez nigera, normalno.
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 14:58
SAŠA ::
U pravu si Tičar. Ni slučajno jajčana hrana kad snese jer je ona tera na dalje parenje i ženka neće da leži nego i dalje traži da se pari. A tek niger nikako. Jajčana hrana počinje da joj se daje kad se mladi izvedu i opet bez nigera, normalno.
ma može obična hrana u kojoj ima malo nigera ali sad puno ne.
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 14 Jan 2010, 17:49
ok Hvala vam
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sun 17 Jan 2010, 03:23
ljudi jesam li ja lud ili ovde pise ``IZLEGLA`` a ne `` nasadila``. kod mene se termin ``izlegla`` koristi kad izadje mlado i ja sam tako razumeo.
zato sam rekao da vrati malo klijavog i jajcanu jer sam shvatio da se mlado IZLEGLO. a i pise da treba da hrani pile.
ako sam pogresio izvinjavam se mada mislim da se grga pogresno izrazio.
naravno da se ne daje klijavo i jajcana dok lezi na jajima.
zao mi je zbog nesporazuma.
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sun 17 Jan 2010, 12:45
donmiki dobro si razumeo izvelo se pile i zenka ga kjuka pa sta da dajem da pile bolje napreduje
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 04 Mar 2010, 16:06
dali smeta razmnozavati kanarince 3 puta zaredom i do kojeg meseca oni mogu da se legu drzim ih u kuci gde je toplo
Ivica Član
Број порука : 76 Join date : 10.06.2009 Age : 49 Локација : Skopje
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Thu 04 Mar 2010, 23:32
dali smeta razmnozavati kanarince 3 puta zaredom i do kojeg meseca oni mogu da se legu drzim ih u kuci gde je toplo
Do tri ture ne smeta. Neki pare i vise ali to nije bas dobro. A sto se tice do kojeg meseca i to nije bitno - od sada pa sve dok ne pocnu ptice da se mitare, ali najbolje bar mesec dana pre toga. Pozdrav i zelim ti puno mladih!
Gost Zaslužni član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Fri 05 Mar 2010, 01:58
Kanarince možeš pariti kada god hoćeš, odnosno tokom cele godine ali je neophodno da im omogućiš adekvatne uslove za to. Znači nema veze sa mesecima u godini. Dodao bih da je Ivica bio u pravu kada je napomenuo da je sasvim dovoljno po 3 parenja od jedne ženke godišnje, jer se u suprotnom ženka mnogo iscrpi i na taj način joj se skraćuje životni vek.
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 06 Mar 2010, 00:27
ok hvala i misli sam 3 puta da neugrozim ženku
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 06 Mar 2010, 00:30
dali je bolje da držim zajedno mužjaka i ženku zajedno dok se llegu ili da ga odvojim
Gost Zaslužni član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sat 06 Mar 2010, 02:55
Odvoj mužijaka posle snešenog trećeg - četvrtog jajeta, jer postoji realna opasnost da se polome jaja prilikom njegovog pokušaja da ponovo pari ženku.
grga Član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Sun 07 Mar 2010, 23:54
dali kanarinci genetski nasledjuju pesmu ili moraju da se skoluju ne mislim na takmicenje nego za slusanje kuci bilo to kanarinci glas ili stas posto ja imam ukrstene kanarince jedne vrste sa drugom vrstom
Timbrado Član
Број порука : 114 Join date : 08.11.2009 Локација : Diseldorf-Sabac
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Mon 08 Mar 2010, 00:35
dali kanarinci genetski nasledjuju pesmu ili moraju da se skoluju ne mislim na takmicenje nego za slusanje kuci bilo to kanarinci glas ili stas posto ja imam ukrstene kanarince jedne vrste sa drugom vrstom
O kojoj se vrsti radi ???
Gost Zaslužni član
Наслов: Re: UZGOJ KANARINACA Mon 08 Mar 2010, 10:32
Sve vrste kanarinaca, bez obzira na vrstu nasleđuju neku svoju genetsku pesmu ali radi neke njihove nadogradnje kod kanarinaca pesme se vrši doškolovavanj. Takođe su svi kanarinci joko skloni da prilikom formiranja svoje sopstvene pesme "skinu" sve najlošije ture od pojedinih kanarinaca, jer su im one najlakše za učenje, pa je tu potrebno dobro povestri računa šta mladi slušaju. Mislim da je neophodno naglasiti da nisu svi kanarinci sposobni da nauče sve vrste i ture pevanja bez obzira šta im ponudimo da uče. Postoje određene podvrste kanarinaca pesme koji su se prosto " specijalizovali" za pojedine pesme pa se tako i nazivaju: malino, timbrados, roleri itd i td.