Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE
Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u Pirotu održan prvi seminar za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
Nakon donošenja …
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.
Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …
На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова …
Članarina za 2022 godinu je 1000 din a plaća se na godišnjem nivou.,[/b] nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE ul. Vuka Karadžića 6 a /24 18300 Pirot-preporučeno. Obavezno na koverti ostavite svoju adresu u slučaju da pismo zaluta.
članarinu uplaćujete na sledeći žiro račun : br ŽR 220-131917-04 …
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Sat 02 May 2009, 18:21
jedna od najpoznatijih evropskih selica,crvenorepka ima divnu melodicnu pesmu koja se moze cuti u vremenskom intervalu dolaska slavuja na nase prostore.ranije je njih bilo u sirim zonama grada a sada su u samom gradu kolega sa foruma pre neki dan ki kaze da se nalegla u njegovom dvoristu.veoma je lepa pripada mekokljuncima odlikuje se crvenom bojom koja preovladava,glava je injasta a u zoni glave preovladava siva boja.Muzjaci su blistavih boja dok su zenkice vise sure da ne kazem neugledne.Leti se moze sresti manje ili vise u svim delovima Evrope dok zimu provodi kao selica u Africi izmedju Sahare i ekvatora.Osnovni podaci o istoj:velicina ptice 14cm,status:selica je ne tako cesta gnezdarica Srbije.migracija:05.4-l5.09.staniste:mesovite sume sa bukvom i vodoplavne sume sa vrbom vocnjaci i parkovi.smestaj gnezda:prirodne poluduplje rado naseljava i vestacke kucice.materijal gnezda:vlakna kore drveta,stabljike trava a unutrasnjost je obilato oblozena perjem.koriscenje gnezda;za jedno ili dva gnezdenja.broj gnezdenja u toku godine: dva i jedno naknadno.vreme gnezdenja:1.5.-15.5. i 5.6-15.6. broj jaja u leglu:5-7inkubacija:13-14 dana.prosecan broj mladunaca:4-6,predatori jaja:sumska sova i cavka.Pozdrav iz Sumadije........
BOCKA Član
Број порука : 298 Join date : 03.03.2009 Age : 77 Локација : Skoplje
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Sat 02 May 2009, 21:16
KAO DODATAK NA ŽIKIN TEKST BI KAZAO DA CRVENOREPKA KOD NAS U MAKEDONIJI A VERUJEM I U SRBIJI POSTALA JE DOMICILNA PTICA KAO I CRVENDAČ. ZA OVO JA GARANTUJEM JER SAM OVE ZIME UHVATIO CRVENU REPKU I POSTAVIO SAM SLIKE NA FORUMU. JOŠ MOGU DODATI DA POSTOJE VIŠE VRSTA CRVENOREPKE I DA PJESMA SVAKE VRSTE JE RAZLIČITA. U MOMENTU IMAM CRVENUREPKU I VEČ POLAKO POČINJE DA SE JAVLJA SKRATKOM I STIDLIVOM PJESMOM, VERUJEM KAD JE PUSTIM U VOLIERU DA ČE PEVATI PUNOM SNAGOM. PRVOM PRILIKOM POSTAVIČU SLIKU DA JE VIDITE.
Zika Starosedeoc
Број порука : 1476 Join date : 07.03.2009 Age : 76 Локација : Kragujevac
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Sat 02 May 2009, 23:36
Nadam se Bocka da ce biti sama u volijeri,moja iskustva govore da mekokljunci ne vole da im neko ili nesto tutnji po volijeri onda od pesme nema nista.
BOCKA Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Tue 05 May 2009, 20:53
EVO DA VAM POKAŽEM KAKO IZGLEDA OVA VRSTA CRVENOREPKE Phoenicurus ochruros O KOME SMO OTVORILI OVU TEMU. OVA CRVENOREPKA UHVAČENA JE U MARTU MESECU NA SNEG LOVEČI ŠTIGLICE I OSTELE ŠUMSKE PTICE. OVA CRVENOREPKA JOŠ JE U PLATNENOM KAFEZU RADI PRIPITOMLJAVANJE I USKORO ČE BITI PUŠTENA U VOLIJERU JER VEČ JE POČELA DA PJEVA. EVO NEKOLIKO FOTOGRAFIJA
INTERESANTNO JE DA OVA PTICA IMA TAKVE NOKTE DA SLOBODNO SE DRŽI VISEČI NA PLATNO
Бане Zaslužni član
Број порука : 758 Join date : 03.03.2009 Age : 44 Локација : Москва-Лозница
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Tue 05 May 2009, 21:51
Zika ::
Nadam se Bocka da ce biti sama u volijeri,moja iskustva govore da mekokljunci ne vole da im neko ili nesto tutnji po volijeri onda od pesme nema nista.
moj stari prijatelj Zica Baron je drzao crvendaca sa carduelidama..... i pevao je celu zimu....retkost ali istina....
alexandar Član
Број порука : 149 Join date : 07.03.2009 Age : 46 Локација : kragujevac
Наслов: slike iz dvorista Fri 05 Jun 2009, 01:01
Juce ujutru sam primetio ove divne ptice kako veselo cvrkucu i jure za mladima da ih hrane pa sam odma otrcao u kucu po aparat da to podelim sa vama
Laza Zaslužni član
Број порука : 465 Join date : 20.03.2009
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 05 Jun 2009, 10:40
vrtna crvenorepka, bilo je vec price o njima na forumu
BOCKA Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 05 Jun 2009, 12:15
ZDRAVO ALEKSANDAR, PRETPOSLEDNJA SLIKA SIGURAN SAM DA SE RADI O CRVENOREPKI, ME]UTIM INTERESUJE ME JESI LI VIDEO KO HRANI MLADE PILICE. JER POSTOJI MOGUCNOST DA SU TO I MLADI SLAVUJI. AKO MLADE IDU NA KROV ONDA BUDI SIGURAN DA SU MLADI OD CRVENOREPKE. AKO IMAS SANSE ZUMIRAJ MLADE I PRATI KO IH HRANI BAS ME INTERESUJE. POZDRAV
alexandar Član
Број порука : 149 Join date : 07.03.2009 Age : 46 Локација : kragujevac
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Sat 06 Jun 2009, 01:55
evo mladunca
a ovo su valjda roditelji i jedan i drugi nose neke insekte u klunovima ali nisam uspeo da slikam cin hranjenja smetala mi grana mozda cu sutra imati vise srece
ticar Zaslužni član
Број порука : 683 Join date : 13.03.2009 Age : 40 Локација : zadar
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Sat 06 Jun 2009, 05:33
je to su crvenrepke
misan Član
Број порука : 224 Join date : 26.04.2009 Age : 41 Локација : Ljubovija
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Wed 12 Aug 2009, 19:20
Mala sugestija kao pticar pa makar i mladi, ali kao biolog moram da kazem da je na Bocketovoj slici Crna iliti garava crvenperka Phoenicurus ochruros koja je malo redja u zapadnim zemljama od obicne crvenperke Phoenicurus phoenicurus. Selica je, lako se prilagodjava na zivot sa ljudima ali je uvek nepoverljiva. Veoma agresivna jednom se ispod streje moje kuce naselio par i kad sam hteo da pogledam mlade umalo da me obori s merdevina.
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Thu 13 Aug 2009, 01:13
Phoenicurus phoenicurus muzjak i zenka!!!!
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Thu 13 Aug 2009, 01:15
[quote="misan"]Phoenicurus phoenicurus i prelep muzjak!!!!
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Thu 13 Aug 2009, 01:17
A evo i Bocketovog lepotana!!
Luckyboy Zaslužni član
Број порука : 393 Join date : 03.03.2009 Age : 51 Локација : Smed.Palanka
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Thu 13 Aug 2009, 23:32
misan ::
Phoenicurus phoenicurus muzjak i zenka!!!!
Milorade,svaka cast na postovima,veoma lepo prikazujes domace ptice,samo tako i nastavi,uz jednu sugestiju ako mozes malo da opises i nacin ishrane i habitat.To je verovatno "seboj" za tebe,naravno,ukoliko imas vremena i volje
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 00:28
Naravno nikakav problem dugo se bavim proucavanjem nasih ptica kao biolog ornitolog u prirodi ali kao uzgajivac istih u volijeri tek sam u povoju!!! Kad bi resen problem zakona u vezi njih ja bih bio presrecan!!!
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 00:32
Ako te interesuju strnadice pogledaj malo i o njima veoma zanimljiva i velika pticja familija a uopste ne zahtevna za drzanje osim za razmnozavanje u zatocenistvu ali o tome neznam mnogo jer valjda je retko drzimo i to uglavnom muzjake. Cak nisu ni agresivne sa zebicama se odlicno slazu!!!
Luckyboy Zaslužni član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 00:34
Strnadice su jako ceste na berzama,mnogo lepsa ptica uzivo nego na fotografijama
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 02:47
U potpunosti se slazem s tobom. Bas si me iznenadio da ih ima na berzama! Ja ih u Kragujevcu dok sam studirao nisam vidjao kod Sokolane na berzi.
Luckyboy Zaslužni član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 17:31
Bilo ih je bas u Kragujevcu prosle godine,i u Pancevu
misan Član
Наслов: Re: Obicna crvenorepka(Phoenicurus phoenicurus) Fri 14 Aug 2009, 19:22
E evo sta sam uspeo da nadjem o crvenperkama. P.ochruros- Dugacka 14cm. Osnovna boja zenki i jednogodisnjih muzjaka je tamnosiva. Kod muzjaka perje na glavi, gornjem delu prsiju i ledjima pepeljastosiva, na trbuhu belicasto perje. Krila posuta belim mrljama. Repna i trticna pera su zuckasto rdjastocrvena, osim dva tamnosmedja pera u sredini. ishrana uglavnom insektima, najcesce muvama i leptirima. Cak jede i leptire koje druge ptice izbegavaju , pa je zato veoma korisna. U letu
Sto se tice Phoenicurus Phoenicurus U odraslih muzjaka celo i obe strane glave su crni sa belom pegom iznad, bokovi i rep rdjastocrveni. zenka odozgo tamnosiva, dole siva.Kod mladih ptica gornji deo tela siv, s prelivom rdjastozute boje. Gnezdo cesto u supljem drvetu, zidovima, rupama. Nemarno izgradjeno od travki, korencica, oblozeno perjem. Dugacka 14 cm, ishrana slicna kao i kod garave.