PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 http://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» CARDUELIS CHLORIS - SLIKE - VIDEO
Tue 08 May 2018, 00:15 by Toni Gorgiev

» CARDUELIS CARDUELIS x CARDUELIS CANNABINA
Mon 07 May 2018, 23:45 by Toni Gorgiev

» MOJE PTICE (CARDUELIS CANNABINA)
Mon 07 May 2018, 22:30 by Toni Gorgiev

» Prehrana stiglica od OKTOBRA DO MARTA
Wed 28 Mar 2018, 14:39 by sphone

» Uginuli kanarinci
Fri 09 Feb 2018, 12:36 by Duccyy

» Nepoznati bastard
Fri 09 Feb 2018, 01:45 by suljaga

»  Papagaji i zima
Sun 28 Jan 2018, 17:43 by Luka34

» UZGOJ KANARINACA
Mon 22 Jan 2018, 22:12 by tiktak87a

» Australijske zebe
Thu 30 Nov 2017, 02:38 by MilanNis

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

      U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
Comments: 0
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
Comments: 1
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Comments: 1
Izdavanje RODOVNIKA za ptice izlegnute 2012. godine
Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова за …

[ Full reading ]
Comments: 3
ČLANARINA za 2015 godinu
Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obaveštavamo naše članove da ŽR udruženja 150-20068-74 više nije aktivan i da je na snazi novi ŽR 220-131917-04 za uplatu članarine

Članarina za 2015 godinu je 50 dinara mesečno  a plaća se na godišnjem nivou u iznosu od 600 dinara do 01.03.2015 a nakon tog datuma je 1000 dinara, nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE …

[ Full reading ]
Comments: 1
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Comments: 0
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Share | 
 

 Lutke mušica u ishrani ptica pevačica

Go down 
АуторПорука
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
avatar

Број порука : 1470
Join date : 18.07.2009
Age : 40

ПорукаНаслов: Lutke mušica u ishrani ptica pevačica   Thu 25 Aug 2011, 09:59

POSLEDNJA MALA TAJNA VELIKOG MAJSTORA

Naslov je, da bi privukao pažnju i da ne bi ovako dug post obeshrabrio potencijalne čitaoce. Naravno da je šala, naročito ono ,,poslednja,, i ono ,,tajna,,.
A sada malo ozbiljnosti i pažnje.
Pravi naslov ove teme je :

Lutke mušica u ishrani ptica pevačica

Uspeh u odgoju ptica pevačica srazmerno je proporcionalan raznovrsnosti hrane koju odgajivač obezbeđuje svojim pticama. Za masovan odgoj ptica pevačica litke mušica imaju važnu ulogu. Ma koliko se odgajivač trudio, nikada dovoljno žive hrane u periodu reprodukcje. Od izleganja pa kroz čitav period rasta, mladuncima je neophodno davati živu hranu. Sve ptice pevačice u manjoj ili većoj meri imaju potrebu za živom hranom. Podela na mekomljunce (ptice koje se pretežnmo hrane insektima i njihovim larvama/lutkama) i tvrdolkljunce (ptice koje pretežno jedu semenje i hranu biljnog porekla) u veštačkom odgoju nema značaja. Obe vrste ptica jedu obe vrste hrane.
Lutkama mušica hrane se Slavuj, Crvendać, Zimovka, Zeba Belokrila, Strnadica, Batokljun i Štiglić. Ova tema je pre svega namenjena ljudima koji imaju ambiciju da se bave masovnim odgojem ptica pevačica faune Srbije/Evrope. Odgajanje ptica pevačica može biti naš brend. Pojedincima koji se opredele za masovni odgoj ptica u smislu privredne delatnosti ova tema će biti od pomoći i od koristi. To ne znači da će biti od manje pomoći onima koji masovno odgajaju ptice pevačice iz hobija.
Za proizvodnju ove vrste ptičje hrane potrebni su određeni, pre svega prostorni uslovu. Ne pomišljajte da larve i lutke mušica odgajate u stanu ili na terasi jer je to nedopustivo. U procestu proizvodnje oslobađa se prilično neugodan miris. Odgajalište mora biti locirano tako da neprijatan miris nikome ne smeta. Proizvodnjom larvi i lutki mušica može se baviti samo onaj ko ima veliki plac ili neki nenaseljen prostor.
Poželjno je da odgajalište ima dva dela kako bi se obezbedila neprkidna proizvodnja lutaka. Ptice radije jedu lutke nego larve-crviće.
Proizvodna jedinici sastoji se iz:
1. sito
2. korito
3. kavez u kome se smeštaju korito i sito
Sito je drveni ram sa dnom od žičane mreže. Žičana mreza treba da bude dovoljno jaka da ponese teret od nekoliko kilograma. Sito treba da je tek neznatno uže od gornjeg oboda korita. Sito treba lako da se uglavljuje u gornji obod korita i lako da se skida. U situ se stavlja hrana za larve mušica. Hranu čini manje vredno i manje skupo meso domaćih životinaj koje se može kupiti u kasapnici. Pogodna mesa su bela džigrtica, crna džigerica, dubrezi, srca i na poslednjem mestu škemći-želuci koji imaju masti i pri toplom vremenu prave problem zbog otapanja masti. Iz tog razloga (otapanja masti ) ne treba koristiti creva.
U situ se stavi nekoliko kilograma gore pomenute hrane. Sito se zatim unese u žičani kavez koji treba da ima dno od lima. Potrebno je nekoliko sati da se uneta hrana ocedi od krvi i limfe. Kada se hrana delimično osuši, sito sa hranom stavlja se u korito koje treba da je plastično sa glatkim zidovima. Žičano dno sita ne sme da dodiruje hranu koja se stavlja u koritu. Između žičane mreže sita i gornje površine hrane u koritu treba da bude prostor namanje nekoliko santimetara.
U koritu se stavlja brašno. Pšenično ili kukuruzno. Sitno mleveno integralno pšenično brašno je dobra hranljiva podloga. Sasvim dobra hranljiva podloga je kukuruzno brašno takođe sitno mleveno. Mogu se pomešeti obe vrste brašna u jednakim delovima. Koncentrat za piliće ili ćuriće sa kokcidiostatikom je jako dobra hranljiva podloga. Može se mešati u jednakom odnosu sa druge dve vrste brašna. Brašnasta hrana koja se stavlja u koritu mora da bude suva.
Mušice vrlo brzo osete hranu koju ste im postavili i polože veliku količinu jaja u mesnom delu hrane, u situ. Naravno da mreža kaveza treba da bude sa okcima kroz koja mušice mogu da prođu ali ne i drugi napasnici (pacovi, lasice, mačke). Žičani kavez mora obavezno da ima nepromočiv krov kako kiša ne bi kvasila hranu. Preporučujem da krov kaveza bude od leksana. Tako pripremljen kavez postavi se na mestu na kome neprijatni mirisi nikom ne mogu da smetaju i ne pomera se cele sezone. Dimenzije odgajališta za lutke mušica određuju se prema potrebama. Odnosno broju ptica koje odgajate ili planirate da odgajate.
Iz jaja vrlo brzo se izlegu crvići- larve mušica. Zavisno od temperature vazduha crvići brže ili sporije jedu mesnatu hranu u situ. Što je toplije to su aktivniji. Kada pojedu svu mesnatu hranu, kroz mrežu sita ipadaju u brašnastu hranu korita. Brašnastom hranom hrane se neko vreme, što će opet zavisiti od temperature vazduha. Što je temperatura viša preobrazaj od crva-larve do lutke je brži. Kada primetite da su se svi crvići ili bar velika većina pretvorili u lutke, proces proizvodnje je završen. Tada nastaje ,,berba,, Običnim manjim sitom prosejite brašno sa lutkama kako bi izvršili odvajanje lutki od brašna. Lutke stavite u neku plastičnu kutiju koji nikako ne smete da zatvorite poklopcem. Lutke su žive, dišu, potreban im je kiseonik i ako ih poklopite u pastičnoj kutiji ugušiće se i od zive hrane nema ništa. Mrtve lutke slobodno bacite, jer je njihovo davanje pticama beskorisno a može i naškoditi zdravlju ptica.
Zavisno od temperature, ranije ili kasnije iz lutki se razvijaju odrasle mušice. Da bi usporili taj proces potrebno je lutke držati na tamnom i hladnom mestu. Idealno je ako imate neki stari mali frižider samo za tu namenu. Ne zamrzavati lutke, jer se time lutke ubijaju i uništava se njihova hranljiva vrednost.
Moje odgajalište ima dve jedinice, postavljene jedna iznad druge. Kada se u jenoj izleglu crvići i kada pojedu odprileke polovimu mesne hrane u situ, u drugoj jedinici postavljam svežu mesnu hranu. Na taj način obezbeđujem neprekidnost procesa proizvodnje lutki, odnosno imam ih u svako vreme u periodu reprodukcije ptica.
Ostaci mesne hrane, kada crvići ispadnu iz sita, izbace se a sito očisti i time je spremno za novu turu odgoja lutki mušica.
Ptice radije jedu lutke nego larve-crviće mušica. Slavuji i crvendaći jedu i larve i lutke. Ostale ptice samo lutke. Slavuji, Crvendaći, Batokljuni i Zebe jedu lutke sa ljušturicom, cele. Zimovke i Štiglići isisaju lutku iz omotača, ljušturice.
Ptice jedu lutke mušica koliko žele. Treba proceniti koja je to količina i stavljati u posebnu plitku posudu samo lutke mušica jednom ili dva puta dnevno. Uveče sve lutke treba da budu pojedene. Ako ima još lutki u posudicama to znači da je količina prevelika i sledeđeg dana malo smaniti količinu lutki.
Lutke teba staviti u hladovinu u senovitom delu ptičarnika jer ih direktno, jako sunce može ubiti dehidracijom-sušenjem pre nego što ih ptice pojedu.
Lutke mušica mogu biti i jedina živa hrana koju dajete vašim pticama u reproduktivnom periodu. Ipak je bolje ako imaju od žive hrane i crve brašnare. Sa ove dve vrste žive hrane biljne vaši u odgoju Štiglića nisu neophodne. Za masovan odgoj Štiglića nemoguće je obezbediti dovoljnu količinu biljnih vaši. Ali ako vašim priplodnim parovima Štiglića dajete larve mušica i brašnare to je od žive hrane savim dovoljno da imate zdrave i napredne mladunce u velikom broju.
I u jednom i u drugom slučaju hranljivost i biološka vrednost lutki mušica i larvi brašnara zavisiće od hranljivosti i biološkog potencijala brašnaste podloge na kojoj se odgajaju. Vitaminizirane brašnaste podloge obogaćene vitaminima i mineralima davaće veoma kvalitetne brašnare i lutke mušica. Dobro rešenje je da brašnaste podloge jednim delom sadrže sitno mlevene koncentrate koji se koriste u odgoju pilića i ostale živine. Deluje kao izlišan luksuz ali je vitaminska bomba kada se u hrnaljivoj brašnastoj smeši za odgoj lutki mušica doda jedan deo mleveog plazma keksa, vitaminiziranog.
Ova tema je mogla biti u bilo kojoj temi odgoja ptica pevačica. Jer su lutke mušica hrana za većinu naših ptica pevašica koje odgajamo u veštačkim uslovima. Kako je tema o odgoju Štiglića najčitanija smatrao sam korisnim da se ovaj post nađe u ovoj temi odgoja Štiglića kako bi što veći broj ljubitela i odgajivača ptica pevačica temu primetio i pročitao.
Ovaj post mogao je da bude u temi o odgoju kanarinaca. Ako naviknete kanarince, oni veoma rado jedu lutke mušica (isisavaji ih iz čaurica kao Štiglići) što doprinosi većem prinosu mladih kanarinaca u sezoni, boljoj vitalnosti i manjoj smrtnosti među mladim kanarincima.
Hranljiva podloga na kojoj je odgajena jedna tura lutki mušica može se koristiti samo jenom. S obzirom da je osiromašena u hranljivim materijama i zaprljana ne treba je koristiti više puta.
Kod pojedinih odgajivača postoji bojazan da se larvama-lutkama mušica ne prenese neka infekcija (bakteriska, virusna, glivična ) na ptice koje jedu larve- lutke mušica. Takva mogućnost postoji kada pticama dajemo bilo koju vrstu hrane. Rizik je nešto veći pri davanji žive hrane nego pri davanju semenske hrane. To je rizik koji se ipak mora prihvatiti pri masovnom odgoju ptica pevačica. Ta vrsta rizika može se svesti u prihvatljive okvire ako brašnasta hrana bude sa dodatkom nekog antimikrobnog sredstva. Na primer koncentrali sa kokcidiostatikom kojim se smanjuje mogućnost jedne od čestih bolesti naših ptica.
Treba eksperimentisati i sa antimikrobnim lekovima širokog spektra delovanja koji bi se stavljali u određenim koncentracijama (kao preventiva) u brašnu kojim se hrane larve mušica ili crvi brašnari. Eto još jednog zadatka za naše odgajivače ptica pevačica, naročito za entuzijaste ambiciozne i istrživački orjentisane.

Jedna proizvodna jedinica sa sitom u kome su ostaci mesnate hrane (škembići) i koritom.

Kolonija larvi-crvića mušica.

Gotov proizvod. Lutke mušica spremne za degustaciju.

Odgajalište. Sasavljno iz dve proizvone jedinice.

Dva stara kaveza promenila su namenu i adaptirana u odgajalište za lutke mušica. Izrada ovakvog odgajališta nije skupa.
Ovaj izum hteo sam da prijavim u Zavodu za patente. Ali sam shvatio da ne bih imao razumevanja za ovako ,,genijalno,, otkriće pa sam odustao.


Последњи изменио mića дана Thu 25 Aug 2011, 14:49. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
dalibor vasic
Član
Član
avatar

Број порука : 298
Join date : 03.08.2011
Age : 23
Локација : Cicevac, Srbija

ПорукаНаслов: Re: Lutke mušica u ishrani ptica pevačica   Sat 01 Oct 2011, 15:02

Čika Mićo, da li se mogu davati larve crva ali onih koji se kupuju u prodavnici za ribolov, i posle nekog vremena se učaure, da li smeju oni da se davaju ??Pozdrav! cheers
Назад на врх Go down
Furla
Starosedeoc
Starosedeoc
avatar

Број порука : 1470
Join date : 18.07.2009
Age : 40

ПорукаНаслов: Re: Lutke mušica u ishrani ptica pevačica   Sun 02 Oct 2011, 00:02

dalibor vasic ::
Čika Mićo, da li se mogu davati larve crva ali onih koji se kupuju u prodavnici za ribolov, i posle nekog vremena se učaure, da li smeju oni da se davaju ??Pozdrav! cheers
Postoji određeni rizik kada se daju lutke mušica od crva koji se kupuju. Pre svega od bakterija koje takve lutke mogu da imaju. Ne možemo znati kakvim mesom su se hranili crvi i na kakvoj brašnastoj podlozi su kasnije bili. Moguće je da imaju i nekih hemikalija u sebi koje mogu naškoditi pticama.
NE preporučujem.
Назад на врх Go down
dalibor vasic
Član
Član
avatar

Број порука : 298
Join date : 03.08.2011
Age : 23
Локација : Cicevac, Srbija

ПорукаНаслов: Re: Lutke mušica u ishrani ptica pevačica   Sun 02 Oct 2011, 12:35

mića ::
dalibor vasic ::
Čika Mićo, da li se mogu davati larve crva ali onih koji se kupuju u prodavnici za ribolov, i posle nekog vremena se učaure, da li smeju oni da se davaju ??Pozdrav! cheers
Postoji određeni rizik kada se daju lutke mušica od crva koji se kupuju. Pre svega od bakterija koje takve lutke mogu da imaju. Ne možemo znati kakvim mesom su se hranili crvi i na kakvoj brašnastoj podlozi su kasnije bili. Moguće je da imaju i nekih hemikalija u sebi koje mogu naškoditi pticama.
NE preporučujem.U redu onda neću, što je sigurno-sigurno....Pozdrav! cheers
Назад на врх Go down
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: Lutke mušica u ishrani ptica pevačica   

Назад на врх Go down
 
Lutke mušica u ishrani ptica pevačica
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE :: ODGOJ PTICA :: ISHRANA I NEGA PTICA-
Скочи на: