Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 02:58
Pre neki dan, tačnije 24.12. je ponovo obavljen razgovor sa nadležnim gospodinom iz ministarstva Pavlom Jovanovićem, po pitanju prijavljivanja ptica i uopšte oko sprovođenja u delo same legalizacije odgoja ptica pevačica faune Evrope. S obzirom da nam je u prethodnom razgovoru rečeno da će naknadno izaći na sajtu ministarstva novi prilog za prijavljivanje ptica, a isti do sad nije objavljen, gos. Jovanović mi je lično rekao u telefonskom razgovoru da još uvek nije održan sastanak koji je najavljen i da se još uvek ništa zvanično ne zna ne samo po pitanju načina prijavljivanja ptica nego još mnogo čega. Takođe mi je rekao da se samo zna da se za sada rok za prijavljivanje ptica pomera sa meseca novembra na januar 2011.god. Znači od januara a ne od novembra se počinje sa prijavljivanjem ptica! Takođe je dotični gos. rekao da će sastanak nadležnih biti održan najverovatnije u prvoj polovini januara meseca i da će se tada znati tačno šta i kako da se radi. S obzirom da je legalizacija zvanično završena (pravno i zakonski), mi smo od nadležnih samo tražili objašnjenje kako da u praksi sve to sprovedemo u delo, (na koji način da popunimo obrasce i kome i kad da ih predamo). Iz svega što smo saznali i kako su nas obavestili mi smo za sada samo dužni budemo još malo strpljivi i prikupimo sve relevantne podatke o svojim članovima koji žele da budu legalni i njihovim pticama. Čim nas obaveste kako i na koji način da im se dostavi tražena dokumentacija , svi će te biti blagovremeno obavešteni.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 03:10
Ovo obaveštenje je objavljeno i na temi koju vide čak i gosti foruma iz jednog prostog razloga neko je u ime SOF-a objavio da je SOF odnosno njihova delegacija prisustvovala tom sastanku. To je laž jer sastanak nije ni održan. Tačno je samo da su od strane našeg udruženja već izneti neki predlozi i da je već vodjeno više razgovora radi razjašnjavanja svih činjenica i da tu niko nije posebno ovlašćen te da nikakve delegacije ne postoje niti su bitne u svemu ovome, svaki gradjanin(fizičko lice) može pozvati ministarstvo i interesovati se, može davati predloge pa može čak i zakazati sastanak sa ljudima iz ministarstva i tražiti objašnjenja za sve što ga interesuje. Nije mi jasno ko ima koristi od svega ovoga da ovako laže i zabludjuje ljude i koji je cilj kad ništa ne može da se postigne. Ako niste primetili ovo je tema dostupna samo našim članovima i ovde se o svemu otvoreno piše
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 03:11
Milan ::
Sada Vam je jasno što sam sa rezervom ulazio u sve ovo I sada se postavlja ogromno pitanje kako će biti osmišljeni ti novi obrasci, u svakom slučaju iz svega ovoga lično mogu da zaključim da je ministasrtvu jedino bitno DA PTICE BUDU PRIJAVLJENE i da se tu neće toliko ulaziti u neke detalje, jer NI ONI NE ZNAJU ŠTA BI SA PTICAMA radili pošto prihvatilišta ne postoje a ni realni uslovi da se smeste ptice koje recimo ne bi dobile dozvolu. Mišljenja sam da će svi koji se prijave ući u evidenciju i dobiti dozvolu a da će kasnije da nas "Počiste" preko uslova za držnje na šta će biti bačen akcenat mada i u tom slučaju nigde ne piše da se ptice oduzimaju već samo da je lice dužno da prilagodi uslove ili gubi dozvolu. pa opet se vraćamo na ono istorisko pitanje A ŠTA JE SA ONIM KOJI SU NEPRIJAVLJENI A ČUVAJU i ko je prioritetniji državi za rešavanje prijavljena lic akoja ne ispunjavaju uslove u potpunosti ili oni koji rade na "crno".
Poenta je da ljudi u ministarsvu izgleda nisu bili svesni koja je masa ljudi uključena u sve ovo, kroz kontakte sa njima trrudili smo se da im upravo to i predstavimo ( sećam se zaprepašćenja kad sam rekao da će mo po mojoj proceni u samom startu prijaviti oko 4000 ptica) i da je upravo to saznanja verovatno i razlog ozbiljnijeg pristupa problemu. Normalno i naša sugestija na dimenzije volijera, ovlašćene obeleživače, i sve ostalo nije prošlo nezapaženo. E sad idemo sa parolom "Svi za jednog -jedan za sve" kao musketari Cela fora je da sve skupimo na jednom mestu i predamo gomilu papira, samo na taj način uvideće veličinu problema i krenuće se sa njegovim rešavanjem. I to što pre
U prilog tvrdnje sledeći tekst, već 17 se sve znalo i sve je bilo odradjeno s tim da je trebalo da bude održan sastanak koji nije održan a neki su prisustvovali na njemu
cveja Posetilac
Број порука : 19 Join date : 15.12.2010 Age : 46 Локација : sabac
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 13:36
sta ce biti ako prijavim neprstenovane ptice u roku i ministarstvo ne odobri drzanje pa mi posalju inspekciju,ko onda snosi odgovornost hoce me ppfe braniti posto sam njihov clan?
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 13:54
pa ne postoji kazna ako neko prijavi ptice u roku nego ako ih ne prijavi. Nemamo potrebe nikog da branimo jer niko ne krši zakon, zakon je jasan podjednako su legalne i prstenovane i ne prstenovane ptice, dozvolu mora da dobije svako ko ispunjava uslove ( čak je i za uslove ostavljen rok od godinu dana nakon prijave da se prilagode) a pošto svi zajedno vršimo prijavu ptica( udruženje predaje dokumentaciju za sve svoje članove) znači da smo svi pod istim uslovima i ako odbiju jednog moraće da odbiju sve što nije moguće. da ne ponavljam milioniti put, jedini u Srbiji smo predali u roku papirologiju koju je zakon zahtevao i imamo DOKAZ za to Što se tiče naših članova koji ne postupaju u sladu sa onim što se od njih traži-sami snose odgovornost. Što se inspekcija tiče, sigurno je da će ih biti zato je i jako bitno da se ne igramo oko prijave, SVAKA ptica mora biti prijavljena i ukoliko inspekcije (nakon predaje dokumentacije) utvrde da neko ima neprijavljene ptice ili da se činjenično stanje iz prijave ne slaže sa pravim činjeničnim stanjem (prijavio 6 štiglića a ima 20 i još dva para zimovki i konopljara uz to i sl. ) može biti problema. U medjuvremenu važi isto pravilo kao i poslednjih godinu dana, niko ne može da oduzima ptice, vrši pretrese kuća i podnosi prijave našim članovima sem u situaciji aku budu uhvaćeni da krše zakon loveći ptice, prodajući ih ili ako ih javno izlažu na berzama izložbama i sl. U tom slučaju udruženje nbeće stati u odbranu tog člana.
Od članova se samo traži da ne krše zakon a ukoliko iz bilo kojih razloga bilo ko preduzima nešto protiv njih, treba samo da pokažu člansku kartu i upute ih na udruženje i da odmah o tome obaveste UO. Znači čim bilo ko po bilo kom osnovu dodje, prvo se pokaže članska karta i upute se da se jave nama pa nas ondah odmah obavesti i tek onda idu razgovori, pregovori i ostalo. Ne možemo nikom da pomognemo ako nas na vreme ne obavesti i ako krši zakon ili ako svojeglavo i samostalno nastupa.
Od početka godine pa do danas ni jedan naš član nije imao bilo kakvih problema niti je bilo šta preduzimano protiv njih, sve prijave koje su bile isključivo su pale na teret UO sa čije strane je situacija rešavana tako da niko drugi nije maltretiran.
cveja Posetilac
Број порука : 19 Join date : 15.12.2010 Age : 46 Локација : sabac
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 15:46
ok sad mi je jasno,jos me zanima da li se za prijave ptica naplacuju neke takse po ptici ?
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 27 Dec 2010, 17:07
pa očegledno je da će mo morati da počnemo da naplaćujemo ko advokati i pravne savete treba samo da ako nadješ nešto što je svima ostalima promaklo obavesti nas.
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 29 Dec 2010, 22:59
PRVO dokumentovano obeležavanje mladih ptica alkicama PPFE u SRBIJI (izvini Saša al nema tvojih slika )
Ovo su ujedno i prvi moji izvedeni mladi malino kanarinaca.
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 29 Dec 2010, 23:40
Nije fer, ja sam obelezio neke mlade zebice jos pre petnaestak dana...
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Thu 30 Dec 2010, 00:06
Ajmo da vidimo te slike!
ps. Vidite li kakva gnezda pletu ženke
slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Thu 30 Dec 2010, 01:57
Ovog na prvoj slici sam obelezio cim su stigle alke, nisam mogao da odolim...
A? Ko je prvi alkirao sa novim alkama.
Sto se tice gnezda,odlicno pletu, mogle bi da ispletu i neke vunene carape za ovu zimu
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Thu 30 Dec 2010, 10:30
Svaka čast! zato sam i napisao prvo DOKUMENTOVANO obeležavanje. Očigledno je da si pre mene izvršio obeležavanje ptica ali to još uvek ne znači da smo prvi Da vidimo još slika
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 31 Dec 2010, 15:37
Nema šanse da je neko pre Slaviše obeležio ptice našim alkama. Čestitam prvom ko je to uradio a to je Slaviša. Milane nije loše biti ni drugi.
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 31 Dec 2010, 16:04
Biće ih još više. Stigla i druga tura alkica ! I ovoga puta PRE ROKA, i što je najbitnije pre Nove Godine tako da su zvanično obe ture završene u 2010. godini. Na žalost nismo u mogućnosti da ih već danas pošaljemo članovima jer Pošta radi od 02.01.2011. godine. U svakom slučaju članovi će ih dobiti najkasnije do 05.01. 2011. god.
Pošto je dosta ljudi uplatilo alkice i članstvo u udruženju nakon 15.12.2010. od strane UO odlučeno je da se pošalje dopuna i ispoštuju svi naši novi članovi koji su se učlanili u drugoj polovini decembra meseca. Dopuna za alkice radi se do 07.01.2011. godine tako da svi oni koji su nas u medjuvremenu kontaktirali mogu da se opet jave, učlane u udruženje i naruče alkice u ovom periodu.
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 31 Dec 2010, 20:46
svaka cast ko Mrkonjic kod nas uvek pre roka.
uz cestitke za novu godinu zelim vam i puno srece i zdravlja i sve najbolje za Bozic.
i apelujem na sve koji to jos nisu ucinili: da iskoriste ovaj novogodisnji `` paketic`` od UO. i naruce alkice i Boze zdravlje alkiraju svoje mlade ptice u 2011. jer verovali ili ne jos uvek nisam cuo da su bilo kom udruzenju stigle alke za 2011. ( DJekna jos nije umrela a kad ce neznamo.)
hvala vam na poverenju i jos jednom sve najbolje.
voja_ilic Član
Број порука : 68 Join date : 10.11.2010 Age : 36 Локација : kragujevac
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 05 Jan 2011, 17:00
Stigao je i drugi krug alkica u srce sumadije..pozz iz kg
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 05 Jan 2011, 18:13
Stigao i na Drinu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 05 Jan 2011, 22:52
Kada je reč o veličini prstena za Štigliće u Evropi je dat raspon od 2,5-2,8 mm. Zavisno od debljine noge što je uslovljeno podvrstom Štiglića. Što se zakona tiče, tačno je da zakonodavac ne zahteva da prsten bude odrećene veličine već samo da se ne može skinuti sa noge odrasle ptice. To znači da pri eventualnoj inspekciji, nadležni inspektor neće meriti prsten ptice, već će pokušati da ga skine sa noge ptice. Ako u tome ne uspe za inspektora će prsten biti u sladu sa zakonom. Prošle godine sve mladunce prstenovao sam prstenom 3,0 mm. To sam učinio iz praktičnih razloga jer tom veličinom mogu da prstenujem mladunce 7-og dana kada ženka počinje da napušta gnezdo. To mi je omogućilo da ženku ne teram sa mladih već da sačekam da napusti gnezdo i dok je ona odsutna na brzinu prstenujem mladunce. Kako nemam takmičarskih ambicija (neću Štigliće izlagati na izložbama) smatrao sam da mi veličina prstena nije bitna. Obraćao sam pažnji samo na praktičnu stranu. Činjenica je da prsten te veličine ne može da se skine sa noge odraslog štiglića a da se pri tom ptica ozbiljno ne povredi. Ali je takođe činjenica da je prsten od 3,0 mm prevelik za naše Štigliće (podvrsta CCB) i da ne stoji lepo na nozi ptice. Što se iz fotografije može primetiti:
Kada posmatram Štigliće siguran sam da više neću prstenovati ptice tom veličinom prstena. Prsten 3,0 mm deluje nesrazmerno na nozi Štiglića i kvari izgled ptice.
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Thu 06 Jan 2011, 09:53
mića ::
Kada je reč o veličini prstena za Štigliće u Evropi je dat raspon od 2,5-2,8 mm. Zavisno od debljine noge što je uslovljeno podvrstom Štiglića. Što se zakona tiče, tačno je da zakonodavac ne zahteva da prsten bude odrećene veličine već samo da se ne može skinuti sa noge odrasle ptice. To znači da pri eventualnoj inspekciji, nadležni inspektor neće meriti prsten ptice, već će pokušati da ga skine sa noge ptice. Ako u tome ne uspe za inspektora će prsten biti u sladu sa zakonom. Prošle godine sve mladunce prstenovao sam prstenom 3,0 mm. To sam učinio iz praktičnih razloga jer tom veličinom mogu da prstenujem mladunce 7-og dana kada ženka počinje da napušta gnezdo. To mi je omogućilo da ženku ne teram sa mladih već da sačekam da napusti gnezdo i dok je ona odsutna na brzinu prstenujem mladunce. Kako nemam takmičarskih ambicija (neću Štigliće izlagati na izložbama) smatrao sam da mi veličina prstena nije bitna. Obraćao sam pažnji samo na praktičnu stranu. Činjenica je da prsten te veličine ne može da se skine sa noge odraslog štiglića a da se pri tom ptica ozbiljno ne povredi. Ali je takođe činjenica da je prsten od 3,0 mm prevelik za naše Štigliće (podvrsta CCB) i da ne stoji lepo na nozi ptice. Što se iz fotografije može primetiti:
Kada posmatram Štigliće siguran sam da više neću prstenovati ptice tom veličinom prstena. Prsten 3,0 mm deluje nesrazmerno na nozi Štiglića i kvari izgled ptice.
Ma moze i 3.0 sta ako se desi da zenka skine mladuncu prsten ili cak spadne sa noge.Ako odes na odmor recimo pa poveris nekom ko nije vican u alkiranju ptica pa zakasni.Mora da postoji i mogucnost i za 3.0.Ja mislim da nije prevelika a ako neko posumnja da ste muckali postoje druge metode utvrdjivanja.pozdarv
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 14 Jan 2011, 15:36
Jel to nama danas Rodjendan!!!!
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 14 Jan 2011, 15:59
Danas je tačno godinu dana od dobijanja rešenja za rad udruženja
Protekla godina, prva u nizu, ostaće zapamćena kao godina gde se mnogo toga pozitivnog izdešavalo u svetu ptičarstva, pre svega ispunjen je jedan od najbitnijih i prvi cilj udruženja PPFE-Legalizacija odgoja ptica pevačica faune Evrope, odradjene su mnoge edukacije, sastanci,radilo se na širenju pozitivnih ideja,zaštiti ptica, uključeno je mnogo dece u aktivnosti zaštitte ptica.. nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti rad istim intenzitetom. Sada kada smo godinu dana stariji i iskusniji sve bi trebalo da bude lakše. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u akcijama i projektima udruženja PPFE i koji su kroz nesebičan trud i zalaganje pomogli da se pre svega zaštite ptice, njihova staništa i pomogli da se aktivnosti koje se tiču uzgoja i držanja ptica postave na stabilne noge u skladu sa zakonom.
Posetite naš profil na Face Book ! https://www.facebook.com/profile.php?id=100001159846537
Milan Admin
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Fri 14 Jan 2011, 17:05
alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Mon 17 Jan 2011, 03:42
diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
Наслов: Legaliyacija uygoja ptica faune evrope Tue 18 Jan 2011, 07:09
ALKE YA LESKOVAC SU STIGLE KOJE NARUCIO DO 15 DECEMBRA.Druga Tura Da se jave na broj 064/0380841
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: RADJANJE UDRUŽENJA PPFE Wed 19 Jan 2011, 12:30
PTICE ČEKAJU POPIS:
Ako do 01. februara Ministarstvo ne objavi nove formulare za prijavljivanje ptica predlažem da ptice prijavimo popunjavanjem već postojećih formulara. Vreme za prijavu ptica teča a ništa se ne događa. Neprihvatljivo je da ptice popisujemo u aprilu ili maju Tada su ptice rasiljene, spremaju se za podizanje potomstva i ne smemo ih uznemiravati. Potrebno je da Udruženje odredi rok za prijavljivanje ptica i da se SVI pridržavamo datog roka. Kada sve prijave dospeju Udruženju treba da se upute ISTOG dana nadležnom Ministarstvu. Potrebno je da od Udruženja dobijemo potvrdu da smo ptice popisali i prijavili u skaldu sa važećim zakonom o legalizaciji poštujući zakonom predviđene rokove. Kada se na stolu Ministarstva nađe istovremeno nekoliko hiljada naših prijava, tada će shvatiti svu ozbiljnost situacije. Imenovaće ovlašćene obeleživače kako bi se proces legalizacije okončao do početka sezone parenja ptica. Šta mislite o ovom predlogu