| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| pol stiglice | |
|
+72enab lepotica cana CELICDEJAN robes vjeko mashan90 crnitica drvetmed pepikg Rilekson bric bric Damir žako valter dalibor vasic nenad79 drakceJA pedjacure slavishab sasko from goran70 laza76 BAKI1 jigor NebojsaB sugubinac Furla jevca5 Dax BG lujo dzordz82 vucjanacc kima diskus Canary Martin Zokbok988 raskokat Ivica nenad grujic Gost ogic stiglic Steva ivan83 Бане čolić sale1977 Dejan79 stefanos7 bogdanik Daeen pticar nis sasaznas g0g0 1 belobradi Zac16 Миланче alann IGOR 72 ZOKICA Maki Zika ticar DjordjeVet sestoperac Drle milos0205 Petar gost1 Luckyboy Milan 76 posters | |
Аутор | Порука |
---|
belobradi Zaslužni član
Број порука : 441 Join date : 10.06.2009 Age : 43 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 13:50 | |
| - sasko ::
- Nemogu verovati, belobradi kako da znaeme da je zenka tvoja stiglica koja ne se vidi.
Kod milana stiglica se vidi ali ona ne pee, samo se javlja. Dajte cist i vidljiv snimak. Pa ako poznaješ vrstu i razaznaješ pesmu štiglića klip je više nego dovoljan. Eh moji odgaivači. | |
| | | slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 15:24 | |
| Evo mog skromnog doprinosa ovoj temi, nadam se da se lepo vidi da je u pitanju zenka. Inace snimljeno jutros specijalno za ovu priliku. https://s298.photobucket.com/albums/mm254/slavishab/?action=view¤t=PesmazenkeCC2.mp4 [url] [/url] | |
| | | jigor Član
Број порука : 88 Join date : 17.03.2010 Age : 49 Локација : Niš
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 17:44 | |
| Dobro, ako mislite da treba uciti mlade odgajivace da i zenke pevaju onda u redu. U prirodi ima uvek izuzetaka i nekih pojava koje se javljaju zbog odredjenih uslova stanista, pa i usiljena zenka na klipu, ako je zenka, ne bi bila usiljena da je u prirodi. I lav u cirkusu stoji na jednoj nozi i papagaj izgovara reci poput coveka, a zebre se dobacuju loptom. Ali u prirodi je tako nesto nemoguce. Zato da ne bi isli dalje u dijalog koji se moze pretvoriti u polemiku evo neka ostane ovako : Ja tvrdim da ženke štiglića ne pevaju, a pojedinci tvrde da pevaju, pa nastavimo sa zbunjivanjem mladih odgajivača koji samo traže savet! | |
| | | belobradi Zaslužni član
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 18:12 | |
| - jigor ::
- Dobro, ako mislite da treba uciti mlade odgajivace da i zenke pevaju onda u redu. U prirodi ima uvek izuzetaka i nekih pojava koje se javljaju zbog odredjenih uslova stanista, pa i usiljena zenka na klipu, ako je zenka, ne bi bila usiljena da je u prirodi. I lav u cirkusu stoji na jednoj nozi i papagaj izgovara reci poput coveka, a zebre se dobacuju loptom. Ali u prirodi je tako nesto nemoguce. Zato da ne bi isli dalje u dijalog koji se moze pretvoriti u polemiku evo neka ostane ovako : Ja tvrdim da ženke štiglića ne pevaju, a pojedinci tvrde da pevaju, pa nastavimo sa zbunjivanjem mladih odgajivača koji samo traže savet!
Zenka stiglica NE PEVA kao muzjak, to cak ne moze da se nazove pesmom sto se i cuje na klipovima. Iskusnom odgaivacu dovoljno je pustiti audio zapis i on ce po redosledu tonova razgraniciti da li je u pitanju zenka ili muzjak. Mladi odgaivaci bi trebalo da znaju da su Muzjaci stiglica PEVACI a zenke ne "pevaju" kao muzjaci jer nemaju razvijen glasovni aparat kao pripadnici muskog pola. Kod Stiglica 99% muzjaka peva dok je kod zenki to manji broj, oko 20% (postavljena procentualna vrednost je radi poredjenja) koje su sklone "pesmi", a kako se ptice ponasaju u prirodi to stvarno neznam jer nisam imao prilike da ih "proucavam"! | |
| | | jigor Član
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 18:31 | |
| Apsolutno podržavam ovaj tvoj post i lepo si objasnio. Ali pogledaj post Gorana70 :
dali se zenka stiglica usiljava kao kanarinka i u kom mesecu se pocinje ako peva jel to znaci da je spremna ili pocinje da pravi gnezdo kao kanarinka .Jel muzjak kanarinac mora biti non stop sa njom ili se ubacuje kad ona konstantno peva ili pocinje da pravi gnezdo
Znači nemojmo učiti ljude da čekaju da im ženka štiglića propeva! Pozdrav!! | |
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 19:09 | |
| Goran70 je izabrao najtezu kombinaciju za bastardiranje ( stigl-an/anka x kanarin-ka/ac ). Kod nas stari odgaivaci kazu ako hoces da se bavis pticarstvom, odgajaj prvo kanarince, kasnije bastardiraj ( stiglan x kanarinka ) pa tek onda odgajaj ciste stiglice (stiglan x stiglanka ). Preporucio bih mu da za pocetak pronadje nekog iskusnog odgaivaca koji ce ga uputiti u osnove pticarstva, krene sa detaljnim citanjem foruma i polako sklapa kockice. Moze da potrazi knjigu "KANARINCI SUMSKE PEVACICE I PAPAGAJI" ili neku slicnu iz koje moze dosta toga da nauci. | |
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 19:34 | |
| - goran70 ::
- pa jel ima neko muzjaka na prodaju stiglica moze i uhvacen da moze da posalje pouzecem ili nekom kurirskom sluzbom na primer city ekspersson ili sl
Ptice nisu paketi da bi se slale brzom postom, ptice kupujes licno! Hvatanje ptica je STROGO ZABRANJENO! Savetujem ti da nadjes da kupis kanarinku za tvog kanarinca i da pokusas da od njih dobijes mlade. Kad bude legalizovan uzgoj ( uskoro ), kupices mladog, izvedenog, LEGALNOG stiglica i spoices ga sa svojom stiglankom u volieri ( ako si u mogucnosi d x s x v (1 x 1 x 2)m) ili parilici ( minimum d x s x v (120 x 40 x 40)cm) , zelim ti uspesan uzgoj stiglica u Maju 2012. godine. Do tad citaj i uci! | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 31 Jan 2011, 19:39 | |
| Očigledno je da ženke štiglića na ćute, pustaju zvuke i pevaju a kakva je to pesma samo iskusno uvo može da proceni da nije dobra. Čak i onim iskusnima nekad je teško da razlikuju pesmu ženke i mladog mužjaka. Na žalost dosta puta se dešavalo da su ljudi koji čuvaju preko 20 godina štigliće ostavljali ženke i bili ubedjeni da su u pitanju mužjaci. Većini odgajivača (kao smo i utvrdili na forumu) bitno je da ptica pusta zvuke a nije im bitno šta peva tako da je veliki broj slučajeva da se za pojedine ženke misli da su mužjaci. U ovom periodu godine skoro sve ženke pevaju, u ranijim postovima smo pisali o tome, konkretno meni sada pevaju samo ženke i jedan mladi mužjak. stari mužjaci se iz nekog razloga ne oglašavaju. Interesantan fenomen, ako se ne varam i mića je skoro pisao da mu se pretežno javljau ženke sad. Tu su i klipovi pa mladi odgajivači mogu da čuju kako peva ženka i uporede to sa svojom pticom ali je bitno da se i ženka oglašava i da to oglašavanje neiskusnom uho zvuči kao pesma.
| |
| | | slavishab Član
Број порука : 293 Join date : 10.03.2009 Age : 49 Локација : Zajecar
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 00:48 | |
| Nisam siguran da li ste uspeli da vidite klip koji sam postavio, pa ne znam da li se neki od komentara odnose na tu pticu ili na onu koju je postavio @belobradi.
Inace ono sto sigurno znam da zenka na klipu koji sam postavio ne laje, nego peva. Ne cavrlja, nego peva. U karakteristicnom polozaju u kome to rade i muzjaci. Sve zenke koje imam pevaju. Koji je kvalitet pesme koju one izvode i kakva je u poredjenju sa muzjakovom, da li je slabija ne zelim da komentarisem. Cinjenica je da zenke stiiglica pevaju. I to niko ne moze da ospori. | |
| | | goran70 Član
Број порука : 100 Join date : 07.11.2010 Age : 53 Локација : inđija
| | | | goran70 Član
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 02:06 | |
| - belobradi ::
- Goran70 je izabrao najtezu kombinaciju za bastardiranje ( stigl-an/anka x kanarin-ka/ac ). Kod nas stari odgaivaci kazu ako hoces da se bavis pticarstvom, odgajaj prvo kanarince, kasnije bastardiraj ( stiglan x kanarinka ) pa tek onda odgajaj ciste stiglice (stiglan x stiglanka ). Preporucio bih mu da za pocetak pronadje nekog iskusnog odgaivaca koji ce ga uputiti u osnove pticarstva, krene sa detaljnim citanjem foruma i polako sklapa kockice. Moze da potrazi knjigu "KANARINCI SUMSKE PEVACICE I PAPAGAJI" ili neku slicnu iz koje moze dosta toga da nauci.
tp://img141.imageshack.us/img141/1572/dsc04140g.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img560/4108/dsc04142w.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img256/360/dsc04144r.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img24/9532/dsc04138ni.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img130/1356/dsc04138dd.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img208/9742/dsc04146h.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img35/4420/dsc04147j.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img233/4889/dsc04145b.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img708/6980/abcd0001c.jpg ljudi iskusni ogaivaci sa ovog foruma su mi rekli da je zenka i verovatno je 100 posto ali nije na odmet da potvrdite pol ako je zenka da joj ubacim kanarinca muzjaka da joj pravi drustvo ako nista drugo | |
| | | Zokbok988 Član
Број порука : 240 Join date : 05.01.2010
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 03:18 | |
| Ma skolski primer zenke , kako treba da izgleda ! | |
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 03:33 | |
| | |
| | | goran70 Član
| | | | stiglic Član
Број порука : 55 Join date : 03.03.2009 Age : 52 Локација : Švedska
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 18:23 | |
| - Milan ::
- i da potvrdim
https://www.youtube.com/watch?v=GF2T0A0D82k Moje sve zenke pjevaju ovako al onaj snimak kod belobradog je bas raspjevana zenka koja cak pjeva i par tura. Nikad cuo ,mada je moguce jel nevidim razlog da bi neko se zezao da nekazem lagao. | |
| | | goran70 Član
| | | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 01 Feb 2011, 19:09 | |
| Diskus ima ženku koja peva bolje od većine mužjaka a izvodio je mlade od nje. nadam se da će to potvrditi nekim snimkom. | |
| | | | diskus Zaslužni član
Број порука : 343 Join date : 06.09.2009 Age : 50 Локација : Leskovac
| Наслов: Re: pol stiglice Wed 02 Feb 2011, 00:43 | |
| - Milan ::
- Diskus ima ženku koja peva bolje od većine mužjaka a izvodio je mlade od nje. nadam se da će to potvrditi nekim snimkom.
Da milane imam ženku koja peva bolje od pojedinih muškaraca i evo leži na pet jaja nadam se sutra bude piljenje mladih.I svaka ćerka iz njenog gnezda daje takve ženske pevace i muskarce.Takva ženka i bilo koja druga ženka pevna raspevana i ima po 7 i 8 tura je dobar potencijal za reprodukciju za nadalje.Ja bih voleo da mi sve ženke tako pevaju bio bi .ALI BICE IMA GENESKU MATICU SVOJU:: ženka mlada pocinje da se primecuje jos u 30' danu života,u prvo vreme pusta neke nekurtalisane zvukove sa stalnim uvrtanjem i krati pesmu podje pa stane.takve nisu dobre za dalji rad.Nego kasnije se vrsi odabir ženki za sledecu sezonu da sto duže peva.I retko koja ženka nece da peva sve pevaju nemoj niko da se zavarava.Ja svoje ženke treniram od staru pticu i posebno.Pozdrav | |
| | | | jigor Član
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 13 Feb 2011, 20:52 | |
| Moje mišljenje je da je ovo mužjak mada krila se ne vide od perja koje ih prekriva. Po boji nogu rekao bih da je ova ptica već duže u kavezu, pa bi već trebalo da se javlja pesmom ako su joj pruženi svi uslovi u pogledu ishrane i mesta na kom se kavez nalazi. Boja nogu skoro uhvaćenih ptica je tamna, skoro crna, a ptice koje su duže u zatvorenom imaju ovako svetle noge poput ovog na slici. Iako nije maska bogata i dominantna ipak duboko prekriva polovinu oka što je jedna od karakteristika mužjaka. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 13 Feb 2011, 22:48 | |
| Ima duboku masku i široke špilere ali mi je oko sumnjivo. Slikaj mu spoj krila za svaki slučaj. | |
| | | pedjacure Član
Број порука : 153 Join date : 04.02.2011 Age : 48 Локација : Nis
| Наслов: pol stiglice Mon 14 Feb 2011, 13:04 | |
| imam sest stiglica muzjaka u volijeri a primetio sam da se neki od njih ljube ili ciste kljunovima, pa mi nije bas jasno citao sam da je to karakteristika kod muzjaka i zenke dali mogu i muzjaci to da rade unapred hvala
| |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 14 Feb 2011, 13:10 | |
| U ovom periodu godine kada već počinju prve simpatije medju parovima logično je da se simpatišu i ljube jedinke suprotnog pola, e sad ako su samo mužjaci u pitanju očigledno je da je počeo da jača nagon za parenjem i krajnje je vreme da dobiju ženku | |
| | | pedjacure Član
Број порука : 153 Join date : 04.02.2011 Age : 48 Локација : Nis
| Наслов: pol stiglica Mon 14 Feb 2011, 13:32 | |
| da ali procitao sam par tekstova ovde i sada ni ja nisam siguran dali je to zenka ili muzjak jer peva dosta dobro a imam tu ptici godinu dana kod mene i sada kad sam ubacio nove stiglice muzjake ona ili on se ljubaka sa jednim. a vec sam sam slusao tu pticu imam je dugo sad sam bas u nedoumici?da slikam pa da postavim ovde sliku mozda mi vi pomognete forumasi pozdrav iz nisa! | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: pol stiglice | |
| |
| | | | pol stiglice | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |