Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 225 Join date : 29.03.2009 Age : 64 Локација : Vranje Srbija
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 18:23
Jos jedna fotografija zelendur x obicna zeba
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:26
[quote="Petar"]koliko vidim svuda je se cenka koristila.ako me oci ne varaju[/quote]
a kod parenja obične finke i sjeverne.
Petar Zaslužni član
Број порука : 337 Join date : 17.03.2009 Локација : Šabac
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:36
Nisam znao znaci samo u toj kombinaciji moze da se koristi muzjak.
Boban Član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:42
Kod parenja obicne i severne u oba smera, znaci otac moze biti i obicna i severna zeba, imate slike gore oznacene iz obe kombinacije, kod ostalih uvek je zenka bila obicna zeba.
Petar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:45
pa severna zeba i fink su iste ptice samo razlika u boji,gradja potpuno ista!
Boban Član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:55
Da srodne su ali nije isto, obicna zeba ili kako ga zoves fink fringilla coelebs, a severna ili planinska zeba ima latinski naziv fringilla montifringilla, inace u pravu si imaju jako slicnu gradju, oblik tela, razlikuju se po boji i jako po pesmi jer muzjak obicne zebe daleko lepse peva od muzjaka severne zebe.
Petar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 19:59
Nisam cuo pesmu severne zebe,a da li mogu da se koriste dalje za reprodukciju bastardi od severne zebe i finka,mislim sa drug vrstama ptica,jer su ti bastardi sigurno plodni.
Boban Član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 20:06
To ne znam sa drugim vrstama sumnjam, imao sam davno muzjaka severne zebe, peva u prolece veoma cesto, nemelodicno, neraznovrsno, jednostavno lose, inace u volijeri veoma agresivna ptica prema drugim, cak je u stanju i da usmrti neku pticu.
Petar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Mon 13 Apr 2009, 20:08
Sto se tice tuce severne zebe to sam bas napisao u temi o severnim zebama,ja sam ih popustao.
ticar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 14 Apr 2009, 04:42
može se i za parenje koristiti sjeverna zeba samo ima 2 problema
1.kad se udvara onda širi krila i tako ptica s kojom je paru misli da je napada
2.kad je u nagonu za parenje kloaka mu je prevelika pa je teško da uspje opariti manju ptcu.
meni kanarinka čučne a on neće da skoći iako je u punom nagonu
milos0205 Član
Број порука : 223 Join date : 03.03.2009
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 14 Apr 2009, 11:21
E da kloaka mu je ogromna to sam prvi put kod njih video tu velicinu probacu da mu ponudim jednu zenku pa ce mo videti, i kanarinci hoce da sire krila kad su spremni za parenje
ticar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 14 Apr 2009, 13:57
[quote="milos0205"]E da kloaka mu je ogromna to sam prvi put kod njih video tu velicinu probacu da mu ponudim jednu zenku pa ce mo videti, i kanarinci hoce da sire krila kad su spremni za parenje[/quote]
samo ja mislim na sjevernu zebu.
milos0205 Član
Број порука : 223 Join date : 03.03.2009
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Wed 15 Apr 2009, 08:06
sory zajeb ali sve jedno mislio sam na finka
Petar Zaslužni član
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Thu 12 Nov 2009, 20:42
evo malo klipova o finkovima,meni mnogo dragim pticama!!!
http://xoomer.virgilio.it/giditti/Coppia.html
https://www.youtube.com/watch?v=ngrXyG8X3_Q
https://www.youtube.com/watch?v=1jb1co-_ncg
https://www.youtube.com/watch?v=MiIkkNU4e_I
https://www.youtube.com/watch?v=owg7DhTxZiI
Furla Starosedeoc
Број порука : 1470 Join date : 18.07.2009 Age : 47
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 30 Mar 2010, 21:33
Obicna zeba
Planinska zeba. Jedina ptica pavacica koja moze lepotom da konkurise stiglicu. Licni stav. Sledece godine cu pokusati da uparim jedan par ovih divnih ptica.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 30 Mar 2010, 21:45
Od pre nekoliko dana počele su da se čuju u prirodi. Lično veoma volim njihovu pesmu.
robin Zaslužni član
Број порука : 309 Join date : 21.10.2009 Age : 48 Локација : novi sad
Наслов: ... Tue 30 Mar 2010, 23:09
....mico zar ovde na slikama nije u pitanju ista vrsta zebe(fringila coelebs)...? planinska zeba bi trebalo da je(frngila montifringila) inace i meni je jako lepa i jedna i druga..
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Wed 31 Mar 2010, 00:21
robin ::
....mico zar ovde na slikama nije u pitanju ista vrsta zebe(fringila coelebs)...? planinska zeba bi trebalo da je(frngila montifringila) inace i meni je jako lepa i jedna i druga..
Ovo je severna zeba koja je kod nas samo zimski gost za vreme jakih zima. Mnogi je nazivaju i planinska zeba sinonim je i zeba nikavica zbog specificnog javlja. Ova dva zebana-muski, su obicna zeba ali postoji exsterijerna razlika medju njima. Na gornjoj slici je zeba koja zivi po poljima i sumama uz recne tokove a cesta je i u naseljima. Na potiljku i temenu ima sivkasto braon perje. Na donjoj slici je zeba koja zivi na vecim nadmorskim visinama otuda planinska. Lepsa je, jer na potiljku i temenu ima lepu plavu boju. Zimi za vrema velikih snegova obe se vidjaju u blizini ljdskih naselja ili u samim naseljima. Kada krenu topliji dani planinska zeba se vraca u planine. Dok obicna ostaje u dolinama.
robin Zaslužni član
Број порука : 309 Join date : 21.10.2009 Age : 48 Локација : novi sad
Наслов: ... Thu 01 Apr 2010, 00:19
.pa to je ustvari kao podvrsta...razumem... vidjao sam i jednu i drugu zebu u prirodi ali sam mislio da je ova svetlije obojena ustvari mlada ptica a da su tamniji muzjaci (crveniji) stari... preko leta kod mene vidjam samo te svetlije....hvala mico...veliki pozdrav..
vasa Član
Број порука : 80 Join date : 07.04.2010 Age : 39
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Thu 08 Apr 2010, 12:23
Posto sam "taze" sto se tice parenja i izvodjenja divljih ptica, a cuvam ih od svoje 10 godine, ali nikad nisam pokusao da parim, bio sam okrenut sportu i takoreci nisam imao vremena za sve te potrepstine koje divljaci zahtevaju prilikom parenja. Od ove godine po prvi put sam pusti o cajzlice i bastarde, a danas cu da opremim kavez za finkove ili dzonke kako ih mi zovemo. Muzjak je malo divlji i imam ga godinu dana, a zenkicu sam uhvatio proslog leta kada sam bio na odmoru na Vlasinskom jezeru i to kao vrlo mladu, u pocetku sam mislio da je muzjak jer je cvrckala ali se ispostavilo da je zenka i to belogrlanka sa velikom jagodom ispod brade. Cim zavrsim volijeru pusticu slike Kakva su vasa iskustva o toj ptici i njihovom parenju? Pozdrav iz Vranja
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Thu 08 Apr 2010, 17:42
Pogledaj ovaj link. Ako ne znas engleski zamoli nekog da ti prevede. U svakom slucaju bice Ti od pomoci. I slike dosta govore. P o z d r a v! http://www.mulesandhybrids.co.uk/
Последњи изменио mića дана Thu 08 Apr 2010, 17:56. измењено укупно 1 пута
vasa Član
Број порука : 80 Join date : 07.04.2010 Age : 39
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Thu 08 Apr 2010, 17:50
Hvala Pozdrav
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 13 Apr 2010, 22:49
I zebe vole da se kupaju
Nekoliko slika mojih zeba
Nikada ih nisam pario. Pokusacu ove godine prvi put da uparim jedan par.
Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Tue 13 Apr 2010, 23:57
Već uveliko ih čujem da pevaju u prirodi.
Furla Starosedeoc
Наслов: Re: BELOKRILKA-ZEBA I MUTACIJE Sat 01 May 2010, 18:50
Propevao je ali nekako stidljivo, tiho, kao da pevusi. U prirodi pevaju puno glasnije.