| CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) | |
|
+24suljaga žako crnitica sasko Furla itan gost1 Mita Bivolje galeb popBL ZQKY pticar_amater vrscanin robin misan Jocom Nikolasbc Petar Milan Laza Gost Zika BOCKA IvanBG 28 posters |
|
Аутор | Порука |
---|
Jocom Član
Број порука : 56 Join date : 25.11.2009 Age : 38 Локација : Trebinje (Republika Srpska)
| Наслов: hmmm Fri 29 Jan 2010, 16:15 | |
| poceo je da jede jaja i plazma keks.... valjda ce mu to biti ok dok ne nadjem hranu za mekokljunce.... sada mi je samo problem kako da ga naviknem na vodu iz epruvete... | |
|
| |
vrscanin Član
Број порука : 77 Join date : 18.11.2009 Age : 55 Локација : vrsac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Fri 29 Jan 2010, 20:32 | |
| Pa ubaci mu plasticnu hranilicu i nek iz nje pije vodu za pocetak, a sigurno mozes negde da nabavis koncentrat za neku zivinu ili golube pa ga i sa tim hrani i nista ne brini bice on ok | |
|
| |
pticar_amater Član
Број порука : 53 Join date : 02.01.2010 Локација : BiH
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Fri 29 Jan 2010, 20:39 | |
| I u mene se ovakav crvendać po bašti leta i nisam namjeravao da ga uhvatim u kafez - neka ga, valja ga vidjeti Njega i još 5-6 vrsta ptica koje dolaze (zebe,senice, grdelini (većinom ženke koje sam pustio pa nisu otišle daleko:D ) i 2 ptice koje ne znam koja su vrsta - imam sliku) Bacam im hranu što mi ostane od kanarinaca i grdelina koji mi stoje u kafezu. | |
|
| |
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Sat 30 Jan 2010, 02:22 | |
| Veoma humano sa tvoje strane. Neki bi odmah požurili da ih vide u svojim kavezima. Za svaku pohvalu. | |
|
| |
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Sat 30 Jan 2010, 15:12 | |
| Svaka cast treba i pomoci divljim pticama tokom zime a ne samo ih loviti i unistavati. Iz mog iskustva u selu gde sam prosle zime hranio ptice mogu da vam kazem da ce dosta njih ostati tu u blizini i gnezditi se jer prosle godine na drugom stablu od hranilice gnezdo je svila Obicna zeba ili fink kako je ko vec zove. | |
|
| |
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Sat 30 Jan 2010, 21:07 | |
| Vidiš to hranjenje može da ima i negativan uticaj, primećeno je , u zemljama gde je svest gradjana o zaštiti ptica na zavidnom nivou, da su pojedine vrste ptica prestale sa migracijom jer im ljudi ostavljaju hranu i u periodu kad je u prirodi nema pa ih mrzi da se sele | |
|
| |
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Sun 31 Jan 2010, 14:42 | |
| Okej ima tu i toga i ja sam pre neki dan citao o crnoglavim grmusama koje se ne sele iz Engleske upravo zbog ishrane!! | |
|
| |
Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Wed 10 Feb 2010, 00:03 | |
| Ево и мог Црвендаћ који је већ 5 год. код мене и слободно лети по кући. За сада вам шаљем само ову фотографију а послаћу и снимак овог несташко. | |
|
| |
ZQKY Posetilac
Број порука : 5 Join date : 08.03.2010 Age : 36 Локација : Knjazevac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 11 Mar 2010, 15:18 | |
| Cime da hranim Crvendaca u ovo doba godine kada nema mravlja jaja i crvi???? HITNO POZZ | |
|
| |
popBL Član
Број порука : 170 Join date : 11.11.2009 Age : 63 Локација : Banja Luka
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 11 Mar 2010, 16:19 | |
| KUPI CRVICE ZA RIBOLOV,NARENDAJ MU PARIZERA ILI KUPI ORIGINAL HRANU ZA MEKOKLJUNE PTICE | |
|
| |
ZQKY Posetilac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 11 Mar 2010, 18:58 | |
| Kupio sam mu crvice ali kod nas u gradu nema original hrana za mekokljunce ,sta bi mogao jos da mu dam osim parizera i srvice???/ Veiliki pozdrav | |
|
| |
ZQKY Posetilac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 11 Mar 2010, 19:05 | |
| I dali smem u isti kavez da ga stavim sa jednim stiglicem ???? | |
|
| |
robin Zaslužni član
Број порука : 309 Join date : 21.10.2009 Age : 48 Локација : novi sad
| Наслов: ... Thu 11 Mar 2010, 19:11 | |
| narendaj mu malo kuvanog jajeta sa keksom,sargarepe....ti crvi za pecanje su puni bakterija i nisu bas dobra hrana za ptice, ako mislis da ga sacuvas moras naci gotovu hranu za mekokljunce i crve brasnare,hranu mozes naruciti i postom...ako nemozes da nadjes hranu bolje ga pusti! | |
|
| |
ZQKY Posetilac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 11 Mar 2010, 19:13 | |
| Dali znate adresu gde mogu naruciti hranu i koja je cena ??/ Pozz | |
|
| |
robin Zaslužni član
| Наслов: ... Thu 11 Mar 2010, 19:16 | |
| nemoj ga stavljati u kavez sa drugim pticama,crvendac je aktivan nocu i uznemiravace druge ptice,a osim toga je teritorijalac i nevoli bas drustvo iako se to odnosi najpre na ptice iz njegove porodice.... | |
|
| |
robin Zaslužni član
| Наслов: ... Thu 11 Mar 2010, 19:18 | |
| ...od 400-800din.kg zavisi od proizvodjaca...znam adresu,poslacu ti na pm. | |
|
| |
galeb Član
Број порука : 83 Join date : 29.04.2010 Age : 27 Локација : podgorica
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Fri 31 Dec 2010, 19:06 | |
| Da li vi te crvendace hvatate u prirodi ili negdje kupujete | |
|
| |
Mita Bivolje Posetilac
Број порука : 15 Join date : 13.02.2011 Age : 32 Локација : Krusevac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Tue 22 Feb 2011, 02:46 | |
| Ja sam imao situaciju sa crvendacem da mi je uleteo u kucu i ja ga stavio u kavez i neverovatno on je poceo da peva prvog dana i onda sam shavatio da je usiljen posto sam imao samo zenku anifle ja je pustim sa njim kad on je ubije i ja sam ga pustio inace sada imam 2 crvendace jednog starog godinu dana jednog 3 god hranim ih iskljucivo crvima brasnarima i po neki put malo granule za golube i rendanom jabukom pomesanom sa jajetom!!! pozz iz prestolnice | |
|
| |
gost1 Zaslužni član
Број порука : 560 Join date : 18.03.2009 Age : 45 Локација : Krusevac SRBIJA
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Tue 22 Feb 2011, 02:52 | |
| - Mita Bivolje ::
- Ja sam imao situaciju sa crvendacem da mi je uleteo u kucu i ja ga stavio u kavez i neverovatno on je poceo da peva prvog dana i onda sam shavatio da je usiljen posto sam imao samo zenku anifle ja je pustim sa njim kad on je ubije i ja sam ga pustio inace sada imam 2 crvendace jednog starog godinu dana jednog 3 god hranim ih iskljucivo crvima brasnarima i po neki put malo granule za golube i rendanom jabukom pomesanom sa jajetom!!! pozz iz prestolnice
Mito, verovatno tada nisi znao ali sada verujem da znas da su to dve razlicite porodice ptica i da se medjusobno ne mogu pariti. mladost te je naterala da zenku anifle pustis sa usiljenim crvendacem i tragicno se zavrsilo, sto nije cudo. pozdrav. | |
|
| |
Mita Bivolje Posetilac
Број порука : 15 Join date : 13.02.2011 Age : 32 Локација : Krusevac
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Tue 22 Feb 2011, 02:57 | |
| Da,da pogresio sam ali sta da se radi znam za sledeci put bitno je da se iste greske ne ponovlajaju sad sam i ovde na forumu i video sam dosta poucnih prica i stekao nova iskustva sada jos vise ide ka tome da ne pravim greske!!!! | |
|
| |
itan Posetilac
Број порука : 27 Join date : 28.04.2011 Age : 45 Локација : Beograd
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Thu 28 Apr 2011, 21:04 | |
| gde se moze kupiti ova lepa pticica ,a da je legalno uzgajena tj. prstenovana ?
jeli potrebnoa dozvola za gajenje jednog para ? hvala | |
|
| |
Gost Zaslužni član
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Fri 29 Apr 2011, 01:59 | |
| Ako je ptica prstenovana to ne znači i da je legalno odgojena. Sam po sebi prsten ne znači ništa ako nije negde zaveden i registrovam. | |
|
| |
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Wed 13 Jul 2011, 10:38 | |
| | |
|
| |
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Wed 13 Jul 2011, 11:25 | |
| Šta se dešava sa crvendaćima, da li se pare ? | |
|
| |
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) Wed 13 Jul 2011, 12:34 | |
| Prve ptice pevačice koje sam počeo da odgajam bili su Slavuji i Crvendaći. U celom ptičarniku tada je bilo ukupno 5 ptica. U istom prostoru sada ima oko 140 ptica. Najviše Štiglića. Ovo je treća godina kako se nije izleglo ni jedno mladuče Crvendaća ni Slavuja. Razlog je jednostavan. Ptice koje su teritorijalno determinisane nemaju više svoj prostor. Zbog toga se ne razmnožavaju. Da bi se crvendaći i slavuji ponovo legli potrebno je da ispraznim ptičarnik od svih drugih ptica. Kada se obavi popis ptica, smanjiću broj ptica u ptičarniku. Najviše ću smanjiti broj Štiglića, jer ih najviše ima. Možda će posle toga slavuji i crvendaći opet početi da se legu. Po težini odgoja crvendaći i slavuje dele istu poziciju. Ako najlakše ptice za odgajanje bodujemo sa jednim poenom a najteže sa deset poena, slavuj i crvendać su na desetom mestu. Nemoguće je reći koja je od tih vrsta teža za odgoj. Po meni, mislim da ravnopravno dele desetu poziciju. Nije mi poznato da u Evropi neko odgaja slavuje. Na netu sa ne može naći ni jedan odgajivač slavuja. Zvanično u Evropi postoji samo jedna odgajivačnica koja osim drugih ptica odgaja i crvendaće. Pored te odgajivačnice samo jedan odgajivač tvrdi da odgaja crvendaće i pisao je o načini njihovog odgoja. Čudno je da nije postavio ni jednu fotogarafiju svojih Crvendaća iz odgoja. Tako da tu informaciju treba uzeti sa rezervom. Mada nije u skaldu sa temom ali kada sam već počeo da pišem o skali težine odgoja ptica pevačica faune evrope, devetu poziciju zauzima odgoj Belokile zebe. U Evropi Belokrilu zebu odgaja ne više od dvadeset odgajivača. Nekoliko odgajivača odgaja i mutacije Belokrile zebe. Bela mutacija, belokrile zebe je nešto najlepše što se može videti u svetu ptica. Po lepoti jedino može da joj parira bela mutacija Štiglića. Još da napomenem da bar do sada nije zapažane ni jedna mutacija Crvendaća. Ja nisam naišao na takav podatak. Ako neko jeste neka postavi sliku mutacije Crvendaća. Ali Crvendać je toliko lepa i simpatična ptica da mu mutacije nisu ni potrebne. Ono što odbija ljubitelje ptica pevačica da se bave ogojem crvendaća je težina njegovog odgoja i prostor koji par crvendaća zahteva da bi se reprodukovao. Ne mogu biti u istom volijeru sa drugim pticama. Smatram da Crvendać zaslužuje da se više odgaja nego do sada. Odgoj crvendaća treba da bude izazov pre svega za mlade ljubitelje ptica pevačica. | |
|
| |
Sponsored content
| Наслов: Re: CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) | |
| |
|
| |
| CRVENDAĆ (Erithacus_rubecula) | |
|