Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
Наслов: Paun Thu 28 May 2009, 00:21
Zika ::
Jos jedna prelepa ptica sada sa nasih prostora a dosla je sa dalekog istoka,paun.Poreklo ove ptice je iz Indije iz prostranih udolina reke Gang.Prvi istrazivaci indijskog podkontinenta zapazili su pticu izuzetne lepote sa mnostvo boja i ostali ushiceni njome.Grudi su prekrivene jarko plavom bojom a dugacak zeleni rep je zelene boje sa bronzanim prelivima,dok je celo telo ptice prekriveno perjem duginih boja.Na repu postoje sare u obliku "ociju"prirodnjaci ih tumace da sluze da zbune potencijalnog neprijatelja,skupljen rep je duzine oko jednog metra i vuce se po zemlji.Drzanje pauna zaista izgleda velicanstveno lepota prosto pleni posmatraca.U pocetku dok ptica nije pocela da se masovno gaji u Evropi za nju je trebalo platiti pravo malo bogatstvo.Medjutim zoolozi pauna svrstavaju u red kokoski i to tkz strugaca jer prilikom trazenja hrane grebu po zemlji.A kada paun pocne sa sepurenjem to je pravi ritual.Siri raskosni rep lupka krilima i ispusta zvukove slicne sumu vetra.Kada polako rasiri rep isti podseca na cvetnu lepezu.Interesantno,upuceni prirodnjaci objasnjavaju da mu lepota pomaze da zbuni neprijatelja.Receno obicnim jezikom dok grabljivica bulji u sarenilo boja prilikom iznenadnog uocavanja,zatecena i iznenadjena paun koristi taj trenutak da se snaznim krilima odlepi sa zemlje i odleti na drvo.Inace vecinu vremena ove ptice provode na zemlji ceprkajuci i trazeci hranu.Sta se ovoj ptici moze zameriti,mozda samo neprijatno oglasavanje koje nije bas prijatno za uvo.Pozdrav iz Sumadije..........
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: VRABAC....... Mon 28 Sep 2009, 00:31
Petronia petronia- Planinski vrabac- Dužina 14 cm. Jako redak. Gnezdi se često u ruševinama ili napuštenim kućama. Kod nas ga ima samo na jugu zemlje.
Passer hispaniolensis-Španski vrabac- Dužina 14,5 cm. Stanarica. Ranije se viđao samo oko Bara i Ulcinja ali dans se može naći i u južnoj Srbiji. Od obicnog P. domesticus se razlikuje po braon temenu i mnogo više crnila po grudima i ispod krila na trbuhu. Ishrana ista kao i kod običnog kućnog vrapca. Mužjak
Mužjak i ženka
Da li neko mozda gaji vrabce ili ima nekakvu njihovu mutaciju?
Karolina Član
Број порука : 120 Join date : 02.08.2010
Наслов: Re: VRABAC....... Mon 23 Aug 2010, 16:01
Imala sam kao problema sa vrapcima jer dolaze u parovima i cak ulaze u prostorije u kojima se nalaze papagaji na svu srecu nisam primetila bilo kakav razlog za brigu jednostavno papagaji kao da jedva cekaju na vrapce znaci nastane citavo veselje inace kao veliki ljubitelj ptica mnogi su mi predlagali da natkrijem dvoriste zicom ali kako bi se ja osecala zbog toga neznam verovatno ne lepo i humana sada svakoga jutra jedno lonce hrane se odvaja za vrapce koji dolaze redovno svakoga dana znaci vise cak ni ne beze od nas ljudskih bica jedno lonce hrane meni i neznaci mnogo ali malim bicima vrapcicima znaci i tek kako mnogo videla sam da se razliukuju sto je znaci sigurno da ih ima vise vrsta i kod nas i nadam se da ce tako i biti na dalje kod mene su dobili staru supicu u kojoj se gnezde i fontanu punu vode i ciniju pod cesmom i naj vaznije svakog jutra jedra jedno lonce hrane i tako tokom cele godine iz dana u dan
Gost Zaslužni član
Број порука : 910 Join date : 03.03.2009 Age : 62 Локација : KRALJEVO
Наслов: Re: VRABAC....... Mon 23 Aug 2010, 19:29
Bravo Karolina. U tome se i ogleda pravi ljubitelj ptica. Nije bitno da li je to neki skupoceni papagaj ili naš obični vrabac, bitno je da je to naš pernati prijatelj i ljubimac.
Karolina Član
Број порука : 120 Join date : 02.08.2010
Наслов: Re: VRABAC....... Tue 26 Oct 2010, 14:31
SAŠA ::
Bravo Karolina. U tome se i ogleda pravi ljubitelj ptica. Nije bitno da li je to neki skupoceni papagaj ili naš obični vrabac, bitno je da je to naš pernati prijatelj i ljubimac.
Hvala Sasa na ovako lepim recima . Kod nas je nazalost problem sto vecina radi svoje koristi druge ptce naziva stetocinama , na cega ih ja nikad nedelim U nasem zivotu i prirodnom ciklusu je postojeci lanac ishrane a mi smo samo oni koji bi trebalo taj lanac i zivotni ciklus znaci radjanja i smrti ili tacnije umiranja i obnavljanja da postujemo sto nazalost malo ljudi radi . kada bi ljudi zastitili svoje voalijere ili useve odgovarajucim takozvanim mrezama bili bi svi na pozitivnom dobitku , .
dimitrije Član
Број порука : 30 Join date : 30.01.2012 Age : 48 Локација : Beograd
Наслов: kestenjasti vrabac Tue 31 Jan 2012, 11:21
ja imam od pre par meseci kestenjaste ili smedjogrude vrapce, pa ako koga interesuju neka se javi za dalji dogovor. Ne znam da li ih jos ko cuva kod nas, rado bih razmenio misljenjen o njima.Odgajivaci javite se