| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| SLIKE VASIH STIGLICA | |
|
+122Effendi bortes delijovan mozaikl weimnes alempije Piknaš horvat enab kima gocke zoranV djole080 nenad79 DjordjeVet Petar Aleksic suljaga žako aleks valter redarmymostar drvetmed Damir robes Rilekson bric bric Ivan98 nenadsibinovic@yahoo.com Ninoslav84 marko_s_ks Milic Milos sasko carduel dalibor vasic AndrijaKg mostarac b12 djoleml lanmiihtm saragrasevina pedjacure ogic bili popicaBL farmacy andrija 003 voja_ilic Luka Perica lakiso Mica Vasic jagodan cajzla diskus Zokbok988 Dax BG Timbrado amersendro BAKI1 jigor vjeko potko Uros Ivan Z gasa ns dzordz82 laza76 sugubinac ivan83 robin zoran ptice pjevice markojunior SIMS boris milos ulicni hodac cirkovi NebojsaB Stevan Ilic goldfinch gost1 Furla damac Gost drakceJA Jocom TONI-LISICE popBL Ivan_Nish marko nis pinka kumca Ivan_ks belobradi Maki >>ACA<< sasaznas Dejan79 Daeen delux pticar nis bogdanik lakigtb sasha Danijelvr Миланче IGOR 72 Petar alexandar Zika windbag stiglic alann Laza Dzemal_sa kemo89 slavishab ticar BOCKA Бане Milan milos0205 Steva Drle 126 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 15 Nov 2012, 20:39 | |
| | |
| | | drvetmed Član
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Fri 16 Nov 2012, 09:35 | |
| Boja maske počinje da se crveni, ptice su u odličnoj kondiciji, hrane iz prirode u izobilju, ništa manje od Vas Mićo nisam ni očekivao , svaka čast. Pitao bih Vas jednu stvar; primećujem čak i kod Vaših ptica koje relativno "slobodno" žive da im se vrlo slabo troše nokti. Kod mene je možda i gora situacija. Pojedinim primercima su do te mere veliki nokti da im to predstavlja veliki problem. Ima li načina da se podstakne njihovo prirodno trošenje ili grickalica mora da radi | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 17 Nov 2012, 13:11 | |
| Nokti rastu sa starenjem ptice. Ovo pravilo koje važi za Štigliće u prirodi delimično važi za Štigliće u veštačkim uslovima čivanja. Uslovi života su se promenili ali su doneli nove probleme. Kako pticama tako i odgajivačima. Jedan od njih je brz rast noktiju kod Štiglića u veštačkom odgoju. Ima starih ptica koje nemaju naročito velike nokte, kao što ima mladih ptica sa velikim noktima. Ranije sam mislio da je ishrana ta koja stvara problem pticama sa noktima, uz manjak mogućnosti kretanja i trošenja noktiju. Problem je složeniji. Zavisi i od osobina same ptice. Nekima nokti rastu brže nekima sporije. Potrebno je bar jednom godišnje skaratiti preduge nokte. Mada ja to ne činim. Intervenišem tak kada primetim da nokti prave problem ptici. Iznenađen sam pa i razočaran malim brojem slika Štiglića u ovoj temi. Da nisam izrazito dosadan sa slikama svojih ptica, tema bi se skoro ugasila. Ne mogu da objasnim i razumem takvu inertnost ljubitelja Štiglića, članova ovog foruma. Ova tema je idalno mesto da se pohvalite svojim rezultatima u odgoju, slikajući svoje ljubimce.Trogoda ženka. Eksterierno tipičan primerak balkanike. Mladunci u mitarenju često imaju bela perca na glavi. U većini slučajeva bela perca se izgube i ptica po mitarenju ima normalnu crvenu masku. Retko, crvena maska, po završetku mitarenja bude isprekidana belim poljima. Tada možemo da govorimo o pojavi mutacije kod takvog Štiglića. Štiglić iz ove godine pri kraju mitarenja sa još nezrelom i nedefinisanom crvenom maskom. Balkanika. Verovatno ženka. Određivanje pola Štiglića vizuelnom metodom nije pouzdano. Pogotovu je to nesigurno kod mladih ptica. Potpuno izmitarena ptica iz ovogodišnje proizvodnje. Vremenom maska će postati još malo tamnija. Ista ptica sa predhodne slike. Mlad mužjak. Svetlo belih obraza kao kod nominalisa. Tamne kragne na vratu (što se na slici ne vidi ) kao kod balkanike. Mlada ptica u mitarenju, neobičnog ,,prljavog,, perja. Mužjak. Balkanika. Izmitaren. Još nedovoljno tamne maske. Ovogodišnja produkcija. Par belogrlih ptica. Trogode ptice. Nominalna podvrsta. Mlada ženka pri kraju mitarenja. Trogodi mužjak. Izmitaren. Nominalna podvrsta. Ista ptica kao na predhodnoj slici. Fotogeničan je, tako da sam morao da ga slikam ponovo. | |
| | | drvetmed Član
Број порука : 225 Join date : 24.04.2011 Age : 46 Локација : Šabac
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 17 Nov 2012, 14:16 | |
| Poštovani Mićo samo nastavite da budete izrazito "dosadni" ove slike kao i sve vaše slike su fantastične i predstavljaju pravo blago za sve ljubitelje štiglica. Isto tako ne treba da budete iznenađeni što nema toliko slika štiglica od drugih članova foruma, za to sigurno postoje razlozi; neki od njih su što nemamo svi takve uslove za čuvanje ptica kao vi . Teško je fotografisati ptice u malim volijerama ili razletalicama a da ne govorima o kavezima, takve slike nisu ništa specijalno čak su za moj ukus i izrazito ružne, na njima vidite pticu u kavezu, zatočenu i osuđenu. Na Vašim slikama nemam utisak da su ptice u "zarobljeništvu" da im je uskraćena sloboda kretanja i uživanja u životu. Ko želi sa vaših slika može puno da vidi i nauči o štiglicu, njegovom životu,navikama,ponašanju.... Siguran sam da ste kvalitetnim fotografijama,opisima i savetima mnoge ljubitelje ptica a posebno štiglica inspirisali, naterali da se potrude da svojim ljubimcima obezbede što bolje životne uslove, kvalitetnu hranu iz prirode, adekvatnu negu, da čuvanje ovih ptica podignu na jedan viši nivo. Za to ste sigurno zaslužni Vi i zato samo nastavita da fotografišete kada već imate šta i ne zamerite nam što to bar za sada ne činimo tako intezivno i kvalitetno kao Vi. Pozdrav i svako dobro Mićo . | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 29 Nov 2012, 21:45 | |
| | |
| | | žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 29 Nov 2012, 21:55 | |
| Prekrasne ptice. Onaj prvi je kao nacrtan. Prekrasno gospodine Mićo. | |
| | | horvat Posetilac
Број порука : 15 Join date : 06.09.2009 Age : 48 Локација : subotica
| Наслов: Stiglic Thu 06 Dec 2012, 22:58 | |
| Pozdrav interesuje me dali ima neko ko prodaje alkirane stiglince -koja je cena i odakle je - standardne me interesuju ne mutacije neke. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 08 Dec 2012, 20:59 | |
| - horvat ::
- Pozdrav interesuje me dali ima neko ko prodaje alkirane stiglince -koja je cena i odakle je - standardne me interesuju ne mutacije neke.
Svi odgajivači Štiglića koje je posetio inspektor dobili su rešenje kojim se zabranjuje prodaja poklanjanje i razmena ptica do izdavanja dozvole za njihov odgoj. Niko još nije dobio dozvolu a i ne zna se kad će Ne znam kakva je situacija kod ostalih odgajivača Štiglića ali kod mene je alarmantna. Trenutno u ptičarniku imam nešto preko 150 jedinki ptica pevačica. Od tog broja, Štiglića je 100-105. Nisam utvrdio tačan broj jer još nisam popisivao ptice. Kapacitet ptičarnika je 50 jedinki. Prenaseljenost je na kritičnoj granici Jedino rešenje biće da pri popisu odvojim mužjake od ženki u posebnim vilijerima i da ih ne parim sledeće sezone kako bih zaustavio dalji porast populacije koja je brojem već sada kritična. | |
| | | žako Član
Број порука : 278 Join date : 04.02.2012 Age : 56 Локација : Osijek, RH
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 08 Dec 2012, 22:31 | |
| To bi bila prava šteta gospon Mićo, jer Vaši su štiglići izgledom prekrasni. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 13 Dec 2012, 15:43 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Mon 24 Dec 2012, 21:10 | |
| Ptice su uznemirene, nervozne i uplašene posle hvatanja i popisivanja. Neke su ipak pristale da poziraju. | |
| | | carduel Član
Број порука : 293 Join date : 03.05.2011 Age : 51 Локација : Ljubuški
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 29 Dec 2012, 16:41 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 29 Dec 2012, 21:32 | |
| Ptice su PRELEPE. Eksterierno, tipične balkanike. Vrhunski odgajene. Vidi se po njihovom izgledu, sjaju i čistoći perja. Ovo treba da bude primer svakom odgajivaču kako treba negovati i odgajati Štigliće. Ne treba često slikati Štigliće. Verovatno ovako lepo izgledaju jer ih retko slikaš | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 29 Dec 2012, 22:14 | |
| | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 29 Dec 2012, 22:51 | |
| Ove godine ovaj mališan je moj favorit. Iako položaj koji zauzima nije baš reprezentativan može se primjetiti da je to komad ptice. Možda sam ovdje i previše subjektivan ali nitko nije ostao ravnodušan gledajuć tu pticu uživo. Zanimljivost koju sam primjetio kod štiglića je ta da dominantne ptice zauzimaju "glavne" stajaće pozicije u volijeri, uglavnom na većoj visini i brane taj svoj teritorij od drugih štiglića. Isto tako, oni su glavni letači, mogao bi reći "migovi", u volijeri jer se može vidjeti silina tih pokreta u letu. Općenito razlika je velika u njihovoj dinamici u odnosu na druge (nedominantne) štigliće. Pozzz | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sun 30 Dec 2012, 19:48 | |
| Iskoristio sam ovaj neradni dan da budem malo više sa pticama: I ove godine podmladio sam jato. Najviše ptica je sa crvenim alkicama (85%). Oko 15% sa plavim i samo 5% sa žutim alkicama. Ptice se po izgledu dosta razlikuju. Što bi rekli moji prijatelji ptičari sa juga: ,,Ima gi razni,, To je zbog toga što se jato sastoji od normala, balkanike i mešavine jednih i drugih. U narednim godinama treba homogenizovati jato u smislu genotipa i fenotipa. Najveći problem je u tome što još nisam precizno definisao eksterier koji treba forsirati parenjem ptica određenog izgleda. Štiglić na poslednjoj slici desno, bio bi najbliži poželjnom eksterijeru. Mada to još nije definitivna odluka o budućem izgledu jata. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sun 06 Jan 2013, 23:37 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Fri 11 Jan 2013, 17:07 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sun 13 Jan 2013, 16:37 | |
| | |
| | | suljaga Član
Број порука : 179 Join date : 04.10.2009 Локација : krusevac
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 17 Jan 2013, 11:40 | |
| Ovaj je sigurno c.c.balcanica orthodox Vrlo zanimljiv i jedinstven primerak. Nekada davno (krajem osamdesetih) video sam pticu kod jednog klinca koji je imao crni krst na ledjima, ali nikako nije hteo ni da je proda ni da je menja. Secam se da sam nudio aniflane za njega ali nije pristao. Posle sam cuo da je ta ptica neslavno zavrsila karijeru iste godine. Steta sto tada nisam imao fotoaparat i internet pa da slikam tu pticu. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 19 Jan 2013, 23:13 | |
| | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Mon 21 Jan 2013, 17:35 | |
| Nominalna podvrsta je naša autohtona podvrsta Štiglića. Stanarica je u Vojvodini gde apsolutno domiinira nad drugom podvrstom (balakanika) koja je takođe autohtona podvrta na ovim prostorima. U velikom broju je prisutan u Pomoravlju Šumadiji pa i na prosoru zapadne Srbije. Ostale delove Srbije naseljava balkanika. Ne postoje egzaktni podaci o brojnosti populacije kako jedne tako i druge podvrste. Ali uzimajući u obzir prostore koje naseljavaju, verovatnoća da su po brojnosti jedinki jednake je, sasvim realna. Našim nominalnim Štiglićima nema se šta zameriti. Kako u pogledu izgleda tako i u pogledu pesme. Na Forumu se mogu čuti izvanredni pevači nominalne podvrste. Prema mom dugogodišnjem iskustvu i slušanju pesme pripadnika jedne i druge podvrste ne dajem pednos u pesmi jednoj podvrsti nad drugom. Pesma je individualna odlika svake ptice nezavisna od podvrste kojoj ptica pripada. Na gornjim fotografijana su Štiglići (produkcija 2012) nominalne podvrste koji u porekli umaju i pretke balkanike. Kada sam počinjao uzgoj Štiglića imao sam mešoviti priplodni materijal, što je dalo mogućnost da se malo eksperimentiše oko eksteriera. Toplo vreme pokrenulo je vegetaciju drveća. U ovo doba godine grančice sa pupoljcima su prava poslastica za Štigliće. Ujedno, to je po biološkoj vrednosti hrana prvog reda. | |
| | | Furla Starosedeoc
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Thu 31 Jan 2013, 22:49 | |
| ULOGA I ZNAČAJ FOTOGRAFIJE U ODGOJU PTICA PEVAČICA. Uporeba nekih tehničkih dostignuća u odgoju ptica pevačica zauzima sve značajnije mesto. Jedno od tih dostignuća je fotografija. Postoji mnogo razloga da se fotografija koristi u ptičarstvu i ne postoji ni jedan razlog da se ne koristi. U eri kada sviki iole solidan mobilni telefon ima opciju forografisanja, nema razloga ne iskoristiti takvu tehničku mogućnost. Kvalitetniji mobilni telefoni mogu napraviti izuzetno dobre fotografije ptica koje se odgajaju. Digitalni fotoaparati, malih gabarita i velikog broja pixela, su veoma korisna tehnička pomagala. Značaj fotografije je izuzetno veliki u uslovima masovnog odgoja ptica u velikim volijerima. Fotografije načinjene bilo kojom dostupnom tehnikom, predstavljaju važan dokument i dokaz o tekućem uzgojnom procesu. Time se značaj fotografije ne završava. Fotografija je izuzetno pomoćno sredstvo za procenu eksteriera volijerskih ptica. U velikom prostoru ptičarnika zbog neprestanog kretanja ptica teško je dobro proceniti eksterierne odlike svake ptice pojedinačno. Uloga fotografije je tada nezamenljiva. Pogotovu kada se zna da je hvatanje ptica (koje su u prostranim volijerima) nedopustivo u vreme reproduktivnog perioda. Najveću korist od fotografija dobija se slikanjem ptica posle perioda mitrenja kada se na osnovu eksterijera, odgajivač odlučuje za izbor priplodnih primeraska za predstojeću sezonu. Procena eksterijera ptice iz ruke je još uvek nezamenljiva, ali nije bez nedostataka. Najveći nedostatak je što se ne može takvim posmatranjem videti stav i držanje ptice. Predhodna fotografija (ili još bolje serija fotografija) ptice u volijeru i kasnija procena eksterijera iste ptice iz ruke idealno se dopunjuju. Serija fotografija jedne ptice daje neveravatan broj korisnih informacija o ptici. Forografije se skladište u bazi foto podataka. U slobodnom vremenu forografisana ptica se posmatra i procenjuju njene eksterijerne odlike u odnosu na zadate kriterijume. Fotografije omogućavaju da ptica uvek bude dostupna analizi eksterijera onoloko koliko je neophodno. Fotografije daju veoma korisne informacije o zdravstvenom stanju i opštoj kondiciji ptice u momentu slikanja. Ako se ptica slika u određenim vremenskim intervalima (ne suviše kratkim) može se pratiti dinamka promene izgleda ptice kroz vreme. Ptica se slika po izletanju iz gnezda kao savim mlada. Zatim na sredini procesa prvog mitarenja i posle potpuno završenog mitarenja. Sledeće slikanje ptice je zbog selekcije za matično jato. Naredno, kada ptica ima godumu dana života. Ako ne postoji posebna potreba, sledeće slikanje se obavlja kada ptica napuni dve godine života. Dobra fotografija mora da pokazije i najsitniji detalj na ptici. Tada je mogućnost fotografije u ptičarstvu do maksimuma iskorišćena. | |
| | | carduel Član
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 02 Feb 2013, 18:57 | |
| | |
| | | Mica Vasic Zaslužni član
Број порука : 306 Join date : 05.01.2010 Age : 53 Локација : Aleksinac
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA Sat 02 Feb 2013, 19:18 | |
| carduel, to ti je zenka, sigurno. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: SLIKE VASIH STIGLICA | |
| |
| | | | SLIKE VASIH STIGLICA | |