| PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma... |
TAKMIČENJA | |
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA | |
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015. | Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan | У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
[ Full reading ] | Comments: 4 |
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja | Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan | Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
| Comments: 0 |
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA | Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan | OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM | Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan | Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
[ Full reading ] | Comments: 1 |
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica | Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan | Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”
Димензије прстенова за обележавање птица и живине
2.00 mm Ružasta astrilda, …
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE | Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan | Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
[ Full reading ] | Comments: 51 |
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU | Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan | Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
Izdavanje RODOVNIKA za ptice | Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan | Obaveštenje
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
[ Full reading ] | Comments: 3 |
Plaćanje članarine udruženju | Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan | Obave
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA | Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan | Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
[ Full reading ] | Comments: 0 |
|
| RIBOLOV.... | |
|
+19Timbrado Nikolasbc popBL bogdanik zorule77 ticar alann Gost sasha BOCKA batostanisic pticar nis Бане Drle Milan Zika IgorSO Luckyboy Laza 23 posters | |
Аутор | Порука |
---|
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Sun 14 Jun 2009, 23:40 | |
| mozda ste vec culi da su blinkeri premazani nekim mirisom privlacniji za grabljivice.Ali da li ste to proverili? Ako niste,ucinite to.Pre nego sto pocnete da blinkerisete,premazite vestacki mamac anisovim uljem,imacete uspeha...... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Sun 14 Jun 2009, 23:51 | |
| bandar stuka | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Tue 16 Jun 2009, 20:36 | |
| brojni istorijski podaci govore da je covek pocevsi od sedmog veka koristio dresirane vidre za ribolov.Kineski pisci iz vremena dinastije Tang takodje spominju primenu ovih zivotinja u ribolovu,a u Evropi su od 15 veka koristili vidre za teranje ribe u mrezu.Engleski kralj dzordz prvi takodje je drzao vidre za ribolov.... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Tue 16 Jun 2009, 20:39 | |
| vidra | |
| | | Milan Admin
Број порука : 4633 Join date : 03.03.2009 Age : 48 Локација : Pirot
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 09:18 | |
| Mala caka, kako naći dobro mesto za ribolov. Jednostavno šetate obalom i zagledate kamenje, vidra vrši nuždu isključivo na kamenu ili nekom glatkom uzvišenju, izmet će te prepoznati po sitnim kostima ribe. Poznato je koliko kg ribe vidra dnevno pojede, tako da je mesto pored koga nadjete izmet sigurno puno ribe. Desi se nekad da se riba grupiše ne nekim mestima koja svi zaobilaze i koja izgledaju loše na oko , takva mesta puna ribe se pronalaze na ovaj način. | |
| | | sasha Član
Број порука : 216 Join date : 06.03.2009 Age : 32 Локација : Srbija
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 10:58 | |
| | |
| | | sasha Član
Број порука : 216 Join date : 06.03.2009 Age : 32 Локација : Srbija
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 11:00 | |
| - Zika ::
- Imaju li ribe nos?Imaju,tvrde naucnici i to veoma osetljiv.Na Zooloskom institutu Univerziteta u Gizenu-Nemacka-profesor Kifris,ispitujuci culo mirisa kod riba, otkrio je da zlatni pior ima veoma osetljiv njuh,pa i ukus koji prima preko specijalnih kvrzica u ustima.Dokazao je,takodje,da neke materije mogu da nadraze samo mirisnwe celije nosa,a neke druge da iskljucivo deluju na culo ukusa.Poznato je da medju sisarima pas i srna imaju najrazvijenije culo mirisa i spadaju u grupu takozvanih-makrosomata.Anatomski posmatrano,njihov nos je dobro razvijen sa mnostvom unutrasnjih nabora i bogato rasprostranjenom sluzokozom za prijem mirisa.Covek,na zalost,ima slabo razvijeno to culo i u grupi je-mikrosomata.Medju ribama ima i makrosomata i mikrosomata.Sto se tice nosa riba on se znatno razlikuje od nosa drugih kicmenjaka.Pre svega ne postoji nikakva veza izmedju supljine nozdrva i zdrela.Nosna supljina ima sa svake strane po dve nozdrve,nedaleko od oka.Na prednju ulazi voda,na zadnju izlazi.Kod riba sa slabijim culom mirisa(mikrosomata)nosni otvor pregradjen je koznim naborom,koji kada riba pliva usmerava vodu u prednji nosni otvor.Ribe makrosomati imaju na hiljade malih treplji koje pokretanjem izbacuju vodu i doprinose brzoj cirkulaciji.
cika ziko evo da te malo prepravim u textu sa poslednjim istrazivanjem svinja je imala najrazvijenije culo mirisa prolistaj malo vishe haha | |
| | | Milan Admin
| | | | Milan Admin
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 14:52 | |
| Sada je period kada je klen veoma aktivan, u ovo vreme pored višnje kao efikasan mamac bobro se pokazuje i plod duda, mamac se vodi pri samom dnu , vožnjom na plovak Slikao sam par slikica da dočaram;) | |
| | | batostanisic Član
Број порука : 82 Join date : 17.03.2009 Age : 51 Локација : podgorica
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 17:59 | |
| u pravu si Milane dud ili kako mi kazemo murva je smrt za klijena i kod nas se dosta dobro lovi na nacin koji si ti pokazao | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 19:59 | |
| Jeli Milane,sta kazes "somce" od 13 kg.Kod nas se koristi taj izraz za tu vrstu ribe tezine oko 1,5 kg.Pozdrav od Zike... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Wed 17 Jun 2009, 20:14 | |
| DEVERIKA U VINU;deveriku od kilograma do dva,ocistite,narezite duboko,,posolite,pobiberite i stavite u posudu za pecenje(najbolje zemljanu ako imate).Nalite maljo ulja i stavite u rernu.Kad se riba zapece,pocnite da je prelivate belim vinom(tri do cetiri decilitra,pa u to stavite dve glavice stucanog belog luka).To cinite vise puta dok se ne ispece.Sluzite je sa sokom u kome se pekla... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 01:20 | |
| CORBA OD PASIRANE RIBE:proprzite na ulju 3-4 glavice crnog luka,dodajte kasiku aleve paprike,malo soli,bibera,lorberov list i malo safrana.Potom dolite vode i kada provri stavite riblje glave,a dvadesetak minuta kasnije i drugu raznu ribu.kada se meso raskuva,sve procedite na cediljku,a zatim ga propasirajte.Sve stavite ponovo na vatru i dodajte najvise pet do osam parceta mesa neke kvalitetne ribe.(soma,smudja,kecige).Kada riba bude kuvana corbu servirajte bez ikakve zaprske.... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 01:26 | |
| kotlic sa ribljom corbom | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 18:56 | |
| Klen je svastojed,ali izuzetno voli voce.Svako doba godine nosi odredjenu vrstu voca ujesen je to grozdje.Na udicu se natacinje zrno grozdja,kao visnja,na primer ili dudinja...Ukoliko se,pak,koristi mala trokraka udica,zrno grozdja treba raseci po sedini(najbolje ziletom) do polovine i navuce na udicu,ili se stavljaju tri manja zrna(po jedno na svaki krak)Tada se obavezno mali oljusti ljuska.To se radi i kada se mamci jednokraka udica,a isti je moguce namamciti i tako sto se zrno grozdja rasece gotovo na pola,pa se kroz sredinu jedne polovine provuce udica..... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 18:58 | |
| | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 19:05 | |
| Bucov se uobicajeno lovi varalicom,sa manje ili vise uspeha.Ali ako ispred varalice kasikare,stavite manje guscije pero, ono ce ovako "nanizano" na najlonu praviti brazdu povodi i tako mamiti bucova.Probajte iznenadice vas uspeh ovog sistema... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 19:07 | |
| bucov | |
| | | Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
| | | | Milan Admin
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 22:48 | |
| - Zika ::
Što se klena tiče moram da vam napišem jedno svoje iskustvo u lovu klena. Pre nekoliko godina išao sam sa tastom u ribolov na Zavojskom jezeru, tast inače ima oko 60 godina i stavstveni je ribolovac, celog živopta pecao je klenove, skobalje i ostalu belu ribu. Dan pre toga rekao mi je da odem do obližnje klanice i donesem kesu krvi. Kada smo stali na mesto zamesio je prezle krvlju i nahranio a nakon toga je stavio "sasirenu krv na udicu. Tog dana vadio je velike klenove bukvalno na minut, napunio je čuvarku veoma brzo. Te godine smo upecali mnogo ribe na krv, iste godine zatvorena je državna klanica i malo se teže dolazilo do krvi pa smo u medjuvremenu prestali sa ovim načinom ribolova. Ako je neko u mogućnosti neka proba krv kao mamac. Druga priča vezana za njega je kraj avgusta i mlad kukuruz. Avgusta meseca nosio bi nožić u ribolov i bacao mlad kukuruz (mlečan) u vodu, hranio bi na ovaj način nekoliko mesta , uglavnom tijake, sutradan bi došao na pecanje, ako je bistra voda video bi gde je pojeden kukuruz i tu bi pecao "na čekanje". Sistem je prost, podigne se plovak za metar više nego što je dubina i ostavi se štap, klen jednostavno uzme mamac i krene a plovak odreaguje. kasnije sam video da su i drugi počeli da koriste kukuruz kao mamac, lovili bi klenove "na vožnju" javljale siu se dobro i mrene, ja iskreno nisam sa tim preterivao jer avgusta je aktuelan moj omiljeni mamac i radi moja omiljen riba-skobalj. Pijavica je takodje dobar mamac pogotovu kad je voda mutna ili noću. Odseču se pipci i preko sredine se probode udicom ili se naniže kao glista a zatim se baci na dubinac. U poslednje vreme ljudi uglavnom noću pecaju ovim metodom i veoma je uspešan. na Visočici sam od ljudi koji žive gore video drugi sistem koji je takodje bio uspešan. Pecali bi na plovak tako što celu pijavicu naniši preko sredine a krajeve ostave slobodne. kada je bace u vodu pijavica mrda i pliva a kada joj pridje riba ona se sklupča oko udice. Za one koji još uvek ne znaju napomenuo bi da se klen kada je bistra voda dobro lovi noću na vobler. NI sam nisam znao do prošle godine kada sam išao sa jednim prijateljem na pecanje i ostali smo noću. Stavlja se vobler jakig (fluorescentnih ) boja sa jakom vibracijom i javljaju se uglavnom krupni primerci. U razgovoru sa tim prijeteljem rekao mi je da za ovaj metod u našem kraju zna tek par ljudi i da je aktuelan od prošle godine. Kad smo već kod noćnog ribolova da kažem i ovo. Pre par godina sasvim slučajno smo otkrili da riba dobro radi na žito noću. Na žito se u mom kraju peca odavno počev od juna meseca pa na dalje ali je tek pre par godina otkriveno da noću u pojedinim situacijama žito daje mnogo bolji ulov nego hleb i crv. Moram da stanem malo....napisao sam ceo roman ko će to čitati | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 23:04 | |
| Moram još jednu pričicu Podsetio sam se na korišćenje žita kao mamca noću. Jednom prilikom na svom omiljenom mestu koje ste imali prilike da vidite pecao sam skobalja na travu i imao jedno 7 komada oko kilogram težine svaki. Pre toga svaki dan bi u vrh brzaka bacio žito ali pošto je skobalj uzimao travu nisam ni probao da pecam na žito. Tog dana radio sam od 8 sati uveče a negde oko 6 je došao jedan moj prijatelj i stao pored mene, počeo je da peca na žito i za samo sat vremena upecao sedam skobalja kao ja za celo popdne ! zarekao sam se da ću sutradan posle 16 pa do mraka pecati na žito bez obira kako radi na travu. Do 16 sam imao oko 10 komada od kilograma, niko oko menne nije ništa upecao i bio sam prezadovoljam. U 16 dok sam vezivao udicu za žito došao je jedan moj prijatelj i ja sam mu dao preostalu travu i počeo je da peca. Rezultat je bio sledeći- do 19 je imo 14 skobalja a ja sam tad upecao prvog. Medjutim terao sam inat sam sebi i nisam hteo da promenim mamac. Oko 20 je otišao kući sa 4 skobalja više nego što sam ja( upecao još jednog posle toga) imao i to je ozbiljno ugrožavalo moju reputaciju kod ostalih jer sam uvek imao tu sreću da upecam najviše. Uinatio sam se i upalio ampulu i nastavio da pecam na žito. Čim je pao mrak skobalj je krenuo da radi kao lud. Oko 22 sam imao ukupno 20 komada i pozvao telefonom prijatelja da mi se pridruži oko 23 su naišli ribočuvari i zatekli oko 30 kg ribe u mojoj čuvarci, prijatelj je imao 6 kom odnosno 6 kg otprilikeu svojoj. Dozvoljeno je bilo samo 5 kg ulova dnevno pa sam se spakovao i otišao kući, bilo me sramota istom prilikom slikao sam ribe. Sutradan su ribočuvari raspričali da sam upecao punu čuvarku, ovi moji prijatelji sa mesta me ispitiovali ja im tvrdio da nisam i ubedio ih nekako. Sliku sam im pokazao posle mesec dana evo slikice (Pločice su 10 cm široke)
Последњи изменио Milan дана Thu 18 Jun 2009, 23:05. измењено укупно 1 пута | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Thu 18 Jun 2009, 23:04 | |
| Po predanju,u trecem stolecu nase ere,u donjem delu Dunava, ribari su lovili somove konjskom zapregom.Nacin ribolova je ovako opisan:velike,od gvozdja kovane udice,vezane debelim kanapom,ljudi su mamcili dimljenom dzigericom ili piletom.Camcem bi "zabacivali" udicu sto dalje od obale,a drugi kraj su vezivali za konjski am ili konja koji je stajao na obali i imao ulogu stapa.Kad bi se som zakacio,progutavsi mamac,ribar bi mu udarao "kontru" konjem i izvlacio bi ga na obalu-zapregom.... | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Sat 20 Jun 2009, 00:19 | |
| Ako do odredista za pecanje treba dugo putovati mala je verovatnoca da ce svi kederi ostati u zivotuObicno vecina ugine u toku putovanja.Ovo cete izbeci ako u posudu svodom gde cuvate zive mamce stavite desetak kockica leda.Kedere takodje mozete sacuvati u termos boci...... | |
| | | Milan Admin
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Sat 20 Jun 2009, 00:23 | |
| postoje i pumpice za aq koje rade na baterije, samo povežete raspršivač u posudu. | |
| | | Zika Starosedeoc
| Наслов: Re: RIBOLOV.... Sat 20 Jun 2009, 00:24 | |
| Pre kraceg vremena Milan je govorio o uspesnosti lova kada kao mamac imamo zivotinjsku krv,u sklopu toga evo mog predloga:veoma efikasni za privlacenje ribe mamci od krvi imaju i jedan nedostatak;lako skliznu sa udice pa ih treba stalno menjati.najjedi=ostavnije resenje ovog problema je komadic sundjera vekicine novcica,namaknut na udicu i zamocen u krv.Pre svakog bacanja udice sundjer treba ponovo zamociti..... | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: RIBOLOV.... | |
| |
| | | | RIBOLOV.... | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| ŠTIGLIĆI NA PRODAJU | |
TENEBRIJE NA PRODAJU | |