Ptice zalutaju pevajući
Srbija se nalazi na jednom od centralnih migracionih puteva selica, gde neretko doleti i neki primerak netipičan za evropsko podneblje
Autor: Katarina Živanović
U blizini mesta Stanišić na bari Jezero u Bačkoj prošle nedelje je tokom redovnog prstenovanja ptica uhvaćena mala strnadica, čije prisustvo do sada nije zabeleženo na našem podneblju. Pticu je pomoću ornitološke mreže uhvatio Dejan Đapić, a da je reč o maloj strnadici potvrdili su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Udruženja Riparia.
Inače, to nije prva neobična ptičica koju je u svojoj mreži Dejan „upecao“ tokom svoje šestogodišnje karijere. U novembru 2008. na istom mestu uhvaćen je palasov zviždak, takođe netipičan vrsta za balkanske prostore.
- Obe vrste gnezde se u tajgi na prostoru severoistočne Evrope i severne Azije. Tokom jeseni sele se u jugoistočnu Aziju i Kinu gde provode zimu. Pretpostavlja se da ove ptice zalutaju u naše krajeve usled vremenskih neprilika. Ponekad ih ponesu jaki vetrovi, a nekad i same skrenu sa puta jer osete da dolazi ciklon - objašnjava Dejan. On se već šest godina bavi hvatanjem zalutalih primeraka, ali i onih koje redovno s jeseni preleću našu zemlju na putu ka toplijim, južnim krajevima. Do sada je, kaže, uhvatio i prstenovao oko 7.000 primeraka.
- U Srbiji se godišnje prstenuje oko 15.000 ptica. To znači da se one, nakon što se uhvate u ornitološku mrežu, obeležavaju. Mreže su dužine 12 metara i širine 2,5 metara. Potpuno su bezbedne i ptica koja se uplete ne može da se povredi. Nakon što ih oslobodimo, utvrđujemo o kojoj vrsti je reč, uzimamo biometrijske podatke, prstenujemo i potom puštamo na slobodu - kaže Dejan. Prema njegovim rečima, cilj ornitologa je da prate migraciona kretanja selica, kako bi im što više pomogli prilikom selidbe.
- Svega 30 odsto, od svih ptica koje zimu provode u Africi, vrati se na proleće u Evropu. Mnoge od njih i ne stignu do Afrike, jer se usled dugog leta umore, padnu u Sredozemno more i udave. Druge, pak, ginu u pustinji od gladi, žeđi i visokih temperatura, a neke od različitih bolesti - kaže Dejan.
Inače, Srbija se nalazi na jednom od centralnih migracionih puteva. Ptice iz zapadne i severne Evrope se preko naše zemlje kreću put Italije i Grčke, a neke potom ka Africi, u zavisnosti od toga koja je njihova poslednja destinacija. Veliki broj njih zastaje u našoj zemlji da „predahne“ i da se nahrani. Zato se njihovo kretaje i prati, kako bi im se na „omiljenim mestima za odmor“ obezbedila hrana. U poslednjih nekoliko godina galebovi, čaplje, crne rode, mali kormorani i još neke zaštićene vrste, obeležavaju se kolor markerima, kako bi njihovo kretanje moglo da se prati teleskopom.
Inače, u zavisnosti od vrste, neke selice lete u jatima, a druge, poput zalutalih azijskih primeraka, „putuju“ individualno. Neretko se desi da čitava jata, iz nekog razloga, skrenu sa puta.
Ranko Živanović iz Malog Požarevca seća se kako su, pre desetak godina, kuće u ovom naselju u blizini Beograda osvanule prekrivene - rodama.
- Probudio sam se rano ujutru. Spremajući se za posao, pogledao sam kroz prozor i video nesvakidašnji prizor. Svi krovovi bili su potpuno beli. U prvi mah sam pomislio da je pao prvi jesenji sneg, međutim, kada sam bolje pogledao, video sam da je reč o pticama. Hiljade roda prekrilo je Mali Požarevac tog jutra. Probudio sam i suprugu da vidi i jedino mi je žao što u tom momentu nisam imamo foto-aparat. Naravno, kada sam došao sa posla roda nije bilo, niti su ikada više sletele u Mali Požarevac - priseća se Ranko.
Na pitanje da li neka od zalutalih ptica ostane da živi na našim prostorima, Dejan Đapić kaže da se to ne događa, ali napominje da jedna ptičica iz Španije, koja je zalutala u naše krajeve pre nekoliko godina, dolazi ovde redovno da se gnezdi. Valjda joj se, u Srbiji, dopalo.
24/11/2009 21:47 | Doletele izdaleka, nošene jakim vetrovima: Mala strnadica i palasov zvižd
http://www.danas.rs/vesti/drustvo/terazije/ptice_zalutaju_pevajuci.14.html?news_id=177576