| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| Farbanje kanarinaca | |
|
+15Mica Vasic ulicni hodac gost1 Milos.39 crnitica doctor 1 jelenalaz Gost ivica kusturin bogdanik pticar nis Danijelvr ticar Бане alann 19 posters | |
Аутор | Порука |
---|
doctor 1 Član
Број порука : 42 Join date : 30.06.2011
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sat 05 Nov 2011, 18:48 | |
| - jelenalaz ::
- Bitno je navesti da kod mozaika treba zenkama davati bilo kakav karotin 2,5 meseca pred parenje jer joj je toliko potrebno da se ocisti i ne prenosi boju na jaja
misliš reći ne treba davati. | |
| | | jelenalaz Posetilac
Број порука : 9 Join date : 04.11.2011
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sat 05 Nov 2011, 20:57 | |
| - doctor 1 ::
- jelenalaz ::
- Bitno je navesti da kod mozaika treba zenkama davati bilo kakav karotin 2,5 meseca pred parenje jer joj je toliko potrebno da se ocisti i ne prenosi boju na jaja
misliš reći ne treba davati. da ne treba | |
| | | Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sun 18 Dec 2011, 23:46 | |
| KAKO SE GUBI CRVENA BOJA
Kod crvenog kanarinca značajna je genetska konstitucija. Ukoliko je homozigotan, odgajen u čistoj liniji, uvek daje potomstvo crvene boje. Međutim takav kanarinac po fenotipu, po spoljnom izgledu, nije uvek crven. veliko je iznenađenje odgaivača kada od kanarinaca bledocrvene ili crvenožućkaste boje, dobije intezivno obojene mlade. Takvih slučajeva ima dosta, naročito kada se kanarinci nabavljaju sa strane i mnogi posle jedne ili dve godine smatraju da su prevareni. Međutim, u pitanju je nepoznavanje kanarinaca a ne prevara. Pojava da sa starošću bledi boja objašnjava se gubljenjem jačine katalizatora za stvaranje boje, te je potrebno ponovo parenje sa crvenim cajzlićem. Isto tako, značajne promene su odigrane i pri formiranju boje mladih kanarinaca na crvenom faktoru. Posle prvog mitarenja neki mladunci koji su bili bledožućkasti, iznenade odgaivače intezivno crvenom bojom ili obrnuto. Osim promena koje nastaju mutacijom ili kombinacijama gena, ostale promene na fenotipu ptica - u pogledu boje - rezultati su nege, smeštaja, ishrane crvenih kanarinaca. Prateći te promene odgaivači su došli do zaključka da nepravilan smeštaj i razna oboljenja smanjuju intezitet crvene boje. Tako npr. neodgovarajuće prostorije, nedostatak svetlosti i vazduha, promaja, nečistoća, nepovoljne temperature u prostoriji, smanjuju intezitet boje kanarinaca. Čak i za vreme lakših stomačnih bolesti ili prehlada, kanarinac gubi boju, a posebno posle mitarenja. U sve to nas uverava i nestajanje crvene boje šumskih ptica koje se drže u sobama, pa čak i boje crvenog cajzlića. Uticaj hrane na boju kanarinaca je najvažniji, pa će o tome biti posebno reči.
Iz knjige Ptice pevačice - V.B. | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Mon 19 Dec 2011, 22:17 | |
| KAROTINI I CRVENA BOJA KANARINACA
Uloga karotina u ispoljavanju crvene boje kanarinaca je prvorazredna. Crveni cajzlić je ukrštanjem sa kanarinkom preneo sposobnost da bastardi mogu asimilirati karotine i pretvarati ih u pigment (boju). Crvena boja biće jača ukoliko je sposobnost katalizatora u kanarincu veća od 1-16/16 i ukoliko se daju odgovarajuće količine karotina. Pored toga te količine karotina treba znalački davati, u odrđeno doba, vremena i stanju ptice. Neki odgaivači su protiv davanja karotina, ali oni nisu u pravu, jer je naučno dokazano, da bez karotina nema crvene boje kanarinca. Karotina ima u svakoj hrani koja se daje pticama, ali ga nema u onoj količini koja je meophodna za ispoljavanje jače crvene boje. Ukoliko crveni kanarinci ne dobiju potrebnu količinu karotina, i najbolje obojeni postaju bledi. Pravilno karotiniziranje ptice ne šteti njenoj genetskoj konstituciji, već je još više jača i bolje afirmiše. Primedbe da je crveni cajzlić intezivne boje bez karotina nisu ispravne, jer ta ptica koristi karotin u prirodi, a pored toga ima i veće sposobnosti za njihovu asimilaciju i transformaciju.
GDE SE NALAZE KAROTINI I KAKO SE DAJU
Karotini se nalaze u semenu i u povrću, a najviše u šargarepi (mrkvi). Oni su potrebni organizmu ptice za transformaciju u vitamin A, a kod crvenih još i za stvaranje crvenog pigmenta. Radi podmirenja otreba za karotinom pticama se daju šargarepa, spanać i zelje. Lisnato povrće, kao što su spanać ili zelje, daju se kanarincu potpuno suvi 2-4 puta nedeljno, naročito u doba mitarenja. Najbolji rezultati dobijaju se ako se kanarincima daje šargarepa. Pri davanju šargarepe važno je znati oblik u kome se ona daje kao i vreme davanja. Šargarepa se daje cela, u komadima, zatim rendana i na kraju ceđena, kao sok. Bolji rezultati se postižu sa sokom od šargarepe. Najbolje je da se ovaj sok daje u neograničenim količinama unesto vode, za vreme mitarenja. Ako je vreme toplo, sok treba češće menjati - da se ne bi pokvario i izazvao neželjene posledice. Po završetku mitarenja pti se ponovo daje voda za piće (neki je preporučuju i za vreme davanja soka), kao i drugo povrće koje se ne daje za vreme dok se koristi sok od šargarepe. Ukoliko se šargarepa koristi u nekom drugom obliku, najviše se daje u vreme mitarenja - neograničeno, a može se davati povremeno i posle mitarenja. Šargarepu i drugo povrće ne treba stalno davati, jer se to štetno odražava na varenje i izaziva proliv i druga stomačna oboljenja. Pored prirodnih izvora karotina u prodaji se nalaze i karotinski preparati - koncetrati. Uz svaki preparat je dato i uputstvo za upotrebu. Uglavnom se upotrebljavaju u mešavini sa hranom od jaja. Daju se kao i ostali karotini, najviše u vreme mitarenja ptica. Ti preparati nemaju vode, što je prednost u odnosu na šargarepu i drugo povrće.
Iz knjige Ptice pevačice - B.V. | |
| | | crnitica Član
Број порука : 86 Join date : 05.03.2012 Age : 41 Локација : banja luka
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Thu 22 Mar 2012, 15:57 | |
| kako karotinirati i kojim karotenskim preparatom zutog kanarinca bledo zute boje da bi postao drecavo zute jarke boje... | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Thu 22 Mar 2012, 17:07 | |
| - crnitica ::
- kako karotinirati i kojim karotenskim preparatom zutog kanarinca bledo zute boje da bi postao drecavo zute jarke boje...
Ima da se kupi žuti karotin u pet šopovima. Koristi se isto kao i crveni karotin. | |
| | | crnitica Član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Thu 22 Mar 2012, 17:55 | |
| hvala na odgovoru...
interesuje me jos, da li se ptici to daje neko vreme i ona ostaje stalno jarko zuta ili se moraju periodicno ponavljati postupci karotiniranja ? | |
| | | Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Fri 23 Mar 2012, 01:11 | |
| kod svakog mitarenja je potrebno ponov davati karotin. To ne znači da ptica sasvim izgubi svoju boju od mitarenja do mitarenja ali da bi zadržala intezitet i kvalitet boje potrebno je ponoviti u toku mitarenja. Ponovo napominjem da prilikom karotiniranja treba biti jako obazriv i znalački koristiti karotin da ne bi bilo neželjenih dejstva kod ptice. | |
| | | crnitica Član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Fri 23 Mar 2012, 08:26 | |
| Hvala na savjetu !!!
nadam se da na uz svako kupljeno pakovanje karotina dolazi i uputstvo za upotrebu i doziranje... pozdrav !!! | |
| | | Milos.39 Posetilac
Број порука : 2 Join date : 18.04.2012 Age : 30 Локација : Crna Gora, Podgorica
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Wed 18 Apr 2012, 00:21 | |
| Može li neko da mi objasni kad da počnem davati karotin pilićima od mozaika, a kad pilićima od intezivno crvenih kanarinaca? | |
| | | doctor 1 Član
Број порука : 42 Join date : 30.06.2011
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Fri 20 Apr 2012, 14:02 | |
| - Milos.39 ::
- Može li neko da mi objasni kad da počnem davati karotin pilićima od mozaika, a kad pilićima od intezivno crvenih kanarinaca?
crvenima se daje karotin odmah kad se izvale iz jaja.pa ćak i ženki u pripremi za parenje tako da karotin dobiju još u jaju. a mozaicima nakon 45 od kad se izvale. | |
| | | gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Fri 20 Apr 2012, 22:54 | |
| - Milos.39 ::
- Može li neko da mi objasni kad da počnem davati karotin pilićima od mozaika, a kad pilićima od intezivno crvenih kanarinaca?
intenzivnim jos u jajetu(zenki pre parenja) a mozaicima od 40. dana. | |
| | | ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sat 29 Dec 2012, 16:18 | |
| Zna li neko koje je vreme najbolje za karotiniranje crvenih ahat mozaika ...odmah po izleganju mladih ili kasnije kao kod lipohrom mozaika | |
| | | Mica Vasic Zaslužni član
Број порука : 306 Join date : 05.01.2010 Age : 53 Локација : Aleksinac
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sun 30 Dec 2012, 03:32 | |
| | |
| | | Drogba Član
Број порука : 36 Join date : 12.11.2012 Age : 27 Локација : Leskovac,Gorina
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sat 19 Jan 2013, 22:10 | |
| Gledajuci oko 10 sati ujutro animal planet naisao sam na jednu korisnu informaciju,da Ruzicasti Ibisi(ptica latinske amerike)zadrzava svoju ruzicasto-crvenu boju jeduci rakove violinste,pa me zanimalo da li se oni ako bi se nasli u slobodnoj kupovini mogli davati Anfilama i da li bi imali nekog uticaja na boju na prsima.Unapred hvala. | |
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Sun 20 Jan 2013, 01:50 | |
| Ne bi imali uticaja... ni karotin ne pomaze. Jedine anifke sa crvenilom koje sam vidjao. bile su u volijerama 25 metara i duze. Smatram da im treba puno prostora za letenje... i da napomenem da ima i anifki(muzjaka) bez crvenila.
| |
| | | pepikg Član
Број порука : 126 Join date : 15.11.2011 Age : 50 Локација : Kragujevac
| Наслов: Karotin Mon 28 Jan 2013, 12:38 | |
| Gde ima da se kupi Carophyll red? | |
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Mon 28 Jan 2013, 13:29 | |
| Da si se koji dan ranije interesovao... sad sam doso iz Belgije. | |
| | | pepikg Član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Mon 28 Jan 2013, 14:10 | |
| e je...ga,interesovao sam se ja,ali nisam trazio ovde.. | |
| | | PetarMakce Član
Број порука : 59 Join date : 05.08.2013 Age : 24 Локација : Makce,Veliko Gradiste,Srbija
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Tue 03 Sep 2013, 19:47 | |
| Pozdrav,kupio sam karoten CAN - TAX Zanimaju me vasa iskustva sa njim,kako se pokazao,da li dobro boji...Uzeo bih mozda i neki drugi,ali je samo ovaj bio u ponudi xD Pakovanje je od 20 gr,pa me zanima da li ce to biti dosta za par bakaraca,i njihov podmladak,racunam za 10 kanarinaca,prodavac kaze da ide na 250 gr hrane ili vode,jedna kasicica,ona sto se dobija uz to,znaci 1 gr toga na 250 gr jajcane ili vode...Zanima me koliko bi mi to trajalo,razunajuci da cu karotirati jos dok su u jajetu Hvala unapred na odgovoru | |
| | | pepikg Član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Tue 03 Sep 2013, 23:42 | |
| to je po meni najslabiji karotin od svih. a to pakovanje od 20 grama kosta puno,imao si u Novom sadu za 1700 din 100 grama pravog karotina-Carophyll red a moze i Carored.imas na netu firma "autosports.ns",izvinjavam se zbog reklame,ali smatram da je to informacija za mladog momka.Pozoves i posalju pouzecem. 20 grama je mala kolicina za pravo farbanje i za kilogram jajcane treba 8-10 grama,a 1 gram ti je ta mala kasicica sto si dobio u Can-taxu.Ali sve jedno slab je.To je mesavina karotina raznih.Carophyll je cist carotin. | |
| | | PetarMakce Član
Број порука : 59 Join date : 05.08.2013 Age : 24 Локација : Makce,Veliko Gradiste,Srbija
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Wed 04 Sep 2013, 15:16 | |
| Pa rece mi moj prijatelj Milan,od koga sam kupio bakarce,da to odmah vratim,ali nisu imali drugi,pa sam morao taj da uzmem.Inace,pakovanje je bilo 5 eura,a veliko od 250 gr je bilo 3600 din.Pa pokusacu da nabavim taj za koji si mi ti rekao,imam dobre prijatelje u novom sadu,oni bi trebalo da za 2-3 nedelje dodju kod mene,pa cu im reci da mi uzmu,u svakom slucaju hvala puno Pozz | |
| | | ulicni hodac Član
Број порука : 170 Join date : 06.10.2009 Age : 50 Локација : Pozarevac
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Wed 04 Sep 2013, 21:17 | |
| - pepikg ::
- to je po meni najslabiji karotin od svih.
a to pakovanje od 20 grama kosta puno,imao si u Novom sadu za 1700 din 100 grama pravog karotina-Carophyll red a moze i Carored.imas na netu firma "autosports.ns",izvinjavam se zbog reklame,ali smatram da je to informacija za mladog momka.Pozoves i posalju pouzecem. 20 grama je mala kolicina za pravo farbanje i za kilogram jajcane treba 8-10 grama,a 1 gram ti je ta mala kasicica sto si dobio u Can-taxu.Ali sve jedno slab je.To je mesavina karotina raznih.Carophyll je cist carotin. ...a imao si i u nedelju na berzi u PO (pretpostavljam da si bio posto si u "komsiluku") stand ove firme ja bas kupio carophyll red 100 gr za 1600 i neki dinar | |
| | | PetarMakce Član
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Thu 05 Sep 2013, 14:55 | |
| Pa da,u PO na berzi sam kupio,ali samo je ova vrsta karotena bila,potrudicu se da nabavim drugi! | |
| | | kima Član
Број порука : 177 Join date : 26.10.2009 Age : 42 Локација : kragujevac
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca Tue 10 Sep 2013, 20:54 | |
| nije los can-taxin jeste slabiji od carophylla ali nije los...mnogi jaki odgajivaci ga koriste i zadovoljni su...ja sam ga koristio ranijih godina i odlicno je farbao ptice | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Farbanje kanarinaca | |
| |
| | | | Farbanje kanarinaca | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |