| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... | |
|
+16Santa misan milovan Milan Бане Steva pticar nis BOCKA Zika Petar Gost alann bogdanik Luckyboy Boban ticar 20 posters | |
Аутор | Порука |
---|
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 14:55 | |
| ja kad pišem onda ne pišem ono što čitam na internetu nego ono što znam,tako da ako ja nešto napišem to je moj stav,onoga u što sam siguran. | |
| | | Santa Član
Број порука : 52 Join date : 13.10.2009 Age : 44 Локација : Beograd
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 15:15 | |
| - misan ::
- E bas ste mi zanimljivi pa da i ja dodam nesto u ovu zbrku. Evo par naziva doduse malo drugacijih ali tu su latinski nazivi. Sto kazu stariji zovi ne i serpom al me nemoj udarati. Zato i sluze latinski nazivi za biologe jer sto sela sto naziva za neku pticu, zbun, drvo. Evo ja napisah neke nazive koje koriste zvanicno ornitolozi koji pisu naucne radove jer su se oni medjusobno dogovorili o ovim nazivima, odnosno da ne petljam svaki naucni rad biologa u Srbiji u vezi ptica treba da ima ove nazive u radu ili samo latinske. Stim sto su u ovoj nomenklaturi dati nazivi samo ptica Srbije. Pa ko hoce neka prihvati.
Carduelis cabaret Lesser Redpoll Mala brezova juricica Carduelis cannabina Eurasian Linnet Konopljarka Carduelis carduelis European Goldfinch Cešljugar Carduelis chloris European Greenfinch Zelentarka Carduelis flammea Common Redpoll Brezova juricica Carduelis flavirostris Twite Planinska juricica Carduelis hornemanni Hoary Redpoll Polarna juricica Carduelis spinus Eurasian Siskin Cižak Carpodacus erythrinus Common Rosefinch Rumenka Carpodacus rubicilla Great Rosefinch Velika rumenka Fringilla coelebs Chaffinch Zeba Fringilla montifringilla Brambling Severna zeba Fringilla teydea Blue Chaffinch Plava zeba Evo covek Vam vec dao Srpska imena po najnovijoj nomenklaturi. Kao sto vidite flammea, flavirostris, hornemanni su juricice, a ne cajzle. Ali ovo je sve relativno, odnosno treba da se radi po jednom sistemu imena koji je dat u ovoj literaturi, a ko hoce kako da ih zove njegov je problem. Vazan je latinski naziv ostalo nije uopste vazno | |
| | | Santa Član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 15:25 | |
| - ticar ::
- ja kad pišem onda ne pišem ono što čitam na internetu nego ono što znam,tako da ako ja nešto napišem to je moj stav,onoga u što sam siguran.
Ono mi znamo doslo je iz nekog vida literature (knjiga, casopisa, interneta), a ono sto smo sami saznali je vrlo mali segment cele price. Da nije bilo binominalne klasifikacije Karla Linnea sad ne bi znali ni latinski naziv vrste o kojoj pricamo. Da skratim pricu, nije bitan izvor informacija nego verodostojnost. Ja polazim od cisto naucne strane koja je najsavremenija-razne DNK analize. Nekim radovima i literaturi ni ne verujem u molekularnoj oblasti. Znaci mi sami biramo u sta da verujemo. Mislim da je molekularna sistematika najbolji pokazatelj postojanja raznih vrsta-podvrsta. Vi se ovde bavite odgajanjem ptica i to je ono sa cime imate iskustva i o tome treba da raspravljate. Ostalo ostavite naucnicima Nadam se da nisam zamrsio pricu, posto ubacujem dosta stvari odjednom. Sve najbolje | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 15:26 | |
| Ne sumnjam u tačnost tih podataka, pitanje je ko je i na koji način dao ta imena pticama. U svom životu sretao sam se sa mnogo ptičara i svako zna šta je cajzla, konopljar, anifla ili anifka a retko ko je upoznat sa nazivom Juričica i čisto sumnjam da je neko tako zove bar van krugova "naučnika". Pominje se i ime čižik, za njega sam prvi put čuo na času ruskog jezika kada smo učili neku pesmicu o čižiku koji je doleteo u goste Vanji pa da je ovaj pokušao staviti u kavez i iz par novinskih članaka o zaplenjenim pticama. U to vreme ( osnovna škola) objašnjeno nam je da je čižik štiglić ali mislim da bi Bane trebalo da zna bolje o čemu se tačno radi. Brezov cajzlić mi mnogo poznatije zvuči. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 15:31 | |
| Carduelis cabaret našao sam neku stranicu na netu, koliko sam ukapirao govori se o razlici u polovima kod ove ptice, navodno kao mladi nema nekih uočljivih razlika, kasnije se kod mužjaka pojavljuje crvena glava grudi i trtica, ima razlika i u repu a na osnovu repa i krila može se utvrditi i starost ptice. Takodje se navodi da je izdvojena iz roda konopljara tako da je i samo njeno ime na srpskom sad diskutabilno To je koliko sam ja ukapirao, pošto se ne snalazim sa engleskim jezikom postavljam link stranice pa neka neko to bolje objasni. http://www.davidnorman.org.uk/MRG/Lesser%20redpolls.htm | |
| | | Santa Član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Fri 16 Oct 2009, 16:43 | |
| To sam i sam rekao, ko ce koju vrstu kako zvati je do njega i nije bitno. Ja licno ne verujem u cabaret kao vrstu bas zbog rada na DNK. | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Sat 17 Oct 2009, 04:15 | |
| - Milan ::
- Ne sumnjam u tačnost tih podataka, pitanje je ko je i na koji način dao ta imena pticama. U svom životu sretao sam se sa mnogo ptičara i svako zna šta je cajzla, konopljar, anifla ili anifka a retko ko je upoznat sa nazivom Juričica i čisto sumnjam da je neko tako zove bar van krugova "naučnika". Pominje se i ime čižik, za njega sam prvi put čuo na času ruskog jezika kada smo učili neku pesmicu o čižiku koji je doleteo u goste Vanji pa da je ovaj pokušao staviti u kavez i iz par novinskih članaka o zaplenjenim pticama. U to vreme ( osnovna škola) objašnjeno nam je da je čižik štiglić ali mislim da bi Bane trebalo da zna bolje o čemu se tačno radi. Brezov cajzlić mi mnogo poznatije zvuči.
čižak se kod nas kaže za lugarina ili ti cajzla. | |
| | | kima Član
Број порука : 177 Join date : 26.10.2009 Age : 42 Локација : kragujevac
| Наслов: mer cajzle Mon 02 Nov 2009, 23:09 | |
| Citajuci ove napisane redove o mer cajzlama nisam mogao ostati ravnodusan i nenapisati nekoliko redovima o njima. Pre par godina sam imao sedam pari donetih i Skandinavije i zato sam jako puno literture procitao o njima. to su jako mirne i simpaticn ptice koje se brzo naviknu na kavez.Pominjano je da se kod nas hvata hvata FLAMMEA sto nije tacno jer se ova podvrsta mer cajzlerazmnozava na prostorima Severne Skandinavije i u svojim migracijama najjuznije stize do Engleske.Njeno razmnozavanje nije nikad zabelezeno u na prostorima Centralne Evrope.Na nasim prostorima moze da se sretne samo podvrsta CARDUELIS CABARET koji se ralikuje jedinopo boji perija tj. malo je tamnij.Ova podvrsta na zivi i razmnozava se na Alpima i britanskim ostrvima i nalazi se na crvenoj listi ugrozenih vrsta.Postoji i HORNEMANNI koji je krupniji i zivi na prostorima Sibira i Antartika. | |
| | | Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Mon 02 Nov 2009, 23:23 | |
| tu,kako si je nazvao kima,mirnu i lako prilagodlljivu na kavez,ja sam pustio posle mesec dana jer je se non-stop "ubijala i rokala" od resetke kaveza...(mozda je se to samo kod mene desilo) a ta koju pominjes malo je svetlija i mnogo mi se svidja... evo nekoliko slicica severne juricice ili mer cajzle(dogovorite se kako je pravilnije meni je ovo ЧЕЧЕТКА u rusiji ).... | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Tue 03 Nov 2009, 23:32 | |
| - Milan ::
- Ne sumnjam u tačnost tih podataka, pitanje je ko je i na koji način dao ta imena pticama. U svom životu sretao sam se sa mnogo ptičara i svako zna šta je cajzla, konopljar, anifla ili anifka a retko ko je upoznat sa nazivom Juričica i čisto sumnjam da je neko tako zove bar van krugova "naučnika". Pominje se i ime čižik, za njega sam prvi put čuo na času ruskog jezika kada smo učili neku pesmicu o čižiku koji je doleteo u goste Vanji pa da je ovaj pokušao staviti u kavez i iz par novinskih članaka o zaplenjenim pticama. U to vreme ( osnovna škola) objašnjeno nam je da je čižik štiglić ali mislim da bi Bane trebalo da zna bolje o čemu se tačno radi. Brezov cajzlić mi mnogo poznatije zvuči.
Милане чиж jе цаjла,а БЕРЁЗОВИЙ ЧИЖ може да буде северни мада нисам чуо такав назив овде.... | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Tue 03 Nov 2009, 23:41 | |
| u Rusiji sve vrste nazivaju ЧЕЧЕТКА i nema prevod za to,ili ga ja ne znam ))) prva- acantis flamea je obicna cecetka druga- carduelis flavirostris je planinska,brdska cecetka treca- carduelis hornemani arkticka-severna cecetka svrstavaju ih u jednu porodicu bez obzira na latinski naziv acanthis i carduelis.... tako sam nasao na jednom ruskom sajtu.... | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Tue 03 Nov 2009, 23:48 | |
| a evo ovde su i konopljara stavili u jedan rod sa njima.... Коноплянка Acanthis cannabina Linnaeus Чечетка [тундряная] пепельная Acanthis hornemanni Чечетка горная, коноплянка горная Acanthis [Cannabina flavirostris] flavirostris Linnaeus Чечетка обыкновенная Acanthis flammea Linnaeus | |
| | | Бане Zaslužni član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Tue 29 Dec 2009, 15:38 | |
| evo covek naleteo na mutaciju(ako ovo moze da se nazove mutacija mozda pre pojava albinizma ili tako nesto)mer cajzle pa snimio....mislim da je ovo veoma retko medju njima u prirodi....ja sam skoro kupio jednu mer cajzlu i jedino sto ima jednu turicu krrrrrrrrrrrrrrr koja malo para usi a inace lepotom neznam sa kojom pticom da je uporedim,a inace pitoma je i vec posle dve nedelje jede iz ruke.... https://www.youtube.com/watch?v=A5YQ7-4rodI | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Sat 28 Apr 2012, 23:48 | |
| | |
| | | kima Član
Број порука : 177 Join date : 26.10.2009 Age : 42 Локација : kragujevac
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Wed 07 Nov 2012, 12:06 | |
| https://2img.net/r/ihimizer/img341/6705/001cfq.jpg domaca radinost carduelis islandica nesto manja od carduelis rostrate i malo tamnija | |
| | | djole080 Posetilac
Број порука : 6 Join date : 05.10.2012 Age : 44 Локација : BEOGRAD
| | | | Drogba Član
Број порука : 36 Join date : 12.11.2012 Age : 27 Локација : Leskovac,Gorina
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Mon 19 Nov 2012, 21:55 | |
| | |
| | | Drogba Član
| | | | djole080 Posetilac
Број порука : 6 Join date : 05.10.2012 Age : 44 Локација : BEOGRAD
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Mon 19 Nov 2012, 22:13 | |
| hvala Drogba!!!!!!!!!! Pozdrav | |
| | | žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
| | | | Drogba Član
| | | | Drogba Član
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... Mon 19 Nov 2012, 23:08 | |
| Pesma... 1.https://www.youtube.com/watch?v=h2lLolWf5qg 2.https://www.youtube.com/watch?v=IyiBDPXDvdw | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... | |
| |
| | | | MER CAJZLA, SEVERNA -RUSKA CAJZLA (Acantis flamea flamea) ili Severna anifla... | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |
"PIROĆANKA" NA PRODAJU |
|
TRANSPORTER-BOX ZA ŠTIGLIĆE |
|