PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 http://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» meni nepoznata ptica
Tue 05 Jun 2018, 12:09 by sashaas

» CARDUELIS CHLORIS - SLIKE - VIDEO
Tue 08 May 2018, 00:15 by Toni Gorgiev

» CARDUELIS CARDUELIS x CARDUELIS CANNABINA
Mon 07 May 2018, 23:45 by Toni Gorgiev

» MOJE PTICE (CARDUELIS CANNABINA)
Mon 07 May 2018, 22:30 by Toni Gorgiev

» Prehrana stiglica od OKTOBRA DO MARTA
Wed 28 Mar 2018, 14:39 by sphone

» Uginuli kanarinci
Fri 09 Feb 2018, 12:36 by Duccyy

» Nepoznati bastard
Fri 09 Feb 2018, 01:45 by suljaga

»  Papagaji i zima
Sun 28 Jan 2018, 17:43 by Luka34

» UZGOJ KANARINACA
Mon 22 Jan 2018, 22:12 by tiktak87a

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

      U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
Comments: 0
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
Comments: 1
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Comments: 1
Izdavanje RODOVNIKA za ptice izlegnute 2012. godine
Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова за …

[ Full reading ]
Comments: 3
ČLANARINA za 2015 godinu
Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obaveštavamo naše članove da ŽR udruženja 150-20068-74 više nije aktivan i da je na snazi novi ŽR 220-131917-04 za uplatu članarine

Članarina za 2015 godinu je 50 dinara mesečno  a plaća se na godišnjem nivou u iznosu od 600 dinara do 01.03.2015 a nakon tog datuma je 1000 dinara, nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE …

[ Full reading ]
Comments: 1
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Comments: 0
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Share | 
 

 PARENJE KRSTOKLJUNA

Go down 
АуторПорука
Gost
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 910
Join date : 03.03.2009
Age : 55
Локација : KRALJEVO

ПорукаНаслов: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 05 Jan 2010, 03:34

Узгој крстоклјунаУзгој крстоклјуна је фасцинантно искуство. Они су такође познати као Европски папаг. У кавезу су праве акробате и заиста својим понашанјем много подсећају на папагаје. Цео дан су заузети пењањем и то им треба и обезбедити. За крстоклјуне је јако важно да они сами прихвате једно друго као пар. Имати само један пар и са нјиме покушати паренје увек представлја одређени ризик. Значи ипак треба пустити птице да се оне саме одаберу. Птицама је потребно повећати количину хране у припремном периоду паренја али то урадити постепено. У исхрану додати семе нигера али такође опрезно. Ожелјно је птице пребацити у волијеру или већи кавез, где ће се осећати комотно и задоволјно. Крстоклјуни се починју гнездити врло рано, већ у јануару умеју почети да свијају гнетдо. И ако и даље може да буде веома хладно, али то не представља нјима никакав проблем. Они граде гнијездо са много изолационог материјала, па им зато треба и обезбедити доста матерјала за граднју. Птице можете ставити заједно слободно већ у првој половини фебруара. Сама изграднја гнезда често уме да буде компликован процес. Често се дешава да већ готово гнездо поруше и почну да праве друго на другом месту. Не зна се за сигурно због чега то раде али се предпоставлја да сами траже најидеалније место за подизанје потомака.

Ова врсте се гнезди лако ако се гнездо украси неким четинарским прућем, тако да што природније изгледа. Само гнездо треба да буде фиксно поставлјено на што чвршћој основи, и по могућству без оштрих ивица.
Врло брзо након што смо птице ставили заједно женка починје градити гнездо. Треба обратити пажнју пре упариванја на нјихову физичку конституцију и живахност, јер они само тако показују своје право здравствено станје, за разлику од осталих птица. Јако је тешко видети кад је крстоклјун болестан. Све време и када им није добрио изгледају као да је све у реду само им је мало манја физичка активност и једино по томе се може знати да нешто није у реду. Сувишно је наглашавати да само здраве птице дају добар и нормалан подмладак, а најчешће се и неће ни упарити ако нису у топ – форми.
Женка после успешног паренја снесе од 3 до 5 јаја и обично јако мирно лежи на нјима.
У почетку, младе птице храни само женка али се деси да и мужијаци преузму ту улогу па их заједно хране. После 14 дана женка починје да поново гради гнездо. То је пресудно време, јер сада мужијак мора да преузме у потпуности улогу дадилје и увек је узбудљиво време да видите кад мужијак преузме улогу исхране.
Женка се сво време врти око гнезда са матерјалом за ново гнездо. За многе одгаиваче овај период је права мора и не вреди ни покушавати да јој се не постави ново гнездо и доволјно матерјала , јер је у станју да пилиће избаци из гнезда да би снела нову туру јаја. Уме да снесе и на поду волијере ако гнездо није адекватно.

Значи као и што се очекивало ново гнездо је спремно за пар дана и прва јаја следе јако брзо. Мужијак је већ савршено преузео исхрану пилића.
Инкубација када напредује добро тачно траје 14 дана и онда се илегу пилићи. Птице првом кругу, међутим, још нису самохране и нјих и далје храни мужијак. Женка остаје на гнезду већину времена и повремено устаје да нахрани младе. После неког времена како стасају пилићи обоје починју да их хране а ови из првог гнезда се осамосталјују.

САША
Назад на врх Go down
Santa
Član
Član
avatar

Број порука : 52
Join date : 13.10.2009
Age : 38
Локација : Beograd

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 05 Jan 2010, 11:32

Sve je ovo lepo napisano ali nedostaje sustina. ISHRANA u pripremnom periodu i uopste, problemi sa gojenjem itd... Nemoguce da bi se ptice usilile da im treba samo malo dodati nigera oprezno? Druga stvar znaci jednostavno staviti muzjaka i zenku zajedno u veliki kavez? Moj drug ih je drzao bar dve sezone zajedno u prostranoj volijeri, davao im sisarke redovno, a nikad nisu pokazali zelju za parenjem. Davao im je i niger i jos svasta nesto. Taj par se bio odvojio sam, hranili su se redovno i to je to dok mu muzjak nije pobegao prosle godine.
Назад на врх Go down
Gost
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 910
Join date : 03.03.2009
Age : 55
Локација : KRALJEVO

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 05 Jan 2010, 23:29

U pravu si Santa. Ovde fali da se doda jedna vrsta hrane koja se dodaje u ishrani prilikom usiljavanja i koja se zove ALEPPO. Ali nikako ne mogu da nađem tačan prevod na srpski jezik i to sam mislio da dodam uz ovaj post kad provalim o kojoj se hrani radi. Znam samo da sa tom hranom treba biti oprezan jer u većoj količini izaziva proliv kod ptica. Ako ti ili neko, može da pronađe o kojoj se hrani radi neka nas obavesti. Ja uporno to pokušavam ali ne mogu da nađem.
Назад на врх Go down
Бане
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 758
Join date : 03.03.2009
Age : 38
Локација : Москва-Лозница

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Fri 08 Jan 2010, 15:10

U nemackoj proizvode specijalno hranu za krstokljune i zimovke....GIMPEL 1,2 i 3 e sad koja je tacno za koje ptice nisam siguran.Za njih je verovatno presudno seme sisarki za vreme parenja...
Назад на врх Go down
alann
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 609
Join date : 16.04.2009
Age : 44
Локација : Podgorica-Montenegro

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Mon 11 Jan 2010, 02:27

Ja sam imao zenku koja je snosila jaja nikad joj sisarke nisam davao i to jesnosila u kavez 31 x 18 x 20.A bastarde sa zimovkom su izvodjeni u kavez 40 x 30 x 20cm.Hrana je malo drugacija nego kod usiljavanja drugih ptica ali sustina je ista.Hrana raznovrsna sa sto bogatijim E vitaminom i kontrola radi gojenja jer obadvije ptice i krstokljun i gimpla su tome sklone pogotovo u male kaveze.
Kod krstokljuna je najvisi problem gnijezdo na desetine ih unisti dokle ne krene da snosi.
Назад на врх Go down
Бане
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 758
Join date : 03.03.2009
Age : 38
Локација : Москва-Лозница

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 05 Oct 2010, 10:30

Jел излегао неко крстокльуне ове године?
Назад на врх Go down
gost1
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 560
Join date : 18.03.2009
Age : 39
Локација : Krusevac SRBIJA

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 12 Oct 2010, 01:28

Бане ::
Jел излегао неко крстокльуне ове године?

ocigledno niko, ali ja cu sledece, opasno sam se nameracio, uz pomoc majstora kao sto je Alan, mora da uspe.

pozz
Назад на врх Go down
Бане
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 758
Join date : 03.03.2009
Age : 38
Локација : Москва-Лозница

ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   Tue 12 Oct 2010, 20:09

DonMiki ::
Бане ::
Jел излегао неко крстокльуне ове године?

ocigledno niko, ali ja cu sledece, opasno sam se nameracio, uz pomoc majstora kao sto je Alan, mora da uspe.

pozz
и ja сам се наоштрио на белокриле Very Happy али их jош нисам добио.имам у плану ньих и сибирикус урагусе,ньих бар имам и ево сад jе почела да се гнезди женка а мужjак пева по цео дан....можда им ниjе време али баш ме брига морам да пробам....
Назад на врх Go down
Mica Vasic
Zaslužni član
Zaslužni član
avatar

Број порука : 306
Join date : 05.01.2010
Age : 47
Локација : Aleksinac

ПорукаНаслов: Loxia curvirostra   Thu 21 Apr 2016, 18:31

Nesto za ljubitelje ovih ptica

Назад на врх Go down
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: PARENJE KRSTOKLJUNA   

Назад на врх Go down
 
PARENJE KRSTOKLJUNA
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE :: PTICE PEVAČICE :: KRSTOKLJUN (Loxia curvirostra)-
Скочи на: