| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| pol stiglice | |
|
+72enab lepotica cana CELICDEJAN robes vjeko mashan90 crnitica drvetmed pepikg Rilekson bric bric Damir žako valter dalibor vasic nenad79 drakceJA pedjacure slavishab sasko from goran70 laza76 BAKI1 jigor NebojsaB sugubinac Furla jevca5 Dax BG lujo dzordz82 vucjanacc kima diskus Canary Martin Zokbok988 raskokat Ivica nenad grujic Gost ogic stiglic Steva ivan83 Бане čolić sale1977 Dejan79 stefanos7 bogdanik Daeen pticar nis sasaznas g0g0 1 belobradi Zac16 Миланче alann IGOR 72 ZOKICA Maki Zika ticar DjordjeVet sestoperac Drle milos0205 Petar gost1 Luckyboy Milan 76 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 26 Apr 2009, 23:04 | |
| Steta Don Miki sa tom zenkom moglo je lepih stvari da se napravi.Blago njoj jel se dokopala slobode.Inace vlada pogresno uverenje da su beli spileri u repu namenjeni samo za muzjake,pravilo vazi za sve ptice.Poznato je da su zenke u pticjem svetu nosioci prema nekima 70% a prema drugim podacima iz strucne literature kao i prema najnovijim saznanjima cak 75% nosioci naslednih gena tako da to sve goovori o sestopercima.Recimo kod kanarinaca i sama cena kostanja pravi drasticnu razliku na stetu zenki,dok sada sa ovim godinama brojeci i neko moje iskustvo iz mog ugla gledanja,vrhunska zenka u mojim ocima nije ni za dlaku manje vredna od vrhunskog muzjaka.Pozdrav iz Sumadije............. | |
| | | ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Apr 2009, 03:55 | |
| kod nas ajmo reći vrhunsku ženku nemožeš naći ispod 50 eura | |
| | | Maki Posetilac
Број порука : 24 Join date : 25.04.2009 Локација : Prokuplje
| Наслов: muzjak ili zenka Mon 27 Apr 2009, 16:51 | |
| | |
| | | Maki Posetilac
Број порука : 24 Join date : 25.04.2009 Локација : Prokuplje
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Apr 2009, 16:52 | |
| I ovde kod mene su dobre zenke 50 ili vise evra. | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Apr 2009, 19:09 | |
| Hvatati mlade ovogodisnje ptice po meni je preporucljivo u drugoj polovini osmog meseca iz vise razloga.Pre svega u radu sa divljim pticama apsolutni prioritet treba i dati mladim pticama u radu sa starijim pticama iz prirode umesto zadovoljstva pre pristize razocarenje.U to vreme mlade ptice su vec dobile neke blage naznake polnih odlika lakse ih je prepoznati i drugo veoma bitno zbog prezivljavanja u zatocenistvu mogu lakse biti prevedene uz dodatak jajcane hrane na semensku hranu.U jednoj fazi ishrane mladih poznato je da roditelji donose u gnezdo i bubuce i crvice hranu punu proteina.Sto se tice prepoznavanja dali je muzjak ili zenkica moja gledanja su:uhvacene mlade ptice stavljam u volijeru i posmatram.Sve mlade ptice koje imaju,poredis je sa drugim pticama,izrazeno krupnu glavu i bukvalno kao da su bez vrata spojena glava sa krilima ,sa velikom dozom verovatnoce su muzjaci.Zatim muzjaci u volijeri stoje na lestvicama sa blago skupljenim nogama dok zenkice drze u pozi stajanja blago razmaknute noge.Dalje prilikom preleta drugih ptica u volijeri preko glava mladih ptica muzjaci se ne pomeraju dok zenkice na svaki prelet kao da cuce,to instiktivno radi kasnije kada dodje do parenja u odrasloj dobi.Ove stvari mogu pomoci da nepotrebno se gubi vreme na cekanje da se pojave izrazite morfoloske razlike.Pozdrav iz Sumadije............ | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 29 Jun 2009, 11:36 | |
| Ne znam kako je drugima al ja se jedva suzdržavam da ne izadjem malo u prirodu da vidim kako napreduju mladi Hvatanje ptica je čudna stvar samo mami čoveka Verovatno će biti i onih koji ne mogu da obuzdaju svoju strast (pitanje je do kad ću i sam da izdržim) pa nije loše da malo iskomentarišemo neke ptice jer će mnogi od nas biti u dilemi da li je mlada ptica mužjakili ženka. Evo par slikica koje mi je poslao prijatelj sa Novog Zelanda oni su još zimus hvatali mlade pa procenite da li su mužjaci ili ženke. | |
| | | Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 29 Jun 2009, 23:57 | |
| Cudni neki novozelandjani ,pogotovo boja ledja | |
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 30 Jun 2009, 04:54 | |
| na ovoj gornjoj slici je mužijak 100%a druga slika se loše vidi.ako je ista ptica onda je mužijak | |
| | | ZOKICA Član
Број порука : 131 Join date : 09.03.2009 Age : 34 Локација : Nis
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 19 Jul 2009, 10:36 | |
| Kako da prepoznam mlade koji su pol kada ih uhvatim?Čitao sam neke tekstove ali bi mi pomogla i neka slika. | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 20 Jul 2009, 13:55 | |
| mlad stiglic-muzjak mlad stiglic-muzjak1 memorisi ove slike mladih muzjaka,sve sto se ne uklapa u ove karakteristike su zenke | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 20 Jul 2009, 14:01 | |
| mlad stiglic-pouzdano muzjak | |
| | | IGOR 72 Član
Број порука : 172 Join date : 26.04.2009 Age : 52 Локација : Skopje Makedonija
| Наслов: mlade stiglice Fri 24 Jul 2009, 23:06 | |
| koje su vidljive razlike na prvi pogled po vasem iskustvu cika Ziko? | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: pol stiglice Fri 24 Jul 2009, 23:25 | |
| Igore moj ti je cisto praktican predlog da mlade stiglice hvatas kada je kod njih vec pocelo takozvano "satiranje"pojam koji se koristi kod nas u Kragujevcu a to znaci formiranje prednje maske,oko kljuna,ociju,glave i vrata,odnosno pocinje blago naznacavanje lepe crvene maske mozda je i to dob kada se najmanje gresi i tada uzimati mlade stiglice iz prirode.Mlad stiglic muzjak ima takozvane brkove oko kljuna naznaceno crno ili bar delimicno,krila u delu kod zgloba letnih pera su crne boje kod zenkiica siva ili pepeljasto siva,glava i kljun su znatno robusniji nego kod zenkice.Kada ih pustis u volijer zenkica stoji na sipkici sa blago razmaknutim nozicama dok muzjacic je vise uzdignut na sipki kao da se propinje.To su za pocetak neki sigurni znaci kod mladih ptica koji ukazuju na muzjaka..... | |
| | | IGOR 72 Član
Број порука : 172 Join date : 26.04.2009 Age : 52 Локација : Skopje Makedonija
| Наслов: Re: pol stiglice Sat 25 Jul 2009, 13:29 | |
| cika Ziko hvala puno na odgovoru ja se slazem sa vama da je najbole doba za hvatanje kraj avgusta ali ja vec imam tri mlada stiglica i to uhvacena van Skoplja i iste ove simbole koje ste vi naveli isto koristim u raspoznavanju ali kako ste rekli moguca je greska u raspoznavanju pola,ali nema veze ukoliko izadze i neka zenka bice dobra za sledcu sezonu parenja,pozdrav iz Skoplja. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 26 Jul 2009, 00:22 | |
| Malo sam slikao mladog mužjaka, treba da ima crn koren krila (obeležio sam na slici) poželjno je da ima veliko oko, može da ima i crveno perce ispod kljuna i velike špilove, obavezno crne brkove. Sve su to osobine mužjaka.
Последњи изменио Milan дана Sun 26 Jul 2009, 00:25. измењено укупно 1 пута | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 26 Jul 2009, 00:24 | |
| | |
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 26 Jul 2009, 16:14 | |
| po glavi i po krilu bi ja reko da je ovo ženka. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Sun 26 Jul 2009, 19:18 | |
| | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Jul 2009, 00:05 | |
| - Milan ::
- Mlad mužjak i to dobar!
Milane špileri u rep nisu nikakvo mjerilo ja sam lično hvatao ženke gdje ima 6 pera u rep a i sa osam totalno bjele brkove a braon krilo. | |
| | | ZOKICA Član
Број порука : 131 Join date : 09.03.2009 Age : 34 Локација : Nis
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Jul 2009, 01:50 | |
| Ja verujem MIlanu, ipak je to iskustvo. | |
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Jul 2009, 06:11 | |
| daj milane malo bolju sliku.a ja bi opet reko da je ženka. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Jul 2009, 09:55 | |
| Postaviću snimak čim počne da peva | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Mon 27 Jul 2009, 09:57 | |
| - alann ::
- Milan ::
- Mlad mužjak i to dobar!
Milane špileri u rep nisu nikakvo mjerilo ja sam lično hvatao ženke gdje ima 6 pera u rep a i sa osam totalno bjele brkove a braon krilo. Pa broj špilera nije bitan ali njihova veličina ima veze, kod mužjaka su veliki kod ženki obično mali i više okrugli. | |
| | | alann Zaslužni član
Број порука : 609 Join date : 16.04.2009 Age : 51 Локација : Podgorica-Montenegro
| Наслов: Re: pol stiglice Tue 28 Jul 2009, 10:26 | |
| Milane ni to vjeruj mi nije sto posto mjerodavno naj sigurnije ti je krilo i brkovi čak i maska nije toliko mjerodavna gledao sam mužijake po maski bi reko sto posto ženka a to usrani mužijak. Ja ih sigurno u sezoni lova provučem preko hiljadu tako da se gleda svašta. | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: pol stiglice Wed 29 Jul 2009, 01:12 | |
| Povučem i ja mnogo i za špilere ne bi znao ali sam ih čupao kad sam puštao ptice i tako ih obeležavao, ženke uglavnom imaju manje špilere. tačno je i da ima svakavih ptica ja za jednog mužjaka još uvek nisam siguran šta je pošto ima crne brkove, crna krila , veliku glavu i debeo dugačak kljun a još beknuo nije, maska mu je malo plića al je tipično muška a čuvam ga još od prvog mitarenja bez boje. | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: pol stiglice | |
| |
| | | | pol stiglice | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |